Tester

Högtryckstvätt Bosch Advanced Aquatak 160 långtidstest

Medlemmen Lexington testade högtryckstvätten Bosch Advanced Aquatak 160.

Medlemmen Lexington testade högtryckstvätten Bosch Advanced Aquatak 160. Foto: Lexington

Maskinen är framförallt använd till att tvätta bilen ca 20-25 ggr men även tvätt av altanen 2 ggr, uppskattad drifttid ca 10-15 timmar. Jag har då använt den vanliga lansen och tvättmedelsinjektorn/terrasstvätten.

Omdöme

Första upplevelsen av högtryckstvätten är att den är tung. Det är ingenting man bär med sig några längre sträckor, och hjulen behövs verkligen. Hjulen, det utdragbara handtaget och veven till slangvindan känns något plastiga och jag var orolig för att dessa inte skulle hålla, men fungerar iaf utan problem fortfarande.

Har framförallt kört med ett av de tre medföljande munstyckena, den vanliga högtryckslansen, som även är det man kopplar tvättmedelsinjektorn på. Rotorlansen och den variabla lansen är bara testkörda och levererar bra mycket mer tryck än ”standardlansen” och få bort hårt ingrodd smuts eller mossa skulle inte vara något problem.

Upplever att ergonomin är bra och inte, som i testet, att lansarna är korta.

Den medföljande injektorn är fantastisk i sin enkelhet och jag använder den vid varje tillfälle som bilen ska tvättas. Dock är påfyllnadshålet något litet vilket gör det bökigt att fylla på bilschampo, den upplevs även lite liten vilket gör att den måste fyllas två ggr för att räcka till hela bilen, även slangen som går ner i behållaren gör att det alltid finns en liten slatt schampo kvar som måste sköljas ur efter varje användning. Även bajonettfattningen mellan behållare och munstycke är något svår att få dit korrekt.

Tvättmedel till högtryckstvätt
Tvättmedelsinjektorn till Bosch Advanced Aquatak 160. Foto: Lexington

Jag köpte även till en terrasstvätt eftersom denna inte ingick som standard, använd vid två tillfällen och fungerar utan anmärkning. Lagom hårt tryck och lagom brett borsthuvud, täcker precis två trallbrädor i bredd, och förlängningsskaften gör av man får en behaglig arbetsställning. Huvudet har även handtag om man exempelvis ska tvätta någon vertikal yta såsom en husvägg.

Terrass
Terrassen före tvätt. Foto: Lexington
Terrasstvätt
Nytvättad terrass med högtryckstvätten Bosch Advanced Aquatak 160. Foto: Lexington

Placering av inkommande vatten och på/av knapp sitter lite dumt placerade, väldigt lågt, och inkommande vatten tycker jag sitter på fel sida (framsidan) av maskinen.

Även placeringen av högtrycksslangen in i pistolen sitter konstigt placerat framför handtaget. Placeringen gör att den ofta upplevs som att den är i vägen och en placering bakom/under handtaget hade varit bättre.

Avslutningsvis det mest negativa som hänt med maskinen, munstycket som fästs i pistolen.

Hade använt tvätten 5-10 gånger efter jag fått den, förvarades inomhus och isärplockad under vintern och när jag plockar fram den för årets första biltvätt kommer inget vatten. Efter lite felsökning hittar jag att anslutningen in i pistolen är helt igenrostat (kanske ett måndagsex?). 

Munstycke

Munstycke

Detta löstes genom att jag pillade bort rosten med en spik och allt fungerade som vanligt igen.

Munstycke

Dock ingen hållbar lösning, som dessutom måste göras inför varje gång tvätten ska användas, sista bilden är hur det såg ut gången efter, 3-4 dagar senare. 

Munstycke

För- och nackdelar

+ Tillräckligt kraftfull för hemmabruk
+ Stort utbud av tillbehör (exempelvis tvättborste, terrasstvätt, 10 m slang, vattenfilter och självsugssatsför att kunna använda tvätten med uppsamlat regnvatten)
+ Slangvindan, med 8 meter slang

- Förhållandevis dyr (2021-05-20, 4 640 kr (Prisjakt))
- Tung (dryga 23 kg)
- Plastiga detaljer som över tid förmodligen kommer gå sönder

Betyg och är den prisvärd?

De flesta av mina elverktyg hemma är från Blå-Bosch-serien, dessa upplever jag som bra kvalitetsverktyg. Denna högtryckstvätt från gröna serien upplever jag tyvärr inte så.

Betyget blir 5/10, alltså knappt godkänt. Det som framförallt drar ner betyget är priset och att den är förhållandevis tung och otymplig.

I förhållande till min gamla tvätt, Kärcher K3, upplever jag Bosch Advanced Aquatak 160 klart mindre prisvärd, då den ligger på mer än dubbla priset.

Läs mer

Bosch Advanced Aquatak 160 - test högtryckstvätt
TEST: Högtryckstvätt - vilka är bäst?