Kök, Vad kostar det

Vad kostar det att byta köksluckor?

Att byta köksluckor är ett enkelt sätt att snabbt förnya utseendet på köket. Det är också betydligt billigare än att riva ut hela inredningen. Vi visar exempel på vad det kostar att byta köksluckor i budget-, mellanpris- och lyxklassen.

Lucka på Ikea-stomme från Urbanfront.

Lucka på Ikea-stomme från Urbanfront. Foto: Urbanfront

Om du är sugen på att ge ditt kök en makeover utan att behöva riva ut allt är byte av köksluckor ett bra och kostnadseffektivt alternativ. Det går snabbare och blir betydligt billigare än att göra en total renovering. Då behåller du de gamla stommarna men ger hela köket ett nytt yttre.

Vi har tagit fram uppskattningar på hur mycket det skulle kosta att byta köksluckor utifrån tre olika prisklasser: budget-, mellanpris- och lyxklass.

Pickyliving gult kök
Köket kan få helt ny stil genom att byta köksluckorna. Foto: Pickyliving

Vår uppsättning köksluckor

Vi beskriver övergripligt hur bytet går till och vilka kostnader som kan tillkomma. Som bas har vi utgått från en köksritning gjord av vår medlem PeterRyets.

I köket har vi följande uppsättning av luckor och lådfronter:

 • 12 stycken 80 höga 40-skåp
 • 1 styck 60 högt 60-skåp
 • 2 stycken 60 höga 40-skåp
 • 4 stycken 40 höga 80-lådor
 • 8 stycken 20 höga 80-lådor
 • 1 styck 40 höga 60-lådor
 • 2 stycken 30 höga 60-lådor
 • 2 stycken 20 höga 60-lådor

Samt 32 stycken knoppar och 30 stycken gångjärn.

Köksritning
Vi utgår från Peter Ryets köksritning. Grafik: Peter Ryet

Lågpris: Färdigproducerade folierade köksluckor

Totalt: 14 822 kr
Material: 10 022 kr
Arbetskostnad snickare: 4 800 kr
Eventuellt ROT-avdrag: 1 440 kr
Pris efter ROT-avdrag: 13 382 kr

Veddinge
Luckan Veddinge från Ikea. Foto: Ikea

För budgetprisklassen har vi valt stilrena vita köksluckor från Ikeas serie Veddinge.

Själva luckorna och lådfronterna ligger på sammanlagt 8 638 kronor. Gångjärn och knoppar tillkommer inte, utan köps separat.

Knopparna vi har valt kommer från Ikeas serie Eneyda och kostar sammanlagt 784 kronor. För att få ner priset valde vi standardgångjärnen från serien Hjälpa från Ikea som är deras billigaste alternativ. Totalt landade gångjärnen på 600 kronor.

OBS: Har du haft Ikeas gamla skåpstomme Faktum, eller stommar från en annan leverantör, kan du behöva borra hål för gångjärnen. Nu är det dock många leverantörer som anpassar sina modeller efter Ikeas mått. Men var noga med att undersöka detta så att du inte får en otrevlig överraskning när du får hem med de nya köksluckorna.

Mellan: Prisexempel måttbeställda köksluckor av MDF

Totalt: 33 340 kr
Material: 28 540 kr
Arbetskostnad montering: 4 800 kr
Eventuellt ROT-avdrag: 1440 kr
Pris efter ROT-avdrag: 31 900 kr 

Urban Front Duke Fjord
Luckan Soft Duke i kulören Fjord från Urbanfront. Foto: Urbanfront

Som exempel i mellanprisklassen har vi valt ut köksluckor från Urban Front. Typen av luckor kallas för Soft Duke och i färgen Fjord, vilket är en vacker ljusgrön färg. Även här utgick vi från samma köksritning som ovan.

Som handtag har vi valt ”loops” som är ett dubbelvikt handtag i brunt läder med en mässingdetalj, dessa hamnar totalt på 3 040 kronor. Gångjärnen var inkluderade i priset för köksluckorna.

Lyx: Pris måttbeställda köksluckor av ek

Totalt: 45 445 kr
Material: 54 062 kr
Arbetskostnad snickare: 4 800 kr
Eventuellt ROT-avdrag: 1 440 kr
Pris efter ROT-avdrag: 44 005 kr

Mörkbetsad eklucka från Picky Living
Mörkbetsad eklucka från Pickyliving. Foto: Pickyliving

För det lyxiga alternativet har vi valt köksluckor av mörk ek med namnet “Mockarbetsad”, från Picky Living. Det går att måttbeställa köksluckorna, men då företaget har stommar som är anpassade efter Ikeamått har vi valt det färdiga alternativet. Vi har använt samma uppsättningslista som för de andra, vilket gjorde att totalpriset för köksluckor och lådfronter hamnade på 52 562 kronor.

Som handtag har vi valt snygga grepp i mässing som kallas för Posh 90 - Vertical Brass och dessa ingick i priset för luckorna. Gångjärnen behövs även här och då har vi valt mjukstängande gångjärn från serien Hjälpa från Ikea som hamnar på 1 500 kronor totalt.

Hur ska jag gå tillväga när jag ska byta köksluckor?

