Produkt­recensioner, Tester

Högtryckstvätt Biltema HPC 120B långtidstest

Efter Byggahus stora test av högtryckstvättar gick Biltema HPC 120B vidare till medlemmen chokonanana för långtidstest under ett år. Här berättar han om hur maskinen har presterat på sikt och ger sitt betyg.

Högtryckstvätt Biltema HPC 120B långtidstest

Foto: chokonanana

Jag testkörde Biltemas högtryckstvätt ca 10 ggr under sommaren. Jag har försökt att använda den till tralltvätt samt bil/släptvätt men har tyvärr alltid fått avbryta testerna.

Omdöme

Problemet är att jordfelsbrytare löser ut vid varje användning. Ibland löser jordfelsbrytare ut ganska omgående, medan i andra fall så hinner man köra högtryckstvätten några minuter innan den löser ut. Vid ett tillfälle löste även säkringen ut.

Jag vill påpeka att vi kör en hel del olika maskiner/verktyg och att vi aldrig har haft problem med jordfelsbrytaren tidigare. Men tack vare Biltemas högtryckstvätt vet vi nu att den fungerar utmärkt ;-)

Högtryckstvätten hade tidigare testats av byggahus.se så först spekulerade jag att det kanske legat vatten kvar i systemet och runnit ut under transporten. Men tvätten fick stå en hel vecka och torka ut så det kan uteslutas. Troligtvis är det något läckage någonstans som orsakar en kortslutning.

Några småsaker jag lagt märke till är:

HPC 120B
Munstycke med missfärgningar. Foto: chokonana

Redan andra veckan när jag skulle byta munstycke så upptäckte jag missfärgningar på gängorna. Rost av något slag? 

HPC 120B
Munstycken. Foto: chokonana

Att byta munstycke är lite krångligt. Det ena munstycket har en svart plastbit som man kan greppa medan den andra endast har en skruv vilket gör det lite svårare. Snabbkoppling hade varit trevligt. 

HPC 120B
Barnlås på handtaget. Foto: chokonana

På handtaget sitter det ett barnlås. Jag hade föredragit det motsatta, d.v.s möjlighet att låsa handtaget medan man spolar för att slippa hålla den intryckt under längre perioder. T.ex. när man spolar sin trätrall. 

HPC 120B
Behållare för tvättmedel. Foto: chokonana

Det sitter en kemikaliebehållare som man kan fylla på vätskor i och därmed t.ex. fördela algmedel. Men jag ser ingen möjlighet att kunna ställa in hur mycket medel som ska fördelas. Och bruksanvisningen säger heller inget om mängden. 

HPC 120B
Anslutning för vattenslang. Foto: chokonana

Anslutningen för vattenslangen sticker ut längst på tvätten. Den är av tillverkad av billigare plast och skulle man tappa något på den eller lyckas sparka till den är jag osäker på om den håller. Jag hade föredragit att den satt lite mer skyddad. 

När man rullar in slangen, som säkerligen ofta är lite blöt/sandig så lossnar all denna sand och lägger sig på flera plana platser, inkl. strömbrytaren. Jag hade gärna sett ett litet skydd direkt under slangrullen som var enkelt att torka av. 

Betyg och är den prisvärd?

Jag har inget positivt att säga. Högtryckstvätten är ju uppenbarligen livsfarlig. 

Slutbetyg: 1/10 

Pris hos Biltema: 2 999 kr

Läs mer

Biltema HPC 120B - test högtryckstvätt
TEST: Högtryckstvätt - vilka är bäst?