Tester

Högtryckstvätt AVA P60 Master långtidstest

Högtryckstvätt AVA P60 Master långtidstest

Foto: Medlemmen p-pennan

Efter Byggahus stora test av högtryckstvättar gick AVA P60 Master vidare till medlemmen p-pennan för långtidstest under ett år. Här berättar han om hur maskinen har presterat på sikt och ger sitt betyg.

Jag fick möjlighet att göra ett långtidstest på ett för mig helt nytt märke. Hade jag valt själv hade jag gått på något av de mer ”kända” märkena, men i efterhand kan jag konstatera att jag är väldigt nöjd.

Vad jag provat att tvätta hittills då? Bilar, båtar, stenläggningar, tak, väggar dvs nästan allt som är tvättbart i en villaträdgård. 

Har jämfört mina erfarenheter med resultatet av testet som gjordes av alla tvättarna. En del saker håller jag med om (som tex att det är många delar att hålla reda på), men vissa saker har gett sig vid användning (tex vattenanslutningen och att veva upp slangen)

Det är svårt att veta exakt hur lång tid jag har använt tvätten, men efter lite funderande på vad jag använt den till sista året landar det nog på runt 100h.

Införskaffade, medföljande och provade tillbehör

 • Skumkanon/foamlance
 • Teleskoplance/taktvätt
 • Zoomlance
 • Terasstvätt
 • 20m stålarmerad förlängningsslang
 • Ställbart munstycke 20 eller 60 grader
 • Fast 15 graders munstycke
 • Roterande turbomunstycke

Övriga tillbehör som inte köpts (än)

Det finns ett brett utbud av tillbehör att införskaffa. Allt från adaptrar om man tex har andra tillbehör liggandes från tidigare tvättar av andra märken till en smart svivel för att enkelt kunna få den vinkel på vattenstrålen man vill ha på ett ergonomiskt bra sätt utan att behöva vrida på handtaget.
Ex på tillbehör nedan:

 • Olika borstar för rengöring
 • Olika fasta munstycken
 • Rensslang för tex avlopp
 • Sugslang för att hämta vatten från tex vattentunnan
 • Flexlance

Ett tillbehör jag saknar är ett lite längre ”basic rör”. Idag finns inget mellanting mellan zoomlansen och att sätta munstycket direkt i pistolhandtaget. Ett rör på 30-40cm skulle vara bra att ha ibland.

Omdöme

För biltvätt uppfyller den alla mina önskemål. Det är även enkelt att montera munstyckena direkt i pistolen (och skippa zoomlansen) för att få ett lättare handtag att bära runt på och enklare att komma åt under/i hjulhus. Dock blir det svårare att sikta eftersom trycket gör att munstycket ”reser sig”. Det finns ett anpassat vinklat munstycke att beställa, men det har jag inte ansett att jag behöver. Skumlansen fungerar bra, det går att ställa in mängden tvättmedel genom att vrida munstycket och få en blandning som passar valt tvättmedel.

Tvättade av plåttaket på utbyggnaden på sommarstugan ståendes på marken med hjälp av teleskoplansen. Lite jobbigt för axlar/armar efter ett tag, men jämfört med att stå och balansera på en stege känns det som ett mycket bra alternativ. All påväxt försvann och jag körde även behandling av taket med skumlansen efteråt.

Maskinen i sig står stadigt och välte inte trots många ”drag” i slangen. Slangvindan roterar med när man drar i olika riktningar vilket säkert har del i att den står stadigt. När jag kopplade på 20 m förlängning nådde jag runt stora delar av huset utan att behöva flytta maskinen. Ett stort plus att slangen dessutom inte viker sig som den gjort på mina tidigare (enklare) tvättar. Slangen kan rotera fritt vid anslutningen till handtaget vilket underlättar att man inte får ”trassel” på slangen. Dock upplever jag att det är lite trögt att veva upp slangen, men det är gissningsvis för att slangen är lite rejälare än det varit på mina tidigare tvättar.

Ava P60
AVA-tvätten med den pensionerade Jula-tvätten bredvid. Foto: p-pennan

Terasstvätten fungerade över förväntan för rengöring av stenplattor. Trycket är ”lagom” för att få tvätten att sväva så den är lätt att förflytta utan att man behöver pressa den nedåt eller lyfta. Den är dessutom avsevärt större än de jag haft tidigare vilket gör jobbet snabbare. Nu hade jag inte någon större påväxt, mest lite lavar på norrsidan och att de blivit lite svarta efter 12 år. Är lite imponerad att tvätten fungerar att köra lång tid i sträck utan att kännas/lukta varmt vilket mina tidigare tvättar gjort efter en kortare stund.

