Hetaste kökstrenderna 2025 – från naturmaterial till lyxig minimalism
Ett mörkt träkök från Nordiska kök i arkitektritad fjällstuga. Foto: Sophie Odelberg
Skandinaviskt, varmt och sammanhållet. I 2025 års allra trendigaste kök möts trä och sten i lugna nyanser. Vitvarorna är gömda bakom luckor, överskåpen är borta och bänkskivan fortsätter en bit upp på väggen istället för ett stänkskydd som bryter av i ett annat material.
Det handlar om att skapa en känsla av harmoni.
– Kökets stil ska förstås följa samma röda tråd som resten av bostaden. Men tittar vi enbart på kökstrender är det den skandinaviska stilen med mycket trä som är efterfrågad idag, för att den håller över tid. Man ska inte behöva tröttna på köket, säger Emelie Porsarp, grundare av Insyn Interiör som sysslar med både inredning och styling av bostäder.
Emelie pratar mycket om ton i ton som det allra hetaste. Att hela rummet går i samma färg, endast med inslag av nyansskillnader. Till exempel en greige vägg (greige är en populär gråbeige färg) som möter skåp i samma färg, kanske bara i en mörkare nyans. Och att man sedan försiktigt bryter av i detaljerna, såsom diskho, blandare och bänkskiva.
– Man bryter av utan att för den sakens skull skapa en stark kontrast.
Andra färger och värdeord som beskriver trenden 2025 är jordnära, harmoni, monokromt, grönt, beige, brunt - att rummet smälter samman.
Naturmaterial och dämpad harmoni
När det kommer till skåpluckor och stommar är det valnöt och ljust trä som går starkast, ofta i kombination med en bänkskiva av marmor eller granit. Naturliga material. Men keramiska kompositskivor såsom dekton, har seglat upp som alternativ till ren marmor och granit. De är mer tåliga mot kökets vardagsslit, och något mer budgetvänliga än stenskivor.
Förvaring och form där praktiskt möter estetik
Släta fronter dominerar och skräddarsydd känsla efterfrågas. Saknas några centimeter byggs överskåpen hellre upp till tak än att lämna utrymme längst upp. Samtidigt ersätter öppna hyllplan en del överskåp i små kök för rymd.
I mindre kök väljer många fortfarande överskåp, det måste vara praktiskt
– I stora kök där man har goda förvaringsmöjligheter i underskåpen, där efterfrågas idag att man skippar överskåpen helt. Det ger mer rymd och en avskalad känsla. Men i mindre kök väljer många fortfarande överskåp, det måste vara praktiskt med. Det är också väldigt vanligt i små kök nu att man kanske väljer två överskåp och har resten av förvaringen på hyllplan, säger Emelie Porsarp.
Vitvarorna integreras så att de inte syns. Kontrasterna i köket hittar du istället främst vid diskhon.
– Vi ser mycket underlimmade svarta diskhoar med blandare i samma färg. Det bryter av utan att sticka ut. Men det kommer även mer och mer att man väljer bruna nyanser här, som koppar. Den trenden är riktigt stark i hotellbranschen, och ser ut att kunna få fäste även på privatmarknaden framåt.
Ljussättning sker på flera nivåer - med spottar i taket, pendelarmaturer över exempelvis köksön och belysning inuti skåpen. Har man överskåp är det fortsatt även populärt med belysning under dessa så att man belyser bänkskivorna.
Läs mer: Belysning i kök - ordna optimal belysning av ditt kök
Renovera köket för att sälja
Det monokroma, harmoniska köket är det trendigaste, hetaste, fräckaste just nu. Ska du däremot renovera för en försäljning kan det vara klokt att inte gå alltför djupt in i trender. Då vill du kanske istället hålla nere kostnaden, och få ut så mycket som möjligt för pengarna. Klassiskt och tidlöst är svaret då, enligt Pär Gunnarsson, mäklare vid Fastighetsbyrån Bromma.
– Satsa på en sammanhållen stil som passar husets byggår och karaktär. I ett 70-talshus kan du såklart dra in mer trendiga inslag från japandi, men ett sekelskifteshus mår bättre av stram klassicism. Ska du renovera för att sälja är det bra att vara något mer neutral. Det är desto viktigare att rätta till rena fel. Huset ska vara fräscht, helt och rent, säger Pär Gunnarsson.
Pär minns 90-talets dyra körsbärskök och sätter det i relation till hur det ser ut idag.
– Då gav körsbärsköket wow-känsla, men det åldrades verkligen inte med värdighet. Idag märker vi att våra kunder lyfter in trender försiktigt där det går, så att man inte stänger dörren för de som inte gillar den specifika stilen. Det där körsbärsköket hade vid en renovering för försäljning idag istället synts i detaljer som knoppar eller liknande.
Läs mer: Höja värdet på huset inför försäljning
Han menar på att det finns en större medvetenhet idag kring att man inte tar ut svängarna så väldigt mycket när man renoverar, och låter köparna sätta sin egen prägel på bostaden. Kanske är det detta som återspeglas även i det som trendar 2025, en viss återhållsamhet och inget som sticker ut.
Emelie Porsarp är inne på samma sak, att årets kökstrender inte är så extrema som tidigare trender som kommit och gått.
– Man tänker fortfarande väldigt långsiktigt, och att man håller i den röda tråden i hemmet. Är det jordnära, naturliga material och skandinavisk minimalism som gäller i köket, så har även de andra rummen den känslan. Det är inte mycket färg som folk vågar sig på just nu.
Oavsett om du renoverar för att sälja eller för att bo kvar kan du plocka in trenderna i den utsträckning som passar dig. Vill du gå all in är det naturmaterial, monokrom harmoni och jordnära färger som gäller i år.
– Det minimalistiskt, avskalade, harmoniska köket. Tänk bort starka färger och starka kontraster, säger Emelie.
Kommentarer
5