Byggahus.se

Byggmaterial & byggteknik

 1. Byggnadsfysik

  Materialegenskaper, ljud, fukt, krafter och bärförmåga
  284 ämnen
  2 487 svar
Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. B

  Välja byggmaterial till huset - sten, trä, cellplast, cellglas m m

  Eller varför inte Mackelering (Cob), Kubb eller ett flätat hus av sly och lerklining. Det finns många bra byggnadsteknik med lera.Har själv använt mig av sly och lerklining till ett innertak. Och ska göra en utbyggnad av Mackelering eller Kubb. Så det finns bra och relativt billiga byggmetoder istället för dom vanliga byggmetoderna.
  Bjor · dec '18 · 1 svar · 35,9k läst
  ·
 2. A

  Handla byggmaterial utomlands

  [QUOTE = "RoffeN, post: 3136815, member: 18668"] I've bought most of the Bauhof in Tallinn, and then they ship by Freight via DPD. [/ QUOTE] Dessutom, om du köper i Estland betalar du 20% estisk moms. Jag köper också byggvaror i Estland
  AlexAndersen · dec '18 · 406 svar · 267,0k läst
  ·
 3. T

  Hjälp ang gips på källarväggar!!!

  @Blwrgrl : jag har sökt här på byggahus-forumet men inte hittat något direkt vettigt angående dessa luxelement. Men de har tydligen en hemsida med många bra praktiska tips om hur man går till väga för att maximera användandet av produkten. Därför rekommenderade min plattsättare detta systemet eftersom det fanns mycket dokumentation om det att tillgå. Om du tittar på bild 4a på
  tobbbias · dec '16 · 146 svar · 187,6k läst
  ·
 4. F

  Bygga dörr som inte slår sig?

  [citat] Finns det någon anledning att inte göra på Mattias sätt istället (utöver det uppenbara att det är jobbigare att klyva på den ledden)? Jag tänker att man får en fin obruten yta utåt vilket förstås är att föredra rent estetiskt.
  fiskbuggaren · 45m · 78 svar · 155,0k läst
  ·
 5. useless

  Ännu en asbestfråga..

  Ok. Då är det med största sannolikhet inte asbest i den iallafall.
  useless · 1h · 3 svar · 195 läst
  ·
 6. E

  Isolerar om övervåningen

  Hej Håller på att isolera om övervåningen, ska börja nu att få till luftspalten ut mot taket. Luftspalten görs av läkt och oljehärdad board. Ska den blanka sidan på boarden vara in mot rummet eller mot yttertaket? /Ecke
  Ecke16 · 1h · 0 svar · 31 läst
 7. S

  Murbruk till bakugn utomhus?

  [citat] Tack för svar! Jag kör på samma sätt då! Allt Gott!
  Serjon1 · 3h · 67 svar · 29,6k läst
  ·
 8. S

  Byte av panel? Dags för målning?

  Det verkar inte vara helt lätt att luska ut vad det är för panel de satt på sidan, kanske är det lika bra att byta ut hela panelen mot något nytt tjockare? Finns det någon norm att följa?
  snowjim · 10h · 1 svar · 157 läst
 9. S

  Underhåll av fönster?

  Min tanke är nog att byta ut foder, d.v.s köpa nya, såga till, grunda och måla innan uppsättning. Problemet är dock att veta storleken på fodern. Kan man plocka ner befintligt utan att sätta upp nytt direkt? Eller kommer man få stora problem om det börjar regna?
  snowjim · 10h · 2 svar · 210 läst
 10. P

  Limträ eller regel

  Precis som jag själv resonerade, tack för snabbt svar!
  ParJorgen · 11h · 2 svar · 175 läst
 11. A

  Hjälp mig avgöra vilken sorts panel

  Bastupanel kanske.. https://www.byggmax.se/bastu/bastulav-och-panel/bastupanel
  Andreas La Motte · 14h · 1 svar · 70 läst
  ·
 12. Larsa

  Byta del av bärlina hur göra

  Jag hade kapat till stolpar i tex 95x95 och sen slagit kilar mot bjälklaget
  Larsa · 14h · 13 svar · 417 läst
  ·
 13. T

  Hur räknar jag ut vad för limträbalk som behövs?

