Kök, Tester

Test stavmixer

När det har blivit dags att mixa goda tillbehör till sommarkvällens grillfester kan en bra stavmixer vara guld värd att ha i köket. Vi har testat och betygsatt 10 stavmixrar och utsett vinnaren som är bäst i test.

En bra stavmixer ska vara lätt att montera och skön att hålla i när du mixar. Sedan ska den göra sitt jobb och snabbt och effektivt mixa maten, både tyngre maträtter som en hummus och lättare maträtter såsom en grön ärtsoppa. Efteråt är det bra om den är enkel att rengöra.

När man mixar mindre mängder av lösare konsistens såsom soppor, vill man att det inte skvätter. För vissa av oss är det inte heller oviktigt att mixern är snygg och matchar köksinredningen eller maskinparken i övrigt.

  1. Så genomförde vi testet
  2. Vikt och ergonomi hänger ihop
  3. Testade modeller av stavmixrar
  4. Resultat och vinnare
  5. Resultat per modell

1. Så genomförde vi testet

De testade stavmixrana levereras med varierande mängd tillbehör. Därför valde vi att testa endast basfuktionen som alla stavmixrar har – att mixa mat för att åstadkomma en puré av något slag, en slät sås eller soppa. 

Vi testade att med varje stavmixer mixa en hummus, som är en ganska kompakt röra baserad på kikärtor, och vi testade att mixa en grön ärtsoppa.

Vid hummustestet använde vi en burk kikärtor à 400 gram och tillsatte 3 msk matolja och en halv deciliter vatten för att prova mixförmågan hos varje stavmixer.

För sopptestet kokade vi 2,5 dl ärtor i 2 dl vatten vid varje test och testade hur stavmixern mixade soppan.

Därefter satte vi ett betyg 1-5 där vi vägde in förmågan att snabbt mixa till en slät puré eller soppa utan att skvätta, användarupplevelsen, ergonomi, hur lätt den var att montera och komma igång med, ljudnivå, pris och design.

Grön ärtsoppa
En del i testet var att mixa grön ärtsoppa. Foto: Marlén Eskilsson

2. Vikt och ergonomi hänger ihop

Vi vägde varje stavmixer och gjorde en bedömning av hur jobbigt det kändes att mixa med varje maskin. Det visade sig att de stavmixrar vi testade väger ungefär lika mycket, bortsett från Clas Ohlssons stavmixer för 99 kr som vägde hälften så mycket som övriga. Ingen av de testade maskinerna vägde för mycket eller kändes jobbig att hålla i. En av stavmixrarna har ett säkerhetslås du får trycka på varje gång du ska starta den, något som upplevs störande och oergonomiskt.

Hummus
Vi testade att mixa en hummus av kikärtor med varje stavmixer.

3. Testade modeller av stavmixrar

Vi bestämde oss för att testa 10 stavmixrar i olika prisklasser, för att hitta den bästa och den som är mest prisvärd.

Vi testade:

Bamix DeLuxe Stavmixer 180 
Bosch MSM88160 kr
Braun MQ725
Clas Ohlson Stavmixer 150
Dualit Hand Blender
Kitchen Aid Artisan
Philips HR 1673
Philips HR 2653
Smeg Retro HBF02
Turmix stavmixer

Stavmixer
De här modellerna testade vi. Nedan presenterar vi resultatet.

4. Resultat och vinnare

4.1 Billigaste stavmixern funkar faktiskt

Prisnivån på de testade stavmixrarna varierade mellan 99 kr för den billigaste hos Clas Ohlson till 1995 kr hos den dyraste från Turmix. Det är klart att det skiljer i kvalitet och användarupplevelse mellan den billigaste och den dyraste stavmixern, även om den billiga från Clas Ohlsson faktiskt gjorde jobbet. Denna den billigaste stavmixern går att mixa med, men det tog mer än dubbelt så lång tid att tugga sig igenom kikärtor och förvandla till en slät puré, än med någon av de andra. Den kan dock duga både till sommarstugan och åt en fattig student, eller en sällananvändare som inte vill lägga pengar på en stavmixer. Det handlar om att mixa maten i tre minuter istället för en, och det kanske ändå inte blir en helt slät puré alltid.

