Kök, Vitvaror

Vad kostar vitvaror - budget, medel, lyx?

Utbudet av vitvaror är enormt och priserna varierar kraftigt mellan olika märken och modeller. Här har vi tagit fram tre paket av vitvaror från budget till lyx för att få ett hum om vad vitvaror kan kosta.

Vad kostar vitvarorna - budget, medel, lyx?

Foto: Medlemmen Nybörjarbyggaren

Om du bygger nytt eller totalrenoverar huset kan det bli aktuellt att köpa en hel uppsättning vitvaror. Priset du kan få betala för en uppsättning vitvaror kan vara 13 000 kr, men också uppåt 800 000 kr.

Utbudet av produkter är enormt och vad du får för pengarna beror dels på vilken prisklass du letar i, dels hur många hushållet består av.

En basuppsättning vitvaror inbegriper idag vanligen:

  • Kylskåp
  • Frys
  • Spis/häll/ugn
  • Diskmaskin
  • Tvättmaskin
  • Torktumlare
  • Köksfläkt

En del av oss vill även ha kaffemaskin, mikrovågsugn och vattenkokare i kitet, även om dessa kan ses mer som hushållsapparater.

Och en del vill utöver basuppsättningen av vitvaror även ha fler lyxiga produkter såsom vinkyl, robotdammsugare och robotmopp. Dessa har vi därför inkluderat i lyxkitet.

Från budget till lyx

Men vad skiljer egentligen vitvaror åt i olika prisklasser? Förr var det stort fokus på byggkvalitet, och även om det i majoriteten av fallen är relativt stor kvalitetsskillnad på en vitvara i budgetklassen och en i lyxklassen så är det sällan så att det handlar om decennium i skillnad avseende livslängd. Även en lyxig ugn kan gå sönder efter 5 år om du har otur.

Däremot har ofta premiummärken fler funktioner, snyggare design och i många fall även bättre komponenter. Ibland innebär detta också en rejäl garanti, men i vissa fall är den långa garantin begränsad till vissa komponenter så det gäller att du läser det finstilta om du vill vara på säkra sidan.

Till lyxmärkena inom vitvaror räknas exempelvis Gaggenau, Aman, Bertazzoni, Ilve, Smeg, Neff, Subzero-Wolf med flera. Många räknar även in Miele i den här klassen.

I budget- och mellanklass samsas en rad varumärken med maskiner till olika priser. Här hittar du märken såsom exempelvis Bosch/Siemens, AEG, Electrolux, Samsung, LG, Husqvarna, Cylinda, Gram, Ikea, Whirlpool, Elektro Helios, Candy. De senare brukas räknas mer till budgetklassen.

Därutöver finns det märken som är mer fokuserade på retrodesign, exempelvis Gorenje och Scandomestic.

Prisjämförelse vitvaror budget, mellanklass, lyx

Nedan ger vi exempel på tre olika kit som passar den som söker vitvaror för en viss budget.

I budgetklassen har vi begränsat urvalet till precis det man behöver i ett genomsnittligt hem där man lever sparsamt. Vi har inte fokuserat på testvinnare och liknande utan enbart gått på standardstorlekar, pris och basfunktioner.

I mellanklassen har vi lagt till vitvaror med lite fler funktioner och urvalet utgörs av de vitvaror som de flesta köper. Där det har gått har vi valt testvinnare.

I lyxklassen hittar du de märken som räknas som lite finare, ibland lite bättre och förstås alltid lite dyrare. Här har vi valt stora, maffia produkter, men dessa finns ofta även i mindre storlek och därmed till ett lite billigare pris, om du inte har behov av de mest utmärkande modellerna. I det här kitet ingår även vinkyl, robotdammsugare och robotmopp.

Electrolux
Electrolux EJ11800AW

Pris vitvaror i budgetklass: 16 000 kr

Kombinerad kyl/frys

Exempel på produkt: Electrolux EJ11800AW
Om: Genom att välja en kombinerad kyl/frys får du ner inköpskostnaden för dina vitvaror rejält. Volymen blir förstås mindre, och detta alternativ passar därför kanske inte familjer med barn. Men för ensamhushåll eller par som vill hålla nere kostnaden är det ett bra alternativ.

