Kök, Tester

Test airfryer - bästa luftfritösen 2023

Efter att ha testat sju luftfritöser varav fem är prisvinnande i andra tester, kan vi säga att tyska Severin Heissluftfritteuse XXL är det bästa valet för de flesta när man ska köpa airfryer. Med den blir maten krispig och det till ett riktigt bra pris.

Vi har testat sju airfryers, dvs luftfritöser, för att hitta den bästa av de testvinnande luftfritöserna.

 1. Severin Low Fat Fryer XXL - bäst i test
 2. Philips Airfryer XXL - bra men dyr
 3. OBH Nordica Ultimate Fry - bra kompakt airfryer
 4. Delonghi Multi Fry Extra Chef Plus
 5. Princess Digital Family Aerofryer
 6. Biltema 84-142
 7. Biltema 84-145
 8. Så utförde vi testet
 9. Testresultatet
 10. Varför en airfryer?
 11. Vad är en airfryer?
 12. Vad kan man laga i en arifryer?
 13. Vem har mest nytta av en airfryer?
 14. Tabell och jämförelse

Severin Low Fat Fryer XXL - bäst i test

Severin Airfryer
Severin Low Fat Fryer XXL - bäst i test. Foto: Ludvig Eskilsson

Luftfritösen Severin Low Fat Fryer XXL är rymlig och klarar att tillaga 1 500 g pommes frites åt gången. Vi testade att tillaga 450 g förfriterade sötpotatis frites och de blev riktigt krispiga, liksom en portion pankopanerad blomkål. Jämfört med att tillaga samma frites i ugnen var det en enormt stor skillnad. Från den vanliga ugnen tog vi ut ömsom mosiga och trötta pommes frites, ömsom brända.

Från Severins luftfritös plockade vi ut de krispigaste fritsen och bäst tillagade pankopanerade blomkålen i det här testet. Detta tillsammans med ett mycket fördelaktigt pris på strax över tusenlappen gör att detta är vår vinnare.

Maskinen är användarvänlig, intuitiv och enkel att komma igång med att använda. Man kan välja bland åtta program för olika maträtter, eller att ställa in värme och tid separat.

Maskinen är stor och rund, har en ren avskalad design. Detta känns som tysk kvalitet.

Betyg: 4,4

+ Krispiga frites
+ Bra pris
+ Användarvänlig
+ Lätt att diska
+ Bra design

Pris: 801 kr

Philips Airfryer XXL
Philips Airfryer XXL är bra men dyr. Foto: Ludvig Eskilsson

Philips Airfryer XXL - bra men dyr

En annan stor och snygg luftfriös som luftfriterar bra och känns lyxig är Philips Aifryer XXL. Philips har gjort massiv reklam för den, inte minst på Youtube. Men det kan de behöva med det maffiga priset. 3 700 kr är helt enkelt för mycket, med tanke på att du kan få en Severin i samma storlek som luftfriterar till och med lite bättre för bara dryga tusenlappen.

På Philips Airfryer sitter ett Quickcontrol-vred där du kan välja mellan fem program. Sedan bekräftar man genom att trycka. Det känns robust och användarvänligt.

Det finns en bra skena som skålen glider på, vilket känns stadigt och bra. I korgen sitter ett galler i botten, vilket säkert bidrar till att fler frites blir krispiga eller att maten blir luftfriterad runt om.

På baksidan sitter en smart anordning för bli av med sladden, istället för en vinda är det ett litet hål du stoppar in den korta sladden i.

Betyg: 4,1

+ Bra resultat
+ Snygg, modern design
+ Användarvänlig

– Högt pris

Pris: 3 990 kr

OBH Nordica Ultimate Fry - bra kompakt airfryer

OBH Nordica Ultimate Fry
OBH Nordica Ultimate Fry är också en bra, kompakt luftfritös. Foto: Ludvig Eskilsson

OBH Nordicas Ultimate Fry är en liten kompakt luftfritös som vi upplever är modern och har hög kvalitet. Korgen känns gedigen när man drar ut den.

