Vad kostar ett nytt kök?
Börja med att definiera vad ett nytt kök betyder för dig och vad du är ute efter. Ibland så handlar det ju mest om en ny känsla och då kanske det räcker med att byta ut köksluckor, lägga ny färg på väggarna och hänga en ny gardin i köksfönstret.
Exempel på möjliga uppgraderingar:
- Nya köksluckor och lådfronter: För att ge köket ett fräschare och mer modernt utseende utan att byta ut hela köket.
- Bättre belysning: Installera LED-belysning under skåp eller takspotlights för bättre arbetsljus och atmosfär.
- Ny bänkskiva: Byt till hållbarare eller estetiskt tilltalande material som granit, kvarts eller trä för att förbättra både funktion och utseende.
- Energieffektiva vitvaror: Uppgradera till energieffektiva kylskåp, spisar och diskmaskiner för att minska energikostnader och öka kökets funktionalitet.
- Ny köksfläkt: För bättre ventilation och effektivare borttagning av lukt och ånga vid matlagning.
- Installera en köksö: För extra arbetsyta och förvaring samt för att göra köket mer tillgängligt för umgänge.
- Förbättrad förvaring: Lägg till utdragbara lådor, hörnskåpslösningar eller skafferi för att maximera kökets förvaringskapacitet.
- Ny kökskran och diskho: Uppgradera till en stilren, hög kran med utdragbart munstycke med duschfunktion och en rymligare diskho för bättre funktionalitet.
- Nytt golv: Byt till ett slitstarkt och lättstädat golvmaterial som vinyl, klinker eller laminat.
- Smarta kökslösningar: Installera smarta köksmaskiner, som en smart ugn eller kylskåp, för att göra matlagning och köksanvändning mer tekniskt avancerad och bekväm.
När du upplever att köket behöver göras om för att ni ska få plats och för att det ska bli möjligt att laga mat och leva i köket så kan det bli tal om att riva ut rubbet och börja om från början. Kanske finns det djupliggande problem med skadade rör. När ett stambyte är på gång så kan det också vara en möjlighet till ett nytt kök.
Vad kostar det att renovera ett kök?
Svaret på frågan beror på vad du vill göra om och hur omfattande förändringen kommer att vara. Dessutom kommer saker som material och arbetskraft att påverka den slutliga kostnaden för köksrenovering.
Låt oss se på några riktlinjer:
Typ av köksrenovering
En enklare renovering där du byter ut köksluckor, bänkskiva, köksmaskiner och målar om kan landa på mellan 20 000 och 80 000 kronor. Det här kan vara ett kostnadseffektivt sätt att fräscha upp i köket utan att göra ett större ingrepp.
En mellanstor renovering där du byter ut köksinredningen, bänkskivor, golv och kanske skaffar nya vitvaror kan landa på mellan 80 000 och 150 000 kronor. Här kan det också bli tal om att förändra layouten genom att flytta eller byta skåp och arbetsytor.
En totalrenovering där du byter ut rubbet och drar om el och VVS kan gå på mellan 150 000 och 500 000 kronor och kanske mer. Det här är valet när du vill förändra hela köket och till exempel skapa en ny öppen planlösning.
Vad påverkar köksrenoveringens kostnad?
Det är inte bara typ av renovering som får betydelse för hur mycket det kommer att kosta att göra om köket. Rummets storlek påverkar direkt kostnaden. Ett större kök kräver mer material och fler arbetstimmar. Ett mindre kök kan bli billigare att fräscha upp.
Annat som spelar in är:
- Materialval: Det går att få ner kostnaderna med laminatbänkskivor, enklare köksluckor och standardvitvaror. Ett IKEA kök kan vara en kostnadseffektiv lösning om du klarar installationer själv.
Träbänkskivor och keramiska plattor kostar mer. Natursten som granit och marmor och specialdesignade skåp kostar ännu mer.
- Arbetskostnader: Du måste också räkna på vad det kommer att kosta med hantverkare och entreprenörer. Räkna med att en professionell köksrenoverares kostnad för att sköta hela jobbet kan stå för 30-50% av den totala kostnaden för köksrenovering. Om du kan ta hand om delar av arbetet själv kan det vara en besparing men beakta den kvalitet du kan åstadkomma. Var också medveten om att större arbeten som el och VVS bör utföras av fackmän.
- Vitvaror och köksmaskiner: Vill du ha standarvitvaror så kan kostnaden för kylskåp, ugn och diskmaskin landa på 15 000 – 30 000 kronor. Högre kvalitet och fler funktioner kostar mer. Premiumalternativ och smarta vitvaror är också dyrare vilket du måste tänka på när du lägger upp din budget för köksrenoveringen.
