Produkt­recensioner, Tester

Högtryckstvätt Ryobi RPW 120B långtidstest

Efter Byggahus stora test av högtryckstvättar gick Ryobi RPW 120B vidare till medlemmen tveksamt för långtidstest under ett år. Här berättar han hur maskinen har presterat på sikt och ger sitt betyg.

Högtryckstvätt Ryobi RPW 120B långtidstest

Foto: Medlemmen tveksamt

Jag har testat Ryobi RPW 120B i närmare ett års tid och kan känna igen mig ganska väl i det test som utfördes av redaktionen.

Så har jag använt högtryckstvätten

Jag har använt högtryckstvätten till att tvätta bil/hjul, garagedörr, stenläggning och diverse utomhusredskap/-prylar.

De tillfällen som tagit längst tid i anspråk är när man tvättat av bilen och stenläggeningen, i övrigt har den sällan använts längre stunder åt gången. Total uppskattad användning under året ca 10 tillfällen om vardera 5-10 min och ca 10 tillfällen om 20-40 min.

Omdöme

Ryobin är en trevlig bekantskap om än, precis som redaktionen kom fram till, lite plastig till utförandet. Delarna snäpper lätt på plats när man monterar ihop den, men jag kan inte säga att de sitter helt så som önskat. Någon del lossnar/glider ur sitt läge ibland så man får sätta tillbaka den och de få gångerna man behöver lyfta den känns det lite nojigt att något ska lossna precis då så maskinen går i backen. Handtaget har glidit ur sitt läge några gånger, men den del som har lossnat oftast är den del som kallas ”Hållare för reglagehandtag”, den plastdetalj som ska hålla fast pistolen vid maskinen när man ställer ifrån sig den. Hade föredragit lite ordentligare infästning på bekostnad av lättheten att montera med snäppfästen av plast.

Högtryckstvätt Ryobi 120B
Foto: Medlemmen tveksamt

Om än lite plastig till utförandet och att jag fått trycka tillbaka detaljer några gånger jag inte haft några problem med att saker gått sönder. Allting är helt och funktionsdugligt efter ett års användande.

Grovrengöringen av utomhusredskapen som jordspaden, gräsklipparen och vattentunnan gick galant och efter förväntan. Å andra sidan är kravet där heller inte så högt ställda, det är just en grovrengöring.

Även att spola bort den mesta smutsen på bilen går bra, jag fick dock spendera lite mer tid för att bli nöjd på de lite hårdare smutsade ytorna. Till saken hör då att jag inte är pedantiskt lagd vad gäller rengöringen av bilen.

Samma sak gäller stenläggningen. Att fräscha upp den och återfå lite av dess originalfärg och bli av med den smutsgrå hinnan som lagt sig som en filt över alltihopa gick bra, men med lite hårdare sittande smuts fick jag komma väldigt nära och hitta rätt vinkel att angripa från för att få ett okej resultat. Bättre än ”okej” blev det dock inte.

Svårast var den årliga rengöringen av hjulen på bilen där smutsen som bekant kan sitta ganska ordentligt. För den här uppgiften hade jag önskat mig lite mer kraft från maskinen för att bli helt nöjd när jag börjar grotta ner mig i smutsen på hjulens insida.

Högtryckstvätt Ryobi 120B
Anslutning av vatten in och ut sitter på samma sida av maskinen. Foto: Medlemmen tveksamt

Vad gäller utformning av högtryckstvätten ter det sig för mig konstigt att så många tillverkare väljer att placera anslutningen av vatten in och vatten ut på samma sida av maskinkroppen. För mig är det mer naturligt att inloppet sitter på baksidan och utloppet på framsidan. Dels skulle jag slippa dra en av slangarna ett halvt varv runt apparaten, dels känns det naturligare efter hur apparaten positioneras vid användning.

I övrigt hade jag önskat mig ett lite längre pistolmunstycke, precis som originaltestet kom fram till, den är i kortaste laget för mina dryga 180 cm. Lite längre hade inte skadat för bättre ergonomi.

Betyg och är den prisvärd?

Vad gäller ekonomi tycker jag nog att den kan vara ett prisvärt alternativ för den som inte har de högsta kraven. Personligen kommer jag nog att lägga mig något snäpp upp vad gäller pris/kvalitetskänsla nästa gång jag investerar i en tvätt för att komma bort lite från plastkänslan och få en maskin med lite högre tryck för de tuffare jobben.

Som slutbetyg blir det en sjua. Ett okej alternativ till alla uppdrag, inte bäst på något men heller ingen bottennotering någonstans.

Pris ej längre känt.

Läs mer

Ryobi RPW 12 B test högtryckstvätt
TEST: Högtryckstvätt - vilka är bäst?