4.2 Fyra stavmixrar under 1000 kr

Men går vi upp en prisnivå och istället betalar 599 för en Braun MQ725, så går det betydligt snabbare och smidigare att mixa både hummus och soppa. Det här är en godkänd stavmixer, men uj så tråkig. Den har ett säkerhetslås på toppen, som du måste trycka in varje gång du vill starta den. Det blir störande eftersom man ju ofta mixar stötvis och kollar resultatet efter hand. Den mixar godkänt utan att skvätta särskilt mycket, men användarupplevelsen är inte rolig. Helt OK funktionell mixer, men strulig med barnlåset och tråkig att jobba med. 

Lägger du på 400 kr och betalar 999 kr för Bosch MSM88160, då får du däremot en riktigt bra stavmixer som du blir förvånande glad och nöjd av att mixa med. Den är skön att hålla i. Det är en bra maskin som mixar snabbt och effektivt, såväl kompakt hummus som grön ärtsoppa, utan att skvätta. Det märks att det är verktygsproffs som har utvecklat den här stavmixern. Vi ger ett extra plus också för sladden som är lagom avvägd spiralsladd, vilket är bra för då är den aldrig i vägen. Det Bosch saknar är snygg design. Vi upplever den som ett verktyg som du lägger undan i skåpet när du är klar, men det är såklart subjektivt. Döm själv.

För runt tusenlappen får du även Philips HR 2653, som även den mixar effektivt. Den saknar dock de fördelar som Bosch hade i förfining som verktyg och användarupplevelse. Den känns helt enkelt inte som ett lika fulländat verktyg som stavmixern från Bosch. Philips har också en billigare men snarlik variant, Philips HR 1673, som bara verkar vara en äldre, plastigare, modell med samma typ av funktion. Vi upplever skillnaden mest designmässig mellan Philips båda mixrar.

Det skvätter
Med en del av stavmixrarna skvätte det ordentligt när man mixade en soppa.

4.3 Betala 1300 till 2 000 kr och hitta bästa stavmixern

I nästa prisläge, 1271-1995 kr, finns de designade lyxiga stavmixrarna, som faktiskt också är en hel del roligare att mixa mat med. De känns som proffsverktyg, inte plastiga, utan redskap som du inte har något emot att lämna framme. Möjligtvis skulle det vara Bamix DeLuxe Stavmixer 180 som du vill lägga undan när du har mixat färdigt. Det är dock en supermaskin med hög prestanda för den riktiga kocken. Denna kock har säkert också förkläde på sig när man arbetar professionellt med, stänkskyddet på plats. För aktar man sig inte så skvätter det rejält när man mixar soppan med Bamix. Huvudet är inte avtagbart när du ska diska det, vilket är ett minus. Det finns dock andra modeller från Bamix där det är avtagbart.

Det är det inte heller på Turmix stavmixer, som är den dyraste i vårt test. Den är dock inte den bästa, utan en ganska grov ”kvarn” i metall. Användarupplevelsen var sådär. Visst ser den lyxig ut och är robust i handen, men funktionen var inte särskilt förfinad. Här finns ingen tanke på att det inte ska skvätta och att det ska vara enkelt att rengöra den. Då är Bamixas stavmixer i samma prisnivå helt klart att föredra framför den här.

KitchenAids Artisan stavmixer är snygg och matchar ju i designen för den som har deras populära köksmaskin. Deras stavmixer var dock krånglig att montera jämfört med konkurrenterna. Det skvätte också när vi mixade grön ärtsoppa med den och därför blev den inte någon favorit, även om det är en bra mixer när du väl har fått ihop den. Bättre användarupplevelse fick vi däremot av Dualits Hand Blender och Smegs Retro HBF02. De här båda maskinerna ger en riktigt bra användarupplevelse både när man mixar hummus och soppa, det går snabbt, effektivt och ger bra resultat. De är snygga och känns robusta. Hade vi köpt dem privat hade vi blivit nöjda med köpet.