För att sammanfatta: En mindre renovering kan landa på 20 000 – 80 000 kronor, en mellanstor renovering på 80 000 – 150 000 kronor och en totalrenovering på 150 000 – 500 000 eller mer. Men det kan förstås bli mer eller mindre beroende på kökets storlek, de material som används och vilken typ av köksmaskiner du uppgraderar med.
Du kan vända dig direkt till ett företag som renoverar kök för att få en offert eller använda en tjänst online som skickar ut flera förfrågningar åt dig så att du kan få det bästa priset för din renovering.
Vacker och funktionell belysning i köket
Ett kök behöver riktigt god belysning. Du behöver se ordentligt när du skalar, hackar och blandar. Dessutom kan det ju vara så att köksbordet även fungerar som läxläsningsplats eller att du gärna kombinerar kaffet med morgontidningen eller en bok.
Exempel på belysning i köket:
Taklampa för kök
Det här är en central ljuskälla som sprider ljus över hela rummet. En taklampa kan också vara en designpunkt och den kan placeras över matbordet eller i mitt i köket.
Spotlights i köket
Du kan justera spotlights för att få mer ljus över arbetsytor som köksbänken eller köksön.
LED-belysning under köksskåpen
Det här är praktiskt och ger direkt ljus över arbetsytor. På så vis ser du vad du gör när du förbereder mat och du märker också om det är tillräckligt rent på bänkarna.
Pendellampor
Hängande lampor över matplatser och köksöar ger ett fokuserat ljus och är också en dekorativ effekt.
Infälld belysning i köksskåp
Det här är diskret belysning som kan monteras inuti skåp för att lysa upp hyllor så att du får god överblick över innehållet.
Belysning med dimmer
Beakta att du kan använda dimmer-effekt i köket och justera belysningens intensitet beroende på aktivitet. Starkare ljus vid matlagning och mjukare ljus vid måltider.
Väggmonterade kökslampor
Armaturer kan monteras på väggen för att kasta ljus över specifika områden eller för att fungera som stämningsbelysning.
LED-lister
Det här är tunna ljuslister som kan monteras under hyllor och längsmed kökets väggar för att ge en modern och stilren ljuseffekt.
Väggpanel och stänkskydd i kök
Väggpanel och stänkskydd i kök är inte bara praktiska lösningar som skyddar kökets väggar mot fett, vattenstänk och smuts. Det här är också en form av inredning som påverkar känslan i rummet. Genom att välja färg, material och struktur som du tycker om så skapar du en personlig känsla i ditt kök.
Material för väggpanel och stänkskydd:
- Kakel är ett klassiskt val. Kakel för kök finns i en mängd stilar, färger och mönster. Kakel är hållbart, lätt att rengöra och tål hög värme och fukt. Om du vill få en modern look kan du välja stora och släta kakelplattor. Mindre mosaikplattor kan ge en dekorativare känsla och är kanske också ett projekt du vill ge dig på.
- Glaspaneler är eleganta och ger ett minimalistiskt utseende. Glaspaneler i kök är hygieniskt då de är lätta att hålla rena. Därmed passar de bra runt diskbänken och spisen. Med färgat eller frostat glas får du en spännande visuell effekt i köket.
- Rostfritt stål som stänkskydd i köket ger en industriell look. Det här är ett populärt val runt diskbänken. Stål är värmebeständigt och lätt att hålla rent och det ger en professionell känsla som kan inspirera dig då du ska laga mat.
- Marmor eller granit är lyxiga och funktionella material som ger en tidlös elegant känsla. Men de kostar mer och ska underhållas regelbundet för att förbli vackra.
- Träpanel kan skapa varm och rustik känsla och kan passa särskilt bra i lantliga kök. Men träpanelen måste behandlas för att klara av vatten och fett utan att börja ruttna.
- Självhäftande stänkskydd i kök kan också vara en bra lösning när du inte har budget för marmor men vill få marmoreffekten. Det är bara att klistra den design du vill ha direkt på väggen för att få skyddet och den visuella effekten.
Förvaringslösningar i köket
Det är roligare att laga mat och vistas i ett välorganiserat kök. Du vill ha ordning och reda men då krävs det bra förvaringslösningar. När du har en god struktur för förvaring så hittar du snabbt det du behöver och det ser rent och prydligt ut i köket.
Exempel på smarta förvaringslösningar:
Utdragbara lådor och hyllor
Det här är en mycket populär lösning i moderna kök. När du kan dra ut hela lådan så ser du vad som finns i den. Du slipper rota med händerna där du inte ser med risk för att skada händerna på vassa föremål.