Den är användarvänlig och vi använder den utan att behöva manualen. Här finns åtta program att välja på och vi använder pommes frites-programmet och grönsaksprogrammet. Sötpotatisfritsen blir jämnt friterade och krispiga, liksom pankopanerad blomkål. Båda rätterna blev vackert bruna runt om, förmodligen pga bra luftcirkulation med hjälp av hål i skålen.

Betyg: 3,9

+ Bra resultat
+ Snygg, modern design
+ Användarvänlig

Pris: cirka 1500 kr

Delonghi Multi Fry Extra Chef Plus

Delonghi Multi Fry
Delonghi Multi Fry Extra Chef Plus. Foto: Ludvig Eskilsson

Delonghi är en italiensk produkt som skiljer sig i utförande från övriga testade maskiner. Den är rymlig och har ett användarvänligt lock med soft open/close. Handtaget går att fälla ut och in så att det inte är i vägen i onödan. I skålen sitter en avtagbar ”cooking paddle” som roterar sakta och föser runt matvarorna under tillagningen vid behov. Vi valde att plocka av den vid testet.

Utblåset för varmluften sitter på maskinens översida. Det gör att det är lätt att bränna sig om man arbetar med något bredvid maskinen. Övriga maskiner har utblåset på baksidan.

Manöverpanelen lämnar en del övrigt att önska, då den inte är lika intuitiv som övriga testade maskiners. Här får vi plocka fram manualen för att komma igång. Man ser inte på maskinen vilket gradantal som används, utan måste helt förlita sig på de förprogrammerade knapparna för att ställa in önskad värme. Vi tror dock att om du väl har vant dig vid den här maskinen så kan den bli ett bra redskap i köket.

Delonghis luftfritös är rymlig och ger ett intryck av hög kvalitet.

Betyg: 3,6

+ Rymlig
+ Högt kvalitetsintryck

– Inte så intuitiv

Pris: 2 469 kr

Princess Digital Family Aerofryer

Princess airfryer
Princess Digital Family Aerofryer kniper jumboplatsen. Foto: Ludvig Eskilsson

Princess Aerofryer kostar förvisso bara runt tusenlappen precis som vår testvinnare, men den tar ändå jumboplatsen i vårt test.

Våra sötpotatisfrites blev inte krispiga som de blev i övriga luftfritöser, även om det blev bättre än i varmluftsugnen. Den pankopanerade blomkålen blev vackert gyllenbrun, men inte alls genombakad.

Korgen vippar och maskinen känns inte högkvalitativ, trots att den ser bra ut på utsidan innan du börjar använda den.

Det var knöligt att komma igång och använda den. Den har 7 st program för olika maträtter - kött, fisk, pommes, baka mm. Det går också att ställa in temperatur och tid separat, mellan 80-200 grader. Knapparna är inte intuitiva, men den mer tekniska personen i vår testpanel löser det.

Det upplevs som en stor maskin, men ändå kan den bara tillaga 800 gram pommes. Jämför med Delonghi, Philips och Severin i detta test som tar upp lika mycket plats på bänkskivan men klarar 1400-1500 g pommes.

Betyg: 2,3

+ Billig

– Känns inte robust
– Mediokert resultat

Pris: 1 054 kr

Biltema 84-142

Biltema luftfritös
Biltemas stora modell av airfryer. Foto: Ludvig Eskilsson

Detta är en av två lågprisfriöser vi har med i testet, denna klarar 800 g pommes frites precis som Princess. Priset är 499 kr, alltså halva priset gentemot testvinnaren och Princess. Biltema lämnar också hälften så lång garanti som övriga tillverkare i det här testet, ett års garanti istället för två.

Det känns som att man får vad man betalar för. Designen känns omodern, men helt OK. Skålarna har tunnare plåt och de kärvar när man drar in och ut dem.

Resultatet på luftfriteringen är väl egentligen helt ok och ger mer krispiga pommes än en varmluftsugn. Men bakningen är ojämn. Fritsen blir delvis brända och inte helt genombakade.

