Produkt­recensioner

Högtryckstvätt Bosch GHP 5-75 X långtidstest

” …en arbetsmaskin utan krusiduller - bäst i test” skrev Byggahus testpanel och det kan jag verkligen skriva under på. 5-75:an är oerhört kraftfull och andas kvalitet i varje del, med något enstaka undantag. Mer om detta nedan.

Högtryckstvätt Bosch GHP 5-75 X långtidstest

5-75:an har fått testa det mesta, från den veckovisa biltvätten till terassrengöring, borttagning av mossa på betongplattor, rengöring av stenmur, tegeltak och stuprännor och tvätt av diverse trädgårdsmaskiner. Tyvärr också spolning av avloppsrör som proppat igen. Allt klarade 5-75:an utan problem. Just mossa på betongplattor och mossa på asfalt har jag med mindre kraftfulla maskiner upplevt som ett problem men 5-75:an fixar det. Inga spår av mossan längre och då hade mossan ändå haft 10-15 år på sig att slå rot.

Gissar att högtryckstvätten använts ½ till 1h per vecka (mer vår och höst), då den stått ständigt inkopplad i garaget så lätt att ta ut och spola av bilen, även vintertid. Glömt 5-75:an ute i ca -10 grader vid två tillfällen, så den frös ihop rejält, men efter lite upptining funkar den fint. Vittnar om hög kvalitet. 

Senaste projektet var rengöring av en 50 m lång asfaltsinfart med tillhörande stenmur, 50m2 trädäck och säkert 80-90 m2 betongplattor runt poolområdet. Maskinen gick från morgon till kväll i två dagar. Inga som helst problem, förutom att man får lite träningsvärk i armarna då trycket verkligen är högt. Att spolmunstycket är i kortaste laget kompenseras, som Byggahus testare konstaterade, av det höga trycket så man kan gå rak i alla fall. Ett längre munstycket skulle ev bli svårt att hantera.

Bosch högtryckstvätt tar bort färg
Färgen bortblåst från spoilern av den kraftfulla högtryckstvätten. Foto: Thomas59

Att maskinen verkligen är kraftfull kan även min bil intyga. Vid första tvätten blåste jag bort färgen på framspoilern. Plasten under färgen är svart, liksom bilen, så jag märkte det först efteråt. Trycket går som tur var att ställa in kan väl säga att det var ett handhavandefel.

Maskinens utformning

Vad gäller utformningen så är det både plus och minus. Tyngden och den relativt stora bottenytan gör att den står stadigt. Den välter tex inte om man drar i spolslangen utan att hålla i maskinen, vilket varit ett problem med tidigare maskiner i storlek Kärscher K7. 

Tyngden är dock ett minus då maskinen ska förflyttas. Den är TUNG och låter sig inte frivilligt lyftas upp för trappor, eller in i en bil, vilket jag haft behov av. Som tur var finns ett extra handtag längre ner på framsidan att lyfta i. Det större draghandtaget skulle låsas i utdraget läge med två skruvar, som nog försvann i Byggahus test, så att skjuta maskinen framför sig funkade inte. Då åkte handtaget ner. Någon form av snabblåsning av handtaget vore på sin plats, likt den som tex finns på kabinväskor. Att skruva ur skruvarna varje gång maskinen ska förvaras eller lastas in bilen känns inte genomtänkt, och skruvarna försvann som sagt redan under Byggahus test.  

Ett annat, mindre, problem är att hjulen sitter väldigt långt in (flush) på baksidan av maskinen vilket gör att hela baksidan skrapar i när man drar den upp för en trappa. Inget går sönder men baksidan ser inte snygg ut numera. På ämnet ergonomi och hantering måste också strömbrytare, tryckreglering och manometer nämnas. Placeringen längs ner på framsidan är verkligen inte optimal. Dessa reglage borde husera på ovansidan, lätt synliga och åtkomliga.

Slangvindan hade redan Byggahus testare synpunkter på och jag håller med. Känns smäckig och kunde lika gärna ha hört hemma på en högtryckstvätt från ÖB. Liksom i princip alla maskiner i konsument-/semiproffsklassen saknas också automatisk spolslangvinda. Att vinda upp slangen om man är ensam innebär nu att man får lägga ut 10 meter spolslag på (den smutsiga) marken och sedan dra den i smutsen genom att veva med slangvindan. Resultatet är en smutsig slang, och maskin. Inte bra. Känslan av att handtaget på vindan ska lossna vilar tung över den manövern.

Behöver jag nämna att liknande kritik gäller elkabeln. Förutom att den är tillverkad i nån form av halvhård plast, i stället för kvalitetsgummi, så saknas sladdvinda. Hallå Bosch! Även den billigaste dammsugare har sladdvinda så för priset av en 5-75:a är det ett krav. Gör om. Gör rätt.

Hållarna/Byglarna för spolhandtaget och det extra spolmunstycke som medföljer har också en tveksam konstruktion vilket gör att spolhandtaget och spolmunstycket lätt ramlar av när man flyttar eller lastar maskinen. Här finns utrymme för en smartare lösning.

Vad gäller hjulen och draghandtaget skulle Bosch kanske ta en titt på golfbagar från KinBag. Ni som spelar golf förstår vad jag menar. KinBag har en verkligen smart lösning för både hjul och draghandtag som fälls ut i ett svep. 

Sammanfattning

Allt har dock hållit ihop. Inga fel ha noterats och inget har gått sönder, trots att maskinen till och med fått testa en djupfrysning.

Sammanfattningsvis så överväger fördelarna vida de nackdelar/konstruktionsmissar som redovisats. Det är verkligen ingen maskin man upplever något problem med att använda, men tillhör man Byggahus testpatrull kollar man ju lite extra.

Ska du då köpa en 5-75:a? 

Ja, har du behov av en väldigt kraftfull högtryckstvätt som står pall för intensiv användning är prislappen troligen inget problem. Skulle tom kalla den för prisvärd då den på många områden kan konkurrera med betydligt dyrare maskiner. Steget upp från mellanpris och lågprismaskiner är verkligen stor vad gäller kvalitet och prestanda, och utslaget på ett antal år i drift så blir 5-75:an troligen en bättre investering än dessa billigare maskiner, som kanske håller några år och sedan är svåra att hitta reservdelar till, om ens värda att laga.

Betyget blir en stark 9:a. Fixa (bättre) slang-/sladdvinda, flytta ut hjulen en aning och någon form av snabblåsning av draghandtaget så får den en 10:a.

 

Läs mer

Bosch GHP 5-75 X - test högtryckstvätt
TEST: Högtryckstvätt - vilka är bäst?