Produkt­recensioner, Tester, Trädgårds­maskiner

Test högtryckstvätt - vilka är bäst på kort och lång sikt?

Vi testade 18 st högtryckstvättar i olika storleksklasser. Efter ett års långtidstest fick flera modeller höjt betyg och några sänkt. En maskin visade sig vara livsfarlig och fick betyget 1/10 i långtidstestet.

En bra högtryckstvätt är kraftfull och tvättar snabbt och effektivt bort ingrodd smuts från både trätrall och betongplattor. Den är enkel att hantera och ergonomisk, vilket underlättar när man tvättar stora ytor under lång tid utan att ta pauser. Naturligtvis sitter hörselskydden på; alla högtryckstvättar bullrar vid användning. 

Högtryckstvättar finns i olika storleksklasser, kvalitet och utföranden, med olika kraft för olika behov. Det är alltifrån monstermaskiner som Kärcher K7 med ett arbetstryck på 150 bar som klarar riktigt tuffa uppgifter, till små behändiga högtryckstvättar för en eller ett par tusenlappar för den lilla altanen, rengöring av bil eller kanske soptunnan. Vi har testat 18 st högtryckstvättar och lärde oss att det är stor skillnad från en modell till en annan.

Testet har utförts i två steg: Ett ordinarie test där alla modeller ställs mot varandra och ett långtidstest, där varje maskin har testats av en forummedlem under ett års tid.

För att inte jämföra äpplen med päron har vi delat in testet av högtryckstvättar i tre grupper: premium, mellanprisklassen och billiga högtryckstvättar, och delar ut en utmärkelse per kategori.

Så utförde vi testet

Vi har testat hur bra samtliga maskiner klarar att tvätta rent smutsig trall, alger från en terrass samt rengöra smutsiga 30x30 betongplattor. Detta har vi poängsatt 1-10 under rubriken ”Kraftfullhet och resultat”.

Sedan har vi bedömt hur bra högtryckstvättens utformning och design fungerar vid användning, vilket vi poängsatt 1-10 under rubriken "Utformning".

Vi har också testat hur bekväm högtryckstvätten är att arbeta med. Det har vi gett poäng 1-10 för under rubriken ”Ergonomi”. Sist men inte minst har vi gjort en bedömning av hur prisvärd vi anser att högtrycksvätten är.

Testledare är Per Eskilsson som har hyfsat stor vana av högtryckstvättar och har hunnit förbruka tre stycken under sina 20 år som husägare. Han kan betraktas som en nitisk och kritisk person som inte gillar produkter i första taget. Finns det något att klaga på så kommer han att göra det.

Samma maskin
Vi insåg att vissa maskiner verkar vara samma, med mycket små skillnader. Foto: Marlén Eskilsson

Hur kraftfull och dyr högtryckstvätt behöver du?

Med en högtryckstvätt kan du bekvämt tvätta trädäck, altan i sten, hårda ytor i trädgården, fasaden, bilen, båten med mera. Ju kraftigare maskin du köper, desto snabbare får den bort smutsen. Ofta går det hand i hand, att de dyrare maskinerna också är de kraftfullaste, men det stämmer inte alltid. Hos lågprismärken som Biltema t ex kan du köpa en högtryckstvätt för ett par tusenlappar som är mycket effektivare än en mindre märkesmaskin från Nilfisk eller Husqvarna.

Hur kraftfull maskin behöver du?
Tänk efter hur stora och hur hårt smutsade ytor du ska använda högtryckstvätten till. Foto: Marlén Eskilsson

Hur länge håller en högtryckstvätt - garantitid

Vår testare har erfarenhet av att högtryckstvättar går sönder då och då. En vanlig orsak är handhavandefel. Det gäller till exempel att tömma slangen och munstyckena på vatten innan vinterförvaring i ej uppvärmda utrymmen. Annars går högtryckstvätten sönder.

Till alla högtryckstvättar följer en liten metallpinne som du ska använda när du rensar i röret i pistolen om saker fastnat. Den är viktigt att hålla reda på och använda för att förlänga högtryckstvättens liv.

I vårt test har vi inte gjort några långtidstester på hundratals timmar med varje tvätt. Vi har däremot tagit del av Råd & Röns långtidstest av högtryckstvättar som t ex visade att pumpen på Stihl RE 130 Plus började läcka redan efter 42 timmars användning.

