Kök

Byta kök - så lång tid tar det

Medlemmen sekelskifts kök blev klart nyligen.

Medlemmen sekelskifts kök blev klart nyligen. Foto: sekelskifts

Hur lång tid tar det att renovera köket, att byta ut det gamla köket mot ett nytt? Vad ingår i en köksrenovering? Och vad ska du tänka på när du ska planera din egen renovering av köket?

Att byta ut det gamla köket mot ett nytt kan gå på 1 vecka, men det kan också ta upp till 1 månad. Mycket handlar om god planering, tillgången till hantverkare och vilka produkter du väljer. Men det handlar förstås även om hur omfattande renovering du tänkt göra. Ska du rikta upp väggar och flytta elledningar, eller ska du bara riva ner det gamla köket, lägga nytt golv och montera stommar på befintliga väggar? 

Vi frågade Ikea hur lång tid de uppskattar att det brukar ta för deras samarbetspartners att byta ut ett kök, och fick tre tidsexempel.

Total tid att byta ut och bygga 3 olika standardkök

– Hur lång tid krävs för att bygga ett normalkök, men då bara själva köket utan extraarbeten.
Svar: 1 vecka 

– Hur lång tid krävs för att bygga ett normalkök, med mest vanligt förekommande hantverk såsom golv, kakel etc. Således inte avancerade förändringar såsom fönsterbyten, taksänkningar mm.
Svar: 1-2 veckor 

– Hur lång tid krävs för att bygga ett normalkök, men med stora förberedelser (rikta vägg, flytta elledningar etc.)? 
Svar: 2-3 veckor

Kök
Medlemmen Isak90 håller på att renovera köket just nu.

Några vanliga moment som brukar förekomma när du renoverar köket är:

  1. Riva det gamla köket. Detta brukar ta cirka 2 dagar men tiden varierar med hur mycket du river bort. Tips: var försiktig när du river, kanske är någon annan intresserad av att köpa dina gamla stommar, luckor, vitvaror och annat.
  2. Renovera ytskikt i form av att spackla, slipa och måla om väggarna. Detta tar cirka 2-3 dagar med torktid inräknat.
  3. Lägga nytt golv. Att lägga ett vanligt klickgolv tar inte särskilt lång tid utan det brukar de flesta klara av på cirka 1-2 dagar.
  4. Montera stommar, luckor, knoppar, bänkskivor, täcksidor mm. Räkna med att det tar cirka 3-5 dagar att få allt monterat och på plats.
  5. Kakla väggen. Många väljer att kakla ytan mellan bänk- och överskåp. Det tar cirka 2 dagar. Dag 1 monterar du kaklet, därefter är det torktid. Dag 2 är det dags att foga.
  6. Koppla in vitvaror och montera köksfläkt. Detta tar cirka 1 dag.
Kök
Kök i grått utan överskåp. Foto: Kvänum

Hämta inspiration till nya köket

När du ska renovera ditt kök börjar arbetet med att du hämtar in inspiration. Den här processen varierar kraftigt tidsmässigt. Vissa kan gå och klura och besöka showrooms för kök i flera månader. Andra hittar sitt drömkök redan efter någon vecka. 

– Oavsett hur du är som person tycker jag det är viktigt att du låter den här fasen ta sin tid. Undersök vilka nya funktioner som kommit sedan du byggde ditt förra kök och tänk igenom vad ni som familj eller person har för behov. Vad har hänt på köksmarknaden sista åren? Vad är av intresse för er, säger Oskar Johansson, ansvarig för kök på Ikea Sverige, och fortsätter:

– En annan fråga är om man väljer att renovera köket för att sälja inom kort, eller om man gör det för det egna och långsiktiga behovet? Gör man det för er eget behov kan man såklart sväva ut lite mer i kökets personliga uttryck och funktion, medan man kanske ska eftersträva ett mer standardiserat kök som attraherar många om du tänkt sälja inom det närmaste.

Kök Devol
Titta på massor av kök för att bestämma hur du vill ha det. Foto: DeVol.

När du vet vad du vill ha för kök och vilka funktioner som är viktiga för dig är det dags att gå vidare in i fas två: konkret planering av det nya köket.

Mäta och planera det nya köket

När det kommer till planering av det nya köket är det absolut viktigaste steget mätningen. Känner du dig inte helt hemma med att mäta upp rummet och alla anslutningar i det korrekt finns det ofta mätservice att ta del av hos kökstillverkarna, alternativt om du frågar en erfaren bekant. Anledningen till att mätningen är så viktig är för att du ska få plats med skåpsraderna, få hem korrekt kapade bänkskivor och att belysning, blandare, vitvaror och annat ska hamna på exakt rätt plats. Visar det sig att du mätt fel och bänkskivan som anländer exempelvis är några centimeter för kort och måste bytas ut, blir hela projektet försenat med i värsta fall flera veckor.

Ritning
Medlemmen stjärnan planerade sitt kök med hjälp av forumet på Byggahus.se. Foto: stjärnan

Mycket handlar om att få renoveringen av köket att flyta på. Du vill inte gärna ha dötid då allt material bara står och samlar damm utan att någon bygger vidare på din renovering. Helst ska projektet hela tiden röra sig framåt. Allra bäst är det om du lyckas planera det så pass bra att inredningen levereras lagom tills det gamla köket är utrivet och rummet är förberett för den nya inredningen. Då slipper du upplåta förvaringsutrymme för alla skåp, bänkskivor och övrig inredning som kommer i leveransen. Men tänk på att det kan förekomma förseningar eller att leveransen är felaktig, därför är det alltid bäst att ha allt på plats innan man sätter igång.

