Byta köksleverantör i kataloghus - lista 31 hustillverkare

Här gör vi en översikt över möjligheterna att välja en annan kökstillverkare än standard när du bygger hus med en hustillverkare.

Här gör vi en översikt över möjligheterna att välja en annan kökstillverkare än standard när du bygger hus med en hustillverkare. Foto: Myresjöhus/Ballingslöv

Hustillverkarna är olika flexibla vad gäller att välja kök från annan kökstillverkare än den man erbjuder som standard. Vi frågade alla landets hustillverkare hur de jobbar med kök och kunder som vill välja annat kök än standardköket, 31 av dem svarade. 

Köksinredningen är både en dyr och viktig beståndsdel i ett hus. Många av oss har favoriter bland köksleverantörerna som vi absolut vill ha i vårt framtida drömhus. Kanske är allting bra med en husmodell man tittar på utom just köket – om man bara kunde få sitt speciella drömkök i det huset också, då hade det varit fulländat.

De flesta hustillverkare samarbetar med en enda kökstillverkare. Det löpande samarbetet medger en rabatt, vilket gör att köket är billigare för hustillverkaren att köpa in än det skulle vara för dig som engångskund. Det du kan få prisavdrag på husleveransen om du väljer bort standardköket blir därför en lägre summa än det kostar för dig att köpa det köket separat. Av den anledningen är det oftast mest ekonomiskt att gå på köket som hustillverkaren erbjuder som standard.

Vi försökte ta reda på vilken köksleverantör alla svenska hustillverkare samarbetar med, om det är möjligt att byta ut köket de levererar som standard mot ett annat och vad det ger för prisavdrag. Vi frågade vi alla Sveriges hustillverkare följande:

 1. Vilken kökstillverkare gör köket i husen ni levererar?
 2. Får er kund välja en annan kökstillverkare än svaret på fråga 1?
 3. Om svaret på fråga 2 är ja, hur ser då den ekonomiska uppgörelsen ut? Hur mycket avdrag får kunden på huspriset?
 4. Om kunden vill ha en annan eller ovanlig bänkskiva, blandare, eller golv som inte ingår i er standard, kan ni då ordna det och hur ser den ekonomiska uppgörelsen i så fall ut?

31 hustillverkare svarade på våra frågor enligt listan nedan. Övriga valde att inte delta i undersökningen.

Älvsbyhus tillverkar luckor själva

Kök i Älvsbyhus
Köksbilden som Älvsbyhus visar vid husmodellen Alvar.

Jennifer Johansson på Älvsbyhus svarade:

 1. Vår standardlucka tillverkar vi själva i vårt egna snickeri. Våra två tillvalsluckor levereras av ett lokalt företag som heter ”Älvsby Ytbehandling”.
 2. Kunderna har möjlighet att välja bort vårt kök och istället montera ett eget.
 3. Det är svårt att svara på. Det beror på vilken husmodell det gäller samt hur mycket av köket som väljs bort. Ett tips är att kontakta din lokala husrådgivare från Älvsbyhus, då kan du snabbt få en kalkyl på hela köpet inklusive eventuella bortval.
 4. Det är tyvärr ingenting som vi på Älvsbyhus kan ordna. Vi erbjuder över 150 tillval och det är dessa vi kan leverera och montera.  Däremot finns det möjlighet att som kund välja bort våra produkter och sedan själva ordna dessa val. Även där är det tyvärr svårt att svara på den ekonomiska uppgörelsen då det varierar. Men kontakta oss gärna så löser vi det!

Myresjöhus - HTH kök

Myresjöhus HTH
I Myresjöhus sitter HTH-kök som standard.

Christian Alehagen på OBOS som tillverkar Myresjöhus svarade:

 1. HTH
 2. Ja, men då får kunden sätta in köket efter slutbesiktningen, med egen hantverkare och får stå för den kostnaden själv.
 3. Avdrag 80 % på köksinredningens värde och hela entreprenaden för att sätta köket på plats i huset.
 4. Vi har förutom standard även tillvalsmöjligheter som vi tar fullt ansvar för. Om inte våra möjligheter räcker till så är det samma förfarande som för köket. Materialet köps och monteras på köparens ansvar efter slutbesiktning. Detta är inget som vi rekommenderar då det inte blir ett komplett hus vid överlämnandet och blir en svår entreprenadgräns att definiera. Lägger vi inte golvet kan vi inte sätta listverket tex. Vi vill säkerställa alla garantier på materialet och arbetet.

