Ekonomi

Vad kostar det att byta köksluckor?

Lucka på Ikea-stomme från Pickyliving.

Lucka på Ikea-stomme från Pickyliving. Foto: Pickyliving

Att byta köksluckor är ett enkelt sätt att snabbt förnya utseendet på köket. Det är också betydligt billigare än att riva ut hela inredningen. Vi visar exempel på vad det kostar att byta köksluckor i budget-, mellanpris- och lyxklassen.

Vill du förnya köket utan att göra ett stort ingrepp, är ett alternativ att byta bara köksluckorna och behålla de gamla stommarna.

Vi ger i den här artikeln tre exempel på vad det kan kosta att byta köksluckorna, ett i varje prissegment och går därefter igenom hur bytet i stora drag går till. Som utgångspunkt har vi valt vår medlem PeterRyets köksritning. Det är samma ritning som vi använt till artikeln Kostnad att byta kök.

köksritning

Vi utgår från Peter Ryets köksritning. Grafik: Peter Ryet

I köket har vi följande uppsättning luckor: 

 • 4 stycken ca 80 höga 80-överskåp med dubbellucka
 • 1 styck ca 80 högt 40-överskåp med lucka
 • 4 stycken 80-bänkskåp med 3 lådor
 • 1 styck 80-diskbänkskåp med dubbellucka
 • 2 stycken ca 40 höga 60-överskåp med lucka
 • 1 styck 60 högt 60-skåp med lucka
 • 1 styck 60-skåp med 2 lådor
 • Köksö: 1 styck ca 80 högt 40-skåp med lucka
 • Köksö: 1 styck ca 80 högt 50-skåp med 3 lådor

1. Lågpris: Färdigproducerade folierade köksluckor
Totalt: 6 687 kr

Material: 2 487 kr
Arbetskostnad snickare: 4 200 kr
Eventuellt ROT-avdrag: 2 100 kr
Pris efter ROT-avdrag: 4 587 kr

luckan häggeby

Luckan Häggeby från Ikea.

Som pris exempel på en billig kökslucka vi valt en enkel vit Häggebylucka från Ikea. Den består av en melanimklädd spånskiva och kostar under femtiolappen. Endast luckor och lådfronter i vårt exempelkök kostar med den här serien sammanlagt 1 307 kr. Tyvärr fanns det inte lådfronter till 50-skåp, vi har då valt en för 60-skåp istället för att ändå få med kostnaden för det skåpet. 

Både gångjärn och knoppar säljs separat och vi har valt Ikeas standardgångjärn samt knoppar och handtag ur serien Lindsdal som är deras billigaste serie. Kostnaden för knoppar och handtag slutar på: 445 kronor. Gångjärn för samtliga skåp kostar 735 kronor.

OBS: Är dina skåpstommar från en annan leverantör än Ikea eller från Ikeas gamla modell Faktum, måste du borra nya hål för gångjärnen. Detta kräver viss skicklighet för att luckan ska hamna på rätt höjd och djup. Åk gärna till Ikea och mät hur hålen sitter i de nya Metodstommarna och konstruera sedan en mall som du kan använda på alla skåp.

2. Mellan: Prisexempel måttbeställda köksluckor av MDF
Totalt: 27 900 kr
Material: 23 750 kr
Arbetskostnad måttning av skåpstommar: 0 kr
Arbetskostnad montering: 4 200 kr
Eventuellt ROT-avdrag: 2 100 kr
Pris efter ROT-avdrag: 25 580 kr 

Maja

Luckan Maja

Som exempel på en lucka till mellanpris har vi valt måttbeställda köksluckor från Mälarkök. Köksluckan heter Maja och består av en sprutlackerad MDF-skiva. Endast köksluckorna och lådfronterna kostar tillsammans 23 750 kronor, då ingår även mjukstängande gångjärn, skruvar och ett hembesök.

Därutöver har vi valt knoppar och handtag av typen polerad koppar "Knopp BD8322". Dessa kostar tillsammans 1 650 kronor.

Utöver själva köksluckorna kan du även få hjälp med att måtta upp storleken på luckorna före beställning, samt montering av dem när de är färdigtillverkade.  

3. Lyx: Pris måttbeställda köksluckor av ek
Totalt: 40 645 kr

Material: 36 445 kr
Arbetskostnad snickare: 4 200 kr
Eventuellt ROT-avdrag: 2 100 kr
Pris efter ROT-avdrag: 38 545 kr

Kökslucka i svart ek

Kökslucka i svart ek från Pickyliving.

Som prisexempel på lyxiga köksluckor har vi valt måttbeställda helsvarta köksluckor av ek (fanerad MDF) från Pickyliving, ett företag som visserligen har specialiserat sig på luckor anpassade efter Ikea-stommar, men som även gör till andra stommar.

När vi utgår från skåpen i vår uppsättningslista ovan får vi ett totalpris för köksluckor och lådfronter på 39 910 kronor.

I priset ingår också knoppar och handtag, i detta fall kallas de dock för grepp eftersom de är frästa direkt i luckan. Greppet vi har valt kallas för G6 och har en mässingbotten.

