Tester

Högtryckstvätt Stiga HPS 235R långtidstest

Högtryckstvätt Stiga HPS 235R långtidstest

Foto: Medlemmen Nyrostad

Efter Byggahus stora test av högtryckstvättar gick Stiga HPS 235R vidare till medlemmen Nyrostad för långtidstest under ett år. Här berättar han hur maskinen har presterat på sikt och ger sitt betyg.

Så har jag använt högtryckstvätten

Jag har huvudsakligen använt maskinen till att rengöra mina stenlagda ytor utomhus, men har även skaffat en avloppsrensningstillsats och med denna avhjälpt ett par stopp och halvstopp här hemma. 

Jag är nog en klassisk sällananvändare, men totalt har jag nog använt den 10-15 timmar.

Omdöme

Jag känner igen mig i det mesta ur ert omdöme, med den skillnaden att svårigheterna att montera slangen på vindan och att hitta munstyckesluckan snabbt glöms bort när man väl använt maskinen ett tag. Man vänjer sig, men visst är dess lite "pipiga" karaktär på ljudet irriterande till en början.

I mina ögon är förhållandet mellan rengöringseffekt, storlek och pris helt OK, men då endast med rotojetmunstycket. Med flatstråle märker man snabbt att tryck och flöde är i minsta laget. Jag gillar att den har ett smidigt format och munstyckesförvaringen (när man väl hittat den) liksom pistolfacket gör den lätt att förvara, men det går inte att förneka att den i allmänhet ger ett ganska billigt intryck i passform och finish på delarna.

Ergonomin är inte heller den bästa för mig - lansen är så kort att jag som är 185 cm måste stå lätt framåtböjd vid rengöring av marksten för att få tillräcklig rengöringseffekt. 4. Ingenting har gått sönder under min relativt försiktiga användning. Några av tvättsessionerna har varit uppemot 5 timmar långa och det har den gjort utan att klaga.

Stiga HPS235R
Nyrostad hårdtestade maskinen på en försummad markstenläggning. Foto: Medlemmen Nyrostad

Betyg och är den prisvärd?

Hade jag köpt den för 2200 kr hade jag på det hela taget varit nöjd, men jag tycker inte att Stigamärket motiverar prispåslaget mot en motsvarande instegsmaskin från exempelvis Biltema eller Jula. Det är dessutom besvärligt att hitta passande tillbehör, med väldigt få tillgängliga återförsäljare.

Jag skulle ge den ett betyg på 6/10 med motiveringen att den är en helt OK instegsmodell för den som inte behöver mer än så, men att den Stiga-märket till trots inte upplevs vara mer premium än motsvarande modeller från mer lågprisinriktade varumärken som dessutom är lättare att hitta tillbehör till.

Läs mer

Stiga HPS 235R - test högtryckstvätt
TEST: Högtryckstvätt - vilka är bäst?