Bäst i test, Trädgårds­maskiner

Bosch GHP 5-75 X - test högtryckstvätt

Vi har testat högtryckstvätten Bosch GHP 5-75 X.

Vi har testat högtryckstvätten Bosch GHP 5-75 X. Foto: Ludvig Eskilsson

Bosch GHP 5-75 X är en arbetsmaskin utan krusiduller som ger ett utmärkt resultat vid användning. Den har hög kvalitet i alla delar och den får utmärkelsen "Bäst i test" av oss i kategorin "Premium högtryckstvättar".

Högtryckstvätten Bosch GHP 5-75 X har en mässingspump och stålkolvar som kombinerar stort flöde och högt tryck för att ge hög rengöringseffekt. Den har en stålarmerad gummislang och stora gummihjul. Vatteninsug och högtryckskopplingar är i mässing. På maskinen sitter ett teleskophandtag i metall med sladdvinda och tillbehörsfack. 

Maskinen fungerar både stående och liggande. Den har en anpassningsbar variabel tryckinställning för att kunna använda optimalt vattentryck för det man jobbar med.

Omdöme

Bosch GHP 5-75 X är en arbetsmaskin utan krusiduller, tung och ”djurig” och den ger ett utmärkt resultat vid användning. Man upplever att den är av hög kvalitet i alla delar. Till exempel är munstyckena byggda av tunga metallrör och det känns inte som att något kan gå sönder i första taget. Den 10 meter långa stålarmerade gummislangen är av hög kvalitet och man kan köra både varmt vatten och kallt vatten i den. Slangen går lätt att böja.

På maskinens nederkant på framsidan sitter en tryckmätare och en ratt där du kan ställa in trycket i önskad nivå, så att du inte kör med för hårt tryck med risk att skada känsligare underlag. 

Maskinen har en inbyggd behållare för rengöringsmedel.

  

Vid vårt test välter den mindre lätt än konkurrenterna, delvis pga att den är relativt bred, t ex ca 2 cm bredare än Kärcher K7. Du kan också använda maskinen liggande, så egentligen har den här maskinen inte problemet att den välter alls.

Vid användning känner man en exakthet i sprutet, den är kontrollerad. Pistolen är inte så lång, men eftersom den är så kraftfull gör inte det så mycket eftersom du inte behöver komma så nära objektet. Pistolens munstycke är böjt, vilket gör att man kan få en mer direkt träff med strålen på ytan, vilket gör den ännu mer kraftfull. Det är också bra när du ska tvätta t ex underdelen av ett överhäng på en trappa, du kommer åt och kan rikta upp strålen utan att behöva böja dig. Det går att ställa in pistolen i olika riktningar, men du kan inte göra det under tiden du sprutar utan måste släppa på avtryckaren först.

På baksidan finns en märkning att den är tillverkad i italien, vilket år och månad (feb 2020).

Den lilla sladdvindan är dumt utformad så sladden håller sig inte kvar i den.

För- och nackdelar

+ Kraftfullaste maskinen vi har testat
+ Tvättar mycket bra
+ Hög kvalitet
+ Välter inte lätt
+ Lång högkvalitativ slang

- Dyr
- Något kort pistol
- Dåligt utformad sladdvinda
- Kräver 16 ampere

Fakta

Produktinformation Bosch GHP 5-75 X Professional
Pris 7 599 kr hos Bygghemma
Effekt 2600 W
Tillbehör

Roterande munstycke, Sprutmunstycke, (Bosch-pistol, Justerbart 3 i 1-rör i rostfritt stål)

Kabellängd 5 m
Vattenmängd 560 -  570 l/h
Tryck 185 bar
Arbetstryck 140 bar
Slangvinda Ja
Slanglängd 10 m
Vikt 28.2 kg
Ljudnivå 94 dB
Tillverkad i Italien
Garanti 3 år

Betyg

Kraftfullhet/resultat 10
Utformning 9
Ergonomi 9
Prisvärd 8
Totalt 9.0

Vi har utsett Bosch GHP 5-75 X till bäst i test i kategorin "Premium högtryckstvättar".