Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. J

  Bärande vägg?

  Väggen mellan rum 3 och 4 är inte bärande. Taklasterna tas upp av högbenen. Ovanför den aktuella väggen finns bara en hanbjälke till takstolen som främst är dragbelastad. Vertikalt bär den bara vindsbjälklagets egenvikt. Samtliga rum på övervåningen har snedtak. Den linje där snedtaket övergår till ett horisontellt tak borde varit streckad på ritningen. WC och allrum har
  justusandersson · 8d · 3 svar · 193 läst
  ·
 2. L

  Göra eget träskydd / impregnering (Sioo, Organowood, Everwood)

  Hej Har råkat hitta detta inlägg om Sioo. När jag byggde altanen 2010 så funderade jag på just detta med att slippa olja trät titt som tätt. Jag bestämde mig för att ta vanliga fasadplankor som trall. Impregnerade med Na-silikatlösning. Kommer inte riktigt ihåg koncentrationen, men tror det var 10-20% samt någon droppe diskmedel. La på detta och lät det torka några timmar. Sedan
  Livio · 8d · 42 svar · 41,9k läst
  ·
 3. R

  Har grannen problem med ljudisolering?

  [citat] Håller med låter mer som din granne lider av "princess syndrome" Barn som är ute och leker 21 en helg är helt normalt i ett villaområde. Han måste ju förstått att ni hade någon typ av kalas/fest när det var andra barn än era egna i trädgården och säker flera bilar som är parkerade på gatan utanför. Att då komma över till er och be er ta in barnen är verkligen att vara
  robban2012 · 9d · 73 svar · 16,6k läst
 4. F

  Friskluft ventiler

  Hej jag bor på ett Mocafjärds element hus som är byggt 1972 ,idag har vi självdrag ventilation så jag funderar på att sätta några frisklufts ventiler i vardagsrummet och sovrummet. Huset är byggt i sektioner (element) är det någonting jag bör tänka när jag borrar så jag inte träffar någon träbalk som håller ihop sektioner ,någon som kan om detta snälla hjälp mig! Har ni
  Fitimk · 9d · 0 svar · 127 läst
 5. Johannes Carlsson

  Gjuta sula med 5cm S80 cellplast i botten?

  Har kommunen bekräftat att ni inte behöver bygglov? Ha koll på det så ni inte råkar på en svartbyggesutredning
  Johannes Carlsson · 9d · 24 svar · 1,6k läst
  ·
 6. Thyro89

  "Efterfoga" leca murning?

  Skägget går att skrapa bort i efterhand, dock kan man tycka att det är prydligare att göra det när man ändå murar det. Då allt ändå ska putsas sen, så fyller putsen upp de flesta hålrummen.
  Thyro89 · 9d · 4 svar · 317 läst
  ·
 7. J

  Nya reglar för innertak, carportförråd

  Ett sät att lösa problemet är att montera 45x70 mm reglar tvärs och mellan takstolarna så att de får samma underkant som takstolarna. c/c avtåndet mellan dess reglar beror på vilket material du tänker ha som undertak. Tunn panel (16-17 mm) kräver 600 mm. Tjockare panel (22-23 mm) bör klara1200 mm.
  justusandersson · 9d · 6 svar · 258 läst
  ·
 8. Dowser4711

  Stödmur / erosionsskydd mot hav

  Vad är det för material i marken som muren står på nu? Vet du hur långt ned har du till berg?
  Dowser4711 · 10d · 7 svar · 263 läst
 9. nzsc

  Rimligt pris för att beräkna avväxling för en bärande vägg

  [citat] Vänligen se inkorg!
  nzsc · 10d · 36 svar · 10,0k läst
  ·
 10. windestal

  Vilka skikt och i vilken ordning på en yttervägg

  [citat] Går du och @pinoeym kanske på samma vuxenutbildning? Ni kanske kan hjälpa varandra istället för att be andra göra era uppgifter åt er? Från tråden https://www.byggahus.se/forum/threads/fragor-av-skoluppgiftskaraktaer.337670/ [citat]
  windestal · 10d · 5 svar · 4,1k läst
 11. J

  Konstruktionskunniga! kan jag riva denna vägg?

  Plattväggar betyder att de är gjorda av lättbetongelement. De är inte bärande vilket framgår av armeringsritningen längst ner till vänster.
  justusandersson · 10d · 1 svar · 140 läst
  ·
 12. M

  Fortsätta riva väggarna? Hjälp!

  [citat] Märkte du någon skillnad?
  mickeforsberg · 10d · 23 svar · 2,2k läst
  ·
 13. J

  Belastning I balk

  Hej och välkommen till Byggahus forum! Du får ge oss lite mer fakta kring garaget. Mått, balkens tänkta placering mm. Ritningar är bäst. Tala gärna om var i landet garaget ligger.
  justusandersson · 10d · 1 svar · 120 läst
 14. S

  Hänga golvåsar i kedjor?

  [citat] Pass på den frågan. Men ja, beslagen är ju ursprungligen gjorda för att fixera takåsar som står uppe på hammarbandet och alltså har stöd underifrån så om det håller vågar jag inte svara på, men formen var rätt. Iom att du hade varierande dimensioner på golvåsarna så hade ju beslag som består av två separata halvor som sätts på var sin sida varit smidigt
  Stuff · 10d · 6 svar · 214 läst
  ·
 15. E

  Öppna upp till nock

  Väcker gamla tråd. Kommit till skott nu och river övervåningen. Tänker isolera mellan takstolarna med iCell skivor 120mm plus luftspalt är vad jag får rum med utan att behöva bygga ner innertaket. Hur presterar en sån skiva jämför exempelvis glasull 120mm? En fråga till, kommer nu isolera hela vägen ner till väggarna hur ska man göra med luftning i facken kommer vara i kontakt med
  Ecke16 · 11d · 13 svar · 825 läst
 16. J

  Sovloft

  Hållfasthetsmässigt är det kombinationen av plywood och limskruvad 45x45 regel som gör tricket. På 2,3 meters spännvidd ger det ungefär samma effekt som en 45x95, men det är naturligtvis mer funktionellt.
  justusandersson · 11d · 9 svar · 348 läst
  ·
 17. J

  Bygga balkong på timmerstomme?