Högtryckstvättarna i vårt test har en garantitid på 1-4 år. Håll reda på kvittot till din högtryckstvätt så att du har chans att få en ny om den går sönder inom garantitiden.

Vårt test kommer dock att fortsätta, då varje högtryckstvätt skickas vidare till en forummedlem som får långtidstesta produkten och återkoppla till oss. Det här testet kommer alltså att uppdateras med information om långtidsresultat längre fram.

18 testade högtryckstvättar
Testade högtryckstvättar på rad. Foto: Ludvig Eskilsson

Resultat och jämförelse

Högtryckstvättar premium

Gemensamt för högtryckstvättarna i premiumklassen är att de är större och kraftfullare maskiner, har ett högt arbetstryck på 130-150 bar och de kostar mellan 4690 kr - 6495 kr.

Bosch GHP 5-75 X - en arbetsmaskin utan krusiduller - bäst i test

Bosch GHP 5-75 X

Bäst i test bland högtryckstvättar i premiumklassen är Bosch GHP 5-75 X, en riktigt robust och kraftfull arbetshäst. Maskinen är utan krusiduller och andas hög kvalitet. I vårt test får den 9 av 10 möjliga poäng. Efter ett års långtidstest ligger den kvar på samma resultat.

+ Kraftfullaste maskinen vi har testat
+ Tvättar mycket bra
+ Hög kvalitet
+ Välter inte lätt

- Dyr
- Något kort pistol

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen Thomas59. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Kärcher K7 Premium Full Control Plus

Kärcher K7 Premium Full Control Flex

Kärcher K7 är en mycket kraftfull arbetshäst med snygg modern design som är genomtänkt och användarvänlig.

Pris: 6 599 kr

+ Kraftfull
+ Tvättar mycket bra
+ Bra med allt i ett munstycke
+ Snygg design

- Något plastig
- Kan välta
- Jobbigt att hålla inne avtryckaren

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen FredrikR. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

AVA P80 Master X-Large, bundle

AVA P80 Master X Large Bundle

Högtryckstvätten AVA P80 Master X-Large är en väldigt kraftfull maskin och stabil maskin som snabbt tvättar bort ingrodd smuts.

Pris: 5 899 kr

+ Kraftfull
+ Tvättar mycket bra
+ Bra längd med zoomlans
+ Svår att välta
+ Bra slangvinda
+ 4 års garanti

- Många små detaljer för att byta munstycke
- Zoomlansen är tung i längden
- Sladdvinda saknas
- Kräver 16 amperes uttag

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen fsn. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Bosch GHP 5-65 X

Bosch GPH 5-65 X

Högtryckstvätten Bosch GHP 5-65 X är en något mindre och avskalad, men ändå mycket kraftfull variant av Bosch GHP 5-75 X.

+ Kraftfull
+ Tvättar mycket bra
+ Hög kvalitet

- Saknar möjlighet att ställa in trycket
- Något kort pistol

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen Robert-San01. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Högtryckstvättar i mellanprisklassen

De kraftfulla högtryckstvättarna i mellanklassen kan du ansluta till ett vanligt 10 ampere uttag. Prisskillnaden mellan olika modeller är stor, de kostar i dagsläget mellan 1999 kr för Biltemas HPC 120B och upp till 4449 kr för gröna Bosch Advanced Aquatak. Vi utser det lilla kraftpaketet med den förvånande väl utformade pistolen Husqvarna PW360 s till vinnare i den här klassen.

Tre maskiner som är lika som bär: Husqvarna PW 360, Nilfisk E150.2 och Stihl RE130 Plus

Tre väldigt snarlika högtryckstvättar
Nilfisk E150.2, Husqvarna PW360 och Stihl RE130 Plus är väldigt snarlika.

Nilfisk E150.2, Stihl RE130 Plus och Husqvarna PW 360 har i princip samma chassi och en induktionsmotor. Nilfisk och Husqvarna har båda metallpump, medan Stihl har endast pumphuvdet i metall. Husqvarnan har en ca 16 cm längre pistol än de två andra. Lutningen på HQ:s pistol är också flackare, avtryckaren är mjukare och behagligare, marginellt större ”hål” för avtryckaren i handtaget. Denna pistol känns (mycket) mer högkvalitativ. I övrigt är slangarna likvärdiga. Stihls modell utmärker sig genom att ha ett fack med lock på sidan, för förvaring. Stilhs motor ger ifrån sig ett inte så förtroendeingivande ljud, som att något kärvar. Stihl och Husqvarna har både 2 års garanti på maskinen, medan Nilfisk har bara 1 år.

