Tester

Högtryckstvätt Kärcher K7 Premium långtidstest

Efter Byggahus stora test av högtryckstvättar gick Kärcher K7 Premium vidare till medlemmen FredrikR för långtidstest under ett år. Här berättar han om hur maskinen har presterat på sikt och ger sitt betyg.

Högtryckstvätt Kärcher K7 Premium långtidstest

Foto: FredrikR

Som ägare till 2st vita bilar har biltvätt varit tvättens primära användningsområde. Några uppsättningar däck har tvättats likväl som gummimattor till bilarna, cyklar och trädäck. Den i somras lånade byggställningen tvättades rent från färgkladd som någon före mig var skyldiga till. Min gamla terrasstvätt passade och gör fortfarande rent trallen bra, trots dryga 10 år. 

Har tvättat lite ”kjol” runt pooldäcket med vanliga munstycket, och kommer man för nära så är det så att träet fransar upp sig. Utemöblerna som hade en grön mossliknande beläggning tvättades med lätthet rent, med enbart vatten.

Då vintern varit förhållandevis mild har bilarna kunnat tvättats med jämna mellanrum så min uppskattade användningstid sedan i början av juni -20 landar på 52h.

Omdöme

När tvätten levererades läckte den mellan pistolgreppet och munstycket, vilket visade sig vara en o-ring som hamnat på villovägar, pga väldigt tight passform som möjliggjorde att delen som håller o-ringen på plats kan lossna, alternativt fastna i pistolgreppet. 

Slangvindan funkar bra att linda upp slangen med om man är med och styr lite med den lediga handen. Jag har brukat dra ut all slang, sedan vridit på vatten och startat tvätten, och efter avslutad tvätt slagit av maskinen, stängt av vattnet och hållit in avtryckaren tills slangen är tömd. 

Maskinen är kraftfull, 3-i-1 Multi Jet spolröret har fungerat klanderfritt med avseende på funktion. Har inte provat med något kem alls. Det står att maskinen kräver 16A säkring, jag har den på 13A där den står mestadels, men de gånger den flyttas ut för att tex. tvätta altanen har den körts på 10A och funkar relativt långa stunder. 

Den 10m långa slangen är följsam och relativt mjuk jämfört med tidigare Kärcherslangar.

Maskinen är i samma skick som när den kom. Har bytt batterier i pistolgreppet en gång under det här året. Ett minimalt slitage kan skådas där slangen löper igenom maskinen mot slangvindan.

Betyg och är den prisvärd?

Mitt slutliga betyg efter 1 års användande av tvätten landar på 9/10, den har fungerat bra till allt ovan, det som drar ner lite är det initiala krånglet där jag tvingades plocka isär slangvindan och smörja upp sviveln, inget stort jobb när man väl visste och fick hjälp med tillvägagångssätt, men det känns som en grej som inte bör uppstå på en i stort sett ny tvätt, i den här prisklassen.

Tvätten är bland de dyrare konsumenttvättarna men återfinns allt som oftast på kampanj. Den har gjort vad den är tänkt för under gångna året och förutom det initiala krånglet med o-ring i pistolgreppet samt sviveln har jag inget att anmärka på. Den kostar en del, men levererar och förhoppningsvis håller lika länge eller längre som min gamla Kärchertvätt som passerade 13 år när K7:an flyttade in. 

Så här långt anser jag man fått mycket tvätt för pengarna om man ser till att den nu kostar 5695:-.

Läs mer

Kärcher K7 - test högtryckstvätt
TEST: Högtryckstvätt - vilka är bäst?