Bänkskiva, Kök

Bänkskivor till köket: Materialen, priserna och underhållet

Vi scannade marknaden på bänkskivor till köket. Här listar vi dem med beskrivning av var de passar, hur du monterar, pris, underhåll, för- och nackdelar.

Bild 1 av 9

Bänkskiva av trä, vanligen ek

Bänkskiva av trä

Bänkskiva av trä är en klassiker. Foto: DeVol

Material: Bänkskivor av trä som är avsedda för kök görs vanligen av det hårda träslaget ek, antingen stavlimmad sådan eller live edge. Det senare är en massiv skiva med oregelbunden kant som följer trädets ursprungliga form. Bänkskivor av trä finns även i andra träslag som dock är mindre vanliga (och ofta mindre tåliga), exempelvis ask, björk, bok och valnöt.

Passar var: Massivt trä, oavsett träslag, är en klassiker i nordiska hushåll. Vi bygger trähus och inreder mycket med trä både avseende golv, lister och förstås även bänkskivor. Bänkskiva av trä passar - beroende på hur den behandlas - i princip in i kök av alla stilar, exempelvis gör den sig bra i rustika och murriga kök. Väljer du ett ljusare träslag, eller behandlar skivan, kan den passa lika bra i ett minimalistiskt kök.

Hur montera: Träbänkskivor skruvas fast underifrån. Tänk på att du kan behöva förborra.

Hållbarhet/tålighet: Trä suger fukt och kan expandera, resa sig och även krympa. Det är också repkänsligt och tål inte hög värme, men å andra sidan är det också lätt att renovera ytan genom att exempelvis slipa ner eller måla den.

Underhåll: Eftersom trä suger fukt är det viktigt att behandla bänkskivan regelbundet, exempelvis genom att olja eller måla den med färg som är lämplig i köksmiljö. Rengöring sker i form av att du torkar av ytan med lätt fuktad trasa.

Pris per kvadratmeter: Cirka 2 500-5 000 kronor/lpm beroende på val av träslag, tjocklek och djup.

Bild 2 av 9

Bänkskiva av laminat

Bänkskiva av laminat

En bänkskiva av laminat från Lechner.

Material: Bänkskivor av laminat är både billiga jämfört med andra alternativ, och enkla att underhålla. De består av flera skikt papper och laminatskivor som pressats samman under högt tryck. Nuförtiden finns även kompaktlaminat som är tunnare och tåligare än traditionella laminatskivor, men också lite dyrare.

Passar var: Eftersom det finns ett stort utbud mönster och färger är det svårt att inte hitta en laminatskiva som passar till önskad inredningsstil. Kompaktlaminat gör sig bra i moderna kök.

Hur montera: Bänkskivor av laminat skruvas vanligen fast underifrån.

Hållbarhet/tålighet: Laminat är överlag ganska tåligt, speciellt sett till priset. Men om ytan skadas är det väldigt fuktkänsligt. Det tenderar att skadas på i första hand känsliga områden såsom kanter och liknande. Så länge skivan är intakt är den däremot motståndskraftig mot fukt, repor och fläckar.

Underhåll: Laminatbänkskivan behöver inte underhållas. Det räcker att du håller den ren genom att torka av den med fuktig trasa. Den tål rengöringsmedel.

Pris per kvadratmeter: Cirka 500-1 500 kronor/lpm för traditionell laminatskiva, och omkring 1 000-3 000 kronor för kompaktlaminat -  priset varierar med tjocklek och djup.

Bild 3 av 9

Bänkskiva av sten

Bänkskiva av kalksten

Bänkskiva av portugisisk kalksten i köket Liliencrantz Ek amber av Kvänum

Material: Precis som bänkskivor av trä finns bänkskivor av sten i en rad olika sorter. Vanliga sorter i kök är marmor, kalksten och granit. De har ganska olika egenskaper (se nedan). 

Passar var: Bänkskivor av sten ger ett stabilt och naturligt, men samtidigt exklusivt intryck i köket eftersom det är ett naturmaterial. Marmorbänkskivor har varit trendiga under lång tid, speciellt Bianco Carrara. Men granit är ett mer hållbart val för dig som är lite klumpig och ofta spiller. Kalksten gör sig bra i kök som har inslag av trä.

Hur montera: Bänkskivor av sten underlimmas.

Hållbarhet/tålighet: Dessa faktorer beror på valet av stensort. Marmor är exempelvis ganska känsligt mot syror och vassa objekt, det missfärgas och repas lätt. Du bör vara försiktig. Kalksten är också känsligt för syra. Granit är däremot relativt tåligt och har ganska hög motståndskraft mot repor och fläckar.