Spis

Exempel på produkt: Wasco M726 Vit
Om: Traditionell spis av gjutjärn med standardbredd på 60 centimeter. Har det man kan förvänta sig av en spis såsom över- och undervärme i ugnen, fyra plattor, grillfunktion samt medföljande pannor.
Pris: ca 3 600 kronor

Diskmaskin

Exempel på produkt: Electrolux ESF5206LOW Vit
Om: Den här underbyggda diskmaskinen är i standardstorlek 60 centimeters bredd och rymmer 13 kuvert. Den har energiklass A, 5 program och 4 temperaturer.
Pris: 4 799 kr

Tvättmaskin

Exempel på produkt: Cylinda FT 3152
Om: Frontmatad tvättmaskin med basfunktioner såsom fördröjd start, snabbprogram (totalt 11 olika program) och temperatur 0-90 grader. Den rymmer 5 kilo och passar därför hushåll som tvättar mer sparsamt.

Köksfläkt

Exempel på produkt: Piccante Calino Motor Vit 60cm
Om: Skåpintegrerad fläkt som fungerar med frånluftsdrift eller recirkulation. Den har tre lägen och inbyggd belysning.

LG Tvättmaskin
Tvättmaskin LG FH495BDS2

Pris vitvaror i mellanklass: 67 200 kr

Fristående kylskåp

Exempel på produkt: Electrolux ERF4114AOX
Om: Ett rejält kylskåp på hela 387 liter som bland annat blivit bäst i test hos Råd och Rön. Kylskåpet är av rostfritt stål, har bra energiklass och uppges hålla en jämn temperatur.

Alternativ produkt: Vill du kombinera kyl och frys i exakt samma design uppges bästa valet vara kylen Samsung RR40M7165WW (pris 11 490 kr) ihop med frysen Samsung RZ32M71357F).

Fristående frys

Exempel på produkt: Samsung RZ32M71357F
Om: Denna frys har fått höga betyg i tester och kommer med en rejält tilltagen kapacitet på 315 liter, ismaskin och wifi-uppkoppling.

Diskmaskin

Exempel på produkt: Bosch SMU46SCI00S
Om: Denna diskmaskinen är en prisvärd och testvinnande modell som uppges diska tyst och energieffektivt. Den rymmer 13 kuvert och har automatisk temperaturreglering och sköljtid istället för en massa olika program.

Ugn

Exempel på produkt: Samsung NV70M3372BS
Om: Denna inbyggnadsugn i rostfritt stål utmärker sig i tester samtidigt som den inte springer iväg allt för högt i pris. Den har pyrolytisk självrengöring, integrerad matlagningstermometer och rymmer 70 liter.

Häll

Exempel på produkt: Whirlpool ACM 802/NE
Om: Detta är en prisvärd induktionshäll som prisas för sin användarvänlighet och energieffektivitet. Den har boosterfunktion för snabb uppkokning av vatten och nio olika värmelägen. 

Köksfläkt

Exempel på produkt: Thermex Preston II Rostfri 60
Om: En populär köksfläkt bland konsumenter och testsajter. Den kostar inte överdrivet mycket samtidigt som den har en snygg design, en bra sugeffekt och ger god överblick över spisen. Vägghängd, 60 centimeter bred.
Pris: 8 690 kr

Mikrovågsugn

Exempel på produkt: Whirlpool MWF 420
Om: Whirlpools mikrovågsugn hamnar i toppen eftersom den är stilren, lättanvänd och har en låg ljudnivå. Den är snabb på att tina och har en volym på 25 liter.
Pris: 2 295 kr hos Elgiganten 

Kaffemaskin

Exempel på produkt: Moccamaster KB952 AO
Om: Moccamasters klassiker är inte deras testvinnare, men helt klart en av deras bästa modellerna ändå. Den rekommenderas bland annat av Energimyndigheten. Modellen är känd för att vara snabb, tyst och framför allt för att brygga väldigt gott kaffe.
Pris: 2 995 kr

Tvättmaskin

Exempel på produkt: LG FH495BDS2
Om: Denna modell är inte billigast på marknaden, men enligt flera testsajter är den däremot bäst. Kapaciteten på hela 12 kilo innebär att du kan tvätta mer men mindre ofta. Samtidigt är den prisvärd sett till funktionalitet, storlek och energieffektivitet.

