Trädgårds­maskiner

Bosch GHP 5-65 X - test högtryckstvätt

Vi testade även den blå Bosch GHP 5-65 X

Vi testade även den blå Bosch GHP 5-65 X Foto: Ludvig Eskilsson

Bosch GHP 5-65 X Professional är en kraftfull, avskalad högtryckstvätt för den som inte har 16 ampere i uttaget, t ex för att tvätta båten eller vid sommarstugan. Den är utrustad med en sladdvinda och har ett teleskophandtag i metall. Den fungerar med hjälp av en aluminiumanodiserad pump med stålkolvar. Den stänger av sig automatiskt och kan användas både stående och liggande.

Omdöme

Vid uppackning finns en rad detaljer du måste montera innan du kan komma igång. Insexnyckel medföljer.

Första intrycket är att det är samma maskin som storebror Bosch GHP 5-75 X, men den saknar möjligheten att ställa in trycket via ett vred som storebror har. Annars är munstyckena desamma, liksom maskinens form och utseende. Munstyckena är byggda av tunga metallrör och det känns inte som att något kan gå sönder i första taget, precis som på Boschs större modell. Den är också tillverkad i Italien.

På pappret har den 10 bar mindre i arbetstryck än storebror,, men den upplevs som en mycket kraftfull maskin, det är som att ha ett vapen i handen. Du får den för tusenlappen billigare än storebror. En annan skillnad mellan denna Bosch GHP 5-65-X och den större Bosch GHP 5-75-X är den aluminiumanodiserade pumpen med stålkolvar, där storebror har en mässingspump. Den är också 3 kg lättare.

Vid användning är den dock nästan lika rolig att tvätta med, den känns högkvalitativ, du känner kraften och strålen är distinkt. Den saknar detaljer för finjustering av det mesta, men den tvättar mycket bra. 

Fördelar/nackdelar

+ Kraftull
+ Tvättar mycket bra
+ Hög kvalitet

- Saknar möjlighet att ställa in trycket
- Något kort pistol

Fakta 

Produktinformation Bosch GHP 5-65 X Professional
Pris 6 339 kr hos Bygghemma 
Effekt 2400 W
Tillbehör

Roterande munstycke, Sprutmunstycke, (Bosch-pistol, Justerbart 3 i 1-rör i rostfritt stål)

Kabellängd 5 m
Vattenmängd 485 liter/h, max 520 l/h
Tryck 160 bar
Arbetstryck 130 bar
Slangvinda Ja
Slanglängd 10 m
Vikt 23.6 kg
Ljudnivå 92 dB
Tillverkad i Italien
Garanti 3 år

Betyg

Kraftfullhet/resultat 9
Utformning 8
Ergonomi 9
Prisvärd 8
Totalt 8.5