Husqvarna PW 360 - uppseendeväckande skön pistol att jobba med - bäst i test

Husqvarna PW 360

Högtryckstvätten Husqvarna PW360 är ett kraftpaket i mellanprisklassen med en uppseendeväckande väl utformad pistol och högkvalitativ pistol som är skön att arbeta med.

Pris: 3 695 kr

+ Kraftfull
+ Mycket bra ergonomi i pistolen med välavvägd form och funktion
+ Bra sladdvinda

- Pistolen kärvade efter ett tag

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen fremax Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA

Högtryckstvätten Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA är en hyfsat kraftfull och robust högtryckstvätt i mellanprisklassen.

Pris: 2 995 kr

+ Hyfsat robust
+ Hyfsat kraftfull

- Pistolen är för kort

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen chrille-gäddan. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Stihl RE130 Plus

Stihl RE130 Plus

Högtryckstvätten Stihl RE130 Plus är en hyfsat kraftfull maskin i mellanklassen med snygg design.

Pris: 4 595 kr

+ Hyfsat kraftfull
+ Snygg design
+ 2 års garanti

- Välter lätt
- Sladdvinda i luckan kan vara en belastning

AVA P60 MASTER +

AVA P60 Master Plus

Högtryckstvätten AVA P60 MASTER + är en bred och stabil maskin som har AVA:s karaktäristiska zoomlans.

+ Bred maskin som inte välter
+ Bra med inställbar längd på zoomlansen

- För lågt arbetstryck
- Jämförelsevis hög volym
- Tung pistol
- Många lösa delar
- Måste vira med vänster hand när du virar in slangen. Du kan också skada handen när du virar in slangen pga att den rör sig.
- Något plastig

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen p-pennan. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Kärcher K5 Full Control Flex

Kärcher K5 Full Control Flex

Högtryckstvätten Kärcher K5 Full Control Flex är en kraftfull högtryckstvätt med bra tryckreglering på handtaget och snygg design.

Pris: 3 890 kr

+ Tillräckligt kraftfull
+ Bra med tryckreglering på handtaget

- Snygg design
- Plastig
- Har ingen slangvinda
- Välter då och då

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen SueCia. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Biltema HPC 120B

Biltema HPC 120B

Högtryckstvätten Biltema HPC 120B är en ganska kraftfull, men avskalad och omodern maskin till ett lågt pris. Medlemmen som långtidstestade maskinen menar att den är livsfarlig och gav den betyget 1/10.

Pris: 2 199 kr

+ Billig
+ Ganska kraftfull

- Har ingen sladdvinda
- Välter
- Plastig och omodern
- Ger ingen kvalitetskänsla

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen chokonana. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

AVA P55 Go+

AVA P55 Go+

Högtryckstvätten AVA P55 GO+ är en liten, lätt och smidig högtryckstvätt för den som inte har så stora ytor att tvätta.

Pris: 2 999 kr

+ Lätt & smidig
+ Välter inte
+ Snygg

- Sladdarna går trögt att koppla in
- Högt ljud
- Många lösa delar

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen jcalfred. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Bosch Advanced Aquatak 160

Bosch Advanced Aquatak 160

Högtryckstvätten Bosch Advanced Aquatak 160 har en extra cylinder i pumpen. Det är en dyr men hyfsat kraftfull maskin med lång garantitid.

Pris: 4 290 kr

+ Hyfsat kraftfull
+ 3 års garanti

- Tung
- Kort pistol dåligt för ryggen
- Dyr

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen Lexington. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Ryobi RPW 150XRB

Ryobi RPW 150XRB

Högtryckstvätten Ryobi RPW 150XRB ligger i lägre mellanklassen storleks- och prismässigt.

