Kök

Kök utan överskåp - trend eller framtid?

Medlemmen Osiris har byggt kök utan överskåp.

Medlemmen Osiris har byggt kök utan överskåp. Foto: Osiris

Det blir allt vanligare med kök med bara lådor och bänkskåp. Intrycket av köket blir luftigt, men hur bra är det egentligen att satsa på ett kök utan överskåp?

Sitter du och planerar nytt kök och funderar på om ett utan överskåp är rätt väg att gå? Svaret på frågan är oftare än vad man kan tro ett rungande ja. Vi frågade tre olika experter på kök med olika bakgrund, och samtliga säger att kök utan skåp på väggen över bänken både är trendriktigt och passar in hos de allra flesta. Vissa kallar skåpen där uppe för överskåp, andra väggskåp. Här väljer vi att i fortsättningen kalla det överskåp.

– Det har funnits lösningar utan överskåp i köken under alla tider, även om du blickar långt bakåt mot 1800-talet och in på 1900-talet. Så visst kan man i dag ha kök både med eller utan överskåp även om du inte förespråkar en minimalistisk stil, säger Tina Björeman, Ikea.

Kök utan överskåp

Kök från Kvänum med högskåp och köksö, inga överskåp. Foto: Kvänum

Ola Danielsson, produktchef hos Ballingslöv, håller med och fyller i:

– Jag skulle säga att kök utan överskåp varit en trend i flera år. Det passar in i alla stilar, oavsett om du vill ha ett lantligt kök eller ett modernt avskalat sådant. Enda nackdelen som jag ser det är om du behöver mycket förvaring, men då finns det å andra sidan smarta lösningar numera.

Kök utan överskåp

Ola Danielsson har köksö och högskåp istället för överskåp hemma. Foto: Ola Danielsson

Fördelar med kök utan överskåp 

 • Bättre ergonomi. Porslin förvaras traditionellt i överskåp och det blir då många tunga lyft från diskmaskinen jämfört med om du har porslinet förvarat i lådor i bänkskåpen.
 • Mycket bättre ergonomi för korta. Det kan vara svårt att nå alla prylar i ett väggskåp, för korta människor blir det ett bekymmer ganska fort rent ergonomiskt. Det blir dessutom allt populärare med en extra djup bänkskiva i köket vilket spär på det här bekymret. Med prylarna i bänkskåp med lådor når alla innehållet.
 • Ljusare, lugnare och luftigare intryck. Du får ett kök som inte känns rörigt och mörkt.
 • Billigare eftersom det blir färre skåp och skåpluckor som ska inhandlas och monteras.
 • Du får en fri vägg som du kan smycka med krokar, konst, spännande tapet eller kokböcker. Endast fantasin sätter gränser.
 • Annorlunda. Många har fortfarande kök med överskåp, så ett kök utan sticker ut i mängden. 
Kök utan överskåp

John Gaud visar kök utan överskåp på Naturesfirst. Foto: John Gaud

Nackdelar med kök utan överskåp

 • Sämre ergonomi för långa personer och för den som har problem med att böja sig. För dem är det lättare att förvara saker i överskåpen.
 • Sämre förvaringsmöjligheter. Har du mycket prylar och inte möjlighet att förvara dessa i skafferi, köksö eller annan lösning blir ett kök utan väggskåp snabbt belamrat.
 • Svårare att belysa bänkskivan. Det finns massor av lösningar för belysning idag, men utan väggskåp får du tänka till lite extra för att få bra arbetsbelysning överallt.
 • Överskåpen kan också sätta karaktär på köket med hjälp av fina luckor och beslag. Är du ute efter den karaktären är kök utan väggskåp inget för dig.

Är kök utan överskåp något för mig?

För att ta reda på om ett kök utan väggskåp passar dig bör du se över vad du har för prylar i köket och ditt behov av förvaring. För det är just förvaringen som blir lidande i ett kök utan väggskåp.