  [citat] Förstår inte riktigt hur du menar. Balken ska gå från det sänkta innertaket och ut till där plankväggen sitter idag.
  ThomasLindgren · 20h · 52 svar · 2,6k läst
  ·
 14. Larsa

  Dimension stolpar längre staket

  Jag tror det kommer se bra ut, speciellt om vissa rutor har spaljé. Tänk på att staketet kommer ta rejäla sidokrafter. Kör inte stolpskor utan två plintjän till varje stolpe, och borra ordentliga hål.
  Larsa · 1d · 1 svar · 82 läst
 15. M

  Längdsåga/fasa kant till 45 grader på 4 m långa plank?

  Nästan alla brädgårdar har möjligheten att kapa åt dig även om det kostar en liten peng. Billigare än att köpa egen såg i alla fall :-)
  Marcussjogren · 1d · 3 svar · 314 läst
 16. Daniel_N

  Dimensionering balk Pergola?

  [citat] Grymt svar, tack!
  Daniel_N · 2d · 2 svar · 219 läst
 17. J

  Gjutnät hur funkar det.?

  [citat] Bra fråga. Har inte haft det så länge än. Men än så syns inget.
  jonaslatt · 2d · 24 svar · 6,1k läst
  ·
 18. J

  reglar för vind - 195+45 eller 170+70?

  70x170 är snäppet bättre. Om den underliggande regeln räcker för bärförmågan (beror på spännvidd och last) så räcker det att skruva den överliggande. I annat fall krävs både limning och skruvning.
  justusandersson · 2d · 1 svar · 133 läst
 19. T

  Max fri längd för reglar på altan

  En sak jag funderat på i efterhand är om man borde lagt plattorna vridna 45 grader så att reglerna ligger över en längre sträcka än ifall man lägger plattorna vinkelrätt mot reglerna. Alltså att reglerna bildar ett diagonalt X över plattorna. Det vinner ju några cm kortare spännvidd.
  Tungbetong · 2d · 6 svar · 318 läst
 20. Martin_B

  Luftspalt i låglutande tak utan genomströmning vid nock och utan nockventiler?

  [citat] Jag byggde med luftspalt trots cellulosaisolering, och låter det även ventileras ut mot takfot, samt genomfartsventilation vid nock. På detta vis finns det åtminstone möjlighet att gå in med kamera om så behövs. Ventilationshålen vid takfoten är dock redigt bromsade med insektsnät i trippa lager (en bit ifrån varandra), för att bromsa luftgenomströmningen en aning. På så
  Martin_B · 2d · 18 svar · 1,1k läst
  ·
 21. P

  Diagonalmått diffar 2-3 cm

  Nu ska bara fönsterna tillbaka. [bild]
  Peter_K · 2d · 6 svar · 542 läst
  ·
 22. J

  Limträbalk istället för hjärtvägg i källare

  Det räcker om du måttsätter de befintliga ritningarna. Längd och bredd på huset samt hjärtväggens läge. Sannolikt är huset tillbyggt under årens lopp, garage i källaren var inte så vanligt före 1909. Tala också om vad för sorts material det är i källarväggarna och i bjälklaget mellan källare och bottenvåning.
  justusandersson · 2d · 3 svar · 224 läst
  ·
 23. T

  Mdf eller k plyfa till golvlucka?

