Produkt­recensioner, Tester

Högtryckstvätt Nilfisk E 150.2-10 långtidstest

Efter Byggahus stora test av högtryckstvättar gick Nilfisk E 150.2-10 vidare till medlemmen chrille-gäddan för långtidstest under ett år. Här berättar han om hur maskinen har presterat på sikt och ger sitt betyg.

Högtryckstvätt Nilfisk E 150.2-10 långtidstest

Foto: chrille-gäddan

Jag har använt Nilfisk E 150.2-10 till att tvätta cyklar, barnvagnar, pooltak och rännor samt att vårstäda grill och utemöbler. Vid uppackningen gick plastskyddet till teleskopröret sönder, annars har allt hållit och fungerat felfritt.

Sannolikt har jag använt maskinen under 25 timmar, men då det innebär flytt av maskin och annat fixande under tiden så har säkert själva högtrycken inte gått mer än hälften av det, så ca 12-13 h.

Omdöme

Då jag även innan denna hade en Nilfisk, så känner jag igen mig med designen och hur vreden ser ut. Dock lossnar ett av plastskydden på teleskopstagen för handtaget vid uppackning. Det är inget som påverkar funktionen, men ändå trist.

Nilfisk högtryckstvätt
Tvättmedelsflaskan på baksidan av Nilfisk E 150.2-10. Foto: chrille-gäddan

Jag för över tillbehören från min förra Nilfisk (som faktiskt gick sönder strax innan jag fick denna och läckte vatten från motorn någonstans). Det första som slår mig är att det är ont om fästen för alternativa munstycken och för "tvättmedelsflaskan".

Samma handtag på denna som min billigare Nilfisk, bra för att kunna spara gamla handtaget om något händer, men känns lite billigt för denna maskinen (som idag kostar dubbelt mot min gamla). Dock funkar handtaget bra och passar mina händer (storlek 10-11).

Jag har alltid önskat mig ett längre munstycke på förra tvätten (är 182cm) och tänker att nu när jag har ett gammalt så borde jag kunna skarva ihop en förlängning, Nej men så går icke då skaftet har ett annat fäste mot handtaget och mot munstycket, helt klart irriterande och en funktion som skulle varit bra att ha.

Maskinen har tillräckligt med kraft för mitt behov och jag har aldrig känt behov av mer kraft. Dock för att lyckas med vårrengöringen av skenorna till pooltaket så för jag lägga munstycket dikt an (här skulle jag gärna haft ett längre skaft på handtaget). 

Nilfisk E 150.2-10
Hädanefter blir slangvinda ett krav på högtryckstvättar. Foto: chrille-gäddan

Jag har aldrig tidigare haft en tvätt med slangvinda, men efter denna så kommer det vara ett krav. För mig har slangen fungerat bra och inte korvat sig något samt att uppvindningen gått smidigt.

Anslutningssladden är även den bra och har ett helt okej upphängningssystem. Dock i mitt fall och hur mina eluttag är placerade så skulle 2m sladd till varit ypperligt för att kunna koppla i tvätten i ett uttag och tvätta båda sidor av pooltak/skenor. Nu får jag ha en skarvsladd för att lyckas med detta. Men i de flesta fall klarar man sig med bara den inbyggda sladden.

Den medföljande tvättmedelshållaren (en flaska man monterar som munstycke) har varit bra och jag har använt den flera gånger med textilshampo för att tvätta barnvagn och utemöbler samt med bilshampo för att tvätta cyklar.  

Jag gillar även hållaren till pistolen och handtaget, dock förstår jag inte riktigt vitsen med varför man skall kunna skjuta ihop handtaget.

Betyg och är den prisvärd?

För mig har den fungerat mycket väl och om man vill ha en maskin med liknande prestanda/tryck och inte behöver en värsting så kan jag rekommendera denna. Dock blir det inte fullt pott på grund av handtaget som borde vara längre eller kunna skarvas samt att en plastdetalj gick sönder direkt. Betyget blir således 8/10.

Läs mer

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA - test högtryckstvätt
Test högtryckstvätt - vilka är bäst