Från det att du beställer din köksinredning tills dess att den anländer brukar ta mellan 2-3 veckor. Beställer du däremot specialdetaljer kan det ta längre tid, då får du räkna med mellan 4-6 veckor. Behöver du exempelvis en bänkskiva med en särskild form, eller vill du göra andra ändringar på leverantörens standardsortiment ökar leveranstiden. Se alltid till att du får ett datum när du talar med din köksleverantör, och att det stämmer med din renoveringsplanering.

– Om du måttbeställer en bänkskiva kan du be om att dela upp leveransen så att du får hem stommar och liknande först, och därmed kan börja renovera köket innan dina skräddarsydda lösningar anländer, säger Oskar Johansson.

Kök
Medlemmen Bbergs nya kök. Foto: Bberg

Faktorer som påverkar tiden för bytet av kök

Det finns en rad faktorer som kan försena din köksrenovering. Förseningar i leveranser är ett sådant exempel. Att det uppstår oväntade problem eller att du kommer på nya förändringar du vill göra under arbetets gång är ett annat.

För den som vill hålla schemat är det viktigt att det finns en detaljerad planering och att respektive hantverkare är på plats när den andra är klar. Genom att välja totalentreprenad slipper du vara den som sitter och drar i tåtarna för att få hantverkare på plats i rätt tid. Känner du dig osäker på din planeringsförmåga och hantverkarnas möjlighet att vara flexibla kan det vara en trygghet att välja en entreprenör som håller i hela projektet. Det kan också vara bra att skriva in ett förseningsvite i kontraktet.

Är du däremot van vid att projektleda och vet vilka moment som ingår i en köksrenovering är det troligen något du klarar av att leda själv. Din uppgift som samordnare är då att se till att varje yrkesgrupp vet vad de ska göra och när de ska göra det, samt att granska och dokumentera de olika arbetsmomenten.

Från forumet - så lång tid tog det att renovera köket

Här listar vi tidsuppgifter på köksrenovering från användare i forumet. De flesta är överens om att det tar allt från ett par dagar vid enklare renovering upp till två veckor.

Kök
Medlemmen dillen76 visar sitt nya kök. Foto: dillen76

De flesta är överens om att det tar allt från ett par dagar vid enklare renovering av köket upp till två veckor.

Nusnäs: “Det är flera olika hantverkare som behövs, målare, elektriker, snickare, plattsättare osv och det är inte givet att jobbet flyter så exakt även om den samlade arbetsinsatsen kanske håller sig inom 2-3 dagar. För vår del innebar köksrenoveringen 2 veckor med begränsade köksmöjligheter.”

Carnivore: “När jag gjorde vårt förra kök så var vi utan kök 2½ veckor. Det innebar rivning av det gamla, bort med en vägg och upp med en ny vägg, målning, fräsning av nya elstammar till köket, fixa till ytan där nya köket skulle upp (måste vara helt plant där det skall sitta kakel), i med köket (IKEA), koppling av rör + gas.”

Fabian: “Det beror som sagt väldigt mycket på hur koordinerade de man anlitat är. Vi anlitade snickare som själva i sin tur anlitade rörmockare och elektriker. Alla hantverkare kom på utsatt tid och köket var också användbart efter 4 dagar. Då var dock inte kakel uppsatt (det gör vi själva), samt inte spisen godkänd av bostadsrättföreningen (men den fungerade). Det blir kanske dyrare än att själv ringa runt till olika hantverkare, men å andra sidan blir det färdigt fortare och blir mer koordinerat (eller så hade vi tur).”

Jizzo: “Har precis fixat svärföräldrarnas kök. Det tog ca 10 dagar. Men den mesta av tiden vänta vi på olika hantverkare (el, vvs och kakel). Rivning av kök 1 dag. Golv + målning, tapet, 2 dagar. Sen kom el och drog all el och vvs flytta avlopp och vatten. Sen fixa vi upp alla stommar och luckor, lådor på 1½ dag. Men det mesta var väntan på att el och vvs inte hade möjlighet att komma så snabbt. Sist kom kakelkillen och satt kaklet på 1 dag. Nu är allt klart =)”

Bandy76: “När jag monterar kök (normal kök ca 14-20kvm) så brukar jag räkna 1vecka =7dagar för att göra komplett färdigt inkl. kakling ovanför bänkar. Då kan jag även säga att jag jobbar själv, sen kan man kanske plussa på 2-3 dagar om det skall spacklas, målas och dra om lite el!!”

Ankan35: “Vårt kök har tagit ca 4 månader och det är fortfarande inte helt klart. Vi har "endast" bott 2 månader utan kök. Rivningen (inredning, kakel och golv) gick snabbare och lättare än jag räknat med, 2-3 dar, men sen hade vi inte valt färdigt köket, det tog några veckor. Köket blev även försenat sedan pga semestrarna. Just nu saknar vi korgsilen, irriterande att allt ska blir förskjutet pga en sån liten detalj.”