Badrum

Badrum

Halvkaklat badrum med inbyggt badkar och Carrara-marmor.

Halvkaklat badrum med inbyggt badkar och Carrara-marmor. Foto: Ludvig Eskilsson

Undrar du vad ett badrum kostar, hur du får ett litet badrum att se större ut, hur du renoverar billigt och vad en washlet är? Här får du svaren.

Ett badrum är ett rum där du sköter din hygien. Rummet består normalt av en toalett, ett handfat, en dusch eller ett badkar, eller både och.

Ordet badrum heter hamam på arabiska, furo på japanska och bagno på italienska. På franska heter det salle de baine och på holländska badkamer, det är sannolikt därifrån vårt svenska ord härstammar.

I Norden heter det baderom på norska, badeværelse på danska och kylpyhuone på finska. Detta kan vara bra att veta när du är ute och reser.

Syftet med denna sida är att du ska få svar på många av dina badrumsfrågor.

Hur mycket kostar en badrumsrenovering?

Kostnaden för att renovera ett badrum varierar så klart beroende på materialval och storlek på badrummet. Men mest beror kostnaden på om du gör jobbet själv eller låter någon annan göra jobbet.

Det är också en väldig stor prisskillnad på att sätta kakel på golvet och klinker på väggarna jämfört med att lägga våtrumsmatta på väggar och golv.

Vi har räknat på vad det kostar att renovera ett badrum på tio kvadratmeter, med standardkakelplattor, dusch och badkar. I vår beräkning har vi uppskattat kostnader för snickare, plattsättare, rörmokare, elektriker och badrumsinredning. Här ser du vad slutsumman för en badrumsrenovering hamnade på.

Var hittar jag fina inspirationsbilder på hur andra har renoverat sina badrum?

På Instagram, Pinterest och på tillverkarnas hemsidor (som t ex på Ikeas badrumssidor) finns det så klart massor med snygga inspirationsbilder på färdiga badrumsmiljöer och badrumsprodukter.

Men om du vill se badrumsbilder på hur det ser ut hemma hos vanligt folk rekommenderar vi vår egen bildfunktion där vi visar upp bilder som våra besökare har laddat upp när de har en badrumsfråga.

Vi har också en populär forumtråd som heter just Bilder på badrum....! samt en kvadratisk bildfunktion som heter Kolla.

Hur får du litet badrum att se större ut?

Ett litet badrum kan se större ut med hjälp av några knep. Eftersom våra blickar oftast dras till golvet när det gäller att bedöma storleken på rummet, går det att lura ögat genom att montera handfatet och toalettstolen på väggen.

Se också till att satsa på små modeller av handfat eller toalettstol och leta efter ett kort badkar. En spegelvägg gör att rummet ser dubbelt så stort ut, och kan även hjälpa till att sprida ljuset i badrummet.

När det är ont om utrymme är det också bra att använda inredningen till mer än en sak, om det går. Exempelvis kan en tvättkorg också användas som sittmöbel. Ljusa nyanser, exempelvis vita väggar eller ljust golv kan också få rummet att upplevas som större.
Litet badrum med max funktioner

Hur renoverar jag badrum billigt?

Kortfattat så blir det billigare om du gör jobbet själv, dvs river och fraktar bort det gamla men även bygger upp det nya själv.

Att lägga plastmatta är billigare än att sätta kakel och klinker.

Ett annat tips är att inte alltid köpa allt nytt utan försöka komma över begagnat byggmaterial och porslin. Detta är också miljövänligt.

Sedan är det så klart billigare att inte flytta på befintliga rördragningar för vatten och avlopp. Samma sak gäller för placering av lampor, strömbrytare och eluttag.

Sist så går det att spara en hel del genom att avstå från "lull lull" som man inte måste ha, som golvvärme, badrumstork, inbyggda spotlights, vägghängd toalettstol och inbyggt badkar. Man kan också strunta i att ha både badkar och separat dusch och antingen bara ha dusch eller duscha i badkaret.

Hur kan man renovera badrum så billigt som möjligt?

Kan du göra badrumsrenoveringen själv?

Självklart kan du göra renoveringen själv men räkna med att det tar tid och kan vara jobbigt. 

En del väljer att göra enklare saker som rivning och inköp av material själv medan andra gör allt själv och sedan låter en behörig elektriker och rörmokare besiktiga jobbet när det är klart.

Lägga våtrumsmatta själv?

Varför är våtrumsmatta billigare än kakel och klinker?

Att lägga våtrumsmatta (vinyl, plastmatta) i ett badrum är billigare än att sätta kakel och klinker dels därför att materialet i sig är billigare men främst för att det innebär färre arbetsmoment. Oftast är det ju arbetstiden som kostar mest när vi anlitar hantverkare. Men även våtrumstätskiktet som krävs under kakel och klinker kostar en hel del och det slipper man när man sätter våtrumsmatta.