Maskinen blir riktigt varm på baksidan vid utblåset, även om man inte bränner sig.

Betyg: 2,6

+ Billig

– Ojämn tillagning
– Maskinen blir varm
– Ej högkvalitativ design

Biltema 84-145

Biltema luftfritös 145
Biltemas lilla modell airfryer. Foto: Ludvig Eskilsson

Den andra lågprisfritösen från Biltema är en liten sak för 399 kr, för den som ska laga mat till 1-2 personer. Den klarar max 300 g frites.

Den har marginellt bättre kvalitetsintryck än storebror 84-142, men den blir väldigt varm på baksidan vid användning och läcker värme vid skålen. Det går inte att tillaga feta saker som bacon eller korv i den. Skålen kärvar när man öppnar och stänger och skålen har tunn plåt av låg kvalitet jämfört med konkurrenterna i detta test. Tillverkaren lämnar endast 1 års garanti.

Men den tillagar faktiskt pommes och blomkåls fritters bättre och med krispigare resultat än en varmluftsugn. Frågan är hur länge maskinen kommer att hålla?

Betyg: 2,8

+ Billig

– Ojämn tillagning
– Maskinen blir varm
– Ej högkvalitativ design

Test airfryers
Vi testade sju luftfritöser, på bild. Foto: Ludvig Eskilsson

Så utförde vi testet

För att kunna bedöma hur luftfritöserna fungerar och presterar testade att tillaga två olika rätter i var och en av dem. Vi tillagade en påse à 450 gram förfriterade pommes frites av sötpotatis.

Nästa rätt var pankopanerad blomkål, sk vegetariska fritters, som vi tillagade en portion av i var och en av luftfritöserna.

När det fanns ett särskilt program för att tillaga pommes frites eller grönsaker så använde vi det. Annars ställde vi in värme och tid på ungefär motsvarande tid, dvs 200 grader och 20 minuter för pommes och 160 grader och 7 minuter för blomkålsfritters.

För att jämföra resultatet så bakade vi samma typ av pommes frites och en portion blomkål fritters i varmluftsugnen.

Bakat i varmluftsugn
Samma sötpotatis pommes frites och blomkål blev ojämnt bakade och helt okrispiga i den vanliga varmluftsugnen. Foto: Marlén Eskilsson

Testresultatet

Testresultatet vad gäller tillagning och krispighet i maträtterna skiljer sig dock inte särskilt mycket åt mellan de olika luftfritöserna, även om ett par av dem utmärker sig något. Samtliga luftfritöser ger båda våra rätter en krispigare yta än varmluftsugnen lyckas med.

Den stora skillnaden mellan testade luftfritöser ligger i användarvänlighet, kvalitetskänsla, storlek och antal program.

Sladdarna på samtliga maskiner är under 1 meter och de behöver alla placeras nära ett eluttag. Vissa har sladdförvaring på baksidan, vilket vi tycker är praktiskt. Philips har ett litet hål man stoppar in sladden i, ett plus för den designen.

Falaffel airfryer
Vi testade även att baka falaffel i en aifryer, vilket gav mycket bra resultat. Foto: Marlén Eskilsson

Varför en airfryer?

Vi blir allt mer hälsomedvetna och kanske är det därför luftfritösen har fått ett uppsving på sistone. Att fritera mat i olja är inte särskilt hälsosamt, därav framstår luftfritering som ett attraktivt alternativ. Dessutom avstår nog en del av oss från att fritera i olja för att det är omständligt att hantera oljan. Då blir det till att köra in pommes frites i ugnen istället, med det miserabla resultat som alltid blir följden.

Är du matlagningsintresserad, har som mål att laga godaste maten och brukar fritera alltifrån fish & chips och räkor till donuts och churros i oljefritösen, så lär du bli besviken på airfryern som ersättare till oljefritösen. Men om du brukar köra in prefab-pommes frites i ugnen och väljer att luftfritera dem istället, då får du en positiv överraskning. Och har du istället förväntningar om att luftfritösen ska vara en smidig och högpresterande varmluftsugn i miniformat, då blir du inte besviken.

