Fritidshus, Gardiner, Inredning

Nio steg till en praktisk mysig sommarstuga

Inredningen av sommarboendet får gärna vara enkel, som här i Buster Delins sommarhus i Lundnäs.

Inredningen av sommarboendet får gärna vara enkel, som här i Buster Delins sommarhus i Lundnäs. Foto: Patric Johansson

Med en genomtänkt inredning av sommarstugan blir det ännu mer avkopplande och välgörande att vistas där. Inredningsarkitekt Christel Månsson tog fram nio praktiska tips på vad du bör ta hänsyn till när du inreder fritidshuset.

Eftersom sommarhuset ofta står tomt längre tider över vinterhalvåret är det bra att tänka praktiskt när man väljer vilka material och möbler man ska inreda med. Sommarboende får ju gärna vara lite enkla då det kan vara vilsamt att ha som kontrast till sitt vardagsboende. 

1. Välj naturmaterial

Inredning i sommarstugan
Naturmaterial i väggar, möbler och textilier. Foto: Jonas Ingerstedt/Norrgavel

Naturmaterial skapar välmående på många plan. Ju mer man kan byta ut och återställa desto bättre. Golvmaterial i trä, sten och klinker, väggar i träspont (ej mdf) och målat med rena färger som linoljefärg eller tapet. Tag bort alla material som inte är naturliga, som plastgolv och laminatbänkskivor. Välj möbler och textil i rena naturmaterial. Det har forskats kring hur vi omedvetet reagerar på rum med naturmaterial eller konstgjorda material genom att mäta kroppsreaktioner och puls på blinda personer som går in i olika rum. Alla reagerar med att få lägre blodtryck och puls och välmåendet ökar när de kommer in i de naturliga rummen.

2. Eldstad i stugan

Eldstad i stugan
En eldstad i sommarstugan är bra vid kyliga vår- och höstkvällar.

En eldstad är nummer ett i sommarstugan anser de flesta. Det kan vara kamin, öppen spis eller vedeldad spis i köket, men det måste finnas. Bra är såklart att tänka på energieffektivitet och att minska utsläpp, om möjligt.

3. Rent, fräscht och lukta gott

Luftrenare ozon
Christel menar att du blir av med sommarstugelukten om du har en luftrenare.

Man vill mötas av en fräsch doft när man kommer till stugan och då tycker jag att det är smart att ha inköpt en luftrenare med ozon:

  • Inga kemikalier - allt som behövs är syret i luften.
  • Tar bort unken lukt som kommer från rökning, mögel, fukt och djur.
  • Kommer åt i alla vrår.
  • Helautomatiskt - tryck på en knapp.
  • Tar mindre än en dag att få bort unken lukt.

4. Flera lager gardiner

gardiner
Mer ombonat med gardiner. Foto: Designers Guild

Fönstren ska sila ljuset med fina gardiner (gärna i linne och i flera lager) och ha en fin utblick. Det är bra att kunna dra för vid hög värme eller kallras. 

5. Ordna förvaring

vitrinskåp
Ett vitrinskåp håller dammet borta från prylarna. Foto: Norrgavel

Förvaring som inte samlar damm är smart. Vitrinskåp för alla sorters behov och sedan är det bra med stora transparenta plastlådor med lock att stoppa in bäddtextilier, handdukar och annat i som ska skyddas för fukt och lukt. En oslagbar duo mot mal och pälsängrar är att kombinera cederträblock och lavendel. Det hjälper på naturlig väg att hålla krypen borta - och doftar gott!

6. Många smålampor

Inred med lampor
Många smålampor skapar mys i stugan.

Många och gärna dimbara smålampor med varmt ljus och fotogenlampor som ger mjukt och fördelat ljus skapar mys. Uppladdningsbara lampor för både ute och inne är ett nytt bra sätt att ha varierat ljus. Alla lampor som ger kallt ljus skulle jag ta bort, lysrör bort, alltid och i alla lägen.

7. Ordentligt med sittplatser

Olika stolar runt bordet
Viktigt att ha många sittplatser.

Ett tips är att ha många korgstolar med löstagbara dynor och extra suttpuffar man kan stapla om  man har många gäster. Bänkar längs väggar är ett klokt sätt att få fler sittplatser, där kan man ha extra förvaring under lock. Det är fint med udda stolar runt bordet. Soffor kan täckas över med gamla lakan och lägg extra lavendelpåsar på soffan när ni inte ska vara i stugan på ett tag.

8. Rätt mattor

Rund matta
Christel rekommenderar sisalmattor.

Jag rekommenderar sisalmattor som är mycket tåliga och trasmattor, gärna många i olika storlekar, som kan tvättas. De kan rullas ihop över vintern.

9. Välj bra madrasser till sommarstugan

Sovrum
Bra madrasser viktigt för återhämtningen.

Använd gärna tagelmadrasser som inte angrips av skadedjur eller kvalster. Bra sängar är viktigt när man har tid för återhämtning.

Lista: Hustillverkare som tillverkar fritidshus