Torktumlare

Exempel på produkt: Bosch WTW8758LSN
Om: Bosch WTW8758LSN är inte den som vinner tester, men den presterar alltid i toppen trots ett betydligt lägre pris än testvinnare som exempelvis Miele TCE530WP). Denna värmepumpstumlare är energieffektiv, rymmer hela 8 kilo och känner av när tvätten är klar.
Pris: 9 490 kr 

Gaggenau diskmaskin
Diskmaskin Gaggenau 400 DF481163F

Pris vitvaror i lyxklassen: 760 500 kr

Fristående kylskåp

Exempel på produkt: Gaggenau Vario 400 RC492304
Om: Stort helintegrerat kylskåp med inredning i rostfritt stål, färskkylningszon nära 0 grader och inbyggt wifi.
Pris: ca 120 000 kronor

Fristående frys

Exempel på produkt: Gaggenau Vario 400 RF471304
Om: Matchande frys till kylskåpet ovan. Helintegrerad, rejält tilltagen volym, ismaskin, Wifi-stöd och NoFrost-funktion.
Pris: ca 120 000 kronor

Diskmaskin

Exempel på produkt: Gaggenau series 400 DF481163F
Om: Precis som med övriga vitvaror i denna serie helintegrerade modeller har denna diskmaskin push to open-funktion och hög energieffektivitet. Den kommer också med bakgrundsbelysning, 8 olika program samt har plats för 12 kuvert.
Pris: ca 35 000 kronor

Spis

Exempel på produkt: ILVE Professional Plus Nostalgie
Om: Dubbla elugnar kombinerat med en gashäll. Finns i olika storlek från 90-150 centimeter där största modellen 150 kombinerar en 90-ugn med en 60-ugn med tio olika multifunktionslägen. Gashällen har wokbrännare med tvåstegsfunktion.
Pris: ca 155 000 kronor (stl 150)

Köksfläkt

Exempel på produkt: Ilve AG150
Om: Fläkt för frånluftsanslutning med tre olika hastigheter, tvättbara filter och fördröjd avstängningsfunktion. Finns i storlekar mellan 60-150 centimeter. Passar bra ihop med Professional-serien som vi nämner ovan som spisexempel.
Pris: 31 000 kronor (stl 150)

Mikrovågsugn

Exempel på produkt: Gaggenau BM 450 100 Anthracite
Om: En 36-liters mikrovågsugn med en effekt på 1 000 watt, dubblar även som ugn och grill. Design med antracitfärgad glasdörr.
Pris: 40 000 kronor

Espressomaskin

Exempel på produkt: Gaggenau helautomatisk espressomaskin 400 CM470101
Om: Denna espressomaskin har ingen väntetid, utan den permanenta genomströmningsvärmen ska göra att du direkt kan brygga en kopp. Den har program för alla de vanligaste sorterna såsom latte, cappucino, americano, espresso mfl. Samt förstås vanligt svart kaffe.
Pris: ca 44 000 kronor

Vinkyl

Exempel på produkt: Gaggenau Vario 400 RW466364
Om: Oavsett om du är en finsmakare av rang eller bara vill kunna bjuda dina vänner på gott vin är den här vinkylen ett intressant alternativ för dig som inte har plats för vinkällare, eftersom den rymmer en hel del vinflaskor - 99 stycken för att vara exakt. Den kommer med stöd för tre klimatzoner, hyllor av ek och UV-skyddad dörr.
Pris: ca 130 000 kronor

Tvättmaskin

Exempel på produkt: Miele W1 tvättmaskin WWV980WPS
Om: Med 9 kilos kapacitet och en rotationshastighet på 1 600 varv kan denna modell tyckas ganska standard. Men den kommer även med styrning via app, varmvattenanslutning vilket är bra för dig som har solceller samt hög energieffektivitet.
Pris: 32 972 kr

Torktumlare

Exempel på produkt: Miele Passion torktumlare TWV680WP
Om: Matchande produkt till tvättmaskinen ovan. Mieles passion-serie har 9 kilos kapacitet och uppges vara snäll mot miljön samtidigt som den är modern eftersom du kan styra den via app.

Robotdammsugare

Exempel på produkt: Irobot Roomba S9+
Om: Denna robotdammsugare är kanske inte testvinnaren som räknas som mest prisvärd, men den är absolut lyxig. Exempelvis kan den tömma sig själv. S9+ fungerar ihop med nedanstående golvmopp samt har stöd för populära röstassistenter för det smarta hemmet. Vidare kan den kartlägga ditt hem så att du sedan kan be den att bara städa ett visst rum.
Pris: 11 999 kr

Robotmopp

Exempel på produkt: Irobot Braava Jet M6
Om: Denna robotmopp fungerar ihop med robotdammsugaren ovan i ett och samma system vilket innebär att du kan ställa in dem så att de avlöser varandra. Även denna har stöd för röstassistent, samt kan kartlägga ditt hem.
Pris: 6 999 kr