Fräscha upp köket

Med saker som växter, snygg belysningsarmatur och en rolig köksmaskin kan du ge köket ett lyft.

Med saker som växter, snygg belysningsarmatur och en rolig köksmaskin kan du ge köket ett lyft. Foto: Kvänum

Börjar köket se tråkigt och slitet ut? Det är inte alltid det känns motiverat att byta ut hela köket och ibland kan det räcka att du ser över detaljerna. Vi samlade 20 tips på vad du kan göra för att ge ditt kök ett lyft.

 1. Byt stänkskydd
Väggen bakom spis och disk-ho blir lätt smutsig och ful. Räcker det inte längre att rengöra stänkskyddet den kan det vara värt att byta ut det. Har du kakel måste du då knacka ner det gamla kaklet för att kunna montera nytt. Sten Holmqvist hos Byggkeramikrådet menar dock på att detta är något som en normalhändig person klarar av att göra själv. Det du ska tänka på är att täcka diskbänken med något styvt så att den är skyddad från fallande kakel, samt att om delar av gipsskivan bakom kaklet går sönder så måste du antingen laga den med spackel, alternativt byta den, innan du sätter nya plattor. Han rekommenderar också att du fuktskyddar underlaget även om detta inte är något krav.

– Vid kakelsättning rekommenderas kakelkryss eller snöre mellan plattorna för att få en jämn fogbredd. Vid sättning av mosaik bör man använda fogplattan och efterklappa, trycka, för att få en bra och slät mosaiksättning. Att med bara handen tryck fast mosaiken gör det ofta mer ojämnt, säger Sten Holmqvist.

Här kan du läsa mer om stänkskydd och hur du ska tänka när du väljer: http://www.byggahus.se/kok/valj-ratt-stankskydd.

2. Måla om kaklet
Du som redan har kakel i köket och inte är så sugen på att byta ut det, kan istället måla om det med en passande kakelfärg. Se till att du rengör ordentligt innan du sätter igång.

Det finns även fogpennor som gör att du kan måla om fogarna och på så sätt fräscha upp dem på samma gång.

Länk: http://www.byggahus.se/kok/mala-kakel.

3. Stajla med kakeldekor
Är du osäker på dina målarkunskaper kan du istället köpa och montera kakeldekor direkt på plattan. Självhäftande kakeldekor finns att köpa både som enfärgade, flerfärgade, med mönster, text, motiv och så vidare. Du kan också köpa hela set som tillsammans med flera plattor bildar en enda stor bild. Investeringen kostar allt från några tior till ett par hundra kronor beroende på hur många plattor du vill liva upp. Tänk kreativt och mixa och matcha.

kakeldekor

Kakeldekor från Panduro hobby. Foto: Panduro hobby

4. Ändra textilier
Något så enkelt som att byta gardiner eller klä om köksstolarna kan göra mycket för upplevelsen av köket. Har du ett helvitt kök kan det kanske vara kul att låta gardinerna stå ut genom att välja en riktigt kraftfull färg? Eller varför inte köpa en ny matta? 

 

textilier

Köket förnyas lätt med nya gardiner, handdukar, grytlappar, servetter eller en kudde vid sittplatsen. Foto: Svenskt Tenn

5. Byt bänkskiva
Att byta bänkskiva är en lite dyrare investering i köket som dock kan ge en stor visuell förändring. Bänkskivor finns i alla möjliga material, i den här artikeln förklarar vi vad som skiljer dem åt: http://www.byggahus.se/kok/valja-bankskiva-till-koket.

Du kan också fräscha upp din gamla träbänkskiva genom att slipa ner och olja in den.

6. Lacka om köksluckorna
Att byta färg och glans på köksluckorna ger en helt ny lyster i köket. Antingen målar du om dem själv eller så lämnar du in dem för omlackering. Priset för omlackering varierar utifrån hur komplicerat arbetet är. Är luckan exempelvis fabrikslackad från början? Är den slät? Har den glas? Vilken glans har den och vilken glans ska den få? Hur stor är den? Räkna med mellan 150-400 kronor per lucka. Glöm inte att ta in offerter från flera företag innan du bestämmer dig för ett. 

Väljer du att måla om luckorna själv kan det vara en god idé att satsa på sprutmålning eftersom det ger en slätare yta. Kolla gärna igenom den här artikeln för tips kring sprutmålning: http://www.byggahus.se/renovera/sprutmala-inomhus.

Stefan Hs köksluckor

Så här blev det när medlemmen Stefanh målade om sina köksluckor.

7. Installera spottar och placera ut lampor
Har du bara taklampan och lampan vid spisfläkten att tillgå när du lagar mat? Att endast ha en central taklampa krymper rummet upplevelsemässigt, sprid därför hellre ut ljuset. Du kan till exempel montera spotlights under de övre köksskåpen, montera riktat ljus mot köksredskap eller placera ut tuffa bordslampor i fönster och på bord och bänkar.

