Trädgårds­maskiner

Stihl RE130 Plus - test högtryckstvätt

Vi har testat högtryckstvätten Stihl RE130 Plus.

Vi har testat högtryckstvätten Stihl RE130 Plus. Foto: Ludvig Eskilsson

Högtryckstvätten Stihl RE130 Plus är en kraftfull maskin i mellanklassen med snygg design.

Stihl, eller Andreas Stihl AG som det tyska företaget heter, utvecklade sin första kedjesåg redan 1926. Idag är de stora inom motorsågar, men tillverkar även högtryckstvättar, gräsklippare och andra trädgårdsredskap. De har nio olika modeller av högtryckstvättar med arbetstryck alltifrån 100 bar upp till 180. Vi testade en modell i mellanläget; Stihl RE 130 Plus. 

Högtryckstvätten Stihl RE130 Plus har en borstlös induktionsmotor och ett pumphuvud i aluminium. Den har ett rotomunstycke och ett flatstrålemunstycke med ställbart tryck. Slangen är 9 meter lång och stålarmerad. På maskinen finns ett teleskophandtag, en munstyckehållare och en slangvinda.  I maskinens nederkant på framsidan sitter ett förstärkt transporthandtag i aluminium.

Omdöme

I sitt utförande och storlek är Stihl RE130 Plus väldigt snarlik Husqvarna  PW 360, de anger dock att endast pumphuvudet är i metall, inte hela pumpen. Men maskinen andas i alla fall kvalitet när man packar upp den. 

Det är lätt att komma igång och använda den, här finns minimalt med delar att montera. Det här är den enda högtryckstvätten i vårt test där vi inte behövde montera vattenslangsutkastaren, den kom monterad och klar.

 

Vi upplever Stihl RE130 Plus som en kraftfull högtryckstvätt som tillräckligt snabbt får bort ingrodd smuts från trall, algbelagd terrass och betongplattor. Men motorn ger ifrån sig ett irriterande tjut när man släpper gasen, samma tjut som lilla Husqvarna PW 235 och NILFISK C135.1 har. 

Pistolen är lång, hyfsat ergonomisk och bekväm att arbeta med, även om den inte når upp i Husqvarna PW 360:s nivåer. Och detta trots att den har ett 200 g lättare pistol när vi kontrollväger. Alltså är det formen som gör att denna pistol upplevs mer tungarbetad.

Maskinen har en elegant lucka på sidan där man förvarar elsladd och extra spolstycke. Det gäller dock att vira in sladden snyggt, annars blir det svårt att stänga luckan. Maskinen välter lätt.

För- och nackdelar

+ Kraftfull
+ Snygg design
+ 2 års garanti

- Välter lätt
- Sladdvinda i luckan kan vara en belastning

Fakta 

Produktinformation Stihl RE130 Plus
Pris 4 595 kr hos Duab
Effekt 2300 W
Tillbehör Jetmunstycke, Roterande munstycke
Kabellängd 5 m
Vattenmängd 500 l/h
Tryck 150 bar
Arbetstryck 135 bar
Slangvinda Ja
Slanglängd 9 m
Vikt 21.2 kg
Ljudnivå 88 dB
Tillverkad i Kina
Garanti 2 år

Betyg

Kraftfullhet/resultat 7
Utformning 7
Ergonomi 7
Prisvärd 6
Totalt 6.8