Vi testar rita kök i Ikea Home Planner

Vi testar rita kök i Ikea Home Planner

Dags att renovera köket? Vi har testat Ikea Home Planner som är ett ritprogram för den köksintresserade.

Installationen går supersmidigt. Jag surfar in på Ikeas hemsida och har då Firefox som webbläsare, väl där startar jag installationen av planeringsverktyget och ett meddelande dyker upp om att Firefox vill installera ett tillägg. Några sekunder senare har webbläsaren startats om och verktyget är igång.

Gränssnittet består av olika block där mittenblocket är den del som föreställer ditt kök, medan det nedre blocket varierar utifrån vad du väljer i vänsterblocket. Till en början kan du välja andra slags rumsformer, om du exempelvis har ett L-format kök är det här du tar fram grundformen. Det finns tyvärr ganska få former att välja på, har du rundade väggar saknas exempelvis helt alternativ. Däremot kan du via menyalternativet Mellanväggar i vänsterblocket lägga till golvhinder, mellanväggar, pelare och en del andra saker som ger dig lite mer valfrihet.

Ikea Home Planner

När du valt form kan du antingen förändra väggarnas storlek genom att dra i dem, eller genom att fylla i måtten i blocket till höger. Måtten är angivna i millimeter. För varje förändring du gör storleksmässigt så anpassas rutan automatiskt så att köket hamnar centrerat och är lagom inzoomat, en funktion som uppskattas.

När väl väggarna är på plats är det dags för fönster, dörrar och andra öppningar. Det är ju ingen idé att börja planera in möbler innan du vet var de kan stå. Således får du plocka fram måttbandet och mäta upp avstånd och storlekar på dessa för att därefter välja fönster och dörrar i menyblocket till vänster. Dessa kan du sedan justera i storlek och det finns flera olika sorter. Här kan du även välja foder och utsikt till varje fönster, samt handtag och liknande till dörrarna. Det kan tyckas onödigt, men för att få en riktigt bra upplevelse i slutet när du navigerar runt i 3d-vyn och ser ditt nya kök från insidan är det bra om allt matchar så gott det går med verkligheten.

Slutligen kan du lägga till ventilation, vatten- och elledningar, samt eventuella element.

Ikea Home Planner

Hela processen fungerar överlag smidigt, men jag saknar en ångra-/backaknapp och gränssnittet är väl inte alltid helt logiskt. Det går snabbt att lära sig ändå och kräver inte att du läser igenom någon tjock manual, men det hade varit på sin plats med en kort grafisk introduktion första gången man startar programmet.

Planera köket
När formen för ditt kök och alla dess förutsättningar är på plats kan du börja testa inredning. Du har såklart bara Ikeas sortiment att utgå ifrån, men det förstod du säkert redan när du började fundera över att använda programmet.

Det är egentligen nu det roliga börjar. I vänsterblocket väljer du om det är köket eller matplatsen du vill börja med, väljer den Ikeamöbel du tror skulle passa in och placerar ut den. Har du nu mätt upp köket korrekt ser du vilka möbler som passar in var. En fördel i den här delen tycker jag är att du kan föra musen över respektive möbel och på så sätt få upp en förstoring. Framför allt ger det plus när det är vita möbler och luckor för då ser du inte ytmaterial och struktur om du inte förstorar upp dem.

Ikea Home Planner

Välj gärna 3d-vyn då och då för att få en verklig bild över hur köket ter sig. Här hittar du dock den stora nackdelen med Ikea Home Planner, nämligen navigeringsverktyget i 3d-läget. Du kan inte zooma in tillräckligt långt, du kan inte navigera runt genom att röra muspekaren eller traska runt i ditt kök så fritt som du skulle vilja, det är överlag ganska bökigt - speciellt om du inte har ett rektangulärt standardkök.

Jag hade gärna sett mer interaktivitet, för det är ju här hela upplevelsen av köket har sin kulmen. Det är här du ska bestämma dig för om du är nöjd med ditt nya kök. Det är här som det står och faller. Och tyvärr har Ikea en hel del kvar att göra här rent användarmässigt, vilket drar ner betyget.

För att kunna spara din kreation måste du skapa ett konto hos Ikea. Det är gratis och kräver bara namn och en fungerande e-postadress. När det är gjort kommer en smart funktion att uppstå, nämligen att de lagrar din köksritning i molnet i ett års tid så att du dels kan komma åt den igen och dels kan nå den från deras varuhus. På så sätt kan du visa upp din ritning för personalen på köksavdelningen om det uppstår några frågetecken. Helt klart ett plus i kanten.

Plus:

+ Enkelt att lära sig
+ Flera positivt överraskande funktioner

Minus:

- Navigeringen i 3d-läget är undermålig

=

Bättre än godkänt! Men eftersom du vill kunna skanna av och njuta av köket när det är klart och den biten av verktyget inte håller måttet, så tappar Ikeas planeringsbetyg ett par poäng i vår betygsstege.

Betyg: 7/10

Läs också Vi testar rita kök i Google SketchUp

Läs mer

I våras testade vi att rita kök i Googles 3d-program. Där finns även Ikeas möbler med i olika tredjepartsutvecklade paket. Läs artikeln här.