Produkt­recensioner, Tester, Trädgårds­maskiner

AVA P80 Master X-Large, bundle - test högtryckstvätt

Vi testade högtryckstvätten AVA P80 Master X-Large bundle.

Vi testade högtryckstvätten AVA P80 Master X-Large bundle. Foto: Ludvig Eskilsson

AVA är ett relativt nytt märke på marknaden för högtryckstvättar, grundat 2015 i Norge. De säger att de gjorde grundliga marknadsundersökningar för att ta reda på vad konsumenter var missnöjda med existerande produkter på marknaden. Därefter utvecklade det de tycker är den perfekta högtryckstvätten, med utmärkande funktioner som en zoomlans, en slangvinda som är flexibel och följer med när du drar i slangen och en bred stabil maskin. 

AVA P80 Master X-Large bundle levereras i en designad kartong och man upplever att den riktar sig till konsumenter. Det anges att den är lämplig för:

  • Lantbruk, flerfamiljshus
  • Husvagn, båtar
  • Bil, motorcykel, cykel
  • Utemöbler, Trall,
  • Tegel

Omdöme

Den största modellen AVA P80 är en väldigt kraftfull maskin som snabbt och lätt tvättar bort ingrodd smuts. Det är den bredaste och mest stabila av proffsmaskinerna vi testade, t ex 6 cm bredare än Kärcher K7. I framsidans nederkant sitter ett utdragbart stöd för maskinen, vilket ytterligare stabiliserar den. En nackdel med stödet är att det sitter i vägen för vattenanslutningen och gör det svårt att koppla in slangen. Här är det inte riktigt färdigtänkt tycker vi.

Slangvindan är flexibel och bra, konstruktionen bidrar absolut till en stabilare och mer smidig maskin. 

Pris: cirka 5900 kr

Zoomlansen går att dra ut riktigt långt utan att behöva byta munstycke, bra för långa personer. Du trycker på en knapp på lansen för att ställa in längden. Hos konkurrenterna går det inte att ställa in längden alls. Zoomlansen är dock tung, efter en stunds tvätt med den känns det ordentligt i armarna på vårt testare. Handtaget är ganska framtungt om man jämför med konkurrenterna. Det är dock ergonomiskt att det finns en knapp du kan trycka in för att behålla den i på-läge så du slipper trycka hela tiden, en lyxig detalj. En annan snygg detalj är att det finns ett spår högst upp på maskinens handtag där du kan lägga ifrån dig lansen när du tar en paus, även om man i praktiken ändå så gott som alltid bara lägger pistolen ner på marken. 

Till lansen följer det tre munstycken och en putsa-golvet-rondell. Munstyckena fungerar bra, förutom rondellen. Den vill lyfta från underlaget och man måste trycka ganska hårt för att hålla kvar den vid ytan som man vill tvätta, vilket blir jobbigt i längden. 

Det är jobbigt med alla dessa små lösa delar man ska byta mellan. Konkurrenterna som har allt inbyggt har en stor fördel. Det känns plastigt och det är bara en tidsfråga innan delarna försvinner någonstans. Den här högtryckstvätten är något för den som gillar att byta och hålla ordning på smådelar alltså. Men det finns hållare på baksidan av maskinen där man med vissa svårigheter kan hänga fast smådelarna, vilket är ett plus.

En mindre bra grej är att det saknas hållare för att fästa elsladden.

Man uppger inte var den är tillverkad, varför? Vi frågar en representant flera gånger, som inte svarar. Det står inte på maskinen eller i någon dokumentation. Där står det istället att den är utvecklad i Norge. Via mail får vi till slut svaret att den är tillverkad i Norge.

För- och nackdelar

+ Kraftfull
+ Tvättar mycket bra
+ Bra längd med zoomlans
+ Svår att välta
+ Bra slangvinda
+ 4 års garanti

- Många små detaljer för att byta munstycke
- Zoomlansen är tung i längden
- Sladdvinda saknas
- Kräver 16 amperes uttag

Fakta

Produktinformation AVA P80 Master X-Large, bundle
Pris 5899 kr
Effekt 2800 W
Tillbehör Golvmunstycke, Jetmunstycke, Roterande munstycke, Sprutmunstycke
Kabellängd  
Vattenmängd 600 l/h
Tryck 160 bar
Arbetstryck 160 bar
Slangvinda Ja
Slanglängd 10 m
Vikt 25 kg
Ljudnivå 94 dB
Tillverkad i Norge
Garanti 4 år

 

Betyg (1-10)

 

Kraftfullhet/resultat

8

Utformning

7

Ergonomi

6

Prisvärd

9

Totalt

7,5