Bänkskiva, Ekonomi, Kök

Platsbyggt kök – fakta, pris, tid

När man säger "platsbyggt kök" så handlar det snarare om att det är måttanpassat.

När man säger "platsbyggt kök" så handlar det snarare om att det är måttanpassat. Foto: Maria Lundqvist

Med ett platsbyggt kök slipper du anpassa dig efter standardmått. För dig med udda planlösning eller särskilda önskemål kan detta vara lösningen. Här berättar vi vad ett platsbyggt kök innebär och vad det kan tänkas kosta.

Ett platsbyggt kök är ett kök som storleksmässigt är perfekt anpassat till rummet och utrymmet som det står i. Begreppet ”platsbyggt” kök är dock något missvisande.

– Det handlar snarare om ett måttanpassat kök. Det är mycket sällan så att det kommer ut en snickare till dig som står och bygger skåpen på plats bräda för bräda. Men du har däremot i princip alla valmöjligheter i världen att anpassa köket utifrån rådande förhållanden. Brutna tak, lutande väggar, ovanliga mått och liknande är inga problem, säger Marie Lundqvist hos Åraslövs Kök & Inredningar.

Skåpen byggs sedan i ett snickeri, fraktas till dig ihopmonterade och köket monteras på plats. Tillsammans med skåpen fraktas även listverk och andra detaljer samt de tillbehör du har beställt. Med skåpen på plats påbörjas finarbetet. Nu ska lister på plats och de blir som kronan på verket.

– Mycket av känslan i det platsbyggda köket sitter - utöver materialvalet - i de avslutande detaljerna. Sådant som listverk och liknande, säger Marie Lundqvist.

platsbyggt eller måttbeställt kök
Ett måttbeställt kök byggs i snickarens verkstad. Foto: Åraslövs

Platsbyggt kök, för vem?

De som beställer ett platsbyggt kök har ofta ganska klart för sig var behovet kommer ifrån. Det handlar i många fall om att man vill ha kök som sträcker sig ända upp till taket. Men det kan även vara att köket behöver anpassas till mått som inte finns i utbudet av modulskåp, exempelvis djupare skåp eller udda bredder - och beställaren vill inte ha stora passbitar.

Kök från Lindalskök
Måttbeställt från Lindalsköket. Foto: Lindalsköket

Kostnad platsbyggt kök

Priset för ett platsbyggt kök varierar kraftigt, märker vi vid en rundringning till olika leveratörer. 

En faktor som påverkar priset för platsbyggt kök är vilka tillval du gör och vilken design du är ute efter - ett tre meter högt högskåp kostar exempelvis mer än ett två meter högt sådant, skåp med lådor kostar mer än skåp med hyllplan osv. Olika material kostar också olika mycket, ek kostar exempelvis mer än furu. Slutligen beror det även på vilket snickeri du vänder dig till. 

Utgångspriset för ett platsbyggt kök ligger någonstans omkring 150 000 kronor för ett standardstort platsbyggt kök med 12-14 skåp exklusive vitvaror, bänkskivor och skåpinredning.

Men priset för det platsbyggda köket kan lika gärna landa på 400 000 kronor om du har exklusiva behov med komplicerade profiler, dyra materialval och liknande. Oftast blir priset för det platsbyggda köket i slutändan någonstans mittemellan ovan nämna prisspann - omkring 250 000 kronor.

Var noga med att begära in offerter från flera leverantörer innan du bestämmer dig för vem du ska anlita.

Platsbyggt kök från Kompetens i trä
Platsbyggt kök från Kompetens i trä.

Leveranstid platsbyggt kök

Även leveranstiden för platsbyggda kök varierar. Från det att du har beställt tills dess att du får leveransen brukar tiden ligga på någonstans mellan 4-8 veckor - helt beroende på tillverkare och dina val. De flesta tillverkare av platsbyggda kök anger på sin hemsida hur lång leveranstiden är.