4.4 Vinnaren Smeg Retro HBF02 är bäst i test

Test Smeg Retro HBF02
Testvinnaren Smeg Retro HBF02

När vi skulle utse en vinnare av testet stod därför valet mellan Dualit Hand Blender och Smeg Retro HBF02. De uppfyllde båda kraven på att mixa snabbt och effektivt med en skön användarupplevelse, att vara lätta att komma igång och använda, lätta att diska när du är klar. De har båda premiumkänsla och en tilltalande design. Med Dualits stavmixer skapades dock ett vacuum när vi mixade hummus, så att det blev tungt att lyfta upp mixern från skålen vi använde. Smegs stavmixer var det däremot svårt att hitta någon enda sak att klaga på. Det skulle i så fall vara den äggformade toppen som man håller i, som inte känns som ett helt stabilt avslut på en stavmixer. Det hade varit bättre med något platt eller något som sticker ut som avslutar. Men det är säkert bara tycke och smak. I det här testet utser vi Smegs Retro HBF02 till vinnare, även om det var jämnt.

4.5 Stavmixerns design – tycke och smak

Men vi insåg när vi testade att det till stor del handlar om tycke och smak vilken stavmixer som är att föredra, när du väljer mellan stavmixarna i prisläget från tusen kronor och uppåt. För det är det du får betala om du ska få en bra som du blir riktigt nöjd med. Innan du köper stavmixer, gå till en butik och håll i stavmixern. Provkör den, tycker du om den? 

5. Resultat per modell

5.1 Bamix DeLuxe Stavmixer 180

Test DeLuxe Stavmixer 180
Bamix DeLuxe Stavmixer 180

Bamix DeLuxe Stavmixer 180
Pris:
1 839 kr hos Kitchn
Finns hos: Royal Design, Cdon, Cervera med flera
Vikt: 935 gram
Tillbehör: multiblad, hackare, DeLuxe ställ
Montering: Hel, ej delbar, skärbladen lite pilliga att byta
Ljudnivå: 78 dB
Ergonomi: Tung, men har bra jämnvikt
Premiumkänsla: 4,8
Effektivitet: 
– hummus: 28 sekunder
– soppa: Skvätter
Material: Plast och metall
Motoreffekt: 180 W

Omdöme: Bamix DeLuxe Stavmixer 180 är en supermaskin med hög prestanda för den riktiga kocken, men så kostar den också nästan 1 850 kronor. Dock saknar den ett skålat skydd nere vid själva knivbladet, vilket gör att det lätt skvätter. Det går heller inte att plocka isär den vid rengöring. Odesignad, av plast, och tänkt att du ska lägga undan den efter användning. Blev inte en favorit hos testarna även om den mixar kraftfullt.
Betyg: 4,5 av 5

5.2 Bosch MSM88160

Test Bosch MSM88160
Bosch MSM88160

Bosch MSM88160
Pris:
 Inget pris hittades
Finns hos: Sanovale, Tretti, Elgiganten med flera
Vikt: 935 gram
Tillbehör: Ballongvisp, hackare, kanna
Montering: Två delar
Ljudnivå: 78-86 dB, men upplevs inte störande
Ergonomi: Bra att hålla i, spiralsladd gör att sladden aldrig är i vägen
Premiumkänsla: 4
Effektivitet:
– hummus: 26 sekunder
– soppa: Skvätter ytterst lite
Material: Metall och plast
Motoreffekt: 800 W

Omdöme: Bosch MSM88160 är en riktigt bra stavmixer som du blir förvånande glad och nöjd av att mixa med. Skön att hålla i. Mixar både hummus och grön ärtsoppa snabbt och effektivt utan att skvätta. Ett extra plus för den lagom flexibla spiralsladden som aldrig är i vägen. Något svår att rengöra pga skålformat bladhuvud. Designen är av typen "verktyg", inte tänkt att matcha någon köksinredning utan lär snarare tilltala den som är verktygsintresserad.
Betyg: 4 av 5

5.3 Braun MQ725

Test Braun MQ725
Braun MQ725

Braun MQ725
Pris:
 617 kr hos Elon
Finns hos: Elon, Elgiganten, Mediamarkt, Netonnet, Webbhallen med flera
Vikt: 828 gram, men känns inte tung
Tillbehör: Bägare, minihackare, ballongvisp
Montering: Två delar, enkel
Ljudnivå: 79 dB
Ergonomi: Kräver nästan tvåhandsgrepp pga barnlåset
Premiumkänsla: 3
Effektivitet: 
– hummus: 36 sekunder
– soppa: Skvätter ytterst lite
Material: Metall och plast
Motoreffekt: 750 W