  22 mm golvspån reglas c/c 600 mm
  tergo · 2d · 5 svar · 261 läst
  ·
 24. Ola C

  Virke för Möbelsnickeri- Malmö regionen

  [citat] Stämmer, fredagar 13-16 är det öppet för allmänheten men som jag förstått det säljer de inte längre skrivmaterial till privatpersoner utan bara massivträ. Sliparebacken har öppet alltid, säljer allt och har dessutom prislista på sin hemsida.:)
  Ola C · 2d · 4 svar · 236 läst
 25. Stefan N

  Cirkelsåg, hur sågar ni!?

  99% med skena på handklingan och 100% med skena på sänksågen.Skulle aldrig lita på pinnar och skivor. Sen har man ju splitterskydd i skenan som man missar med hemgjorda saker.
  Stefan N · 2d · 10 svar · 6,9k läst
 26. C

  Hur bäst fästa reglarna i varandra på träningsbygge?

  Hej. Tänkte bygga nedanstående. Hur fäster jag bäst reglarna i varandra? [bild]
  Csms · 2d · 0 svar · 219 läst
  ·
 27. M

  Breda trallplankor - kan man limma?

  Jag undrar också om det skulle bli så snyggt som man hoppas ens från början. Den limmade skarven kommer att synas även när den är ny och kommer nog göra att ögat inte luras att tro att det är en hel planka. Jag gillar när man tänker utanför boxen men jag tror inte riktigt på detta.
  Maximarcus · 2d · 11 svar · 772 läst
 28. Z

  Förlänga insatsrör?

  Jag skarvade ett liknande rör i min skorsten år 2012, enligt sotaren så fick det skarvas på ett ställe i skorstenen. Jag använde syrafast plåt som rullades ihop så att den passade i slangen och sedan nitade vi ihop delarna med rostfria nitar, det blev godkänt. Lycka till
  zeveta · 3d · 1 svar · 111 läst
 29. B

  Installera spiraltrappa

  Hej, jag ska installera en spiraltrappa mellan våningsplanen och har en fråga om hur gör man med hålet i det övre bjälklaget. Tanken är att ha ett runt hål för trappan på 1300 mm, jag har avlastat bjälklaget för ett fyrkantigt hål, men hur gör jag enklast för att få till ett runt hål? Finns det färdiga "hylsor" att köpa eller hur gör man? Med vänlig hälsning, Björn
  bjorn-k · 3d · 0 svar · 94 läst
 30. ricebridge

  Reparera stolpar som ruttnat på uterum

  Trä är skapat för att suga upp fukt i längsled. Det är ju så en tall på 30m kan grönska ända längst uppe i toppen. Det kommer träet att fortsätta med även när det blivit till byggvirke. Alltså måste man dels isolera ändträ från fukt, dels hindra att fukten kommer i kontakt med ändträet överhuvudtaget. Det förstnämnda sköter t ex syllpapp, eller gummilist om det är hög
  ricebridge · 3d · 1 svar · 299 läst
  ·
 31. N

  Mura runt dörr

  vi har en källare där det fanns dörrar som vi knackat runt en del under renoveringen. Svårt att få tag på hantverkare så jag undrar hur svårt det är att laga lite själva. Vi har ingen vidare erfarenhet men har väl inte tummen mitt i handen precis. Tror ni att det är möjligt och hur går man till väga?
  nernu · 3d · 0 svar · 80 läst
 32. L

  Vilka Golvspånskivor

  Hej! Fick veta av sakkunnig på området att Byggelit & Forestia tillverkar det bästa golvspånet för närvarande och är testade och miljögodkända enligt svenska krav båda tillåter skarvning mellan reglar. Byggelit är svenskt och spån från norrländska skogar de är även de mest formstabila av dem. Det blev Byggelit golvspån & sika 535 vinter lim för vår del i källaren:)
  LiteForce · 3d · 7 svar · 331 läst
 33. fahlis

  Ngn som vet vad detta är?

  Ser ut som hållaren för degkroken till en Bosch MUM4 köksmaskin.
  fahlis · 3d · 2 svar · 408 läst
  ·
Laddar...