AVA P60 Turbomunstycke
Terrasstvätten. Foto: p-pennan
Båttvätt
Terrasstvätten. Foto: p-pennan

Höstens båttvätt fungerade över förväntan. Turbomunstycket tog effektivt bort havstulpanerna som satt under båten. Finns säkert effektivare tvättar, men jämfört med min gamla tvätt var det stor skillnad. Både tryck och flöde är bättre. Jämfört med ”industrimaskiner” som finns på marinor/båtklubbar saknas det där sista trycket för att få bort 100%, men några få minuters skrapande jämfört med timmar året innan var stor skillnad. 

Har något gått sönder?

Förutom att hela tvätten dog (fick en ny inom en vecka utan vidare diskussion) är det enda som gått söder/lossnat är märkningen på ett av munstyckena vilket inte var ett stort problem, bara att limma fast igen fast ger ändå ett litet hack på kvalitetskänslan.

Positivt

+ Måste börja med service/supporten!
+ Upp till 20 års garanti
+ Bra utbud på reservdelar/servicedelar
+ Tvätten gick sönder vid andra användningen! Efter att fått kontakt med leverantören i Norge tog det max en vecka innan en ny tvätt levererades med DHL. De har enligt egen uppgift mycket låg nivå på reklamationer och ersatte med en ny utan diskussion. Troligtvis var det microswitchen till tryckvakten som hängt sig..? Utöver att jag fick en ny utan vidare diskussion var det trevligt att ha en diskussion med dem ang tvättar med dess krav/behov.
+ Alla delar upplevs som gjorda av helt ok kvalitet, har bra passform och är enkla att montera ihop. Vissa detaljer är lite plastiga, men de är ju gjorda av plast (och har ändå en viss tyngd som ger en bra känsla i handen).
+ Maskinen verkar klara av kontinuerlig drift utan att bli varm/brinna upp.
+ Krävs ”ingen” kraft att hålla knappen intryckt, ergonomiskt bra i handen.
+ Går att montera munstyckena direkt i handtaget.
+ Självsugande, går att köra med vatten från tex en tunna.

Negativt

– Zoomlansen kan upplevas lite tung efter ett tag. (saknar som jag skrivit ovan ett basic rör som alternativ)
– Tog ett tag att få till enkelt handgrepp vid inkoppling av vattenslang (tippskyddet sitter i vägen). Man ska dra ut tippskyddet innan så går det enkelt! (kanske står i manualen, men vem läser en sådan?) Dock sitter kopplingen väl skyddad.
– Finns inget naturligt ställe att linda upp elsladden på. Jag har gjort som jag gör på mina skarvsladdar (gjort en snara av en stump rep för att hålla ihop sladdvindan) så har det funkat bra, men här finns helt klart en förbättringspotential. 
– Elsladden blir stel vid lägre temperatur. Känns som plast och inte gummi som klarar sig bättre vid lägre temperaturer.
– Många lösa delar (men det har iof alla tvättar om man som jag gärna köper diverse tillbehör) som till slut kräver en back i garaget för att hålla reda på allt. Det finns platser på maskinen att fästa skumlans samt de olika munstyckena på, men det känns till slut för omständligt så back-lösningen är enklare/snabbare.

Betyg och är den prisvärd?

Efter ett års användande skulle jag sätta betyg 9.

Skulle jag köpa samma tvätt om jag idag var på jakt efter en tvätt? Både ja och nej. Är helt nöjd med tvätten men med avseende på vad jag använder tvätten till skulle jag satsa några kronor till på att köpa storebrodern AVA P80 för att få högre tryck och flöde (dock krävs högre säkring då). Märket AVA är jag efter det här långtidstestet helt nöjd med och kommer definitivt med gott samvete rekommendera till vänner och bekanta. 

Läs mer och kolla på tillbehören på deras hemsida: avaofnorway.com

 

Läs mer

AVA P60 MASTER + - test högtryckstvätt
TEST: Högtryckstvätt - vilka är bäst?