Vad kostar det att renovera ett badrum med plastmatta?

Vi har räknat på vad det kostar att renovera ett badrum på 5 kvm, där varken elkablar dras om eller avloppsrör flyttas. Däremot ingår en ny golvbrunn i priset. Slutsumman blev 39 375 kr exklusive rotavdrag. Pris plastmatta eller våtrumstapet badrum

Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

En badrumsrenovering av ett standardbadrum på 4-5 kvm tar normalt 3-4 veckor, ibland längre. Oftast tar planeringsfasen längre tid än själva renoveringen och att planera i 1-3 månader i förväg kan vara en god idé.

En bra tumregel är att säkerställa att allt material även porslin, blandare, lampor, spegel och badrumsmöbler finns på plats innan renoveringsarbetet sätter fart.

Vilka problem i badrum är vanligast?

Vanliga problemen i badrum är fukt och mögel som ofta uppstår pga dålig ventilation men också att golvbrunnar är felmonterade och att golvet lutar åt fel håll.

Hur ofta brukar man renovera sina badrum?

Porslinstillverkaren Geberit hävdar att vi svenskar renoverar badrummet i snitt var tionde år. Vi på redaktionen tycker det låter lite väl ofta.

Var brukar badrum placeras i ett hus?

Det är vanligt att villor och större lägenheter utrustas med två badrum, eller ett badrum och en toalett. Ofta placerar man en mindre gästtoalett nära ingången och ett större badrum närmare sovrummen. Om bostaden är i flera plan är det praktiskt att ha minst en toalett på varje plan.

Stämmer det att kvinnor badar i badkar oftare än män?

Ja, män verkar i större utsträckning föredra att duscha.

Vad är ett hygienrum och hur stort bör ett sådant minst vara för att vara lättillgängligt enligt Boverket?

Ett hygienrum är ett rum som har en toalett och en dusch och som kan placeras i ett annat rum. Ett hygienrum ska minst vara 1,7 m x 1,9 m för att anses som tillgängligt. Inredningen i hygienrummet ska placeras så att man kan använda rummet med en manuell eller liten eldriven rullstol.

Hur får man tag på en hantverkare som kan utföra en badrumsrenovering utifall man behöver en?

Bäst är såklart om du redan känner någon hantverkare som du har förtroende för. Annars kan du vända dig till olika offerttjänster på nätet som Servicefinder, Brabyggare, Offerta.

När byggdes det första privata badrummet i Sverige?

I Sverige installerades det första privata badrummet i Villa Täcka Udden på Djurgården i Stockholm redan 1869. Och vackra Hallwylska palatset i Stockholm (som idag är ett museum) hade så klart också ett badrum med rinnande varmt vatten, badkar och dusch när det invigdes 1898.

Men för allmänheten blev badrum vanligare först på 1930-talet då HSB tog initiativ till att installera badrum i mindre lägenheter.

Vad är ett våtrum?

Våtrum är utrymmen som dusch- och badrum där väggytor och golv helt eller delvis kan täckas med vatten. Ett våtrum delas av branschorganisationerna BKR och GVK in i olika zoner beroende på hur utsatta de är för vatten. Dessa organisationer har skapat regler som man bör följa när man renoverar ett badrum. BKR jobbar med regler för våtrum och GVK för tätskikt i våtrum.

Krävs bygglov för att renovera ett badrum?

Nej, det krävs normalt varken bygglov eller bygganmälan för att renovera ett befintligt badrum. Men om man bygger ett helt nytt badrum så kan det krävas både bygglov och bygganmälan och tillstånd för avloppsanläggningen.

För att få reda på vilket som krävs är det bäst att fråga kommunens bygglovshandläggare. När renoveringen eller bygget är klart så bör det dokumenteras. För försäkringen skull så behöver du ett slutbevis i form av ett våtrumsintyg eller kvalitetsdokument.

Vilka moment i badrumsrenoveringen anses som kritiska?

För att undvika fukt och mögel i badrummet finns det flera olika saker att tänka på. Tätskiktet ska vara noggrant monterat, enligt tillverkarens anvisningar. För att detta ska bli bra måste underlaget som tätskiktet monteras på vara korrekt utfört och ha både tillräcklig böjstyvhet och draghållfasthet.

Att välja rätt material som är godkänt för ändamålet är viktigt och det är också viktigt att följa de branschregler som finns. Böjstyvheten kan du exempelvis påverka genom att välja rätt bjälkar och reglar och att sätta dem på rätt avstånd. Draghållfastheten påverkar du exempelvis genom att riva bort allt löst material, såsom puts. 

Badrum med våtrumsmatta, for dummies

Se till att du har rätt golvbrunn, godkända byggskivor, tätskikt, spackel och våtrumsfärg. Kontrollera även med leverantörerna hur just deras produkter uppfyller kraven. Läs leverantörens produktblad och monteringsanvisningar noggrant.