Kök i greige
Det här köket har fått  nya luckor. Foto: Pickyliving

När du bestämmer dig för att byta köksluckor finns det främst tre saker som är viktiga att tänka på:

 • Vad ligger din budget på,
 • kan du montera dem själv eller ska du anlita någon och
 • vilken sort och vilken stil på köksluckor du vill ha

Det absolut bekvämaste alternativet för att byta köksluckor är att anlita en hantverkare. Denna kan då ta hand om alla steg i processen, således mäta, leverera och montera köksluckorna. Den enda nackdelen med detta är att priset för projektet stiger markant. Men du kan då lita på att allt blir rätt direkt, du får garanti på arbetet och kan njuta av ditt köks nya utseende.

Om du vill spara pengar är det bästa alternativet att göra det mesta på egen hand. Det är enkelt för alla som har minsta lilla erfarenhet av hemmafix. Du mäter själv upp alla skåpstommar och räknar ut vad som behöver köpas, köper färdigproducerade köksluckor, och rätt antal gångjärn och knoppar.

Planera och mäta för nya köksluckor

När du ska byta köksluckor är det viktigt att mått och antal blir korrekt. Undersök vilka mått dina nuvarande köksluckor och lådfronter har och ta sedan reda på vilka företag som har produkter i de måtten.

Utöver att alla måtten ska bli korrekta, kan du även se över om du vill ha köksskåp som fyller någon ny funktion. Du kan till exempel ha nya lådfronter där du innan bara hade ett vanligt skåp. Passa på att se över förändringar du vill göra för att ge ditt kök ett ytterligare lyft.

Luckor till Metod
Ikea har börjat med accentluckor i annorlunda utseende för den som vill skapa ett personligt kök. Foto: Ikea

Välj rätt köksluckor

När måttagningen av köksluckorna är avklarad kan du sätta igång med det roliga, vilket är att bestämma dig för en ny stil. Det är inte alltid det lättaste att bestämma vilka luckor och lådfronter du vill byta till, så ett tips kan vara att först hitta vilken stil du vill att köket ska gå i.

Även materialet spelar in. Köksluckor av massivt trä kan ge ditt kök en lyxig eller rustik känsla. Du kan även välja lite billigare material som folie, som trots priset kan bidra till ett stilrent och smakfullt kök. Det finns även köksluckor och fronter av MDF samt luckor klädda av andra material som till exempel ek-fanér. Förutom materialet kan du också välja mellan vanliga luckor eller ramluckor som är infällda i skåpet i så kallad shakerstil.

När du mätt klart och bestämt dig för hur de ska se ut är det dags att hitta en tillverkare som antingen har luckor i måtten du behöver - alternativt så kan du måttbeställa dem. Vissa tillverkare erbjuder dessutom ett kostnadsfritt hembesök.

Montera nya köksluckor

Det finns i stora drag fyra övergripande moment när du ska byta köksluckor:

 • Ta ner de gamla luckorna
 • Anpassa och montera gångjärnen
 • Skruva upp nya luckor och lådfronter
 • Skruva dit de nya knopparna

Det första momentet består av att skruva ner de befintliga luckorna. Ett tips som kan hjälpa dig att spara pengar kan vara att sälja vidare de gamla luckorna på andrahandsmarknaden, på så vis kanske du får en extraslant. Går det inte att sälja kan du även göra en god gärning och skänka bort dem.

Det andra momentet innebär att undersöka om det krävs att gångjärnen anpassas till dina skåpstommar. I vissa fall är det nödvändigt att själv skissa en mall och förborra för att alla gångjärn ska hamna rätt på stommarna. Andra gångjärn är lite enklare och är gjorda för att kunna skruvas rätt in i stommen och följaktligen passar alla stommar.

– Det finns ingen färdig standard längre för skåpstommar, därför är stommar från olika tillverkare också olika höga. Det är dessutom olika typer av gångjärn hos olika leverantörer. Men det finns renoveringsplattor för gångjärn som du kan montera rakt in i vilken stomme som helst, tipsar Musse Kara som är grundare av Mälarkök.

Det tredje momentet är att få upp de nya köksluckorna och lådfronterna. Här ska du även justera dem så att de sitter jämnt och med ett korrekt avstånd till varandra. Oftast går det att montera lådfronterna direkt på de nuvarande lådorna, men ibland är det inte möjligt.

– Det finns en typ av trälåda där det kan vara svårt att ta bort den gamla fronten. Vi brukar då snickra till lådorna så att den gamla fronten hamnar i liv med stommen, och sedan montera den nya fronten direkt på den gamla. Men i de allra flesta fall är det bara att skruva loss den gamla fronten och ersätta den med den nya, säger Musse Kara.

Det fjärde och sista momentet är att montera alla knoppar.

Du sparar alltid pengar om du utför dessa fyra momenten själv. Dock kan det vara värt att anlita hjälp av en snickare om du känner dig osäker.

- De flesta klarar att montera de nya köksluckorna och lådfronterna själva på 1-2 dagar. Det svåra är inte monteringen, det är att få rätt mått. För våra montörer, som gjort detta i 15 år, går monteringen på cirka 4 timmar på 2 personer, säger Musse Kara och fortsätter:

- Det är samma sak med nedmonteringen, den klarar de flesta av ganska snabbt. Men det finns gamla utanpåliggande gångjärn som har tre skruvar som ofta är igenmålade, och då blir det klurigare att montera ner de gamla och tar lite längre tid.

I slutändan handlar det mest om hur mycket tid och energi du kan lägga på att ordna allt själv samt hur stor budget du har.