Förvaring, Inredning

Planera walk in closet

Öppna garderober är praktiskt, liksom en sittplats.

Öppna garderober är praktiskt, liksom en sittplats. Foto: Kvänum

Nyttja varenda millimeter av utrymmet, se till att ha god belysning och sätt upp dubbla klädhängare, är några av inredningsarkitektens tips när du ska bygga en walk in closet.

– Har du bara utrymmet för att ha en walk in closet är det definitivt värt att skaffa en. Får du bort garderoberna i sovrummet får rummet en betydligt luftigare känsla eftersom förvaringen är gömd och inte syns i interiören, säger Linn Frankhammar som är inredningsarkitekt hos Covet.

Linn Frankhammar

Linn Frankhammar

När inredningsarkitekterna på Covet planerar walk in closets är det behov, funktion, estetik och belysning som vägs in.

Behov: Fack, hängare, lådor i din walk in closet?

Utgå från dina behov. Vad för typ av kläder har du och vad finns i den redan existerande garderoben?

När du identifierat behoven ser du också hur stor andel av utrymmet som varje del bör ha. Här är exempel på vad du kan planera in i din walk in closet:

  • Skohyllor
  • Klädhängare för klänningar, kostymer och andra kläder
  • Små fack för mindre plagg så som linnen och koftor
  • Stora fack för kläder som du inte vill ska hänga framme
  • Byrå eller lådfack för slipsar, underkläder, strumpor m.m.
  • Hatthängare
  • Utrymme för väskor

–  Jag föredrar klädstänger. Det är viktigt att nyttja varje millimeter och klädstänger är toppen. Dels får det plats fler klädesplagg, dels blir det billigare eftersom du slipper platsbygga en stor del av förvaringen. Dessutom ser du direkt vilka kläder du har, säger Linn Frankhammar.

covet walk in closet

En walk in closet som Covet inrett. Foto: Covet

Klädstänger kan du hänga två stycken i samma utrymme och på så sätt maximera förvaringen. Har du många längre plagg kan det dock vara en god idé om du i en ände gör plats för ett utrymme med endast en klädstång på hög höjd.

Men Linn påpekar samtidigt att du ändå bör göra rum för skor, lådor för exempelvis slipsar och liknande, samt fack för de kläder du inte vill hänga upp.

Har du en liten eller medelstor walk in closet kan det vara en god idé att placera underkläderna i en byrå i sovrummet. Du kommer förmodligen ändå vilja ha någon form av byrå där och du slipper då göra plats för en stor möbel i din walk in closet.

walk in closet ikea

Inredningen behöver inte vara jättedyr. På bilden inredning från Ikea.

Funktion och estetik

När du sett dina behov och bestämt hur mycket fack, lådor och klädstänger du ska ha i din walk in closet, är det dags att fundera på hur de ska se ut och disponeras. Tänk på att utnyttja all yta om du har en liten walk in closet - sätt exempelvis fack hela vägen upp till taket och ha en stege lättillgänglig för de tillfällen då du behöver plocka plagg från översta hyllan.

Tänk igenom intrycket du får när du går in i rummet.

– Om kortsidan är det du möts av när du öppnar dörren kan en spegel där göra mycket för intrycket, rummet känns då större. När vi planerar små och medelstora walk in closets brukar vi se till att sätta de dubbla klädstängerna längs långsidorna så att det inte är det första man möts av, säger Linn Frankhammar.

Djupet på fack och klädstångsdelar bör vara mellan 40-50 centimeter, då får galgar, skor med mera plats.

Dörrar och fack i walk in closet

Många väljer att inte ha dörrar på skåpen i en walk in closet. Fördelen med det är att du direkt ser vad som finns att välja på. Skodelen gör sig exempelvis bra utan dörrar. Linn Frankhammar menar att dörrar överlag är onödigt i en walk in closet. Tanken är ju trots allt att du ska se dina kläder.

inga dörrar

Inga dörrar framför förvaringen. Foto: Hiplife home designing

Funderar du ändå på att ha en viss mängd dörrar på skåpen, kan du t ex ha öppna fack och sorteringar i ögonhöjd och fönsterdörrar på facken längst upp där du inte är så ofta - så att dessa delar inte blir dammiga. Ett annat tips är att ha lådor med lock på i övre delen.

Det kan vara bra att planera in en spegeldörr i någon del. Det kan vara en skjutdörr med spegelglas som står öppen när du inte testar kläder.

Väljer du en öppen lösning med få dörrar finns det knep för att intrycket ändå ska bli städat. Du kan då sortera kläder utifrån färg och funktion. Skor för sig, linnen för sig och så vidare. Har du få plagg med en och samma färg och därför svårt att få till färgsorteringen, kan du istället sortera naturfärger för sig, varma färger för sig och kalla färger för sig.

Har du en stor walk in closet och vill få in en sittplats i mitten bör du även nyttja sittplatsen till förvaring - många puffar och liknande finns att köpa med förvaringsfunktion i undre delen.

– Möbler är något vi rekommenderar när du har en stor walk in closet där du har stora ytor att röra dig på, placera då möblerna i mitten. Men undvik möbler om du har litet utrymme att röra dig på, det slutar bara med att de är i vägen för dig, säger Linn Frankhammar.

soffa i walk in closet

En sittplats rekommenderas i din walk in closet. Foto: Kvänum

Belysning och lyxlir

Bra belysning är a och o. Du ska lätt kunna se alla kläder och få en bra bild över hur de ser ut på dig. För den med begränsad budget är det viktigast att få till en jämn och bra belysning, ett par spotlights av god kvalitet brukar räcka för en liten walk in closet.

Men en walk in closet är också en form av lyx för många, och därför är det kul om utrymmet också ger en sådan känsla. Har du då lite bättre budget kan du styla utrymmet.

– Just nu är det trendigt med heltäckningsmatta och schysst belysning. Du kan till exempel hänga en kristallkrona i taket om du har budget för det, säger Linn Frankhammar.

Dekorationsbelysning är också ett alternativ för den med lite större plånbok.

 – Har du många skor kan du till exempel fräsa in led-slingor i hyllplanen som belyser skorna, tipsar Linn.

Diskutera walk in closet

Walk in closet på liten yta samt inredning för garderober 
Storlek på tvättstuga och walk in closet 
Hur gör ni med förvaring?