Pris: 2 995 kr

+ Kommer färdigmonterad

- Välter lätt
- Högt pris med tanke på vad man får
- Högt obehagligt ljud

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen Fadai. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Billiga högtryckstvättar under 2000 kr - oftast för lätt nedsmutsade ytor

Ibland kan det räcka med en kompakt högtryckstvätt och den har ett par fördelar; den är billigare och den är lättare att flytta runt. Ibland vill man inte lägga hur mycket pengar som helst på en högtryckstvätt. Om du är osäker på hur ofta du kommer att använda en högtryckstvätt kan den billiga högtryckstvätten vara en bra ingångsprodukt som inte kostar skjortan. Och för biltvätt och mindre smutsiga ytor är den fullt tillräcklig.

Det är svårt att utse en vinnare i den här kategorin med svagare högtrycktvättar efter att ha testat mycket kraftfulla sådana. Vi tycker att om du ändå ska köpa en billig högtryckstvätt är det Biltema HPC 110B som ger mest för pengarna, därför får den utmärkelsen Prisvärd av oss. Är det just en liten, lättare och billig högtryckstvätt så kan du välja fritt mellan NILFISK C135.1 och Husqvarna PW 235, som båda väger 2 kg mindre. Är det en liten högtryckstvätt du är ute efter och kan tänka dig att betala 2 490 kr, då är det lilla AVA P55 Go+ som är det bästa köpet.

Husqvarna PW 235

Husqvarna PW 235

Vi testade Husqvarna PW 235 som är en ganska klen maskin och nästan identisk med Nilfisk C135.1, men den har de här skillnaderna.

Pris: 2 048 kr

+ Liten och lätt
+ 2 års garanti

- Klen
- Välter
- Irriterande ljud
- Kostar 100 kr mer än nästan identiska Nilfisk C135.1

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen flaxie. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Nilfisk C135.1

Nilfisk C135.1

Högtryckstvätten Nilfisk C135.1 är nästan identisk med Husqvarna PW 235, men det finns vissa skillnader.

Pris: 2 995 kr

+ Liten och lätt
+ 100 kr billigare än nästan identiska Husqvarna PW 235

- Klen
- Välter lätt
- Irriterande ljud

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen pacman42. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Biltema HPC 110B

Biltema HPC 110B

Vi testade högtryckstvätten Biltema HPC 110B som säljs för 999 kr. Det är en ganska kraftfull högtryckstvätt med tanke på den låga prislappen.

Pris: 1 099 kr

+ Billig
+ Kraftfull för sin storlek
- Ojämn i sprutet
- Välter
- Plastig och omodern
- Ger ingen kvalitetskänsla

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen NyaTorpane. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Ryobi RPW 120B

RYOBI RPW 120B

Vi testade den lilla högtryckstvätten Ryobi RPW 120B som har kort pistol och en förvånande bra slang för sitt låga pris.

Pris: 1 695 kr

+ Lätt att sätta ihop
+ Högkvalitativ slang

- Svag
- Kort pistol
- Plastig

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen tveksamt. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Stiga HPS 235R

Stiga HPS 235R

Vi testade högtryckstvätten Stiga HPS 235R av det svenska företaget Stiga som totalt har 5 modeller av högtryckstvättar i sitt sortiment. Det här är den näst minsta av dem.

Pris: 2 469 kr

+ Munstyckena lätta att ta på och av

- Lågt arbetstryck, det tar lång tid att rengöra med den
- Hög upplevd ljudnivå
- Oflexibel slang
- Du måste montera slangen på slangvindan själv

Efter testet gick maskinen vidare till medlemmen Nyrostad. Läs hur den presterade under ett års användning. Till långtidstestet

Långtidstest högtryckstvättar

Efter det här testet tävlade vi ut maskinerna till frivilliga i forumet för vidare testning under ett år. Det året har gått och av 18 långtidstestade högtryckstvättar har 16 rapporter kommit in. Du hittar rapporterna nedan samt i slutet av respektive maskins rubrik i den här artikeln.

Medlemmarna som testat Nilfisk E 150.2 och Stihl RE130 Plus är inte nåbara, men vi hoppas att de mår bra.

Långtidstestarna har gett ett eget betyg 1-10 på sin maskin, vilket har vägts in i det totala betyget som räknats om. I tabellen ser du nu både betyget högtryckstvättarna fick av långtidstestarna och det totala betyget före och efter långtidstest.

Över lag stämmer långtidstestarnas bedömningar ganska väl överens med redaktionens test, men det finns några undantag.

