Produktrecensioner, Tester, Trädgårds­maskiner

AVA P60 MASTER + - test högtryckstvätt

Vi testade AVA P60 MASTER+.

Vi testade AVA P60 MASTER+. Foto: Ludvig Eskilsson

Högtryckstvätten AVA P60 MASTER + är en stabil maskin som har AVA:s karaktäristiska zoomlans, som är bra för långa personer men tung i längden. Ett plus för att man får 4 års garanti.

AVA är ett relativt nytt märke på marknaden för högtryckstvättar, grundat 2015 i Norge. De säger sig ha gjort grundliga marknadsundersökningar för att ta reda på vad konsumenter var missnöjda med med existerande produkter på marknaden. Därefter utvecklade de det som enligt dem är den perfekta högtryckstvätten, med utmärkande funktioner som en zoomlans, en slangvinda som är flexibel och följer med när du drar i slangen och en bred stabil maskin. Men hur bra är den då?

Omdöme

AVA P60 Master + tvättar trallen snabbt och effektivt, det första intrycket är att det är en hyfsat kvalitativ maskin. När vi granskar detaljerna fallerar dock intrycket lite. Maskinen känns plastig. Och det är en nackdel med alla dessa detaljer som ska monteras ihop och sedan demonteras när man är klar. Då menar de att man ska plocka bort förlängningen och placera den i en behållare på maskinen, koppla loss slangen och placera handtaget i hållaren på sidan. Det känns som ett omständligt projekt.

På AVA:s pistol monterar du något som heter zoomlans, ett långt munstycke du bygger upp utav tre delar. Denna kan du sedan ställa in efter vad som passar din egen längd. Den går att dra ut 25 cm mer än HQ t ex. Till en början tycker vi att zoomlansen fungerar bra för att den skonar ryggen, den passar dig oavsett längd. Testaren som är av meddellängd upplever att den är skönast att ha i mellanläget när han tvättar plattor på marken. 

Men zoomlansen är också tyngre än konkurrenternas, vilket är en nackdel i längden. Vi blir trötta i armarna efter bara ett litet tags tvättande med den. Det är synd att den inte är ledad.

De har utvecklat en mängd tillbehör till maskinen som går att beställa. Vi tycker dock att det är en nackdel att det det finns så många lösa delar, även i standardutbudet, som du måste sätta på och ta av. Och hur lång tid tar det innan man tappar bort de små munstyckena? På baksidan finns visserligen hållare där du sätter fast och förvarar munstyckena, men vi upplever att det är krångligt att fästa dem, så frågan är om man inte ger upp och bara lägger dem vid sidan. 

Det finns också en hållare till flaskan för rengöringsmedel, men flaskan ramlar av hela tiden.

AVA P60 MASTER +  vinner vårt välttest tillsammans med storbror, pga sin bredd, stora hjul och ett utdragbart stöd som sitter på maskinens framsida. Maskinen är mycket svår att välta. Det utdragbara stödet gör dock att det är svårt att komma åt vattenanslutningen och man får krångla för att ansluta slangen.

Högtryckstvätten har AVA:s flexiblal slangvinda som ska bidra till maskinens stabilitet, men vi tycker det är struligt att rulla in slangen med den. Kanske är det för att slangen inte är så mjuk. Flexibiliteten är bra när du drar ut slangen successivt när du tvättar, men en belastning när du ska rulla in slangen igen.

När vi kör terrasstvätten med den orkar den inte riktigt göra rent plattorna utan rengöringsmedel. Den studsar dock inte upp som den gjorde på storebror AVA P80 Master, vilket är bra.

Det finns ingen vinda till elsladden. På de flesta produktbilderna har de retuscherat bort sladden. 

Vi tycker det är svårt att se om maskinen är på eller av, något som gäller samtliga dyrare maskiner i testet.

För- och nackdelar

+ Bred maskin som inte välter
+ Bra med inställbar längd på zoomlansen
+ 4 års garanti

- För lågt arbetstryck
- Jämförelsevis hög volym
- Tung pistol
- Många lösa delar
- Måste vira med vänster hand när du virar in slangen. Du kan också skada handen när du virar in slangen pga att den rör sig.
- Plastig

Produktinformation AVA P60 Master+
Pris 3 690 kr
Effekt 2100 W
Tillbehör Golvmunstycke, Jetmunstycke, Roterande munstycke, Sprutmunstycke
Kabellängd  
Vattenmängd 500 l/h
Tryck 145 bar
Arbetstryck 110 bar
Slangvinda Ja
Slanglängd 8 m
Vikt 21 kg
Ljudnivå 94 dB
Tillverkad i Norge
Garanti 4 år

Betyg

Kraftfullhet/resultat 7
Utformning 6
Ergonomi 6
Prisvärd 5
Totalt 6.5 av 10