Kök

En guide till exklusiva spisar från Italien, Frankrike och England

Ett kök av Nisseby snickeri där det ser ut att sitta en spis från Lacanche.

Ett kök av Nisseby snickeri där det ser ut att sitta en spis från Lacanche. Foto: Nisseby

Fler och fler väljer att satsa på en ordentlig spis när de bygger om köket. Vi har sonderat utbudet av de nu så trendiga exklusiva spisarna som kommer från Italien, Frankrike och England. Vi går igenom olika modeller, vad du får för pengarna och hur du gör för att fynda en fin spis till lägre pris.

Idag är det trendigt att sätta in en exklusiv italiensk, fransk eller brittisk spis i köket. Men vad får du för pengarna, och vad skiljer de olika märkena åt?

Det vi ser när vi jämför dem är att de alla satsat mycket på att ha många tillgängliga färgkombinationer, ofta i dova naturfärger - samt att rostfritt stål i kombination med antingen mässing, brons eller koppar utgör grundutbudet. 

De flesta har tillverkarna har modeller i storlekar upp till 150 centimeter i bredd, och de större modellerna kommer alltid med minst två ugnar. Men det finns ännu större modeller än så hos vissa tillverkare, samt ett par tillverkare som sticker ut åt andra hållet och inte har större än runt 110-120 centimeter i maxbredd.

Majoriteten av spisarna är gasspisar. Det finns dock modeller med keramisk häll i kombination med gas, samt renodlade induktionshällar eller kombinationshällar med både gas och induktion.

Det som framför allt skiljer märkena åt är priserna samt själva designen/formgivningen av ugnen. Materialval och storlekar är väldigt lika. Aga är det märke som skiljer sig mest från mängden eftersom de använder strålningsvärme och gjutjärn som grund i sitt koncept.

Tänk på att när du köper en bred exklusiv spis så är dessa vanligen ganska tunga, speciellt de större modellerna. Det innebär att du måste säkerställa att golv och bjälklag klarar installationen - speciellt om du väljer en i gjutjärn.

Nedan kikar vi på några exempel på vad du får när du köper en lyxspis. Därefter går vi igenom varumärken som är populära när du letar lyxspis, samt resonerar kring hur du kan få tag på en lyxig spis till ett bra pris.

Sida 1 av 5

Exklusiv spis i standardstorlek (60 cm), 3 prisexempel

1. AGA eR3 Series 60

AGA spis

Vad: Elektrisk
Funktionalitet: 1 st platta med läge sjudande/kokande (ska rymma 3 st standardkastruller), 1 st stekugn (grill/bak), 1 st sjudugn
Material: Gjutjärn
Cirkapris: 86 000 kronor

2. Lofra Dolce Vita

Lofra Dolce Vita

Vad: Induktionsspis
Funktionalitet: 4 st induktionszoner, 1 st ugn (60 l), rotisserie
Material: Mässing, rostfritt stål
Cirkapris: 29 000 kronor

3. Smeg Victoria

Smeg Victoria

Vad: Gasspis
Funktionalitet: 4 st brännare, 2 st ugnar (70/68 l) varav den mindre klarar temperatur upp till 260 grader
Material: Rostfritt stål
Cirkapris: 29 000 kronor

Sida 2 av 5

Lyxspis large (90 cm), 3 prisexempel

1. Ilve Quadra Classic

ILVE Spis Quadra Classic QDC90

Vad: Gasspis (men kan även köpas med glaskeramikhäll, induktion eller gas+induktion)
Funktionalitet: 5 st brännare, 1 multifunktionsugn (60 l), 1 elugn (30 l) med rotisserie
Material: Rostfritt stål + mässing
Cirkapris: 57 000 kronor

2. Bertazzoni Heritage HER906

Bertazzoni Heritage HER906

Vad: Gasspis
Funktionalitet: 6 st brännare, 1 multifunktionsugn (69 l), 1 extra ugn (54 l)
Material: Rostfritt stål + mässing
Cirkapris: 52 000 kronor

3. Falcon Classic

Falcon Classic

Vad: Induktionsspis
Funktionalitet: 5 st induktionszoner, 1 multifunktionsugn (73 l), 1 varmluftsugn (67 l), 1 salamandergrillugn med utdragbar form
Material: Rostfritt stål + mässing/krom
Cirkapris: 49 000 kronor

