Kök

Måtten i köket

Det finns mått baserade på forskning och erfarenhet för hur ett bra kök ska utformas.

Det finns mått baserade på forskning och erfarenhet för hur ett bra kök ska utformas. Foto: Plain English

Det finns egentligen inga tvingande regler för hur man ska inreda sitt kök. Däremot finns det en uppsjö kloka råd grundade på både forskning och erfarenhet för att få ett praktiskt, bekvämt och arbetsbesparande kök som det är roligt att arbeta i.

Under 1950- och 1960-talen forskades det mycket kring hur kök skulle bli ergonomiska och lättarbetade. Mycket av det man kom fram till slogs fast i byggregler som hängde med ett bra tag. När Sverige gick med i EU 1995 försvann de flesta av dessa bestämmelser. På gott och ont kan man säga eftersom köken som byggdes under 1970- och 1980-talen ofta var praktiska, men samtidigt förvillande lika. 

Arbetstriangel i kök
Arbetstriangeln är bra att hålla koll på för att skapa ett lättarbetat kök. Foto: DeVol

Arbetstriangeln

En viktig lärdom av köksforskningen var att hålla avstånden så korta som möjligt mellan kökets tre viktigaste platser spisen, diskbänken och kylskåpet. Det här brukar kallas kökets arbetstriangel och det är bra att ha i bakhuvudet när man planerar sitt kök.

Grått kök
Arbetsbänkens höjd bör anpassas efter din egen längd. Foto: Superfront

Arbetsbänk

Höjden 90 cm kan varieras 5 cm upp eller ner för att anpassa efter den egna längden. Men vem ska man anpassa efter om någon i familjen är lång och en annan är kort? Om någon i familjen är kort finns möjligheten att i socklarna bygga in utdragbara lådor/boxar att stå på. Det är en fiffig funktion även när barnen är med i köksarbetet.

Arbetsbänkens djup brukar vara minst 60 cm. Många bänkskivor som säljs idag är 62-63 cm djupa för att rå lite utanför kanten på underskåp med standardmåttet 60 cm. För att det inte ska bli svårt att komma åt saker i underskåpet ska bänkskivan inte sticka ut mer än 3 cm utanför skåpet.

Ett tips för den som har utrymme är att åtminstone på den huvudsakliga arbetsbänken kosta på sig 75 cm bänkdjup. Det ger betydligt mer arbetsyta och gör att det går att ha en del saker framme på bänken. För handen på hjärtat, inte många har tomt på sina köksbänkar. Där står brödrostar, brödburkar, bunkar med köksredskap och allehanda saker. Skönt då med generöst utrymme. 

För diskbänken gäller samma höjder och djup som arbetsbänken. Heltäckande diskbänkar av rostfritt stål är i standardutförande ca 62 cm djupa, men går att beställa i vilka mått som helst. Heltäckande rostfri bänk är också mest praktiskt, men det finns många alternativ. Den som väljer infälld diskho i stenskiva eller köksbänkskiva av trä eller laminat kan förstås göra även bänken med diskhon djupare än standard. 

Intill diskhon bör det finnas en avställningsyta på 60-80 cm. Det bör också finnas utrymme för en arbetsyta mellan diskho och spis på 80-120 cm. Om spisen och diskhon är placerade i vinkel mot varandra i ett vinkelkök är det särskilt opraktiskt med ett kort utrymme mellan dem. Då blir det svårt för en person att arbeta vid spisen samtidigt som en annan använder diskhon. 

Man kan aldrig få nog av arbetsytor i ett kök, men oftast begränsas de av utrymmesbrist. Försök ändå att få rum med ytterligare arbetsbänk förutom ytorna kring diskho och spis.

Diskho
Bänkskåpen bör stå på en sockel. Foto: Pickyliving

Bänksskåp

Bänksskåpen som arbetsbänkarna vilar på bör stå på en sockel som är minst 10 cm. För att man inte ska stöta i fötterna när man står och lagar mat ska sockeln vara indragen ca 5 cm innanför skåpet

Många köksleverantörer har sockellådor som kan vara praktiska förförvaring av saker som inte används så ofta.