Tänk också på att en god ventilation i badrummet är viktigt för att det inte ska uppstå svartmögel. Hur drar man elen till paxfläkten i badrummet?

Vad ska jag tänka på vad gäller el?

Risken för elolyckor är extra stor i bad- och duschrum eftersom där finns fukt och många jordade föremål. En blöt och naken kropp ger en lägre resistans. Det leder till större ström genom kroppen vid ett fel, och därför ökar risken för skador. 

Elmaterial som används i bad- och duschrum måste därför uppfylla särskilda säkerhetskrav. De ska vara anpassade för att klara av fukten i badrummet och klassas med IP-beteckning, till exempel IP44.

Tidigare var det förbjudet att installera vanliga vägguttag i badrummet. Nu är det tillåtet för elinstallationsföretag att installera eluttag på 230 V om uttaget är skyddsjordat och skyddat med en jordfelsbrytare. Tänk på att inte dra in en skarvsladd från ett närliggande rum in i ett badrum. Det kan leda till olyckor om uttaget inte skyddas av jordfelsbrytare.

Eftersom miljön i ett badrum inte är likadan i hela badrummet, delas det in i olika våtzoner. De beror på hur mycket vatten man kan förvänta sig i området och om personen är torr, våt, avklädd eller påklädd. Risken för skada är mindre om man är torr och påklädd i ett torrt område, än om man är avklädd och våt i ett blött område.

Vad ska du tänka på innan badrumsrenoveringen drar igång?

Att börja med att tänka på hur mycket det får lov att kosta kan vara ett rimligt första steg. Nästa steg skulle kunna vara att ta hänsyn till planlösningen.

Var ska toalettstolen sitta, och handfatet? Finns det plats för badkar, dusch eller både och? Var ska handdukar och hygienartiklar förvaras? Vill du ha en handdukstork?

Ska badrummet också rymma en tvättmaskin och vill du i så fall ha en särskild tvättho i närhet till den? 

Ett litet långsmalt badrum har andra förutsättningar än ett stort och brett. Därför är det bra att rita och skissa tills man är nöjd. Kom ihåg att ta noggranna mått innan du börjar och att rita skalenligt. Om du renoverar ett badrum kan det vara bra att ta hänsyn till var vask och toalettstol sitter idag, eftersom det oftast kostar mer att flytta dessa. 

När det gäller att välja inredning och material kan man behöva tid för att titta på olika alternativ och känna efter. Leta inspiration på nätet, i tidningar och i butiker.

Hur vill man att badrumsmöblerna ska se ut? Vilken blandare är egentligen snyggast? Ska det finnas en soptunna? Räkna med att all inredning och material, ska vara på plats innan bygget påbörjas. För viss inredning är leveranstiderna långa.

I badrummet behövs både allmänbelysning och belysning intill speglarna. Ibland kan det också behövas en lampa där man arbetar med något, exempelvis viker tvätt. Du måste kontrollera att all armatur får användas i dusch- eller badrummet, och armaturen ska installeras av en behörig elektriker. 

Allmänbelysningen kan man skapa genom att placera flera armaturer i rad på väggen, eller som infällda spotlights i ett undertak. Har man flera armaturer skapar man ett mjukare ljus än om man bara har en stark lampa. 

Spegelbelysningen kan gärna lösas genom att du placerar två långa lampor på var sin sida av spegeln, alternativt flera lampor på rad. På så vis får du inte skuggor i ansiktet. Ofta placeras också rakapparatens uttag på armaturen vid tvättstället. Tänk på att alla elektriska installationer i badrummet ska utföras av en behörig elektriker.

Lästips

Fantastiskt billiga badkar
Målad våtrumsmatta

Vad är en washlet?

Japansk toalett med värme och varmluftstork
Japansk toalett med värme och varmluftstork. Foto: Cecilia Ask Engström

I Japan är många toalettstolar eluppvärmda och har funktioner som vi idag inte har här hemma. Funktioner för rengöring av underlivet (bidéfunktion), varmluftstork och till och med musik i form av porlande vatten som gör att man kan utföra sina behov i lugn och ro.

Dessa toalettstolar brukar kallas för washlets.

Väggpanel japansk toalett
Väggpanel till en japansk toalettstol. Foto: Cecilia Ask Engström

Vissa modeller kan styras med en app i mobiltelefonen, eller från en väggpanel, eller med fjärrkontroll om man hellre skulle vilja det. Det ska gå att ställa in tryck, temperatur och vattenmängd från appen, och att spara sina personliga inställningar i den.

Och i framtiden kommer moderna toaletter sannolikt kunna hjälpa oss att förebygga sjukdomar. Toaletten kan regelbundet och tidigt identifiera för höga sockervärden och andra värden i den urin som vi dagligen kissar ut.

Har ni några egna erfarenheter av japanska toaletter? Skriv gärna i kommentarsfältet.