Sida 3 av 5

Exklusiv spis så bred som möjligt, 3 prisexempel

1. ILVE Majestic M15FSDNE3

Ilve Majestic

Vad: Gasspis 
Storlek: 150 centimeter bred
Funktionalitet: 4 st gasbrännare, fiskbrännare, stekbord, coup de feu, 2 st ugnar (97+65 l) varav den större går upp till 320 grader och har rotisserie
Material: Rostfritt stål + mässing/krom/brons/koppar
Cirkapris: 190 000 kronor

2. Lacanche Cluny 1800, grön

Lacanche Cluny 1800, grön

Vad: Gasspis
Storlek: 180 centimeter bred
Funktionalitet: 5 brännare, elektrisk grill med lavasten, 2 plattor (3 kW) 2 vertikala värmeskåp, 2 ugnar
Material: Rostfritt stål, krom
Cirkapris: 184 000 kronor

3. Lofra Dolce Vita

Lofra Dolce Vita

Vad: Gasspis 
Storlek: 150 centimeter bred
Funktionalitet: 2 st ugnar, 6 st gasbrännare, 1 tvåringsbrännare (3,7 kW), 1 st keramisk häll med dubbla värmezoner
Material: Mässing, rostfritt stål
Cirkapris: 70 000 kronor

Sida 4 av 5

Så kan du fynda en exklusiv spis

60 cm bred gasspis

Här sitter en 60 cm bred gasspis. Foto: deVol

En exklusiv spis från ett välrenommerat varumärke kostar vanligen tiotusentals kronor. Från 20 000 kronor för de allra minsta och enklaste modellerna, upp till 400 000 kronor för de största och lyxigaste.

Det som gör att priserna skiljer sig åt är främst storlek och varumärke. De olika tillverkarna har lite olika utgångspriser på standardmodellerna, därefter ökar priset med hur bred spisen är, vilken serie den tillhör och vilka tillval du gör. Men bredden är en avgörande faktor för vad du får betala. Vill du ha en rejäl spis sticker priset iväg.

Låt oss ta ett exempel. Om du exempelvis tittar på en 60 centimeter bred spis från Bertazzonis Professional-serie så kostar den runt 23 000 kronor, medan en dubbelt så bred sådan (deras största) i samma serie kostar 82 000 kronor - alltså nästan fyra gånger så mycket.

Första steget för att få tag på en billig lyxspis inbegriper således att försöka hålla sig till standardstorleken på 60 centimeter. Vill du ha en större lyxspis får du vara beredd att betala mer och då inte i paritet till hur mycket storleken ökar.

Tänk också på att fläkten ovanför spisen gärna ska gå i samma design. Det innebär att det varumärke och den produktserie du väljer på spisen vanligen är samma som du sedan väljer på fläkten - om du inte väljer att bryta helt för att få en spännande kontrast i din inredning. Därmed kommer slutpriset för köket att påverkas av hur bred spis du väljer, eftersom en bred fläkt också är bra mycket dyrare än en av standardbredd.

Nästa steg för att få tag på en billig lyxspis är att undersöka vad som finns på begagnatmarknaden. Ibland lägger restauranger ned och säljer av sin utrustning. Det händer även att butiker säljer utställningsexemplar till ett lägre pris. I skrivande stund ligger exempelvis ett utställningsex av en 170 centimeters Officine Gullo ute på andrahandsmarknaden för 299 000 kronor - nypriset är annars 370 000 kronor.

Vidare kan det finnas begagnade modeller på sajter såsom Blocket och liknande, där det handlar om en hus- eller lägenhetsägare som gör sig av med sin fina spis - ofta gasspis - för att byta till en annan variant. Då kan man fynda.

De olika återförsäljarna av lyxspisar kan även ha outlet-avdelningar på sina hemsidor. Det kan till exempel handla om ett exemplar som skickats tillbaka för att någon har ångrat sitt köp.

Sida 5 av 5

Olika märken exklusiva spisar

Officine Gullo

Officine Gullo kök
Officine Gullo skräddarsyr även hela kök. Foto: Officine Gullo

Det italienska märket Officine Gullo producerar spisar och andra detaljer till kök i Florens i Italien. Deras spisar går traditionellt sett i rostfritt stål med detaljer av mässing, krom eller nickel, och med utanpåliggande gångjärn. Just finishen på metallen är något som varumärket lägger stort fokus på, man handarbetar metallen från början och har exempelvis bränd mässing som ett av alternativen man kan välja på. Målet är att hitta tillbaka till rötterna utseendemässigt, samtidigt som man inkorporerar modern teknik i produkterna. Spisarna sträcker sig från 70 centimeter upp till över 200 centimeter i bredd beroende på vilken serie man tittar på. De går att hitta i vissa fysiska köksbutiker i Sverige, men är svåra att få tag på över nätet.