Fiskarhedenvillan - Ballingslöv

Bistro från Ballingslöv
Modellen Bistro i lindblomsgrönt från Ballingslöv.

Åsa Mattsson på Fiskarhedenvillan svarade:

 1. Ballingslöv
 2. Om kunden önskar att köpa annat kök, så har dom förstås valfrihet att göra det.
 3. Avdraget för kunden beror på vilken husmodell de valt hos oss.
 4. Via våra samarbetspartners/entreprenörer kan det finnas möjlighet att välja annat material än det som ingår i vår standard. Avdraget beror på vilken husmodell de valt hos oss.

Götenehus, Sjödalshus - Vedum

Köket Karin från Vedum
Köket Karin i grått från Vedum Kök och Bad.

Roger Wändal på Götenehus och Sjödalshus svarade: 

 1. Vedum Kök och bad
 2. Nej
 3.  
 4. Ja. Vi har en prislista med tillvalsprodukter.

Hjältevadshus - Ballingslöv

Köket Line från Ballingslöv
Köket Line i brunbetsad ask från Ballingslöv.

Mikael R Olsson på Hjältevadshus svarade:

 1. Ballingslöv
 2. Nej vi har bara Ballingslöv som leverantör för att säkerställa support/garantier, men kund kan välja bort köket och då drar i av motsvarande vårt inköpspris.
 3. Se ovan
 4. Ja, men montage får kund göra själv efter slutbesikning.

SmålandsVillan - Vedum Kök & Bad

Vedumkök i villa Adelöv
Ett Vedumkök i Smålandsvillans husmodell Adelöv

Christian Alehagen vid Smålandsvillan svarar:

 1. Vedum
 2. Nej, inte via oss. Är det viktigt för kunden att få något annat kök får de välja bort vårt kök och ordna inköp och montering själva efter slutbesiktningen.
 3. Det är inget frånval som vi vill uppmuntra till men väljer kunden att göra det får de ett avdrag på priset.
 4. Om det är några produkter som önskas och de inte finns i vårt tillvalssortiment får kunden ordna det själv efter slutbesiktning . Hur det påverkar priset är svårt att säga då det beror på vad det gäller.

C4-Hus - Sentens

Sentens Herrgård
Köket Herrgård från Sentens.

Jonas Ericsson vid C4-Hus svarade:

 1. Sentens och Ballingslöv
 2. Nej.
 3.  
 4. Ja, det blir då en jämförelse mot standard.

Dast svenska stenhus - JKE Design

Modell Milano från JKE Design
Modell Milano från JKE Design.

Michael Alpfors på Dast svarade:

 1. JKE Design
 2. Ja, finns möjlighet till att även välja Multiform eller Ballingslöv.
 3. Endast avdrag om kunden väljer bort köket helt ur vår entreprenad.
 4. Ja, vi jobbar med att bygga arkitektritade stenhus som utformas med olika specialister. Valmöjligheterna och utbud av produkter är många och ekonomiskt så jämförs ingående produkts värde med kundvalet varpå reglering sker.

Enkelrum - IKEA

Askersund från IKEA
IKEA:s kök Askersund.

Jörgen Axelson vid Enkelrum svarade:

 1. Kompletta kök: IKEA,  Minkök: Borö Trinette.
 2. Inte som standard men speciallösningar får man alltid lägga till.
 3. Paketpriset på köket dras av, tillägg för nya köket inkl. projektering och anpassningar.
 4. Vi drar av för det som väljs bort och lägger till de nya tillvalen.

1sta Villan - IKEA

IKEA Ringhult
Kök Ringhult i högglans vit från IKEA.

Denise Mattsson på 1sta Villan svarade:

 1. IKEA
 2. Ja, det går bra.
 3. Kunden får välja kök och vitvaror till ett värde av 80 000 kr och väljer de att kreditera köksinredningen och vitvarorna är det – 80 000 kr. Väljer de ett kök på IKEA som kostar mindre får de avdrag på resterande summa och väljer de ett kök som kostar mer blir det en tilläggskostnad på det resterande beloppet.
 4. Kunden kan välja fritt i sortimentet hos våra leverantörer (t.ex. golv – Kährs). Vid val av bänkskiva väljer de fritt i IKEA:s sortiment alternativt granit eller komposit från Jetstone. Vid val av bänkskiva väljer de fritt i IKEA:s sortiment alternativt granit eller komposit från Jetstone.

Hem1 - HTH

Athena från HTH
Köket Athena från HTH.