Har du bara plats i köket så är luftfritösen faktiskt ett bra komplement att ha framme på köksbänken för att snabbt tillaga saker från frysen med bra resultat. Luftfritösen är en produkt du kan vänja dig vid att ha i köket och som snabbt kan bli oumbärlig - när du väl har lärt dig att använda den.

Ojämnt bakade pommes
I Princess blev fritesen ojämnt bakade. Foto: Marlén Eskilsson

Vad är en airfryer?

En luftfritös är i mångt och mycket en komprimerad liten varmluftsugn, fast med ännu större luftflöde och mer koncentrerad värme. Det gör att maten du tillagar där i blir krispigare än vad den blir i ugnen och det oftast på kortare tid. En fördel med det här sättet att tillaga mat är att du kan få en krispig yta på maträtten, med mindre mängd tillsatt fett.

Pankopanerad blomkål
Vi testade att luftfritera pankopanerad blomkål. Foto: Marlén Eskilsson

Vad kan man laga i en airfryer?

Eftersom luftfritösen är en liten varmluftsugn så kan du tillaga allt du brukar ugnsbaka i den, så länge det får plats. Inne i alla luftfriöser sitter en skål av varierande storlek där du placerar maten.

Man behöver inte spendera många minuter på Youtube för att inse att du kan laga både krispiga grönkålchips, bacon, pizza, fisk, kyckling, få krispigare pommes frites än i ugnen och mer hälsosamma än i oljefritösen. Men du kan också baka chocolate chip cookies och poppa popcorn(!).

Vem har mest nytta av en airfryer?

Vi tycker att en airfryer är ett bra, kompakt alternativ till varmluftsugnen. Har du plats på köksbänken och kan ha den framme, så är det enklare och ger bättre resultat att använda den än att köra igång ugnen när du ska ugnsbaka något. Men det gäller att det inte är för stora portioner du behöver laga.

En luftfritös är även helt perfekt att ha i studentlägenheten som bara har kokplatta, eller i husvagnen där det inte finns någon ugn.

Tabell och jämförelse

Konkurrensen var hård men den airfryer som var bäst i vårt utförliga test var:
Severin FR 2445

Tillverkare Severin Philips OBH Nordica Delonghi Biltema Biltema Princess
 

Heissluft-­Friteuse XXL

Airfryer XXL Ultimate Fry

Multi Fry Extra
Chef Plus

    Digital Family Aerofryer
Modell FR 2445 XXL HD9867/90 AG2028 FH1396 84-145 84-142 182050
               
Pris kr 801 kr 3 990 kr cirka 1500 kr 2 469 kr 399 499

1 054 kr

Garanti 2 år 2 år 2 år 2 år 1 år 1 år 2 år
Tillverknings­land Kina Kina Frankrike Kina Uppges ej Uppges ej Kina
               
Kapacitet g 1500 1400 500 1500 300 800 800
Antal program 8 5 8 7 7
Tidvisning Ja/Nej Ja Ja Ja Ja Timer Timer Ja
Temperatur­visning Ja/Nej Ja Ja Ja Nej Nej Nej Ja
Diskmaskin­vänlig Ja/Nej Nej Ja Ja Ja Nej Nej Nej
               
Effekt W 2000 2225 1430 1400 900 1300 1700
Storlek H x B x D i cm 34x32x39 31x33x44 30x27x39 40x33x29 37x27x22 41x20x34 37x39x34
Vikt kg 5 7,99 5,5 5     7,4
               
Betyg 1-5 Bäst i test!            
Resultat sötpotatis­pommes 4,5 4 4 3,5 3 3 2
Resultat blomkål 4,5 4 3 3 3 3 3
Användar­vänlighet 4 4 4,5 3,5 3 3 2
Design - kvalitets­intryck 4,5 4,5 4 4,5 2 1,5 2
Totalt 4,4 4,1 3,9 3,6 2,8 2,6 2,3