Produkt­recensioner, Tester, Trädgårds­maskiner

Kärcher K7 - test högtryckstvätt

Vi har testat Kärcher K7.

Vi har testat Kärcher K7. Foto: Ludvig Eskilsson

Tyska tillverkaren Kärcher har 5 olika storleksmodeller på sina högtryckstvättar; K2, K3, K4, K5 och K7. Dessa modeller finns i sin tur i olika utföranden, något som förvirrar och försvårar en del när man ska göra en prisjämförelse. De enklare utförandena heter Full Control eller Compact (Full Control för K2 och K3 samt Compact för K4, K5 och K7). Sedan finns det dyrare varianter som Premium, vilket betyder att den har en slangvinda på baksidan. Kärcher har också en liten batteridriven högtryckstvätt som heter K2 Set 36 V.

Vi har testat två högtryckstvättar från Kärcher, värstingmodellen K7 Premium Full Control Plus Flex (med slangvinda) och Kärcher Full Control Flex (utan slangvinda).

Naturligtvis så går det att köpa Kärcher på de tyska byggvaruhusen Bauhaus och Hornbach men de behöver absolut inte vara billigast att köpa den där.

Om produkten K7 Premium Full Control Plus Flex

K7 Premium Full Control Plus Flex är Kärchers mest kraftfulla högtryckstvätt. Den har ett vad de kallar innovativt spolhandtag (pistol), där du reglerar tryck och rengöringsmedel. Pistolen har också en LCD-display, som visar vad du har för inställning för tillfället. Du behöver inte byta spolrör för att växla mellan högtryck och rengöringsmedel eller ändra strålmönster, här vrider du bara på spolröret, här är det allt i ett. Det finns en ganska bra hållare i mitten på framsidan för pistolen. K7 Premium har en slangvinda på baksidan men den saknar sladdvinda. Vi tror att det är nätet på baksidan man ska placera sladden i, och det fungerar okej, men inte superbra. Tillverkaren uppger att K7 är idealisk för regelbunden rengöring av hårt sittande smuts.

Kärcher anger att K7 Premium är avsedd för:

  • Biltvätt, cykel, motorcyklar
  • Hus, fasad,
  • Plattor, trappor,
  • Pool,
  • Trädgårdsredskap mm.

Omdöme

Kärcher K7 är en kraftfull arbetshäst med snygg modern design som är genomtänkt och användarvänlig. Det går snabbt att komma igång, här finns minimalt med detaljer att montera. Munstycket sätter man på med ett klick.

Det är bra att Kärcher K7 bara har ett enda munstycke som man kan ställa in i tre lägen, soft, medium och hard. Den får ett plus att man slipper byta munstycke. 

Det finns fyra typer av strålar och du byter genom att vrida. Du kan även vrida handtaget till auto-läge, då föreslår den en inställning på trycket som du tror du vill ha. Om du t ex går från sten till trä så ska den byta automatiskt. Detta fungerar bra när vi testar.

Slangen anges vara extra flexibel och det stämmer. 

Det är bra att den har bajonettfattning. Vi får inte displayen att funka från början. Efter undersökning var det en omstart av maskinen som krävdes. Det är smidigt att ett enda munstycke klarar olika saker.

Så kommer vi till nackdelarna. 

Ska vi jämföra den med Bosch GHP 5-75 X så är Kärcher K7 visserligen mer modern med det ”intelligenta” och användarvänliga handtaget. Den är dock inte lika ”djurig”och inte andas lika mycket robust kvalitet.

Det är en begränsning att man måste ha 16 Ampere till uttaget för att den ska funka, vilket man normalt kanske har till tvättmaskinen och till ugnen, men oftast inte i trädgården. Och har man det i sommarstugan, vid båten? Beakta detta innan du köper.

On/off är dåligt markerat, man ser inte på avstånd om maskinen är av eller på. Maskinen välte när vi rullade ut slangen via slangvindan när det var 1 m kvar.

Ergonomin är inte helt hundra. Den är inte tillräckligt stark för att du ska kunna stå rak i ryggen, utan du måste böja på ryggen och gå närmare objektet för att få bort smutsen.

För- och nackdelar

+ Kraftfull
+ Tvättar mycket bra
+ Bra med allt i ett munstycke
+ Snygg design

- Något plastig
- Kan välta
- Jobbigt att hålla inne avtryckaren

Fakta

Produktinformation Kärcher K7
Pris 6 599 kr
Effekt 3000 W
Tillbehör Jetmunstycke, roterande munstycke, sprutmunstycke - allt i ett
Kabellängd 5 m
Vattenmängd 600 l/h
Tryck 180 bar
Arbetstryck 150 bar
Slangvinda Ja
Slanglängd 10 m
Vikt 20,1 kg
Ljudnivå 95 dB
Tillverkad i Italien
Garanti 2 år

Betyg

Kraftfullhet/resultat 9
Utformning 9
Ergonomi 8
Prisvärd 8
Totalt 8.5 av 10