Badrum, Kök

Välja blandare till badrum och kök

Tara

Tara Foto: Dornbracht, Mora Armatur

Hur ska man tänka när man väljer blandare? Blandaren bestämmer bland annat hur mycket energi och vatten du gör av med. Den är en viktig inredningsdetalj och priserna varierar mycket.

Har du tur kan en blandare hålla i 20-30 år, vanligast är att man räknar med en livslängd på 10-15 år, sedan börjar det bli dags att byta reservdelar. Sitter du med gamla blandare idag kan det vara en lönsam investering att byta till nya energieffektiva blandare.

En femtedel av villahushållets energi används till varmvatten och mycket varmvatten används i onödan. Idag finns kranar för kök, tvättställ och dusch som anpassar förbrukningen efter det verkliga behovet. I ett hushåll där man byter till nya blandare på tre platser kan energiåtgången minska med mer än 1000 kWh per år.

Energibesparingen beror på flera funktioner hos de nya kranarna. Dels är de snålspolande. Duschkranen kombineras med ett munstycke som ger optimal storlek på dropparna. Nya effektiva engreppsblandare ger enbart kallt vatten i samma läge, vill man ha ljummet eller varmt måste handtaget aktivt föras åt sidan. För att få riktigt varmt vatten måste man hålla spaken i ytterläge. När man släpper spaken fjädrar den tillbaka från hett läge. Förutom att funktionen sparar energi skyddar den även mot skållning. En energisnål blandare kostar ofta något mer än en standardblandare.

Men högst i pris ligger de designade blandarna som i regel inte har någon energisparfunktion.

– Så långt har man ännu inte kommit i utvecklingen, säger Ulf Zettergren vid Mora Armatur.

Inredningsarkitekt Christel Månsson tycker inte att man ska snåla när man väljer blandare.

– Man får tänka på att man använder blandaren så mycket, därför tycker jag att det är värt att satsa på rejäl kvalitet, säger Christel.

Christel tycker att du bör tänka på att formspråket på blandaren stämmer överens med resten av köket, även om det ibland kan vara trevligt att bryta av. Men helheten av knoppar, handtag, blandare och andra detaljer i kök och badrum bör stämma ihop för ett lyckat resultat.

– Jag tycker om modern form på blandare, men jag tycker nog att funktionen hos blandaren ändå är det viktigaste.
Christels favorit till köket är därför en hög blandare med utdragbar slang för spolning.

– Det är bra med en hög blandare så att du kommer under med grytor. Sedan tycker jag att det är jättebra med spolslangen när man ska skölja av disken. Men det krävs oftast ett rejält stort kök för att en sådan blandare ska passa in.

– Jag tycker också bäst om engreppsblandare, inte minst för att eliminera skållningsrisken, säger Christel.

Priset på ett set vanlig standardblandare till duschen börjar på ca 2 500 kr inklusive moms, blandare till handfatet kan du få så billigt som för 450 kr. En designad blandare kan kosta i princip hur mycket som helst. Vad sägs om den nya duschblandaren Rainy Sky från Dornbracht, ca 110 000 kr med alla tillbehör?

MEM
MEM
 
Mora, energieffektiv blandare
Mora, energieffektiv blandare
 
Inredningsarkitektens val
Inredningsarkitektens val
 
Rainy sky, Dornbracht
Rainy sky, Dornbracht
 
Gammal stil, Dornbracht
Gammal stil, Dornbracht