Utöver dessa behöver du även gångjärn. Dessa köper du direkt från Ikea och totalpriset för samtliga skåp slutar på 735 kronor.

Hur ska jag gå tillväga när jag ska byta köksluckor?
Du har främst tre saker att bestämma när du ska byta köksluckor:

 1. Vilken lucka ska du ha,
 2. vem ska mäta och
 3. vem ska montera.

Det bekvämaste men också kostsammaste alternativet är att vända dig ett företag som har specialiserat sig på att byta köksluckor och låta dem mäta, leverera och montera dina nya köksluckor.

Alternativet är att du själv, ensam eller med hjälp av en anlitad snickare, själv måttar upp alla luckor och fronter och sedan köper färdigproducerade köksluckor, lådfronter och gångjärn i den storlek du kom fram till.

Genom att göra mycket själv kan du spara en del pengar, men det kräver också en större researchinsats av dig. Det kritiska momentet är inte monteringen, det är att måtta upp skåpstommarna rätt. Be gärna en vän kontrollmäta innan du köper nya köksluckor. 

Planera och mäta för nya köksluckor
När du ska byta köksluckor är det viktigt att du mäter alla dina nuvarande köksluckor och lådfronter rätt och tar reda på vilka mått du har i köket. Därefter undersöker du vilka leverantörer som kan förse dig med dessa storlekar.

I det här stadiet kan det också vara bra att se över om du vill ge vissa skåp nya funktioner. Du kanske har ett 60-skåp med en enda kökslucka vid spisen, men hellre vill ha två lådor i det skåpet med trådbackar för kastruller. När du ändå byter köksluckor överallt kan det då vara på sin plats att ersätta detta skåp med två lådinsatser med lådfront istället.

Välj rätt köksluckor
När du vet hur du vill ha det och vad du behöver är det dags att kika på var du kan få tag på ett passande set köksluckor och fronter. Börja med att bestämma dig för vilken stil du vill ha, och vilket material du önskar att den är tillverkad av.

En kökslucka i massivt trä är exempelvis något av det lyxigaste du kan välja, medan köksluckor av folie oftare återfinns i det billigare segmentet. Därutöver finns det exempelvis luckor av MDF, och luckor klädda med olika typer av material så som exempelvis ek. Du kan också välja mellan vanliga luckor eller ramluckor som är infällda i skåpet i så kallad shakerstil.

När du vet vad du vill ha gäller det att antingen hitta en tillverkare som säljer redan färdiga köksluckor i de storlekar du behöver, eller så kan du måttbeställa dem. 

Montera nya köksluckor
Att byta köksluckor består i stora drag av tre moment:

 • Skruva ner de gamla luckorna
 • Anpassa gångjärnen
 • Montera nya luckor och lådfronter

Det första momentet består av att skruva ner de gamla luckorna. Ett sätt att spara pengar kan vara att du skruvar ner alla gamla köksluckor själv och exempelvis säljer dem på andrahandsmarknaden.

Det andra momentet innebär att du ser över om gångjärnen måste anpassas till dina skåpstommar. Det finns exempelvis gångjärn där du själv måste göra en mall först och förborra så att de hamnar rätt på alla stommar och gångjärn som är anpassade för att kunna skruvas rätt in i stommen och således passar alla stommar.

– Det finns ingen färdig standard längre för skåpstommar, därför är stommar från olika tillverkare också olika höga. Det är dessutom olika typer av gångjärn hos olika leverantörer. Men det finns renoveringsplattor för gångjärn som du kan montera rakt in i vilken stomme som helst, tipsar Musse Kara.

Det tredje momentet är att montera upp de nya köksluckorna och lådfronterna och justera dessa så att de sitter i våg med korrekt avstånd till varandra. Vanligen kan lådfronterna monteras direkt på nuvarande lådor, men i vissa fall går det inte.

– Det finns en typ av trälåda där det kan vara svårt att ta bort den gamla fronten. Vi brukar då snickra till lådorna så att den gamla fronten hamnar i liv med stommen, och sedan montera den nya fronten direkt på den gamla. Men i de allra flesta fall är det bara att skruva loss den gamla fronten och ersätta den med den nya, säger Musse Kara.

I samtliga moment sparar du pengar genom att genomföra dem själv. Men känner du dig osäker kan du även anlita en snickare eller annan montör.

- De flesta klarar att montera de nya köksluckorna och lådfronterna själva på 1-2 dagar. Det svåra är inte monteringen, det är att få rätt mått. För våra montörer, som gjort detta i 15 år, går monteringen på cirka 4 timmar på 2 personer, säger Musse Kara och fortsätter:

- Det är samma sak med nedmonteringen, den klarar de flesta av ganska snabbt. Men det finns gamla utanpåliggande gångjärn som har tre skruvar som ofta är igenmålade, och då blir det klurigare att montera ner de gamla och tar lite längre tid.

I slutändan handlar det främst om budget och hur mycket tid du har lust/möjlighet att lägga ner själv.