Tester

Högtryckstvätt AVA P80 Master X-large Bundle långtidstest

Högtryckstvätt AVA P80 Master X-large Bundle långtidstest

Foto: Medlemmen fsn

Efter Byggahus stora test av högtryckstvättar gick AVA P80 Master vidare till medlemmen fsn för långtidstest under ett år. Här berättar han hur maskinen har presterat på sikt och ger sitt betyg.

Vi har långtidstestat AVA P80. Det har i princip uteslutande varit fordonstvätt och till det har vi använt den mycket, betydligt mer än vår gamla sura Nilfisk. Hur många timmar är svårt att säga, men jag har från 1 April i år tills idag (12 Juni) tvättat bil, motorcykel eller moped 19 gånger och det såg likadant ut förra året. Under vintermånaderna har den dock stått still.

Högtryckstvätt AVA P80
Foto: fsn

Utöver det så satte jag tvätten i händerna på 12-åringen för att svabba över betongplattorna med den roterande terrass-tvätten. Efter 40 minuter blev jag misstänksam för ingen liten syssla han fått sig ”påtvingad” har någonsin tagit mer är 10 minuter att slutföra. Jag hittade honom på garageinfarten där han körde ”helikopter” med terrasstvätten. Den lyfter upp till en meter och det var tydligen extremt underhållande. Nåt vidare tvättat blev det dock inte.

Högtryckstvätt AVA P80
Foto: fsn

Omdöme

Slangvindan är bra, kvalitén på slangen är bra. Anslutningen för inkommande vatten är bra, den är i metall och har ett litet filter men framförallt så sitter den skyddad bakom en skapligt stadig aluminiumbåge så risken att man slår av eller skadar anslutningen är minimal. 

Sen är aluminiumbågen skjutbar ut och in….om man hittar knappen. Varför man kan skjuta aluminiumbågen är ett mysterium och hela maskinen andas missförstådda och överanalyserade marknadstolkningar av VOC. Ett exempel är den fullständigt meningslösa hyllan för att ställa foam lance-flaskan, jag tror inte tvätten är använd en enda gång utan att flaskan välter och det är otroligt irriterande, speciellt när tvätten marknadsförs som stabil, robust och stadig. Ett annat mysterium är alla dessa små hyllor, fästen på baksidan för extramynstycke (som knappt fungerar) och annat ganska meningslöst tjafs som man (eller inte jag iallafall) frågar efter. Det som däremot saknas är ett fäste eller upprullare för nätsladden. Det är för övrigt en nätsladd med plasthölje och inte gummi och som alla vet så är det det första och tydligaste tecknet på att det har kompromissats med kvalitén.

Högtryckstvätt AVA P80
Foto: fsn

Foam lancen är inte bra men den är bättre än vad jag förväntade mig. Den kan tex inte ställa bredd på skumstrålen och vattenspädningen är lite yxig och oprecis men det fungerar. Jag skulle köpa en separat foam lance hade jag tänkt men det har inte blivit av då den ändå fungerar över förväntan. 

Betyg och är den prisvärd?

Slutligen skulle jag inte kalla detta för en proffsmaskin, snarare en kraftfull högtryckstvätt för privatbruk. Detta är bara min egen subjektiva uppfattning men jag upplever den som plastig och av något tveksam kvalitet dolt under ett designat skal. Det är lång garanti och jag gissar på att det är baserat på att en högtryckstvätt i genomsnitt inte används så frekvent, alltså kalkylerad risk. Personligen skulle jag föredra mindre krystade och meningslösa extrafunktioner och mer grundläggande kvalité och robusthet, med det sagt så vill jag bara lägga till att den har inte krånglat något över huvud taget, men jag tycker att en högtryckstvätt med ett så pass högt pris som inte används dagligen professionellt skall ha en livslängd på minst 10 år och min känsla är att det blir kortare än så. Betyget blir 6/10.

Läs mer

AVA P80 Master X-Large, bundle - test högtryckstvätt
TEST: Högtryckstvätt - vilka är bäst?