Kök

Nytt kök billigt - 15 tips

Det finns flera sätt att komma ner i pris när du behöver nytt kök.

Det finns flera sätt att komma ner i pris när du behöver nytt kök. Foto: Emma Jonsson Dysell

Skriker ditt kök efter en uppdatering just när det inte finns pengar och kanske inte heller tid? Lugn. Det finns sätt att komma ner i pris och en hel del varianter på en köksrenovering som du kanske inte hade tänkt på. Här listar vi olika sätt att komma ner i pris för att renovera köket eller bara förnya delar så att det känns fräschare.

Börjar ditt kök kännas trist och tråkigt? Funderar du kanske till och med på att renovera hela köket? Vad kan du göra förutom att städa så att köket blir skinande rent? Jo, en hel del faktiskt. 

Att bygga nytt kök kostar i snitt 250 000 kronor om du ska bygga ett i mellanklassen. Köksinredningen går på strax över 100 000 kronor och vitvarorna nästan 80 000 kronor. Därutöver har du hantverkare som ska ha betalt för allt från rivning och rördragning till el och montering.

Läs mer: Kostnad bygga kök

Blått kök Ikea Kungsbacka
Ett kök helt i blått med bänkskiva av trä till. Luckan Kungsbacka från Ikea. 

Köp köksinredning från billigaste tillverkaren

Är du ute efter ett billigt kök väljer du förmodligen att spara in pengar på köksinredning och vitvaror. Vitvaror är lätta att prisjämföra genom olika prisjämförelsetjänster, men det är svårare med köksinredning där det inte är lika tydligt vad du får och inte får för pengarna. 

När Byggahus.se jämförde kök från lågpristillverkarna Epoq, Ikea, HTH GDS och Kvik såg vi att Ikea och Epoq var de billigaste, som kostade 41 000 kr för vårt exempelköks stommar, luckor, lådor, gångjärn och täcksidor/passbitar, medan HTH GDS landade på 44 000 kr och Kvik 46 000 kr.  

OBS: denna summa är inte jämförbar med den ovan på 100 000 kr, då det köket var större och även hade en köksö. Dock skulle även det köket ha blivit betydligt billigare med inredning från en lågpristillverkare. Så genom att välja att köpa inredningen från en lågpristillverkare kan du komma undan tiotusentals kronor billigare när du köper ditt kök.

Läs mer: Pris  kök från Ikea, Epoq, HTH GDA och Kvik

Byggde köket själva
Fredrik och Frida byggde köket själva. Foto: Fredrik Lyckelid

Gör så mycket arbete du kan själv

Genom att göra en del av arbetet själv kan du också spara en hel del pengar. Exempelvis kan du riva det gamla köket själv och förbereda rummet för hantverkarna och därigenom spara omkring 10 000 kronor. Har du inte tummen mitt i handen kan du troligen även montera det nya köket själv, vilket utgör en besparing på ytterligare cirka 10 000 kronor. Totalt har du då sparat 20 000 kronor.

Läs mer: Fredrik och Frida byggde köket själva

Renovera kök
Gör en smart köksplan, flytta inte el och rördragningar så sparar du pengar. Foto: m2h

Gör en smart köksplan

Planerar du nya köket så att du inte behöver flytta el och rördragningar är det också en stor kostnadsbesparing. Rörmokare och elektriker kostar omkring 600-700 kronor i timmen. Låt säga att arbetet skulle ta 16 respektive 12 h per yrkeskategori - vilket det gjorde i vårt exempelkök - då skulle du spara minst 21 000 kronor genom att behålla el och rördragning som den är idag.

Ett annat alternativ är att bara byta ut delar av köket och renovera pö om pö. Börja då med att identifiera vad det är i köket som gör att det känns omodernt eller nedgånget och prioritera förändringarna som behöver göras. Därefter kan du beta av listan nedan och se om det är något som möter dina behov.

Urbanfront
Luckor Epok från Urbanfront, som du kan sätta på ikea-stommar. 

Byt bara köksluckorna

Ska du lägga ner pengar på något som ger en stor förändring fort är ett byte av köksluckor värt att fundera över. Köksluckorna är något av det första som hamnar i blickfånget när man kliver in i ett kök. Många gånger kan du byta ut luckorna utan att byta själva stommarna - vilket gör att du sparar både en hel del jobb och en del pengar.

Tänk på att det är stor prisskillnad på olika typer av luckor. När Byggahus.se granskade prisskillnaderna med hjälp av ett exempelkök såg vi att färdigproducerade folierade köksluckor kostade 14 800 kronor, medan måttbeställda köksluckor av MDF kostade 33 340 kronor. Måttbeställda köksluckor av ek gick på hela 45 445 kronor. Som du förstår finns det en hel del att spara genom att välja lågprisluckor.

Läs mer: Vad kostar det att byta köksluckor?

Måla om köksluckorna

Du kan förstås även måla om köksluckorna. Om du exempelvis har ett kök med vita stommar och färgade luckor kan du måla allt i samma kulör och på så vis få det att se mer platsbyggt ut.

Läs mer: Vad kan det kosta att måla om köksluckorna?

