Byggmaterial & byggteknik

 1. Byggnadsfysik

  Materialegenskaper, ljud, fukt, krafter och bärförmåga
  267 ämnen
  2 373 svar
Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. Dan_Johansson

  Ny bänkskiva i rostfritt

  [citat] Nja, jag skulle säga att jag oftast betalat mindre än deras "köp mycket" - pris när jag köpt (och betalat kontant:thinking::cool: ) mindre kvantiteter hos min lokala stålaffär... Så det lönar sig att kolla runt... Men ska man ha större mängder och bor i Bohus finns det ju ingen anledning att gå nån annanstans....
  Dan_Johansson · 5d · 22 svar · 805 läst
 2. JLyck

  Flytta bärande vägg

  [citat] Är det en hjärtvägg, isf är min gissning att du måste växla av den vägg du vill flytta. Om du kan flytta väggen 50-100cm utan avväxling kommer du troligtvis behöva sätta stöd under väggen, nere i grunden. Dock högst spekulativa tankar. Finns annat mycket mer kunnigt folk här inne.
  JLyck · 5d · 1 svar · 95 läst
 3. Mjölsered

  Kapa i bärande balk för garderob

  [citat] Ok
  Mjölsered · 5d · 11 svar · 258 läst
  ·
 4. E

  Syllpapp mellan golvspån och murbruk?

  [citat] Jo det kanske räcker att lägga på golvspånet på betongen bara och skruva i träregeln. Med hjälp av golvlist senare så kan man nog trycka ner och hålla allt på plats. [citat] Är ju en variant som kanske också skulle funka. Då måste man ju dock limma både pappen mot murbruket samt golvspånet som sedan ska ligga mot pappen.. Kanske smidigare, som ovan att tvinga ner
  eddiw · 5d · 7 svar · 214 läst
  ·
 5. C

  Hur kontrollera röken från en öppen eldstad/grill utomhus?

  Du måste ha en skorsten, den varma luften stiger uppåt och du får en skorstenseffekt som suger luften uppåt.
  claesborjesson · 6d · 1 svar · 266 läst
  ·
 6. fremax

  Terassetak i glass/plexiglass

  Kanalplast (jag tycker minst 16mm) funkar även det utmärkt :) Dock inte plexiglas , varesig profilerad eller plana är något att ha som tak. Med vänlig hälsning, fremax
  fremax · 6d · 3 svar · 139 läst
  ·
 7. TomasJor

  Täcka igen större hål i vägg

  Beror ju på om du reglat innan du skruvade upp gipsin? Om korrekt så tar remsan upp lasterna.
  TomasJor · 6d · 3 svar · 150 läst
 8. D

  Fundering kring väggkonstruktion, hus från sent 70-tal

  [citat] Tack! Håller du också med om att man kan låta byggboarden sitta kvar och regla upp på 45mm nytt på den?
  Daaaaaniel · 6d · 5 svar · 355 läst
  ·
 9. Immobil

  Gigantiskt musbo?

  Jag får en känsla av att det har varit råttor där. :p
  Immobil · 6d · 10 svar · 498 läst
  ·
 10. I

  Stålrör

  [citat] Stålröret är i ett pelletsförråd som är fäst i en vevaxel så man kan veva ihop förrådet när det blir mindre pellets i det. Det sitter linor fäst i röret som går ut mot sidorna i förrådet som är fäst i träreglar. Längden på röret är 2 m. Så när man vevar in förrådet är det ca 500 kg pellets kvar i förrådet.
  icehill · 6d · 3 svar · 188 läst
 11. B

  Slamma som ytskick på lagad betong

  Jag har lagat en del gammal betong (mur och stolpar) som spruckit av tidens tand. Lagningar att ser ut som dom kommer att hålla fint, men det är mycket tydligt att det är lagat. Jag tänkte slamma ett ytskikt över det hela för att få en enhetlig yta. Kan det funka? Tänkte slamma med samma finbetong som jag lagat med. Vill hälst inte måla för att behålla original utförandet.
  barkisar · 6d · 0 svar · 100 läst
 12. H

  Göra sutterängvåningen mindre än entréplan vid nybygge?

  Kul med lite annorlunda lösningar, allt går bara man bygger rätt.
  Harry_k · 6d · 14 svar · 461 läst
 13. J

  Stödmur utan stöd

  Det blir till att ankra den i botten samt att med den höjden ankra den in i slänten. Dubbas med min 16 armeringsjärn på varje meter rakt ner i backen , ca 50 cm . Upptill armeringsjärn som fästes i muren ca 30 cm ner och går rakt in i slänten och ankras bra upp med 30X30 cementplattor som järnet går igenom och kröks på baksidan, lämpligt att ankaret sitter min 1,5 metern in , klart
  jonaserik · 6d · 1 svar · 180 läst
 14. T

  Mögel?

  [citat] Nja vi har ju denna lilla detaljen med: [bild] Men är tänkt takbyta nästa år så bytar sponten här. Vårt problem härstammar i dålig lukt på vind, men har kommit fram till att det är den gamla isoleringen. Fyllt med gammalt rårrgift sedan installation så det är en massiv muskyrkogård där uppe.
  thomaslj · 6d · 5 svar · 332 läst
  ·
 15. Oldboy

  Källarväggen på g att kollapsa?