Framför arbetsbänkarnas skåp och lådor behöver vara det finnas ett utrymme på 110 cm. Framför ugn och diskmaskin bör det finnas en fri yta på minst 120 cm. Den fria passagen mellan två motstående arbetsbänkar i ett parallellkök ska helst vara minst 120 cm, gärna 140 cm. Det gäller även utrymmet mellan väggplacerad arbetsbänk och en köksö för att man ska kunna öppna skåpsluckor och arbeta utan att krocka med varandra.

Överskåp på arbetsbänk
Överskåp som går ända ner till bänken. Foto: Kvänum

Överskåp

Ibland ser man kök med överskåp som når ända ner på köksbänken. Det kan se snyggt ut, men är inte särskilt praktiskt eftersom du inte kan öppna luckorna om du har något på bänken. 

Man brukar sätta överskåpen ca 50 cm över arbetsbänken. Det motsvarar ungefär tre rader 15x15 cm standardkakel plus en kakellist av trä som är bra att fästa krokar i.

När vi ändå talar om ytan mellan bänk och överskåp så glöm inte att planera in eluttag på lämpliga platser. Försök att fundera ut var kaffemaskin, vattenkokare och mikro kommer ha sina platser och var man kommer att arbeta med elvisp och matberedare.

Överskåpen bör vara 40 cm djupa som ger bra plats för tallrikar och fat. Djupare överskåp är också i vägen när man arbetar vid köksbänken av standarddjup. Planera också för underskåpsbelysning som ska ge ett bra arbetsljus på arbetsbänkar och diskbänk. 

Vitt kök
Överskåpen 50 cm över bänken. Foto: DeVol

Skåp som kan öppnas

För att skåpluckor ska gå att öppna fritt behövs en liten distans på 5 cm mellan skåp och angränsande vägg. Utrymmet mellan skåp och vägg kan döljas med en passbit. Ett alternativ för att utnyttja glipan som bildas mellan skåp och vägg är att sätta ”hyllor” för förvaring av skärbrädor, brickor, plåtar och liknande. Utrymmet bör då vara åtminstone 10 cm brett så man kommer åt att städa. Man kan även montera en baksida om man tycker utrymmet blir för djupt. 

Tänk även på vilket håll luckan monteras så att den öppnas mot väggen. 

Kylskåp vid bänkyta
Medlemmen DejvidK har placerat en avställningsyta vid kylskåpet. Foto: DejvidK

Kylskåp

Kylskåpets dörr ska helst öppnas mot en avställningsyta. Det spar mycket irritation när matvaror ska in i kylen. Detta är dock i regel inget problem eftersom kylskåpsdörrar oftast går att hänga om. 

Mikrovågsugn

Placera inte mikron för högt. Det ökar risken att bränna sig när man lyfter ut heta saker. Att ställa mikron på arbetsbänken fungerar bra, men tar upp arbetsyta. En idealhöjdt är 110-120 cm vilket gör att mikron då behöver placeras i ett högskåp.

Mikrovågsugnar har nästan undantagslöst vänsterhängda dörrar. Undvik därför att placera mikron med en tvärvägg på höger sida. Det gör det onödigt bökigt att komma åt att ställa in och ta ut saker.

Höjd på köksfläkt
Placera köksfläkten på rätt höjd. Foto: DeVol

Köksfläkt

Fläktkåpan bör sitta ca 50 cm över spishällen. Snyggast blir att hålla samma mått som köksskåpens höjd över arbetsbänken. Över en gasspis behöver man dock öka måttet till 65 cm av säkerhetsskäl. 

Smarta minneslistan för kökets mått

  • Arbetsbänk, diskbänk höjd: 90 cm 
  • Arbetsbänk djup: minst 60 cm
  • Avstånd arbetsbänk-överskåp: 50 cm
  • Höjd köksfläkt: 50 cm över spishällen
  • Djup överskåp: 40 cm
  • Bänkskåpens sockelhöjd: 10 cm 
  • Fri yta framför köksbänk: 110 cm 
  • Fri yta framför spis och diskmaskin: 120 cm 
  • Fri yta mellan skåp i parallellkök: 120 cm