Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. Marlen Eskilsson

  Vad vi diskuterar i delforum Byggnadsfysik

  Det här forumet är till för teoretiska och generella diskussioner om byggnadsfysik. Har du ett specifikt problem med byggmaterial eller byggteknik, ställ frågan i delforum Byggmaterial & byggteknik.
  Marlen Eskilsson · jan '15 · 0 svar · 8,8k läst
  ·
 2. J

  Innertak på konsoler, räknade fel!

  Nu är det gjort! Det knakade obehagligt i konstruktionen när jag skruvade lös skruvarna något, i alla fall på den högra sidan. Finns en del sidotryck. Detta upptäckte jag då jag skruvade loss skruven i det lilla järnet längst upp. Då rörde sig övre delen av regeln 3-4mm sidledes. Något att oroa sig för? Efteråt skruvade jag tillbaka skruven, men skulle jag gjort det? I och med att
  JensHaglof · 21h · 17 svar · 1,3k läst
  ·
 3. T

  Kan denna vägg antas vara bärande?

  Tack för bra svar! Ska försöka gå vidare med de tips ni har givit
  Tobaar · 3d · 7 svar · 252 läst
  ·
 4. R

  Bärande vägg? Pulpettak

  Jag fnular om jag ska ta och ge mig i kast med att kontakta en konstruktör. För om jag förstått allt rätt, så är väggen sannolikt inte byggd för att vara bärande. Men om jag ska få det bekräftat bör jag kontakta en konstruktör, så att det finns intygat? Men då beräkningen för snölaster har förändrats, så verkar det som att väggen har blivit bärande. Jag antar att det är
  rutberg · 8d · 22 svar · 1,1k läst
  ·
 5. E

  Dimension limträ bärande vägg

  Tack så mycket för hjälpen. :)
  erik_83 · 8d · 24 svar · 566 läst
  ·
 6. murak

  Ser denna takstol bra ut?

  Jag ringde tillverkaren som var både vänlig och hjälpsam. Konstruktionen är rätt dimensionerad och det är aningen billigare att bygga på det sättet. Jag valde dock att ändra till W-takstol då det blir lättare att krypa runt däruppe, samt så ändrade jag underramen till 45x145mm för lite extra säkerhet om man skulle slänga upp lite isolering nån gång i framtiden.
  murak · 13d · 3 svar · 283 läst
  ·
 7. B

  Dimensionera limträ till bred garageportsöppning

  Nu vet jag inte hur ni räknade på det eller vilka antaganden eller laster ni använde. Men som konstruktör har man förhoppningsvis lite större förståelse för konstruktioners ‭verkningssätt och kan ”tillgodoräkna” sig lite mer. Men jag håller kanske med om att den lilla balken egentligen inte skulle tillföra så mycket. Jag hade också samma inställning till stål innan jag
  bossespecial · 13d · 3 svar · 169 läst
 8. J

  Laga borrhål i ångspärr yttervägg?

  @Solvskaftet Det verkar rimligt det främst blir problem vid övertryck! Skönt att få bekräftelse på en sån tanke :) @hempularen Verkar helt klart mycket smartare att bygga med ett sånt installationsskikt. Tyvärr ligger folien precis bakom gipsskivan hos oss:/
  Johma · 14d · 6 svar · 276 läst
  ·
 9. lillavillan

  Aspest

  [citat] Hej jag är ingen troll hahahah
  lillavillan · 20d · 11 svar · 579 läst
  ·
 10. M

  Skillnad mellan C24 och C30?

  [citat] Ja, jag kör på c24!
  Mogg · 21d · 8 svar · 429 läst
 11. A

  Beräkning av stålbalkar för loft i maskinhall

  [citat] Om jag kommer ihåg rätt (och det kanske jag inte gör??) så bär mittstödet i en sån här konstruktion drygt 60% av totalvikten. Kanske inte spelar ngn större roll för din konstruktion, det bara slog mig när jag läste inlägget.
  anaitis · 22d · 5 svar · 420 läst
  ·
 12. ricebridge

  Trähus byggt -83, hjälp att se om vägg är bärande

  Gammalt djungelordspråk: Vägg i husets längdriktning = bärande Vägg i husets tvärriktning = inte bärande dvs bärande väggar löper parallellt med takåsen/vinkelrätt mot takstolarna. Sen finns det gott om undantag som bekräftar regeln, men som tumregel duger det.
  ricebridge · 25d · 3 svar · 292 läst
  ·
 13. kashieda

  Nedböjning med två statiska krafter

  Jao, formel 2 gäller för fritt upplagt i båda ändarna. Jag har tyvärr inte min formelsamling här, men jag kan titta på måndag för fast inspänt.
  kashieda · 25d · 2 svar · 241 läst
  ·
 14. Åsa Lund

  Bärande väggar

  Väggarna mot garaget borde däremot vara kvar som brandcellsgräns
  Åsa Lund · 30 sep · 2 svar · 359 läst
  ·
 15. R

  Enhetskonverterare convert.exe

  Det här felet kan inträffa i ditt system på grund av fönsterversionen, varför ditt system kraschas om och om igen och också uppstår felet i convert.exe filen, Det kan vara farligt när du installerar lämplig uppdateringsfönsterversion.
  rajan01 · 26 sep · 3 svar · 3,6k läst
  ·
 16. P