Petra Ralphén vid Hem1 svarade:

 1. HTH
 2. Ja
 3. Det är en diskussion som förs innan kontraktskrivning, då våra kunder väljer sin köksbudget själv(vi bygger främst unika hus!) så är det i så fall detta som dras av, men vi kan erbjuda kök från andra leverantörer under vår entreprenad också.
 4. Kunden betalar mellanpriset från produkten i sitt kontrakt till den nya de önskar.

HM-Hus - HTH, Ballingslöv och Sentens

HM HTH kök
Ett kök från HTH.

HM-hus jobbar inte som de stora kataloghusföretagen, utan bygger arkitektritade styckehus på plats. Johan Meurling på HM-Hus svarade: 

 1. HM-hus erbjuder HTH-kök, Ballingslövkök och Sentens kök (Marbodal via Elux Homebutiken Backaplan). Som HM-huskund får köparen vår rabatt på deras konsumentprislista mellan 10- 25-35% hur mycket de än köper. Ett kök+grovkök kan utan vitvaror ligga mellan 30k till 300k.(När vi skissat ett hus, planlösning tar kunden kontakt med säljare ansvarig för HM-hus på ex HTH som ritar upp ett kök ihop med kunden – kunden vet då hur mycket pengar det är uppsatt i kalkylen och rabatten de har på HTH.
 2. Om det inte hittar något hos ovan eller vill köpa,montera köket själva så drar vi av den summan som ingår i offerten för skåp+monteringen för det så får kunden köpa,montera ev eget kök själva, eller göra upp direkt med snickare på plats.
 3. Se ovan. Den summan som är uppsatt för skåpen i kalkylen efter rabatten de har+arbete.
 4. Som du förstår av ovan styr kunden själv hur mycket pengar de vill lägga på bänkskivor, luckor etc i kök, grovkök. Byte av blandare tar de med VVS. Trägolv har vi med separat från Kährs eller Colorama. Och om kunden vill köpa in egna parkett/laminatgolv så gäller ovan, att det som de betalar ex 400 kr/kvm för ett parkettgolv avgår+monteringen/läggningen av det. HM-hus tar inte med arbete i avtalet för material konsumenten köpt in själv.

Hudikhus - Marbodal

Marbodalkök i Hudikhus
Köket Lindö från Marbodal i Hudikhus model Gotland 113.

Sophie Knapp på Hudikhus svarar:

 1. Hudikhus samarbetar med Marbodal i sina projekt och visningshus. Med våra visningshus och bildmaterial från projekt får kunden en uppfattning av kökets design, placering, struktur och färg. Hos oss har kunden alltid möjligheten att välja hela sin inredning själv.
 2.   
 3.   
 4. Marbodal har ett brett sortiment av bänkskivor men vi använder även kompositsten från Silestones sortiment. Det vi levererar till kunderna är en sammansatt inspiration av kök, kakel, golv, allt i en helhet.

Husgruppen - Ballingslöv och HTH

Meny från Ballingslöv
Husgruppen samarbetar med två leverantörer, här visas Meny från Ballingslöv.

Herje Nilsson, vid Husgruppen svarade:

 1. Vi använder oss av Ballingslöv och HTH
 2. Ja
 3. Vi har med en summa i offerten för kök som dras av .
 4. Vi drar av 3% av offererat pris på artikeln pga att vi kommer att behöva ta emot det vid leverans mm.

Huspartner - Marbodal

Torö2 från Marbodal
Huspartner samarbetar med Marbodal, här Torö 2 i vitt.

Lars Axelsson på Huspartner svarade:

 1. Vi har Marbodal som leverantör av våra kök, garderober och tvättstuga
 2. Ja, men då får kunden själv köpa in och leverera köket till byggplatsen.
 3. Varierar från hustyp till hustyp.
 4. Ja, då får kunden ett avdrag från oss på den ingående standarden men sedan får de själva köpa in det som de önskar och leverera detta till byggplatsen (samma upplägg som för köken).

Intressanta Hus - Tibrokök

Intressanta hus Tibrokök
Ett kök från Tibrokök som Intressanta Hus samarbetar med.

Evalott Hjälmeby på Intressanta Hus svarade

 1. Tibrokök är vårt första val av leverantör till våra hus men vi har även samarbetsavtal med Lidhultkök och en dansk tillverkare som heter BOX. Hos oss på Intressanta Hus har vi vår egen kök och klädvårdsdesigner vilket är unikt i jämförelse med våra kollegor i branschen.
 2. Javisst, inga problem.
 3. Man får ett nettoavdrag inkl moms från oss på det kök som ingår i husavtalet.
 4. Javisst, inga problem. Vi är flexibla i val av produkter och i de fall kunden önskar byta produkt jämför vi priserna och lämnar ett tillägg eller avdragspris.

