Bänkskiva, Golv, Kök

Terrazzo - fakta, pris, användningsområden

Terrazzo på golv och vägg.

Terrazzo på golv och vägg. Foto: Hellocircus

Terrazzo har en tusenårig historia men är hetare än någonsin som inredningsmaterial. Här berättar vi vad det är, hur det framställs, används, vad det kostar och hur du kan tillverka det själv.

Terrazzo, som även går under namn som ”konstbetong” och ”cementmosaik”, är ett material som man framställer genom att gjuta in krossad marmor eller annat stenmaterial i cement. Cementen kan ha olika färger, liksom det dekorativa krossade stenmaterialet som man gjuter in.

Badrum terrazzo
Badrum klätt i terrazzo på hotell Blique by Nobis. Foto: WIngårdhs

Namnet terrazzo kommer från det italienska ordet för terrass. Redan de gamla grekerna och romarna lär ha använt tekniken för att tillverka golv. Och det är golv som är det vanligaste användningsområdet för terrazzo. Då och då under historiens gång har det i perioder varit populärt att använda terrazzo i hemmen, under funkisen och på 50-, 60- och 70-talet, som exempel. I offentliga rum har det använts kontinuerligt, men du kanske inte har tänkt på det. I Stockholms tunnelbana, i matbutiker, trapphus i hyreshus är golvet som regel av terrazzo.

trappa terrazzo
Trappa från Herrljunga Terrazzo.

Sedan ett par år tillbaka tycks det ha det blivit populärt att använda terrazzo i inredning vanliga privatbostäder igen. Nu är det terrazzo inte bara på golvet, utan i bänkskivor, handfat, golv- och väggbeklädnad i badrum som är populärt.

Användningsområde för terrazzo:

  • Platsgjutet golv
  • Golv- och väggplattor
  • Bänkskivor
  • Handfat
  • Trappbeklädnad
  • Fönsterbänkar 
  • Fasad
  • Diverse konst- och designprojekt
Kök med terrazzo
Kök med bänkskiva och köksö av terrazzo. Foto: Nordiska kök

För- och nackdelar med terrazzo

Materialet terrazzo har många fördelar. Det är både vackert, hårt, slitstarkt och lättstädat. Man har stora möjligheter att variera och anpassa utseendet genom att välja olika färg på cement och typ av stenkross. Bara fantasin sätter gränser för vad du kan åstadkomma med materialet.

Bordsskiva av terrazzo
En bordsskiva av terrazzo. Foto: Slabsbydesign

Det finns dock nackdelar också som kan vara värda att beakta. Att platsgjuta trazzo förutsätter ett stabilt underlag av betong. I början ser det grått och dammigt ut på grund av naturlig kalkutfällning. Detta försvinner dock med tiden efter hand som du städar det. Det kräver alltså en del underhåll. Andra  nackdelar är att materialet är stumt och inte rör sig om underlaget rör sig. Vidare så tillförs byggnaden fukt när man tillverkar det platsgjutna terrazzogolvet. Därför ska man göra det så tidigt som möjligt i byggprocessen. När du slipar det sedan så blir det en del cement och kalk som måste forslas bort. 

Badrum terrazzo
Helgjutet handfat av terrazzo. Foto: Kvänum

Pris terrazzo

Anders Carlehed på Herrljunga Terrazzo berättar att priset för att platsgjuta terrazzo i en hall på 20 kvm på betongunderlag ligger på 1875 kr inkl. moms per kvm.

– Det är så dyrt för att vi behöver specialmaskiner och behöver vara på plats i tre dagar. Man lägger terrazzon dag 1, grovslipar dag 2 och finslipar dag 3, säger Anders.

Vill du köpa färdiga golvplattor av terrazzo blir priset lägre; runt 500-700 kr per kvm. 

Terrazzo bardisk
Bardisk av terrazzo i Californien. Foto: Diespeker Marble & Terrazzo

Tillverka terrazzo själv steg-för-steg

Den som är händig kan tillverka terrazzo själv. Byggahus.se:s medlem RRbjorn har lagt upp en väldigt bra guide för hur du gjuter en snygg, slitstark och underhållfri bänkskiva av terrazzo själv. Han har en lista på vilket material och vilka verktyg du behöver, och berättar sedan steg för steg exakt hur du gör, illustrerat med bilder. Tråden måste läsas: Gjuta terrazzo skiva med inbyggda NFC-chip.

Björn gjuter terrazzo själv
Medlemmen RRbjorn gjuter bänkskiva av terrazzo själv.