Bäst i test, Trädgårds­maskiner

Biltema HPC 110B - test högtryckstvätt

En av de minsta högtryckstvättarna vi testade, Biltema HPC 110B.

En av de minsta högtryckstvättarna vi testade, Biltema HPC 110B. Foto: Ludvig Eskilsson

Vi testade högtryckstvätten Biltema HPC 110B som säljs för 999 kr. Det är en relativt kraftfull högtryckstvätt med tanke på den låga prislappen och vi ger den utmärkelsen "Prisvärd" i gruppen "Billiga högtryckstvättar".

Högtryckstvätten Biltema HPC 110B har ett maxtryck på 150 bar och arbetstryck på 110 bar.  Maskinen är avskalad, saknar slangvinda. På den sitter dock två behållare för rengöringsmedel. Maskinen väger 14 kg, 10 kg mindre än storebror HPC 110B. Biltema lämnar 1 års garanti.

Omdöme

Det här är en enklare och billigare maskin som känns omodern, men ändå gör den faktiskt jobbet hyfsat bra och det för en riktigt låg peng. Det gick att få bort smuts från trall och alger på en terrass, men det tog lite längre tid än med de kraftigare maskinerna. Den klarade heller inte de mest ingrodda fläckarna.

Liksom övriga billiga maskiner är den ojämn i sitt sprut, men den gör ändå jobbet förvånansvärt bra. Vår testare tvättar hellre med den här än med Nilfisk C135.1 eller Husqvarna PW 235, helt enkelt för att den har mer kraft. Det är det man vill ha när man köper en högtryckstvätt. Därför får den utmärkelsen "Prisvärd" i kategorin "Billiga högtryckstvättar" av oss.

Den har en kort pistol och en väldigt dålig slang som lägger sig mot kroppen hela tiden när du tvättar. Den är inte stålarmerad utan en gammaldags stel slang. Men när den kostar så här lite så har man överseende. Den här högtryckstvätten kan funka som ingångsmodell för den som är osäker på om man verkligen har nytta av en högtryckstvätt och vill testa.

För- och nackdelar

+ Billig
+ Kraftfull för sin storlek

- Ojämn i sprutet
- Välter
- Plastig och omodern
- Ger ingen kvalitetskänsla

Fakta 

Produktinformation Biltema HPC 110B
Pris 999 kr
Effekt 2000 W
Tillbehör Spol- och turbomunstycke
Kabellängd 5 m
Vattenmängd 450 l/h
Tryck 150 bar
Arbetstryck 110 bar
Slangvinda Nej
Slanglängd 5 m
Vikt 14 kg
Ljudnivå 92 dB
Tillverkad i Kina
Garanti 1 år

Betyg

Kraftfullhet/resultat 5
Utformning 4
Ergonomi 5
Prisvärd 10
Totalt 6