Renoverat kök
Medlemmen DejvidK har nyligen byggt om köket på landet och valde då hårdvaxoljad Valchromat som bänkskiva. Foto: DejvidK

Uppgradera bänkskivan

Att byta bänkskiva kan vara både tidskrävande och dyrt. Många gånger kan du fräscha upp den du redan har. Är det en bänkskiva av trä kan du slipa och därefter olja, vaxa eller måla den. Likaså kan du slipa missfärgade betongskivor och behandla om dem. 

Vill du ändå byta bänkskivan är bänkskivor av komposit relativt billiga och det finns ett stort utbud av mönster och färger. 

Läs mer: Bänkskivor till köket: Material, priser och underhåll

Kolla begagnatsajterna

På begagnatsajterna finns det till och från möjligheten att göra riktiga fynd. “Slit- och slängsamhället” gör att många renoverar sina kök långt före deras bäst-före-datum. Har du tur kan du hitta det där perfekta fyndet som blir pricken över i:et. Ibland säljer folk ut hela kök billigt - Perfekt både för dig som ska bygga nytt kök och för dig som bara vill fynda delar av ett kök.

Stenskivor
Byt stänkskyddet och få nytt utseende på köket. Foto: Stenskivor.se

Byt stänkskydd

Stänkskyddet i köket är bland det första att smutsas ned och ta en del stryk. Dess placering bakom spisen gör det till ett utsatt objekt i köket. Genom att byta stänkskydd, eller fräscha upp det du har, kan du få köket att kännas som nytt igen. 

Läs mer: Stänkskydd till köket

Byt knoppar och handtag

Om du känner att ett byte av köksluckor är ett för stort projekt kan det räcka att byta knoppar och handtag - även detta ger ofta ett oväntat stort lyft. Det förutsätter dock att köksluckorna inte utgör det grundläggande renoveringsbehovet, då räcker det tyvärr sällan med att bara byta knoppar.

Renonvera kök
Du kan byta bara luckorna om du vill, dessa från Järfälla kök. 

Måla eller tapetsera väggarna

Har du stora ytor fri vägg som ser nedgången ut är det en god idé att måla om. Eller varför inte tapetsera den i något passande mönster? Med fräscha väggar känns ett rum ofta nyrenoverat.

Kök
Medlemmen s07 har inrett personligt med mattor och tavlor i köket. Foto: s07

Byt ut tyg och mattor

En ganska billig åtgärd som också kan göra skillnad för intrycket av köket är att byta ut gardiner, kökshanddukar, ugnsvantar och liknande. Häng upp gardinerna och placera resten av nyheterna i köket synligt. Att lägga in en ny matta är ett annat enkelt sätt att sätta prägel och känsla i ett rum. Om köket känns för tråkigt kan en färgglad matta liva upp, känns det istället rörigt kan en enfärgad jordnära matta lugna ner.

Byt vitvaror

Vitvaror är dyrt, i alla fall när du slår ihop kostnaden för flera. I vårt mellanpriskök landade vitvarorna på nästan 80 000 kronor, det inkluderade dock en avfallkvarn, vinkyl, stänkskydd och en del annat. Enbart kyl, frys, ugn, fläkt, induktionshäll, diskmaskin och micro skulle ha landat på cirka 52 000 kronor. 

Men här finns det förstås en del att spara. Genom att välja billigare vitvaror och prisjämföra dessa med en prisjämförelsetjänst så att du hittar den billigaste återförsäljaren kan du komma ner i pris. Du kan även be att få paketpris hos den återförsäljaren genom att köpa allt från den - det kallas för att pruta och går faktiskt att göra även i Sverige.

Byt blandare

Många väljer att byta blandare samtidigt som de byter bänkskiva och diskho. Men det måste du förstås inte. Du kan byta blandare före eller efter det arbetet med och på så vis sprida ut kostnaderna. En blandare kostar mellan 2 000-5 000 kronor beroende på modell. Den typ du ofta väljer till ett kök, som är lite större och högre i utformningen, är tyvärr vanligen i det dyrare spannet. Men även här kan du göra fynd genom att prisjämföra. Kolla vad blandaren du vill ha kostar hos olika återförsäljare och köp den eventuellt i paketpris tillsammans med nya vitvaror.

Fräscha upp kakel och fogar

Smutsiga och missfärgade kakelfogar ger direkt ett lite stökigt och nedgånget intryck. Det finns dock särskilda pennor du kan köpa som du kan måla direkt på fogarna med. Börja med att tvätta fogarna, och måla därefter när de har torkat.  Du kan även måla över kaklet - om du har rätt typ av färg - och/eller sätta upp kakeldekor på det.

Läs mer: Måla på kakel – steg för steg

Renovera golvet

Om golvet känns slitet kan du - precis som med väggar, bänkskiva, köksluckor och liknande - renovera det. Är det ett trägolv kan du hyra en golvslip och slipa bort fläckar och skador. Därefter behandlar du det på nytt. Trägolvet kan man även måla. Du kan även lägga ett helt nytt golv. Det finns idag ganska billiga klickgolv att få tag på.

Läs mer: Rätt golv till köket