Kök från Åraslövs Kök & Inredningar
Ett nybyggt kök med retrokänsla, från Åraslövs Kök & Inredningar.

Att beställa ett platsbyggt kök

När du beställer ett platsbyggt kök är mått och planering de viktigaste faktorerna. Det gäller att du vet vad du vill ha för stil och att du noggrant mätt upp köket utifrån dina behov.

– Vill du exempelvis ha diskhon centrerad under ett visst fönster är cc-mått till fönstret extremt viktigt, säger Marie Lundqvist.

Initialt är det vanligen du själv som genomför uppmätningen. Därefter ritar kökstillverkaren köket åt dig. Sedan inleds processen där man ändrar, tänker, justerar och kastar om tills ritningen motsvarar ens förväntningar. 

– I vårt fall är det först efter det som det är aktuellt för oss att komma ut och kontrollmäta för finjustering, säger Marie. 

Det är dock inte alltid som de gör det. Ibland måste de utgå från kundens mått, om denna exempelvis bor väldigt långt bor i en avlägsen del av landet sett till var deras företag befinner sig. Om detta händer dig när du beställer ett platsbyggt kök är det än viktigare att du som kund är noggrann vid mätningen eftersom du är den som hålls till svars för dina mått.

– Det kan diffa med någon millimeter i slutändan utan att det är någon fara. Många som bygger platsbyggda kök, oss inkluderade, har någon form av passbit inbyggd i stommen så att det finns lite utrymme att spela på. Det är inte ovanligt att väggar lutar hemma hos kunden, eller att det finns andra faktorer som påverkar, och det måste tas viss hänsyn till sådant redan i konstruktionen, säger Marie Lundqvist. 

När uppmätningen och ritningen är 100 procent klar läggs beställningen och det är dags för snickeriet att påbörja byggandet av dina skåp. De byggs då av virke av massivt trä - traditionellt sett furu om du inte valt ett mer exklusivt material. Du kan exempelvis ha furustomme och ekluckor istället. Du kan förstås även ha ekstomme - i princip kan du välja vilket material du vill - men det blir då väldigt dyrt. 

När skåpen är färdigbyggda sprutlackeras de på plats och skickas sedan ut till kund ihop med tillhörande listverk och andra detaljer.

På plats monteras de antingen av kund eller av kund inhyrd snickare. Eftersom skåpen kommer färdigmonterade går det ganska fort.

– Ett normalstort kök tar cirka två dagar att få klart. Jag skulle säga att det går fortare än vad det gör att montera ett modulkök som kommer i platta paket eftersom de kräver en hel del förberedande monteringsarbete innan du kan sätta igång och få köket på plats, säger Marie.

Däremot är oftast leveranstiden kortare för modulkök än för platsbyggda sådana. Ikea har exempelvis 10 dagars utlovad leveranstid om du inte beställer måttanpassad bänkskiva.

Platsbyggt kök från Lindalsköket
Platsbyggt kök från Lindalsköket.

Spara pengar på att göra arbete med platsbyggt kök själv

Finns det något sätt att hålla nere kostnaderna när du beställer ett platsbyggt kök? Svaret på den frågan är ja, precis som med många andra renoveringstyper kan du - om du är händig - göra en del av arbetet själv. Du kan exempelvis montera köket själv istället för att ta in en snickare.

– Det är inte särskilt svårt om du är händig. Skåpen kommer ju färdigmonterade. De ska upp på väggarna och sedan ska listverket sågas till och sättas upp, säger Marie.

Du kan även beställa köket omålat. Vissa målar det sedan själva för att de vill kunna använda en särskild typ av färg, exempelvis linoljefärg. Det finns också de som sprutmålar själva. Andra vill kanske ha köket trärent.

Men börja med att bestämma dig för vad du vill ha för kök och ta in flera detaljerade offerter. Då kan du enkelt jämföra vad du får för pengarna och om det är värt att lägga tid på att göra saker själv.