Det finns också utdragbara hyllor i djupa skåp som gör det enklare att komma åt grytor, kastruller och andra stora köksredskap.
Hörnskåpslösningar
Hörnskåp kan vara svåra att utnyttja på ett effektivt sätt. Vem har inte suckat efter att ha försökt krypa in i skåpet för att få fatt i en sällan använd köksmaskin. Men det finns specialdesignade lösningar som till exempel karusellhyllor eller utdragbara hörnenheter. Med dessa kommer du enklare åt det du förvarar i skåpet.
Vertikal förvaring
Om det är högt i tak så finns det också plats för mer i köket. Du kan använda dig av höga skåp som går hela vägen upp till taket. Perfekt om du är trött på att städa längst upp över kökshyllorna! Höga skåp ger gott om förvaring för sådant som du inte använder varje dag som vissa typer av köksmaskiner och fin-servicen.
Inbyggda skafferier
Ett inbyggt skafferi ger gott om plats för matvaror såväl som köksredskap. Här kan du använda dig av utdragbara lådor, hyllor eller korgar för att organisera matvaror och alltid ha full koll på vad som finns hemma. Skafferiets dörrar kan också användas för förvaring i kryddställ eller på små hyllor.
En pegboard eller magnetlist för redskap
En pegboard är en håltavla som du kan hänga upp redskap som slevar, vispar och silar på. Det här sparar plats i lådorna och köket får en industriell känsla. På en pegboard kan du flytta runt krokar så som det passar dig.
Du kan också hänga upp föremål av metall på en magnetisk list på väggen. Det här är praktiskt när du vill komma åt knivar och annat snabbt. Listen kan ju hängas upp på väggen direkt över köksbänken där du tillreder maten.
Sop-sorteringsskåp för enklare återvinning i köket
Om du har ett inbyggt sorteringsskåp under diskhon blir det lättare att sköta återvinningen i köket. Med smart inbyggd sortering kan du snabbt organisera matavfall, plast, metall och papper utan att detta tar upp plats i köket.
Använd korgar och behållare i lådor
Få ordning på bestick, redskap och mindre köksartiklar med korgar och behållare i lådor. När saker inte skramlar runt och blandas då du öppnar lådan är det ju mycket enklare att se vad som finns i den.
Hylla för köksmaskiner
Om du ofta använder köksmaskiner så kanske de får bo på köksbänken men där tar de upp en massa plats. Se på möjligheten med en hylla som är särskilt till för köksmaskiner och som kan placeras nära bänken där du behöver den.
Hängande förvaring
Låt oss inte glömma bort en så enkel sak som kökskroken. När det inte finns så mycket plats i skåp så kan du använda krokar och stänger för att hänga upp grytor, pannor eller köksredskap på väggen eller under skåp.
Ett ansiktslyft för köket med inredningsdetaljer
Ett nytt kök behöver inte innebära en kostsam och tidskrävande renovering. Ibland så räcker det med små förändringar för att du ska uppleva att köket har blivit med inbjudande och användarvänligt.
Du kan satsa på:
- Nya handtag i köket för köksluckor och lådor. Detta är små detaljer som kan förändra kökets karaktär.
- Textilier och mattor. Fräscha upp med en ny köksmatta, nya kökshanddukar, grytlappar, kuddar för köksstolar och bordsunderlägg. En köksgardin med årstidens tema kan också påverka känslan i rummet. Köksmattan bör vara lätt att rengöra och kan matcha kökets färgschema eller skapa en intressant kontrast.
- Öppna hyllor. Installera öppna hyllor som en trendig och funktionell lösning. Några av de övre köksskåpen kan göras om till öppna hyllor där du visar upp lite snyggare köksredskap, vackra skålar eller ställer gröna växter.
- Dekorativ förvaring. Förvara pasta, ris, kaffe och socker i vackra förvaringsburkar. Glasburkar med lock passar bra för torra matvaror medan flätade korgar kan användas för bröd och frukt.
- Tavlor och väggkonst. Satsa på konst i köket. Kanske inreder du en vägg med fototapet med en vy som du älskar. Du kan också hänga upp tavlor, affischer eller fotografier på väggen. Missa inte charmen med en griffeltavla eller en whiteboard där ni skapar en egen konst!
- Gröna växter i köket. Det kan vara vackra växter för skönhetens skull såväl som örter som du använder i matlagningen. Örter som basilika, timjan och mynta är dekorativa och bidrar med härlig doft. Hängande växter är ett trendigt sätt att skapa en grön atmosfär utan att ta upp yta på köksbänkar eller i fönster.