Jörnträhus - Sentens

Kök från Sentens
Ett kök från Sentens.

Gunnar Ölund på Jörnträhus svarade:

 1. Electrolux kök (Sentens) med Electrolux vitvaror som standard.
 2. Kund får tillsammans med Electrolux omforma sitt kök fritt, prisskillnader justeras vid husleveransen. Kund kan även välja bort föreslagna köket helt.
 3. Avdraget kök = full avdragspris på köket.
 4. Ordnas av kund direkt med Electrolux, prisskillnad räknas in i husleveransen.

KarlsonHus - Ballingslöv

Kök Ballingslöv
Ett kök från Ballingslöv, Karlsonhus samarbetspartner för kök.

Susanne Karlsson på KarlsonHus svarade: 

 1. Ballingslöv
 2. Ja definitivt
 3. Kunden får ett avdrag på 70 -80 % av kalkylerad kostnad.
 4. Ja och vi tar nettokostnad + 20 %

Lindén Villan - Marbodal

Lindenvillan Marbodal
Lindén Villan har kök från Marbodal.

Johan Lindén vid Lindén Villan svarade:

 1. Marbodal
 2. Nej, inte vid totalentreprenad. Ja, vid delad entreprenad när vi tillhandahåller en husleverans.
 3. Kunden blir krediterad vårt inköpspris på det kök som ingår i det aktuella fallet.
 4. Givetvis kan vi ordna detta. Kunden får betala mellanskillnaden i inköpspris mellan vad som ingår och vad man väljer plus ett påslag på 10-15%. Hänsyn tages också till om det aktuella materialvalet innebär någon extra eller avgående arbetsinsats på byggplats.

Mälarbygdens Arkitekthus - Ikea

Ikea
Mälarbygdens arkitekthus jobbar med Ikeakök.

Per Höglund vid Mälarbygdens Arkitekthus svarade:

 1. Övervägande Ikea
 2. Kund kan välja annat alt
 3. Hela priset på Ikea kök som offererats i grund offert. Lätt för kund att stämma av på Ikeas hemsida att priset är fullt avdraget.
 4. På samma sätt som ovan.

Mälarvillan - Vedum

Mälarvillan samarbetar med Vedum
Mälarvillan samarbetar med Vedum.

Gunilla Kaneberg vid Mälarvillan svarade:

 1. Vi har avtal med Vedum som levererar de flesta kök i husen vi bygger.
 2. Ja, kunden kan välja en annan kökstillverkare, fritt för kunden att välja förutsatt att leveranstillfälle stämmer med tidplanen i projektet. Om kunden t.ex. vill ha en köksleverantör där vi inte kan bestämma över leveranstillfälle eller där det inte finns en varaktighet i sortimentet kan vi avböja. Istället kan då kunden välja att köpa ett nyckelfärdigt hus exklusive kök från oss, och efter slutbesiktning själva ombesörja att få exakt det kök man vill ha.
 3. Vi bygger skräddarsydda hus utifrån kundens önskemål, vi har alltså inga färdiga kataloghus med färdiga priser. Detta betyder att vi inte jobbar med prisavdrag utan med prissättning efter de val kunden gör.
 4. Eftersom vi formar huset efter kundens önskemål är det ganska vanligt att vi får dessa frågor. Vår ”standard” är produkter som vi av erfarenhet vet att de fungerar bra och är omtyckta av många. För dessa produkter har vi avtal med leverantörerna som gör att vi och kunden får bättre pris. Vill kunden ha något annat gör vi en bedömning från fall till fall vad som är möjligt och i de allra flesta fall kan vi tillmötesgå.

Sjöberg & Thermé - Ikea, HTH och StudioA

Ikea kök
Ett Ikea kök, men du kan också välja HTH eller StudioA.

Philip Thermé vid Sjöberg & Thermé svarade:

 1. IKEA, HTH och StudioA
 2. Ja naturligtvis.
 3.  Pris efter kök och arbete som krävs, allt efter  kundens önskemål, pris därefter.
 4. Ja naturligtvis., kostnad tas fram för kundens val och önskemål.

Siberian Conifers

Kvänum
Siberian Conifers kunder väljer kök helt fritt. Detta från Kvänum.

Mikael Nilsson vid Siberian Conifers svarade:

 1. Våra kunder väljer kökstillverkare helt fritt.
 2.  
 3. Kunden gör oftast upp direkt med kökstillverkaren.
 4. Kunden väljer allt helt fritt! Den ekonomiska uppgörelsen varierar helt fritt.

