Kök, Vitvaror

Fakta om induktionshällar

Helintegrerad induktionshäll.

Helintegrerad induktionshäll. Foto: Siemens

Vad är en induktionshäll och vilka för- och nackdelar har den?

En induktionshälls plattor blir inte särskilt varma. Det är istället botten på kastrullen eller stekpannan som blir varm, vilket gör att den skiljer sig från andra spisar.

Induktionshällen fungerar genom att induktionsspolar under kokzonerna på hällen alstrar ett högfrekvent magnetfält och när du placerar en stekpanna eller kastrull med magnetisk botten på plattan så blir botten elektrisk och därmed varm. När du tar bort kärlet eller pannan slås plattan av. Du behöver därför inte oroa dig lika mycket om du glömmer att stänga av plattan när du har induktionshäll som med andra typer av spisar.

induktionshäll från Asko

En induktionshäll är förvillande lik en glaskeramikhäll. Foto: Asko

Många induktionshällar är indelade i två värmezoner som delar på samma effekt. Om båda zonerna används samtidigt delas då effekten mellan de två zonerna, vilket betyder att maximal effekt kan bara uppnås när endast en zon används.

En fördel med induktionshäll är att zonen anpassar sig efter kastrullen eller stekpannans botten, vilket gör att induktionshällen drar mindre energi. Detta gör också att du kan ta ett avlångt kärl eller panna och placera över två kokzoner, effekten fördelas då på bägge.

Energimyndigheten har testat olika typer av spisar och bland annat sett att induktionshällar är nästan dubbelt så energieffektiva som keramikhällar.

Kostnad och funktioner
Induktionshällar kan kosta allt från 1 000 kronor upp till tiotusentals kronor. Faktorer som design, antal kokzoner, funktioner och märke påverkar priset. Genomsnittshällen kostar mellan 3 000-8 000 kronor - vilket är någon tusenlapp högre än exempelvis en glaskeramikhäll.

Därutöver behöver du kastruller och stekpannor som fungerar på hällen. Dessa varierar också kraftigt i pris och kan kosta allt från 100-2 000 kronor beroende på tillverkare, storlek och design 

Dessa stekpannor och kastruller fungerar på induktionshäll:

  • Gjutjärn
  • Emaljerat stål
  • Magnetiskt rostfritt stål

Är du osäker på om dina nuvarande kärl och pannor fungerar kan du ta en kylskåpsmagnet och hålla mot botten på dem, fastnar den så kommer de att fungera på plattan.

På induktionshällen finns en funktion för effektökning som gör att uppvärmningen går fortare. Tekniken har olika namn hos olika tillverkare, exempelvis booster eller power. Många rapporterar att deras induktionshäll brummar en del på effektökningsläget. Du bör således be att få testa hällen i butik, och då även testa effektökningsläget, för att se hur mycket den låter. 

Andra vanliga funktioner är överhettningsskydd, möjlighet att spara inställningar med ett klick, timer och barnlås. 

Plus och minus

+ Snabb temperaturreglering
+ Plattan blir bara varm i området som stekpannan/kastrullen nuddar
+ Fett bränner inte fast lika lätt
+ Energisnål

- Fungerar bara med stekpannor och kastruller anpassade för induktion

Läs mer

Poppa popcorn på induktionshäll - vad är kruxet?
Induktionshäll utan problem och oljud?