Underhåll: Stenmaterial behöver inte underhållas annat än vanlig rengöring. Vid rengöring bör du generellt undvika sura rengöringsmedel.

Pris per kvadratmeter: Beror på tjocklek och stenstort men cirka 4 500 kronor/lpm. Granit är billigare än marmor och kalksten, och kostar från cirka 2 500 kronor/lpm och uppåt.

Bild 4 av 9

Bänkskiva av betong

bänkskiva betong

Helgjuten bänkskiva med ho i betong. Foto: Haus concrete services

Material: Betongbänkskivor görs av cement som gjuts i formar. Ytan bearbetas sedan för att få önskad finish. Ytan kan exempelvis vara högblank eller matt, grov eller slät. Du kan också variera färgen på bänkskivan genom att blanda i pigment.

Passar var: Bänkskivor av betong har mycket karaktär och ger ett robust men samtidigt stilrent intryck. Det kommer allt mer betong i framför allt badrum, och i kök har bänkskivor av betong funnits länge. De passar både i moderna kök och i mer lantliga sådana beroende på hur du kombinerar betongen med andra material i rummet.

Hur montera: Betongbänkskivan underlimmas.

Hållbarhet/tålighet: Betong är ett material som tar upp fukt och även om det torkar igen så är det därmed känsligt för fläckar - det måste underhållas regelbundet. Å andra sidan är det inte särskilt svårt att laga en skadad yta - även om det finns viss risk för färgavvikelse då. Betongytan är i övrigt slitstark och tål värme.

Underhåll: Bör vaxas cirka en gång om året eller oftare vid behov. Kan rengöras men undvik sura rengöringsmedel.

Pris per kvadratmeter: Cirka 4 000-5 000 kronor/lpm beroende på tjocklek och djup, du kan dock gjuta bänkskivorna själv och då är de betydligt billigare.

Läs mer: Att platsgjuta en bänkskiva i betong – bilder, frågor…

Bild 5 av 9

Bänkskiva av komposit (corian/kvarts)

Bänkskiva av komposit

Bänkskiva av komposit, Silestone. Foto: Thistle & Bay

Material: Består av naturliga mineraler och färgpigment som bearbetas industriellt till skivor, dock är det stor skillnad på olika material. Corian är exempelvis mer “plastigt” än Silestone eller Quarella som istället är mer “stenigt” eftersom det är en kvartskomposit. Så även om bägge räknas in i kategorin komposit har de vitt skilda egenskaper och helt olika karaktär.

Passar var: Corian har länge varit ett trendigt material i premiumkök. Det som gör materialet så speciellt är att hela ytan är skarvfri och av ett och samma material, till och med diskhon. Många tänker på vita högblanka bänkskivor när man nämner Corian men de finns i alla möjliga mönster och naturnära färger som påminner om bänkskivor av sten. Kvartskomposit är också ett kompositmaterial som i väldigt hög grad består av stensorten kvarts. Även om den är industriellt framtagen påminner den mycket om stenbänkskivor och passar således i samma typ av kök som dessa. 

Hur montera: Bänkskivan monteras genom att den underlimmas. Corian kan även komma med undermonterad list. De utan fästs med silikon.

Hållbarhet/tålighet: Corian är relativt tåligt mot slag och fläckar eftersom det är porfritt, men tål inte hög värme och har inte jättestor motståndskraft mot repor. Det kan däremot repareras av certifierad montör. Kvartskomposit tål också slag och fläckar bra och har samtidigt hög motståndskraft mot repor och värme.

Underhåll: Behöver inget regelbundet underhåll annat än rengöring med fuktad trasa. Tål rengöringsmedel.

Pris per kvadratmeter: Corian cirka 4 000-6 000 kronor/lpm, Silestone 3 000-5 000 kronor/lpm.

Bild 6 av 9

Bänkskiva av keramik

Bänkskiva av keramik

Bänkskiva av keramik i ett Ballingslöv-kök.

Material: Keramiska bänkskivor är gjorda av naturligt råmaterial (typ sand, lera och liknande) men behandlas och bearbetas industriellt till en bänkskiva. De är ofta dyrare än stenbänkskivor, men också tåligare.

Passar var: Utseendet på keramiska bänkskivor varierar och den här typen av bänkskiva går därmed att hitta i många olika stilar, som i sin tur passar en rad olika kök. Färger och mönster är naturnära sådana och påminner om stenbänkskivor.

Hur montera: Bänkskivan monteras genom att den underlimmas.

Hållbarhet/tålighet: Keramikbänkskivor har hög reptålighet och motståndskraft mot fläckar, de är även värmebeständiga. 