Stenhusvillan - Bomankök

Stenhusvillan Bomankök
Stenhusvillan samarbetar med Bomankök.

Patric Strömberg vid Stenhusvillan svarade:

 1. Vi använder Bomankök.
 2. Ja
 3. Kökets kostnad.
 4. Ja, tilläggskostnad läggs på ordinarie pris.

Unika Stenhus

Unika stenhus Ikea
Unika Stenhus är helt flexibla. På bilden ett Ikeakök.

Ola Torrång vid Unika Stenhus svarade: 

 1. Vi är helt flexibla. Inte bundna till specifik tillverkare. Kunden kan därför även t ex köpa ett IKEA-kök själva och montera.
 2. Ja - se svaret ovan
 3. Ja - se svaret ovan
 4. Ja - se svaret ovan

Varbergshus - Marbodal

Varbergshus - Marbodal
En bild på ett Marbodalkök i ett Varbergshus.

Annica Svahn på Derome som tillverkar Varbergshus svarade: 

 1. Marbodal
 2. Nej
 3. -
 4. Vi kan erbjuda kunden en mängd alternativa materialval. Allt material våra leverantörer kan erbjuda, erbjuder vi till våra kunder. De betalar då mellanskillnaden mellan produkterna.

Villa Varm - Kvänum

Villavarm - kvänum
Ett kök från Kvänum, kökstillverkaren som Villa Varm jobbar med.

Helena Sundström vid Villa Varm svarade:

 1. Som standard ingår inget kök i vår leverans. Vi tycker det är bättre att kunderna får välja själva vilket kök de önskar. Däremot har vi ett samarbete med Kvänum Kök, som ger ett bättre pris om kunderna köper köket genom oss.
 2. Absolut får kunderna göra det! De får välja vilken köksleverantör de vill.
 3. Eftersom vi inte heller har någon kökspeng, så behöver inte kunderna oroas sig över hur den ekonomiska uppgörelsen blir. Vi tycker det är rättvisare och bättre för kunden att inte erbjuda ett kök som följer med leveransen.
 4. Se svaret ovan.

Vittjärvshus - Ballingslöv

Vittjärvshus Ballingslöv
Ett kök från Ballingslöv i ett Vittjärvshus.

Johan Ekström vid Vittjärvshus svarade:

 1. Ballingslöv
 2. Ja , helt valfritt
 3. Vårt inköpspris
 4. Kunden betalar den faktiska skillnaden i pris

Västkuststugan - Marbodal

Västkuststugan jobbar med Marboldal
Ett kök från Marbodal, kökstillverkaren som Västkuststugan jobbar med.

Leif Litzell på Västkuststugan svarade:

 1. Marbodal.
 2. Ja. Då väljer man bort vårt standardkök och gör sitt val utan vår medverkan. När vi sedan får ritningar från kunden kan projektera el och Va utifrån denna. Gäller byggplatsåtagandet en totalentreprenad så är svaret nej.
 3. Avdraget står i relation till köksomfattningen som utgår. Olika på olika hus.
 4. Har vi avtal med leverantören på aktuell produkt kan vi alltid tillhandahålla denna annars (om det inte gäller en totalentreprenad) kan kunden köpa till själv och få avdragspris för vår ingående produkt. Ekonomisk reglering för utbyte/avdrag sker i förhållande till omfattningen.

WestCoastHouse - Bulthaup

Westcoasthouse - Bulthaup
WestCoastHouse jobbar med Bulthaup.

Michael Dammert på WestCoastHouse svarade:

 1. Vi samarbetar med Bulthaup
 2. Ja
 3. Vi är tydliga med att vi använder oss av ett jämförelsepris i förstakalkylen till kunden. Normalt så ligger ett kök från Bulthaup på mellan 600-800 000kr beroende på storlek och val.
 4. Våra kunder har full flexibilitet att själva välja fritt bland bänkskivor, blandare, golv, vi löser det. Men självklart rekommenderar vi i första hand några av våra leverantörer och samarbetspartners.

XNvillan - Ballingslöv

XN-villan ballingslöv
XNvillan jobbar med Ballingslöv.

Martin Erixon på XNvillan svarade:

 1. Ballingslöv
 2. Nej inte genom XNvillan, så fall köpa in det själva
 3. Samma summa som vi lagt in i kalkylen.
 4. Absolut, kunden betalar för mellanskillnaden.

Läs mer

Jämförelse hustillverkare