Omdöme: Braun MQ725 är visserligen en väl fungerande men ganska tråkig stavmixer att använda. Det finns ett barnlås i form av en stor knapp på toppen, som man måste trycka på varje gång man startar den. Eftersom man ofta mixar stötvis och vill kolla resultatet efter hand, så blir det omständligt att behöva trycka på den varje gång. Det var en god tanke att öka säkerheten, men nej tack. Det blir bara en stressande mixupplevelse. Ett plus för att den är lätt att rengöra pga platt ovansida i skålen/mixerns huvud. En stavmixer för den som värderar säkerhet högt och inte vill betala några hundralappar till för att få Bosch som är mycket bättre.
Betyg: 3 av 5

5.4 Clas Ohlson

Test stavmixer Clas Ohlson
Stavmixer från Clas Ohlson

Clas Ohlson
Pris:
 ca 170 kr
Finns hos: Clas Ohlson, så klart
Vikt: 442 gram
Tillbehör: saknas
Montering: Hel, ej delbar
Ljudnivå: 76 dB
Ergonomi: OK att rengöra
Premiumkänsla: 1
Effektivitet:
– hummus: 3 minuter och 7 sekunder (långsammaste stavmixern i testet)
– soppa: Skvätter ytterst lite
Material: Plast
Motoreffekt: 150 W

Omdöme: Det kanske är svårt att tro, men det går faktiskt att mixa med Clas Ohlssons billigaste stavmixer, både en tung hummus och en lätt grön ärtsoppa. Det är bara det att det tar 3-4 gånger så lång tid att få en acceptabel puré eller slät ärtsoppa. Den kan dock säkert duga helt OK till sommarstugan, en fattig student eller en sällananvändare av stavmixer.
Betyg: 1 av 5

5.5 Dualit Hand Blender

Test Dualit Hand Blender
Dualit Hand Blender

Dualit Hand Blender
Pris:
 1 249 kr hos Frapp
Finns hos: White away, Bagaren och kocken, Kökets favoriter med flera
Vikt: 900 gram
Tillbehör: Ballongvisp, kanna, hackare med matarrör
Montering: Två delar
Ljudnivå: 78 dB
Ergonomi: Skön att hålla i och använda. Bildade vacuum i en snäv skål, upplevdes då som tung att få loss.
Premiumkänsla: 4,8
Effektivitet: 
– hummus: 32 sekunder
– soppa: Skvätter ytterst lite
Material: Metall och plast
Motoreffekt: 700 W

Omdöme: Dualits Hand Blender är en riktigt bra stavmixer helt enkelt. Är effektiv, känns robust, snygg design. Det sitter ett skydd nere vid mixerhuvudet som är tänkt att skydda kärlet, men när vi testade att mixa hummus i en hög och smal bunke, gjorde detta skydd att det bildades ett vakuum och man fick rycka till för att lyfta den. Hade dock inte inträffat om röran man mixade var mindre kompakt.
Betyg: 4,6 av 5

5.6 KitchenAid Artisan

Test KitchenAid Artisan
KitchenAid Artisan

KitchenAid Artisan
Pris:
3 799 kr hos Bygghemma 
Finns hos: ComputerSalg, White away, ProShop, Bagaren och kocken med flera
Vikt: 950 gram
Tillbehör: Tre olika knivblad, ballongvisp, hackare, kanna, förvaringsväska
Montering: Svår, tre delar
Ljudnivå: 78 dB
Ergonomi: Bra att hålla i, handen glider inte tack vare gummiklädsel
Premiumkänsla: 4
Effektivitet:
– hummus : 32 sekunder
– soppa: Skvätter, mer skvätt med kastrullskyddet på
Material: Plast, metall och gummi
Motoreffekt: 180 W

Omdöme: KitchenAids Artisan är en bra och effektiv stavmixer när du väl har lyckats montera ihop den, för det var krångligt. Dess utformning gjorde att det skvätte rejält när vi mixade den gröna ärtsoppan. Bra med stegvis ändring av varvtal. Levereras i snygg väska, men med det här priset hade man väntat sig mer perfektion.
Betyg: 3,8 av 5

