Trädgårds­maskiner

Stiga HPS 235R - test högtryckstvätt

Vi testade även Stiga HPS 235R.

Vi testade även Stiga HPS 235R. Foto: Ludvig Eskilsson

Vi testade högtryckstvätten Stiga HPS 235R av det svenska företaget Stiga som totalt har 5 modeller av högtryckstvättar i sitt sortiment. Det här är den näst minsta av dem.

Enligt tillverkaren Stiga har högtryckstvätten HPS 235R utformats för att rengöra medelstora, lätt smutsade ytor. Den arbetar med kallvatten och drivs av en elektrisk motor på 1800 W som levererar ett arbetstryck på 100 bar. Maskinen har en 6 meter lång högtrycksslang, sladdvinda och ett fack för tillbehör.

Omdöme 

Sladdvindan är inte monterad vid leverans och vi gör fel flera gånger när vi försöker montera den. Känns struligt. 

Det är en ganska lätt men plastig maskin på 12,3 kg. Andra tillverkare såsom Nilfisk och Husqvarna har dock lyckats få till en tvätt som väger bara 8 kg och tvättar lika bra som den här …

Till en början laggar den och går ojämnt. När man väl fått igång den så fungerar den dock utan avbrott.

När vi tvättar med den känner vi klart av att den har ett arbetstryck på bara 100 bar, den är inte kraftfull utan uppenbarligen ägnad för lätt smutsade ytor. Här får man stå en bra stund innan smutsen försvinner, och den mest ingrodda smutsen klarar den inte att få bort. 

Maskinen har en stel slang som är otymplig att arbeta med, kvaliteten upplevs låg. Motorn tjuter, liksom den gör på Husqvarna PW 235 och NILFISK C135.1. Det kommer ett hemskt vinande ljud varje gång man släpper på avtryckaren.

Pistolen är kort och har två munstycken som man kan placera i en dold låda på framsidan av maskinen. Den var så dold att vi fick kontakta tillverkaren för att få hjälp med att hitta den. Munstyckena är lätta att ta på och av.

Vi jämför med konkurrenterna i prisklassen. Biltema HPC 110B och Ryobi RPW 120B har exakt samma huvud på pistolen, men de har gjort dem icke kompatibla via en liten detalj vid infästningen. 

För- och nackdelar

+ Munstyckena lätta att ta på och av

- Lågt arbetstryck, det tar lång tid att rengöra med den
- Hög upplevd ljudnivå
- Oflexibel slang
- Du måste montera slangen på slangvindan själv

Fakta 

Produktinformation Stiga HPS 235R
Pris 2 190 kr hos GardenStore
Effekt 1800 W
Tillbehör Spol- och turbomunstycke
Kabellängd 5 m
Vattenmängd 440 l/h
Tryck 135 bar
Arbetstryck 100 bar
Slangvinda Ja
Slanglängd 6 m
Vikt 12.3 kg
Ljudnivå 93 dB
Tillverkad i Kina
Garanti 2 år

Betyg

Kraftfullhet/resultat 4
Utformning 3
Ergonomi 3
Prisvärd 4
Totalt 3.5