- Nya möbler. Ett nytt bord och nya stolar kan också piffa upp. Kanske är det dags för ett runt bord med iläggsskiva eller ett bord som har en mittpelare så att fler får plats runt det utan att slå benen i bordsben.
5 vanliga misstag vid renovering av kök
De flesta renoverar sällan köket och därmed är det lätt att göra misstag. Låt oss ta en titt på 5 vanliga misstag som du bör undvika om du vill få en effektiv uppgradering av ditt kök.
- Bristfällig planering
Det är ganska vanligt att börja renovera köket utan en tydlig plan. Om du inte har tänkt igenom processen så kan det leda till oförutsedda kostnader, förseningar och felaktiga beslut som fattas under tidspress.
Detta undviker du genom att från start skapa en detaljerad plan för hela renoveringen. Här tar du med allt från budget och tidslinje till materialval och arbetskraft. När du lägger ut jobbet på en firma som renoverar kök så ska de kunna förse dig med den här typen av plan.
- Felaktig layout
När du inte har tänkt igenom kökets layout noggrant kan det leda till ett ineffektivt arbetsflöde. Om kyl, ugn och diskho hamnar för långt från varandra kan det ge osmidig matlagning.
Undvik detta genom att följa kökstriangeln där kylskåp, spis och diskho bör bilda en triangel. Se också till att det finns tillräckligt med yta nära de olika arbetsstationerna för enklare hantering av mat, redskap och köksmaskiner.
- Att välja fel material
Många väljer material baserat på hur det ser ut. Du bör tänka på saker som hållbarhet och hur stor risken är för sprickor och andra skador. Det kan vara värt att investera lite mer i material som håller bättre och förblir vackra att se på trots flitig användning.
- Underskatta vikten av god förvaring
Många glömmer att tänka på tillräcklig och smart förvaring och då blir det ett rörigt kök. Planera från start för optimala förvaringslösningar!
- Felaktig belysning
Otillräckligt eller felplacerad belysning kan göra det svårt att laga mat i köket. Detta särskilt vid arbetsstationer som köksbänken, diskhon och spisen. Installera olika typer av belysning som arbetsbelysning under skåp för att få god sikt. Se också till att det finns stämningsbelysning för att skapa en trivsam atmosfär.
Inspiration för kök – Några smarta tips!
Du vet att köket behöver ett ansiktslyft men är inte säker på vilken stil, färg eller typ av inredning du är ute efter. Det är dags för inspiration, var kan du få den? Det går kanske inte att skapa ett lantligt kök med vedspis men känslan kan du få med rätt inredningsdetaljer.
Kika på:
Trådar i vårt forum – Se vad andra som har uppgraderat köket tipsar om. Genom att ta del av andras renoveringsresor kan du få en hel del inspiration.
Inredningstidningar och böcker – Bläddra i inredningstidningar och böcker som handlar om köksdesign. Bilderna kan få upp dina ögon för möjligheter du inte ens tänkt på.
Digitala plattformar som Pinterest och Instagram – Det här är plattformar som fokuserar på visuell inspiration. Sök med sökord som modern köksdesign, lantligt kök eller kanske skandinaviskt kök och skapa digitala moodboards med dina favoriter.
Se inredningsvloggar – Ta en titt på videoplattformar som Youtube och se vloggar från köksrenoveringar.
Besök köksutställningar och butiker – Kliv in i en butik med köksutställning nära dig. Det här är det bästa sättet att få en känsla för material och olika planlösningar. Det finns kända kök som Marbodal kök, Ballingslöv kök och IKEA kök som har butiker med köksutställningar där du fysiskt kan uppleva olika kökslayouter.
Se köksrenoveringsprogram – Det finns många fina svenska inredningsprogram som kan ge inspiration. Sök online efter program som Arga Snickaren, Bygglov, Sommar med Ernst, Sommartorpet eller Vem bor här för att få inblick i möjlig köksdesign. SVT Play har ett fint arkiv med program från tidigare säsonger.
Vänner och familjens kök – Glöm inte bort att inspirationen kan finnas mycket nära dig. Nästa gång du är hemma hos vänner eller familj kan du titta lite extra på hur de har det i köket. Finns det något där som tilltalar dig? Fråga hur de löser förvaring och annat som inte syns på utsidan av skåpen.
Gå på mässa – Det finns många fina mässor som handlar om inredning. Du kan se på utställningar med utomhuskök och trender för vanliga inomhuskök. På mässor kan du upptäcka de allra senaste innovationerna. Där kan du också prata med branschexperter och få värdefulla tips för ditt kök.
Några möjliga mässor är Bygg & Bo mässan i Stockholm, Hem&Bo mässan i Halmstad och Hus & Hem i Kristianstad.
Vanliga frågor om kök