8. Byt ut knoppar och handtag
Idag finns det ett stort sortiment knoppar och handtag anpassade för alla möjliga storlekar på plånboken. Det här är en ganska liten investering sett till hur stor förändring det ger upplevelsemässigt. Gamla träknoppar kan till exempel bytas mot knoppar i gjutjärn. Glansiga handtag kan bytas mot matta och så vidare. En knopp kan kosta allt mellan ett par kronor till ett par tior styck, handtagen är oftast lite dyrare men de allra flesta kostar under 30 kronor styck.

Dock finns det dyrare undantag och ett tips då är att du väljer ut en fräck designknopp eller ett designhandtag och bara köper ett sådant. Till exempel en knopp formad som ett djur. Därefter köper du lite billigare knoppar och handtag som exempelvis matchar i färg och material.

pappelina

Förnya köket med en ny matta kanske? Denna från Pappelina.

9. Ta upp ett fönster mellan rummen
Har du en fri vägg mellan exempelvis kök och vardagsrum kan det vara fint att ta upp ett fönster så att den som lagar mat kan se gästerna i vardagsrummet och tvärtom. Dessutom blir fönstret ett designmoment i köket.

10. Låt kökets snygga prylar ta plats
Har du tuffa glas eller snygga köksredskap värda att visa upp? I så fall kan du liva upp köket genom att montera öppna hyllor samt sätta upp redskapsstänger och krokar. På så sätt kan du låta den där färgglada stekspaden eller dyra kökskniven fånga dina gästers blickar när de kikar in i köket.

kitchenaid

En läcker köksmaskin kan bidra till att köket känns nytt. Foto: Kitchenaid

11. Byt ut eller måla om möblerna
Har dina köksmöbler ett par år på nacken kan det vara dags att förnya dem, antingen med lite färg eller genom att byta ut dem helt. Det gamla furubordet skulle kanske bli superfräckt i shabby chick-stil? Tänk på att slipa möblerna ordentligt innan du målar om dem för bästa resultat.

12. Det gröna rummet
Inget ger ett så härligt intryck som växter, de både luktar gott och ger en avslappnande upplevelse i rummet. Testa exempelvis att odla sallad och kryddor i köket, och låt dem gärna ta plats visuellt genom att placera dem där de fångas upp av besökarnas blickar.

13. Skaffa en köksdator
Vill du kunna läsa recept utan att uppehålla din smarta telefon är en köksdator ett bra komplement i köket. Antingen köper du en all in one-dator med pekskärm eller så skaffar du helt enkelt en surfplatta och ett matchande väggmonteringskit till den.

Ett analogt alternativ är att du hänger upp favoritkokboken och låter den vara en funktionell inredningsdetalj.

14. Liva upp väggen med stickers
Har du en fri väggyta kan du montera stickers. Du kan till exempel sätta upp ett fint motiv eller skriva ditt favoritrecept. Ett annat alternativ är att placera stickers på en av köksluckorna eller på en låda, du kan exempelvis skriva vad som finns i lådan.

Rådjur väggdekoration

Dekorera köksväggen med en sticker. Foto: Lightinthebox.com

15. Byt ut några standardskåp mot uppfräschade men begagnade skåp
På begagnatsajterna rear de ut gamla, vackra vitrinskåp och andra möbler. Något som verkligen kan lyfta ditt kök är om du, istället för att satsa på ett kök med enbart över- och underskåp, låter ett äldre skåp få ta upp blickfånget - kombinera standardinredning med det äldre, antika. Ropa till exempel hem ett snyggt, antikt skåp, fräscha upp det med lite färg och se hur köket genast bytt karaktär.

16. Fixa golvet
Har du klinkers på golvet är det ett ganska stort arbete att byta ut det men har du däremot klickgolv går ett byte relativt fort och behöver inte bli någon jättedyr investering. Syns mycket av golvet i köket gör ett byte dessutom mycket för det visuella intrycket.

17. Måla om väggarna
Skapa en färgklick i rummet eller tona ner ett stressigt rum genom att byta färg på väggarna. Ibland räcker det till och med att måla om med den gamla färgen för att få till en fräsch lyster igen. Glöm inte maskeringstejpen!

18. Byt ut vitvarorna
Är exempelvis kylen eller frysen gamla kan ett byte göra mycket för både rummet och elräkningen. Gamla vitvaror är några av de prylar som drar mest el i hemmen enligt Energimyndigheten.

19. Köp en riktigt snygg köksmaskin
Det finns massor av designserier på kökstillbehör och köksmaskiner. Köp något snyggt som drar blickarna till sig.

20. Byt ut skåpluckorna
Har du ingen lust att måla om skåpluckorna utan söker en större förändring kan det kanske vara en idé att byta dem helt? Det finns massor av olika stilar idag och bytet klarar du av att göra själv.