Tester

Högtryckstvätt Kärcher K5 Full Control långtidstest

Högtryckstvätt Kärcher K5 Full Control långtidstest

Foto: Medlemmen SueCia

Efter Byggahus stora test av högtryckstvättar gick Kärcher K5 Full Control vidare till medlemmen SueCia för långtidstest under ett år. Här berättar han hur maskinen har presterat på sikt och ger sitt betyg.

Jag har använt maskinen till att tvätta bilar, rengjort stenläggning och tvättat altan. Till dessa uppgifter har den fungerat mycket bra. 

Jag uppskattar att jag har använt maskinen cirka 30 timmar total drifttid, den har fungerat felfritt sånär som på när jag satte igång den första gången och sen igen första gången för säsongen. Jag fick krångla en hel del innan den började fungera, var nära på att packa ner den igen efter cirka 30 minuters försök men då kom den igång. Varför den krånglade vet jag inte men samma problem uppstod igen i år. 

Den bygger upp tryck och lägger sedan av igen och håller på så väldigt länge innan man kan börja tvätta. 

Kraftfullhet 5/5

Det har inte varit någon som helst avsaknad av kraft till allt jag utsatt den för, den avlägsnar även hårt sittande mossa från stenläggningen utan minsta ansträngning, jag har ingenting mer konstruktivt att säga på denna punkt då den har avklarat alla uppgifter utan minsta problem. 

Utformning 3/5

Utformningen ger ett första intryck som säger att det här är kvalité, plasten till trots. Jag jämför med min tidigare K3:a och den här känns betydligt mer gedigen. Förvaring av extra lans och lättheten att ställa ifrån sig lansen är stora plus. Den kunde gärna ha fått varit tyngre eller haft en lite större bas då den precis som redaktionen upplevde, tippar alldeles för enkelt. Har vält den fler gånger än jag vågar erkänna. 

Ergonomi 3/5

Här kommer det som jag tycker är mer negativt med den. Avsaknaden av slangvinda är en stor nackdel och är definitivt något jag skulle ha som grundförutsättning inför ett framtida köpa av ny högtryckstvätt när det behövs. Lansen är för kort vid rengörning av stenlagd altan, det blev en lång stund med halvkrökt rygg för att kunna tvätta ordentligt. Handtagets avtryckare däremot är helt fenomenal, framförallt för en som mig som har problem med värk i fingrarna. Använde maskinen i över en timme nästan oavbruten drifttid och hade inga problem alls med värk i händerna vilket förvånade mig lite då jag får problem med framförallt tummarna av i stort sett alla tvättar jag använt hittills. 

Prisvärdhet 5/5

Verkar som man får ge cirka 3500 kronor för den här maskinen idag och det tycker jag att den är värd. Jag kan inte se att en mer kraftfull maskin skulle ge mig någonting till det jag använder den till så den är perfekt avvägd för mina behov. 

Ingenting har gått sönder på maskinen trots alla gånger jag tippat omkull den så det får väl anses som godkänt ändå. 

Jag skulle ha gett den en solklar 10:a på funktionalitet men jag får lov att dra av en poäng då jag haft problem att komma igång med den efter långvarigt uppehåll.

Läs mer

Kärcher K5 Full Control Flex - test högtryckstvätt
TEST: Högtryckstvätt - vilka är bäst?