  1:3 Blandningsförhållande ska slutresultatet vara 33% eller 25% koncentration

  Ja 1+3 betyder det säkert, allt annat blir knepigt att blanda med risk för felräkning. Fattar inte varför dom inte skriver det bara. Hittade denna länk: http://www.tnc.se/termfraga/spadning/ " Fråga: Hur bör man skriva vid spädning av syror för att det skall bli entydigt. Betyder ”1 : 3” att man tar en del av det ena och tre delar av det andra eller att man tar 1/3 och 2/3? Svar: Det
  Provrundan · 22 sep · 4 svar · 397 läst
 17. P

  Sätta extra gipsskiva i efterhand - nybygge

  [citat] Bygger man nytt med enkelgips kör man nog billigast möjliga även på eldosorna.
  para · 21 sep · 13 svar · 687 läst
 18. nino

  Byta /växla av balk

  Det var det, var inget tryck alls på några reglar. Nu är den på plats, ska regla och klä insidan sen ska porten dit [bild]
  nino · 20 sep · 87 svar · 4,4k läst
  ·
 19. U

  Dörröppningar i hjärtvägg

  Jag har gjort en öppning i hjärtvägg i min källare. Hade någon som räknade på det så klart. In med en stålbalk och jag använde även expanderande bruk för att trycka upp balken mot taket. Betonghålsten i alla väggar. Lycka till!
  uffen · 2 sep · 13 svar · 363 läst
  ·
 20. J

  Dimensionera vindsbjälklag

  Om du med fanerbalk menar Kertobalk, så är en motsvarighet 51x400 för Kerto-S. Frågan har flera svar. Generellt blir Kertobalkar högre än limträbalkar då de inte finns i så stora bredder. Elasticitetsmodulen är jämförbar med den för limträ. Med Kertobalkar går det bra att fästa in sekundärbalkar i sidan.
  justusandersson · 17 aug · 17 svar · 598 läst
  ·
 21. Zzzandman

  Bärande innervägg? (Igen!)

  [citat] Tack för svarer! Allt är original på vinden, ingen förvaring. Men det löste sig precis, hade hit en kunnig person som sa att de kan aldrig vara bärande och slet bort dem... :) Anledningen till att de ramlade ner något var ventilationslådan nu inte har något stöd underifrån utan "hänger" i balken ovanifrån. Efter att reglarna nypt åkte de inte ner mer när man tog bort dem.
  Zzzandman · 9 aug · 3 svar · 375 läst
  ·
 22. J

  Kommer L-profil plus gips bära?

  Du kan inte rita en enkel sektion så man tydligare förstår vad du menar?
  justusandersson · 26 jul · 1 svar · 334 läst
  ·
 23. Tomture61

  Är denna yttervägg bärande?

  Även om väggen kan tyckas vara ngt som enbart håller dina tapeter uppe så har en yttervägg en mycket viktig funktion , staga upp huset , så det ej blåser omkull . Dina kortsidor tar hand om vridande krafter bla. Tänk dig en carport utan snedsträvor vid inkörsporten.
  Tomture61 · 14 jul · 1 svar · 296 läst
 24. J

  Utskjutande bjälklag - hur mycket?

  Det ser mycket lovande ut! De runda pelarna ger elegans till konstruktionen.
  justusandersson · 7 jul · 17 svar · 1,6k läst
  ·
 25. J

  Bärande vägg?

  Eftersom takstolarna verkar vara korrekt dimensionerade där de är intakta kan jag inte se något hinder för att göra de förändringar runt köket som du planerar. Att ta upp en takkupa ska heller inte vara några problem så länge du håller dig mellan två takstolar. Lägg in bjälkar mellan takstolarna på den sträcka där du vill kunna förvara saker på vinden och återställ
  justusandersson · 24 jun · 23 svar · 1,2k läst
  ·
 26. L

  Byta stolpe i limträ mot stål

  Ho ho! Hoppas nån är kvar :) Arbetet rycker närmre och nu när innertaket är nere märker vi att vi inte kan ta den lätta vägen med nya limträ mellan befintliga takstolar utan att vi får ta den svåra vägen att sala på takstolarna. Hur gör vi? Enligt den ritning vi har salas det på en 170x45 vilket känns rimligt. Men gör det något att den inte får något upplag (stöd) på
  Lane · 21 jun · 74 svar · 2,9k läst
  ·
 27. murak

  Räkneexempel limträbalk

  Stort tack för all hjälp i tråden! Det har varit väldigt lärorikt! Hoppas nu det dyker upp frågor om detta i andra trådar så jag kan föra informationen vidare :)
  murak · 18 jun · 18 svar · 1,2k läst
  ·
 28. J

  Dimension takbjälklag

  Toppen! Tack så hemskt mycket!
  jai134 · 12 jun · 2 svar · 285 läst
 29. R

  innerväggarna är bärande?

  Det är gips, plyfa stånde reglar, i metel vinkel, det här är ovanvåningen så trappen leder ber i källaren, takstolarna ligger korsade mot vägen. Tänkte för dom har gjort så mellan kök och matsal. Det är ett sutärenghus. Tack för snabbt svar!
  Roos90 · 8 jun · 2 svar · 344 läst
  ·
 30. J

  Mansardtakstol med förhöjt väggliv

  Man kan ha en längsgående balk vid brytpunkten. Ska ni bygga nytt finns många möjligheter.
  justusandersson · 16 maj · 3 svar · 463 läst
  ·
 31. J

  Konstruktion av plattform/bro

  En snabb koll i ståltabellerna säger mig att en L-profil 100x50x8 säkert räcker.
  justusandersson · 15 maj · 8 svar · 503 läst
  ·
Laddar...