– Det finns väldigt många fördelar med ett kök utan överskåp, men du förlorar samtidigt ganska mycket förvaringsutrymme, säger Sofia Fransson, köksinredare hos Studioplong.se.

När hon besöker sina kunder brukar hon därför be dem se över vad de har för köksprodukter hemma och vilka de vill ta med sig in i sitt nya kök.

– När du väl gör iordning i köket så gå igenom allt du har och gör dig av med trasiga skålar och prylar du ändå inte använt på flera år. Rensa ut. Det blir samtidigt som en inventering och då ser du vad du har för förvaringsbehov, säger Sofia.

Om det visar sig att det räcker med bänkskåp är detta att föredra eftersom det både blir billigare och mer ergonomiskt. Samtidigt blir köket luftigare och ljusare.

– Satsa gärna på lådor till bänkskåpen eftersom de ger en bättre överblick än vanliga skåp, tipsar Ola Danielsson.

Kök utan överskåp

Stilrent kök med generös köksö istället för överskåp. Foto: Neptune

Alternativ till överskåp

Visar det sig att bänkskåpen ändå inte riktigt räcker till finns det flera lösningar utan överskåp. 

 1. Köksö. Har du ett lite större kök eller öppen planlösning mellan kök och matsal/vardagsrum kan en köksö skapa fler förvaringsmöjligheter och dessutom större arbetsyta.
 2. Skafferi. Har du möjlighet att bygga ett skafferi är det ofta ett lyckat projekt. Där får du massor med förvaring utan att påverka intrycket av köket.
 3. Högskåp bredvid kyl och frys. En mindre avdelning med högskåp i samband med kyl och frys sväljer många prylar.
 4. Sideboard. Ett sideboard i utrymmet mellan kök och matsal/vardagsrum tar inte upp mycket plats men sväljer ändå en hel del prylar. Kanske kan du förvara julservisen och annat du inte använder så ofta i ett sådant?
 5. Möbel för porslin och glas i matsalen/vardagsrummet. Prylar du med fördel kan lyfta fram och visa upp gör sig fint i vardagsrummet och matsalen istället för att stå undangömda i ett skåp i köket.
 6. Hyllplan. Varför inte visa upp de där snygga vinglasen eller fräcka udda-muggarna genom att låta dem stå på ett öppet hyllplan.

– Ett annat alternativ är att bara minska ner på antalet överskåp. I det senaste köket jag ritade satte vi in ett skafferi som svalde allt, men satte ändå in ett överskåp för att få belysning över diskbänken, men också för att den delen av väggen blev väldigt kal. Väggskåpet blev i det fallet som ett smycke. Få väggskåp ger utökad förvaring och kan i vissa fall vara ett bra mellanting, säger Sofia Fransson. 

Belysning i kök utan överskåp

Förutom förvaring är också belysning något du måste tänka till lite extra kring i ett kök utan överskåp. Men det är inte längre något som begränsar.

– Det har hänt otroligt mycket inom belysning de senaste åren i och med övergången till LED. Det finns jättefina uplights och downlights som du sätter på väggen som blir både dekorativa och ger bra ljus. Du kan även ha tuffa industrilampor som hänger ner från taket. Har du hyllplan kan du fälla in lampor i dem. Utgå från din stil och se vad som passar in, säger Sofia Fransson.

Hon säger också att du inte bör begränsa dig till bara köksbelysning, utan även titta runt på exempelvis kontors- och vardagsrumsbelysning. Så länge den ger bra arbetsbelysning passar den i köket.

- Idag är det mest din stil som sätter gränserna, inte någon särskild trend, säger Sofia.

Ola Danielsson fyller i och tipsar om riktade spottar som ett bra alternativ. Dessa kan du placera i taket och sedan rikta varje lampa var för sig.

- Jag skulle inte säga att belysningen är en nackdel i ett kök utan överskåp längre. Idag finns det så många alternativ, säger han.

Diskutera överskåp/väggskåp i forumet

Kök utan överskåp? 
Överskåp i kök, vara eller inte vara