  [citat] Ja, om de inte är för långa (mer än en våning). Som bärlina i framkanten behöver du 45x220 C 24 virke. Till golvbjälkar mellan bärlina och timmervägg räcker det med 45x145 c 24. Balkonger måste dimensioneras för en så kallad nyttig last (personer och ev möbler) på 3,5 kN/kvm, dvs ca 350 kg/kvm, vilket är ganska mycket.
  justusandersson · 11d · 2 svar · 84 läst
 18. J

  Avväxling av innervägg med limträbalk

  Man får borra hål i stålet på lämpliga ställen eller svetsa på ectra flänsar. Det är alltid knöligt att kombinera stål och trä. Det blir lägre men dyrare. Sedan måste man tänka på brandisoleringen också.
  justusandersson · 11d · 9 svar · 291 läst
  ·
 19. J

  Ansluta ny balk mot befintlig på snyggt sätt

  Jag är inte säker på att jag förstår situationen fullständigt, men generellt måste en limträbalk skarvas över en pelare. Annars måste du byta till en balk som klarar hela spännvidden.
  justusandersson · 11d · 1 svar · 94 läst
  ·
 20. P

  Altanstaket på betongplatta där vatten samlas

  Om du vill ha trä ända ner till betongen så spelar det ingen roll vad du gör, det kommer att ruttna. det är inte regnvattnet som är boven, det är den fuktiga betongen. Det finns ju plåtvinklar som är några cm höga, då kan du såga bort några cm av staketet, fästa plåten bakom trät och regnvattnet hamnar utanför, glipan syns inte, eller så fyller man den bakifrån med något som
  Plutus · 11d · 3 svar · 106 läst
  ·
 21. jonmo

  Dimensionering av limträ plus metallbalk

  [citat] Ja det kanske är ett alternativ, så kan man dessutom få lite plats för isolering i nocken. Frågan är bara hur en sådan skall dimensioneras. Hur räknar man för att den även ska orka lyfta en maskin på säg 300 kg? Jag kommer nog ta in en konstruktör för detta, men jag är väldigt intresserad, relativt kunnig matematiskt och känner att jag vill ha en idé om hur dyrt det här
  jonmo · 11d · 7 svar · 168 läst
  ·
 22. B

  Mura välvt tak ”jordkällare”

  [citat] Smart med sten”trappan”! :D
  Buford · 12d · 81 svar · 22,5k läst
  ·
 23. A

  Söker tips på skiljevägg i tvättstuga till badkar

  Det var en hantverkaren som gjorde glasblocksväggen och den ska vara limmad i golv och vägg. Dvs han kaklade först och byggde sedan väggen. Jag vet tyvärr inte om det är armerat något.
  andersgd · 12d · 4 svar · 352 läst
  ·
 24. JLyck

  Göra om innevägg plyfa/gips

  Jag gjorde så när jag drog ner gipsskivorna i vårt gamla kök. Tog faktiskt inte så lång tid. Efter några skruvar börjar man få en känsla på hur långt avstånd skruvarna sitter.
  JLyck · 12d · 4 svar · 139 läst
  ·
 25. KnockOnWood

  Ventilation eller inte för förråd

  Prova med att ställa ett fönster i vädringsläge i sommar, så märker du om det blir någon skillnad. Har du en fuktmätare?
  KnockOnWood · 12d · 1 svar · 104 läst
 26. fahlis

  Förankra/stötta vangstycke?

  Otillräcklig information. Trappans dimensioner? Bredd? Stegens dimensioner? Stöd mitt under vangstycket eller mitt under trappstegen?
  fahlis · 13d · 1 svar · 77 läst
 27. MultiManOriginal

  Var köpa skruv 5,1 mm

  5.56 duger bara tillfälligt, du måste använda fett om det ska stanna kvar. Är det både plast och metall är silikonfett bäst.
  MultiManOriginal · 14d · 10 svar · 441 läst
  ·
 28. S

  Murbruk till bakugn utomhus?

  Tack för svar och tips! Hittade dig på Forno Bravo också! Jag tycker det blev riktigt snyggt att teglet syns och gillar det liv kontrasten gentemot mosaiken skapar. Själv hoppas jag på att kunna bygga något liknande men inser så klart att det är krävande både när det gäller tid, kraft och pengar. Nu är iallafall grunden färdig, nästa steg är att mura fundamentet med lecablock.
  Serjon1 · 14d · 52 svar · 26,6k läst
  ·
 29. Åsa Lund

  Låsbeslag till trädgårdsdörr? hjälp

  Jula brukar ha sådana grejor?
  Åsa Lund · 14d · 1 svar · 134 läst
 30. B

  Hur avslutar jag en riven innervägg på ett bra sätt?

  Hej och välkommen till forumet! Du behöver ha en stående regel (trä eller stål) där väggen ska ta slut och på den regeln sätter du fast befintlig gipsskiva och någon skiva över öppningen. Regeln måste fästas i golv och tak, alternativt spännas fast mot golv och tak så normalt har man en liggande regel upp- och nertill. Du kan se hur väggar brukar vara konstruerade här:
  BirgitS · 14d · 1 svar · 157 läst
Laddar...