5.7 Philips HR 1673

Test Philips HR 1673
Philips HR 1673

Philips HR 1673
Pris: 849 kr hos Elon 
Finns hos: Komplett, Elgiganten, Ellos, Bygghemma med flera
Vikt: 836 gram
Tillbehör: Ballongvisp, två hackare, kanna
Montering: Två delar
Ljudnivå: 76 dB
Ergonomi: Plus för enhandsgrepp för att dela stavmixern
Premiumkänsla: 2
Effektivitet:
– hummus: 36 sekunder
– soppa: Inget skvätt
Material: Metall och plast
Motoreffekt: 800 W

Omdöme: Philips HR 1673 är en effektiv stavmixer med föråldrad tråkig design. Tävlar med sin egen Philips HR 2653 och Bosch MSM88160 i ungefär samma prissegment, och i valet mellan dem är Bosch den solklara vinnaren.
Betyg: 3 av 5

5.8 Philips HR 2653

Test Philips HR 2653
Philips HR 2653

Philips HR 2653
Pris: 799 kr hos Power 
Finns hos: Power, Mediamarkt och Philips
Vikt: 836 gram
Tillbehör: Dubbelvisp, hackare, bägare med lock
Montering: Två delar
Ljudnivå: 76 dB
Ergonomi: Plus för enhandsgrepp för att dela stavmixern
Premiumkänsla: 2,5
Effektivitet:
– hummus: 36 sekunder
– soppa: Inget skvätt
Material: Metall och plast
Motoreffekt: 800 W

Omdöme: Philips är en väl fungerande stavmixer med "verktygsdesign", inget du väljer att låta stå framme. Tävlar mot Bosch MSM88160 i ungefär samma prisklass och design, och i valet mellan dem är Bosch den solklara vinnaren.
Betyg: 3,5 av 5

5.9 Smeg Retro HBF02

Test Smeg Retro HBF02
Smeg Retro HBF02

Smeg Retro HBF02
Pris: 1 432 kr hos Elgiganten
Finns hos: Royaldesign, Elon, Bagaren och kocken, Smeg med flera
Vikt: 830 gram
Tillbehör: Hackare, ballongvisp, 1,4 liters bägare med lock, potatispress.
Montering: Två delar
Ljudnivå: 86 dB
Ergonomi: Lätt att rengöra
Premiumkänsla: 5
Effektivitet:
– hummus: 18 sekunder (snabbaste stavmixern i testet)
– soppa: Skvätter ej
Material: Metall och plast
Motoreffekt: 700 W

Omdöme: Med Smeg Retro HBF02 mixar du riktigt snabbt och effektivt. Vi blev förvånade när vi på bara 18 sekunder fick en helt slät hummus. Soppan mixades på samma sätt; snabbt och effektivt helt utan att skvätta. Under arbetet njöt man av hur väl maskinen fungerar. Den är enkel att montera och komma igång med, lätt att manövrera rengöra när du är klar.
Betyg: 4,8

5.10 Turmix Stavmixer

Test Turmix Stavmixer
Turmix Stavmixer

Turmix Stavmixer
Pris: 2 495 kr hos Safter
Finns hos: Safter, The Kitchen Lab med flera
Vikt: 900 g
Tillbehör: kompletteringsring för mindre volymer, pressblad
Montering: Hel, ej delbar, avtagbart blad
Ljudnivå: 78 dB
Ergonomi: Tungarbetad, kort spiralsladd som gör att man inte kan släppa greppet utan att mixern välter
Premiumkänsla: Har fått flera designpris
Effektivitet: 
– hummus: 34 sekunder
– soppa: Skvätter väldigt mycket innan vi monterar ringen för mindre volymer. Då skvätter den inte alls.
Material: Metall och plast
Motoreffekt: 300 W

Omdöme: Den må vara snygg och mala på som en kvarn, men det är utan att ge någon skön användarupplevelse. All hummus lägger sig ovanpå och gör arbetet tungt, det är något som inte stämmer med hur mixerns huvud är utformat. Spiralsladden är alldeles för tight vilket gör att du måste stå nära eluttaget för att nå. För nästan 2 000 kr borde den här stavmixern ge en skön användarupplevelse också, men det misslyckas den med.
Betyg: 3,5 av 5