La Cornue

La Cornue
Spis från La Cornue. Foto: La Cornue

La Cornue bildades 1908 i Frankrike. Varje spis handbyggs av en hantverkare som tar hand om arbetet från ax till limpa, och varje modell får sedan ett unikt serienummer av hantverkaren. Till skillnad från flera av de övriga märkena är spisar La Cornue svårt att få tag på över nätet i Sverige, men de finns att se i vissa utvalda köksbutiker.

Bertazzoni

Bertazzoni
En spis från Bertazzoni. Foto: Bertazzoni

Ett italienskt varumärke som grundades 1882. Här står gasspisar för majoriteten av modellerna i utbudet, men du hittar även ett par modeller av induktionstyp. Bertazzoni har spisar som spänner över storlekarna 60, 90, 100 och 120 centimeter. Vidare väljer du mellan modeller med enkel- eller dubbelugn. De kostar från 20 000 kronor. Spisarna byggs i Bertazzonis fabrik i Guastalla i norra Italien.

Lofra

Lofra
En spis från Lofta. Foto: Lofra

Lofra är ett italienskt märke som bildades av två bröder i mitten av 1950-talet. Varje spis handtillverkas i företagets fabrik i staden Torreglia. Du har ganska stora valmöjligheter hos Lofra, här finns både den traditionella gasspisen och modeller med keramisk häll eller induktionshäll. Storlekarna på spisarna sträcker sig mellan 60-150 centimeter, och priserna börjar runt 20 000 kronor.

Ilve

Ilve Professional Plus
En spis från Ilve. Foto: Ilve

Ilve som varumärke bildades under 60-talet av två vänner i staden Campodarsego utanför Venedig, där man fortfarande har sitt säte. Det handlar om handbyggda spisar i sex olika serier. Materialvalen är rostfritt stål, koppar, gjutjärn och mässing. Storlekarna sträcker sig i spannet 60-150 centimeter och priserna börjar på runt 30 000 kronor.

Lacanche

Spis från Lacanche
Hos Lacanche kan du skräddarsy spisen. Foto: Lacanche

Lacanche är ett franskt varumärke med anor från 1800-talet. Det är ett familjeägt företag vars spisar finns att få i flertalet färgkombinationer, varav ett par lite mer färgglada sådana såsom exempelvis babyblå eller orange. De sticker även ut på så vis att de inte har någon transparent ugnslucka alls. Spisarna byggs i Lacanche i regionen Bourgogne. De sträcker sig mellan storlekarna 70-220 centimeter i bredd.

Smeg

Smeg spis

Smeg har sitt säte i norra Italien i Guastalla men finns med dotterbolag i flera delar av världen. De grundades 1948. Deras spisar är traditionellt sett av rostfritt stål med transparent ugnslucka. Spisarna är mellan 60-120 centimeter breda och finns antingen i gasutförande, med induktionshäll eller som en kombinationsmodell där bägge sorterna ingår.

AGA

En bred blå Aga-spis
Även spisar från AGA går att få i ett flertal olika färger. Foto: AGA

AGA sticker ut i listan över tillverkare, märket är nämligen svenskt från början även om det numera har sin bas i England. Nobelprisvinnaren Gustaf Dalén ligger bakom AGA, och det uppges ha tagit sju år av experimenterande för att få fram den första spisen 1929. Det handlar om en spis med gjutjärn i och som tillagar maten via strålningsvärme. Hela spisen utgör en värmelagrande källa. Som mången annan skandinavisk formgivning så står simplicitet i centrum. Här finns en enda stor platta avsedd för att antingen koka eller sjuda maten - du kan dock ställa flera kärl på den samtidigt och reglera värmen genom att skjuta ut dem över kanten. Antalet ugnar beror på vilken storlek du köper.

Falcon

Falcon Classic blå
En blå Falcon Classic. Foto: Falcon

Falcon är ett brittiskt märke som har sin historia så långt bak som till 1800-talet. Den första spisen, en järnspis, togs fram redan 1830 i Leamington Spa i England. Falcon har sedan gått i bräschen med att ta fram ny teknik och design. Storlekarna på deras range cookers sträcker sig mellan 90-110 centimeter. Falcon är idag systerföretag till Aga.