Sämst i långtidstestet gick det för Biltema HPC 120B, som fick betyget 1 av den tappra medlemmen chokonanana. Varje gång han skulle testa högtryckstvätten löste jordfelsbrytaren ut. Han hade aldrig haft problem med jordfelbrytaren förut i samband med användning av andra maskiner, och konstaterar att maskinen är livsfarlig. Chokonananas betyg 1 fick Biltema HPC 120B:s totala betyg att sjunka med 1,1 till 5,4/10.

Ett annat betyg från långtidstestet som var lägre än redaktionens var AVA P80 Master X som fick betyget 6 av medlemmen fsn, mot redaktionens 7,5. Han gjorde en väl underbyggd motivering till betyget i testrapporten du kan läsa här.

I övrigt var sex stycken långtidstestare så nöjda med sina maskiner att de gav den en 9/10. Det gäller kanske inte så förvånande de dyrare maskinerna Bosch GHP 5-75 X , Kärcher K7 Premium, Bosch GHP 5-65 X, AVA P60 MASTER +, Kärcher K5 Full control och AVA P55 Go+.

Alla långtidstester:

Bosch GHP 5-75 X
Kärcher K7 Premium Full control Plus
AVA P80 Master X-large Bundle
Bosch GHP 5-65 X

Bosch Advanced Aquatak 160
AVA P60 Master +
Husqvarna PW 360
Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA
Kärcher K5 Full control
Biltema HPC 120B
AVA P55 Go+
Ryobi RPW 150XRB

Husqvarna PW 235
Nilfisk C135.1
Biltema HPC 110B
Ryobi RPW 120B
Stiga HPS 235R

Tabellöversikt

Premiummodeller

Högtryckstvätt Bosch GHP 5-75 X Kärcher K7 Premium Full control Plus AVA P80 Master X-Large, bundle Bosch GHP 5-65 X
Pris

7 637 kr

6 599 kr

 5 899 kr

7 557 kr

Max tryck 185 bar 180 bar 160 bar 160 bar
Arbetstryck 140 bar 150 bar 160 bar 130 bar
Effekt (W) 2600W 3000 W 2800 W 2 400W
Vattenmängd 560 - 570 l/h Max 600 l/h 600 l/h

485 liter/h, max 520 l/h

Slangtyp Stålarmerad gummislang Stålarmerad högtrycksslang Stålarmerad högtrycksslang

Stålarmerad högtrycksslang

Slanglängd 10 m 10 m 10 m 10 m
Slangvinda Ja Ja Ja Ja
Vikt 28,2 kg 20,1 kg 25 kg 23,6 kg
Ljudnivå 94 dB(A) 95 dB(A) 94 dB(A) Kolla upp! 92 dB(A)
Kabellängd 5 m     5 m
Tillverkad i (land) Italien Italien Norge Italien
Garanti 3 år 2 år 4 år 3 år
Tillbehör Roterande munstycke, Sprutmunstycke Jet munstycke, roterande munstycke, sprutmunstycke - allt i ett Golvmunstycke, Jetmunstycke, Roterande munstycke

Justerbart 3 i 1-rör i rostfritt stål

         
Betyg (1-10)        
Kraftfullhet/resultat 10 9 8 9
Utformning 9 9 7 8
Ergonomi 9 8 6 9
Prisvärd 8 8 9 8
Långtidstest 9 9 6 9
Totalt exkl. långtidstest 9.0 8.5 7.5 8.5
Totalt inkl. långtidstest 9.0 8.6 7.2 8.6
Betyg förändring efter 1 år 0.0 0.1 -0.3 0.1

Mellanprisklass

Högtryckstvätt Bosch Advanced Aquatak 160 AVA P60 MASTER + Husqvarna PW 360 Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA Stihl RE130 Plus Kärcher K5 Full control Biltema HPC 120B AVA P55 Go+

Ryobi RPW 150XRB

Pris

 4 199 kr

3 490 kr 3 349 kr 2 969 kr 2 490 kr 3 890 kr 2 199 kr 2 499 kr 2 995 kr
Max tryck 160 bar 145 bar 160 bar 150 bar 150 bar 145 bar 160 bar 140 bar 150 bar
Arbetstryck 120 bar 110 bar 145 bar 140 bar 135 bar 125 bar 120 bar 94 bar 120 bar
Effekt (W) 2600 W 2100W 2300W 2100 W 2300 W 2100 W 2200 W 2000 W 2200 W
Vattenmängd 570 liter/h 500 l/h 6,8 l/minut-max 8,3 liter/min 500 l/h 500 l/h 500 l/h (8,3/7,5 liter/minut reellt) 7,3 l/min 450 liter/h 420 l/h
Slangtyp Stålarmerad högtrycksslang Stålarmerad högtrycksslang Stålarmerad högtrycksslang Stålarmerad Superflex slang Stålarmerad högtrycksslang Flexibel högtrycksslang Stålarmerad högtrycksslang Stålarmerad högtrycksslang