Underhåll: Behöver inte underhållas annat än rengöring. Torkas med trasa och tål rengöringsmedel i pH 4-6 eller 8-10, dock inte mycket sura rengöringsmedel och heller inte rengöringsmedel med blekmedel.

Pris per kvadratmeter: Cirka 4 000-8 000 kronor/kvm.

Bild 7 av 9

Bänkskiva av terrazzo

Terrazzo bänkskiva

Bänkskiva av konststenen terrazzo hos kökstillverkaren Nordiska kök.

Material: Terrazzo är en konststen, eller konstbetong som den också kallas, som består av en cement och någon stenart som ballast. Den kan exempelvis framställas av krossad marmor.

Passar var: Terrazzo påminner mycket om stenbänkskivor men med en mer mosaiklik yta. De livar upp i ett avskalat kök, men passar även i en rad andra köksstilar där stenbänkskivor generellt gör sig bra. Du bestämmer själv hur ytan ska behandlas, exempelvis kan du välja blankpolerad eller mattslipad.

Hur montera: Underlimmas.

Hållbarhet/tålighet: Oimpregnerad terrazzo suger en del fukt, men är hårt och relativt reptåligt. Hållbarheten och tåligheten beror dock delvis mycket på vilken stensort som är i ballasten. Marmor är vanligt och det är som bekant känsligt för syror (läs mer under bänkskivor av sten).

Underhåll: Terrazzo ska impregneras. Rengör med fuktad trasa men undvik sura rengöringsmedel då de kan missfärga skivan.

Pris per kvadratmeter: 3 500 kr/lpm

Bild 8 av 9

Bänkskiva av rostfritt stål

Bänkskivor i rostfritt stål

Kristina och Marco valde bänkskivor av rostfritt stål. Foto: Kristina

Material: Bänkskivor av rostfritt stål består, precis som namnet antyder, av rostfritt stål. Utöver att vara en plan bänkskiva, såsom övriga material den här artikeln, kan de också komma med exempelvis uppvikt bakkant eller så kallad droppkant.

Passar var: Många väljer att integrera en diskho i rostfritt stål i en bänkskiva av annat material, men du kan förstås ha hela bänkskivor av rostfritt stål och diskhon är då vanligen integrerad (även om det går att få tag på rostfri bänkskiva utan ho också). Stilmässigt kommer köket att dra åt det industriella hållet, och det kan bli riktigt snyggt om du kombinerar detta med upphängda, synliga köksredskap mot exempelvis tegelvägg - tänk storkök. 

Hur montera: Bänkskivan monteras vanligen genom att den underlimmas.

Hållbarhet/tålighet: Bänkskivor av rostfritt stål repas relativt lätt men är däremot tåliga mot både fukt och fläckar. Skivans yta kan deformeras av värme och slag beroende på hur tjock den är och vad den vilar mot. En högblank yta är mer känslig för repor än en matt sådan.

Underhåll: Behöver inte underhållas annat än rengöring. Torkas med trasa och tål rengöringsmedel bra.

Pris per kvadratmeter: Cirka 2 000-4 000 kronor/kvm (dock med ho). Vi har tyvärr ingen prisuppgift på rostfri bänkskiva utan ho.

Läs mer: Kristina och Maco ritade och byggde energieffektivt hus själva

Bild 9 av 9

Bänkskiva av kakel

Bänkskiva av kakel

Bänkskiva av kakel. Foto: Dtile

Material: En behandlad skiva klädd med kakel, vilket du antingen kan göra själv eller anlita en plattsättare för.

Passar var: Eftersom kakel kan fås i en rad olika stilar - allt från marrakeshmönstrade till enfärgade vita plattor - passar de också en mängd olika köksstilar. Dessutom kan du fortsätta upp på väggen med samma kakel.

Hur montera: Om skivan som kaklet är monterat på är av trä, MDF eller liknande kan bänkskivan skruvas fast underifrån. 

Hållbarhet/tålighet: Kakelplattorna är tåliga mot slag, repor och fukt men fogarna är mer känsliga. Framför allt är fogarna känsliga för missfärgning. Bänkskivor av kakel är värmebeständiga.

Underhåll: Ytan blir inte helt jämn på grund av fogarna och det gör att mat och dryck lätt fastnar där. Rengöring sker med fuktad trasa. Missfärgade fogar kan målas om.

Pris per kvadratmeter: Mycket varierande. Beror på val av kakelplatta, monteringsmaterial och skivmaterial samt på huruvida du utför arbetet själv. Kakel kostar vanligen mellan 150-600 kr/kvm.