  Liksom 13th Marine undrar, så skulle säkert många här på forumet vilja veta vad som var fel och hur det åtgärdades, och om det ev fanns några alt lösningar. Källarväggar och djupa krypgrundsmurar är ju inte helt lätta att undersöka själv om ngt ser misstänkt ut, så lite allmän kunskap och teori sitter inte fel. :geek:
  Oldboy · 6d · 16 svar · 2,0k läst
  ·
 16. GoC

  Valmat skärmtak, rätt dimensioner och tänk?

  jag hade svetsat ihop en rejäl stålvinkel som jag skruvat fast med franska träskruv i timmerstommen som sedan limträbalken kan vila på.
  GoC · 7d · 5 svar · 204 läst
  ·
 17. A

  Lister som "krymper"

  Yepp, du får låta listerna torka innan du sätter dit dem...
  AndersKarlsson1 · 7d · 17 svar · 1,6k läst
 18. Johannes Carlsson

  Bygga igen tilluftsventiler -hur?

  Jag skulle tryckt in en tillskuren kloss cellplast och putsat/spacklar igen det sista. Fogskum funkar nog bra det med. Hade bilat bort gallret på utsidan också, men mest för att jag tycker det känns konstigt att lämna det där Leca som föreslogs ser jag inga som helst fördelar med.
  Johannes Carlsson · 7d · 16 svar · 609 läst
  ·
 19. anders07

  Hjälp att identifiera dörrfoder(hittelön)

  Nu vet jag inte var du bor men i Vasastan i Stockholm finns en list butik som fräser och målar i exakt matchande färg...
  anders07 · 8d · 9 svar · 593 läst
  ·
 20. B

  Täcka över tryckt virke

  Jag kan bara bekräfta det Mikael skrev. Missade att täcka virket jag köpt som nu legat ett par veckor i solen och då jag lagt några brädor märker jag att 120mm-brädorna från övre lagret är ca 5mm smalare än lagret under
  Baskavoda · 8d · 8 svar · 3,3k läst
 21. T

  Skruva upp tv i lättbetong

  Rev ner en tv då jag jobbade. Nöten hade monterat med 4 mm skruv ingen plugg!!! Slog sönder både tv och Blu-ray spelaren under. Mitt företag vägrade att betala, tycka vad man vill men hur kan man vara så dum och montera så. Blev en dyr läxa för han hur en tv ska monteras i lättbetong.
  Triax · 8d · 6 svar · 703 läst
  ·
 22. A

  Underlag för marmorgolv: regla upp eller fylla med cement?

  Fyll upp med tvättat stenmaterial, och flyt ovanpå. /ATW
  ArneTW · 8d · 7 svar · 268 läst
  ·
 23. H

  Bygga entré trappa

  Du behöver ju inte ta bort allt, tag bort så mycket som behövs för att få plats med den nya konstruktionen. kan ju tom. vara bra att ha lite betong att fästa den i. Nu ville du ju ha trä, men ett annat alternantiv skulle kunna vara att gjuta lite mer, så du får den trappform du vill ha. Sedan kan du lägga ex. granitplattor på betongen.
  hempularen · 8d · 6 svar · 337 läst
  ·
 24. Claes Sörmland

  Stenbeklädd kamin/skorsten

  Svaret här att det är tillverkarens instruktioner som ska följas. Kaminen är godkänd för just det utförande som tillverkaren beskriver. Eller missförstår jag och du vill ändra användningen av kaminens extra stålram till din stenvägg utan att kaminen är godkänd för denna användning?
  Claes Sörmland · 8d · 1 svar · 118 läst
 25. T

  Borrning av håll(friskluftventiler)

  Bredvid fönster kan du alltid räkna med att det sitter en regel. När jag läser din fråga så tycker jag du skall ställa dig en del frågor innan du börjar montera ventiler. Detta har du kanske redan koll på, men jag tyckte det var värt att nämna. Har ni dålig inomhusluft idag? Har ni bytt uppvärmningssystem som gör att självdraget funkar dåligt? Har ni bytt fönster som gjort huset
  Thiger · 8d · 1 svar · 206 läst
 26. J

  Bärande vägg? Tacksam för hjälp

  Väggen är med säkerhet bärande och måste avväxlas om ni vill ta bort väggen. Tll avväxlingen duger bara limträ eller stål. Balkens dimensioner beror främst på hur stor öppning ni vill göra. Gissningsvis handlar det om 90x315 eller bättre i limträ alternativt HEA 160 i stål. I brist på exakta mått är det bara gissnigar.
  justusandersson · 9d · 2 svar · 152 läst
  ·
 27. J

  Betongplatta till uterum

  Då får du redovisa förutsättningarna lite bättre. Gärna i ritningsform.
  justusandersson · 9d · 9 svar · 381 läst
  ·
 28. P

  Riva lättbetongvägg mellan hall och kök

  [citat] Ja, så är ganska vanligt att det är har jag sett. Så om det ska breddas så är upp till taket en ickefråga. Alternativet för TS är ju att först riva och sedan bygga ner av reglar och skivor men jag fick för mig att man ville undvika att renovera i hallen. finns ju risk för väldigt breda foder i hallen dock ;)
  petererlandsson1194 · 9d · 6 svar · 148 läst
 29. D

  Från platt till valmat tak med tillbyggt skärmtak runt hörn.

  Mmm, håller med. Får kolla mina siffror och återkomma. Tack!
  Deschen · 9d · 8 svar · 307 läst
  ·
 30. Pianogreen

  Vad är detta för vägg? Hur avlastar man?

  [citat] Ok jag ska göra det.
  Pianogreen · 9d · 5 svar · 198 läst
  ·
Laddar...