Trädgårds­maskiner

Kärcher K5 Full Control Flex - test högtryckstvätt

Vi testade Kärchers K5 Full Control Flex.

Vi testade Kärchers K5 Full Control Flex. Foto: Ludvig Eskilsson

Högtryckstvätten Kärcher K5 Full Control Flex är en kraftfull högtryckstvätt med bra tryckreglering på handtaget och snygg design.

Tyska tillverkaren Kärcher har 5 olika storleksmodeller på sina högtryckstvättarr; K2, K3, K4, K5 och K7. Dessa modeller finns i sin tur i olika utföranden, något som förvirrar och försvårar en del när man ska göra en prisjämförelse. De enklare utförandena heter Full Control eller Compact (Full Control för K2 och K3 samt Compact för K4, K5 och K7). Sedan finns det dyrare varianter som Premium, vilket betyder att den har en slangvinda på baksidan. Kärcher har också en liten batteridriven högtryckstvätt som heter K2 Set 36 V.

Pris just nu: 3 890 kr hos JordNära

Naturligtvis så går det att köpa Kärcher på de tyska byggvaruhusen Bauhaus och Hornbach men de behöver absolut inte vara billigast att köpa den där.

Kärcher är en välkänd tysk tillverkare av gula/svarta högtryckstvättar som finns i storlekarna K2, K3, K4, K5 och K7, där var och en av storleksmodellerna finns i olika utföranden med varierande mängd tillbehör.

Vi testade modellen K5 Full Control Flex som enligt tillverkaren är idealisk för regelbunden användning på måttliga smutsmängder. Den har en ytkapacitet på 40 m²/h. Vid jämförelse med modellen K7 är det här en lättare och plastigare maskin.

Kärcher kallar sin pistol spolhandtag och på K5 har den en inbyggd LED-display. Tryckinställningen reglerar man på spolröret och valt tryck visas på displayen. Du kan växla läge mellan högtryck och rengöringsmedel utan att byta spolrör. Spolhandtaget kan du lägga ifrån dig i en hållare på maskinen, när du vill ta en paus i arbetet. 

På maskinen sitter ett reglerbart och helt infällbart teleskophandtag. Den har också ett handtag som sticker ut i nederkant, som både bidrar till stabilitet och som kan användas för att lyfta maskinen. 

Omdöme

Vid testet anslöt vi maskinen till en vattenutkastare. Det ska även gå bra att hämta vattnet från en tunna med regnvatten om man så önskar, detta har vi dock inte testat.

Vid uppackning finns en rad detaljer du får skriva ihop innan du kommer igång, men när du väl har gjort det är detta i det stora hela är detta en bra produkt med viss kvalitetskänsla, även om allt är i plast. 

Smutsen försvinner effektivt när vi testar, både från trall, betongplattor och algbelagd terrass. 

Pistolen är något kort för att vara ergonomisk. Man får böja sig ibland för att komma närmare objektet när smutsen är riktigt ingrodd.

Ingen display på handtaget som på K7, men i övrigt är det samma korta pistol i övrigt. HQ är bättre pga längre pistol.

Den levereras med två munstycken, till skillnad mot storebror K7 som bara har en. 

För- och nackdelar

+ Kraftfull
+ Bra med tryckreglering på handtaget
+ Snygg design

- Plastig
- Har ingen slangvinda
- Välter då och då

Fakta

Produktinformation Kärcher K5 Full Control Flex
Pris 3 890 kr hos JordNära
Effekt 2000 W
Tillbehör Jetmunstycke, Roterande munstycke
Kabellängd  
Vattenmängd 500 l/h (8,3/7,5 liter/minut reellt)
Tryck 145 bar
Arbetstryck 125 bar
Slangvinda Nej
Slanglängd 8 m
Vikt 14 kg
Ljudnivå 92 dB
Tillverkad i Italien
Garanti 2 år

Betyg

Kraftfullhet/resultat 8
Utformning 8
Ergonomi 7
Prisvärd 8
Totalt 7.8