Stålarmerad högtrycksslang

Slanglängd 8 m 8 m 10 m 10 m 9 m 8 m 8 m 8 m 8 m
Slangvinda Ja Ja Ja Ja Ja Nej Nej Nej Ja
Vikt 23,4 kg 21 kg 20,8 kg 19,8 kg 21,2 kg 14 kg 24 kg 8,75 kg 13,85 kg
Ljudnivå 90 dB 94 dB 90 dB 86 dB 88 dB 92 dB 86 dB 95 dB 97 dB
Kabellängd 5 m   5 m 5 m 5 m   5 m    
Tillverkad i (land) Italien Norge Kina Kina Kina Italien Kina Norge Kina
Garanti 2 år, 3 år via MyBosch 4 år 2 år 1 år 2 år 2 år 1 år 4 år 2 år
Tillbehör Golvmunstycke, Jetmunstycke, Roterande munstycke, Sprutmunstycke Golvmunstycke, Jetmunstycke, Roterande munstycke,

Jetmunstycke, Roterande munstycke, Sprutmunstycke

  Jetmunstycke, Roterande munstycke Jet munstycke, Roterande munstycke Spol-, turbomunstycke, adapter för anslutning av extra Stor borste

Roterande borste, 30 cm terasstvätt, pistolmunstycke

                   
Betyg (1-10)                  
Kraftfullhet/resultat 8 8 8 8 7 8 8 6 7
Utformning 5 7 8 7 7 8 4 10 3
Ergonomi 5 6 10 7 7 7 5 9 5
Prisvärd 5 5 10 8 6 8 9 8 4
Långtidstest 5 9 8 - - 9 1 9 4.5
Totalt exkl. långtidstest 5.8 6.5 9.0 7.5 6.8 7.8 6.5 8.3 4.8
Totalt inkl. långtidstest 5.6 7.0 8.8 8.0 - 8.0 5.4 8.4 4.7
Betyg förändring efter 1 år -0.2 0.5 -0.2 0.5 - 0.3 -1.1 0.2 0.0

Budgetklass

Högtryckstvätt Husqvarna PW 235 NILFISK C135.1 Biltema HPC 110B Ryobi RPW 120B Stiga HPS 235R
Pris 2 190 kr 2 869 kr 1 099 kr 1 695 kr

1 994 kr

Max tryck 135-520 bar 135 bar 150 bar 120 bar 135 bar
Arbetstryck 105 bar 105 bar 110 bar 100 bar 100 bar
Effekt (W) 1800 W 1800 W 2000 W 1800 W 1800 W
Vattenmängd 350-520 l/h 350-520 l/h 450 l/h 380 l/h 440 l/h
Slangtyp Flexibel högtrycksslang Högtrycksslang Högtrycksslang i PVC Stålarmerad

Högtrycksslang i PU/textil

Slanglängd 8 m 8 m 5 m 5 m  
Slangvinda Ja Ja Nej Nej  
Vikt 8,9 kg 8,7 kg 14 kg 7,7 kg  
Ljudnivå 90 dB 90 dB 92 dB 95 dB  
Kabellängd 5 m 5 m 5 m   6 meter
Tillverkad i (land) Kina Kina Kina Kina  
Garanti 2 år 1 år 1 år 2 år 2 år
Tillbehör Roterande munstycke Roterande munstycke

Spol- och turbomunstycke

   
           
Betyg (1-10)          
Kraftfullhet/resultat 4 4 5 4 4
Utformning 4 5 4 3 3
Ergonomi 4 4 5 3 4
Prisvärd 7 7 10 4 4
Långtidstest 4 8 8 7 6
Totalt exkl. långtidstest 4.8 5.0 6.0 3.5 3.8
Totalt inkl. långtidstest 4.6 5.6 6.4 4.2 4.2
Betyg förändring efter 1 år -0.2 0.6 0.4 0.7 0.5