Grand Designs Sverige

Grand Designs Sverige - alla avsnitt + info om serien

I tv-programmet Grand Designs Sverige får vi följa människor som förverkligar sin dröm om att bygga ett arkitektritat och ofta storslaget hus. Här samlar vi information om serien och listar alla avsnitt.

Janne och Maja Sweich som byggde ett hus på Lidingö i avsnitt 5 säsong 1 av Grand Designs Sverige. Foto: TV4/C More

Janne och Maja Sweich som byggde ett hus på Lidingö i avsnitt 5 säsong 1 av Grand Designs Sverige. Foto: TV4/C More

Grand Designs Sverige är en svensk realityserie där programledaren Mark Isitt följer människor som bygger sitt drömhus, från första spadtaget tills att huset står klart. Programmet är inriktat på husbyggen som är extraordinära och annorlunda på något sätt. Hittills har alla hus som medverkat i serien varit arkitektritade utom vattentornet som byggdes om i avsnitt 6 säsong 2.

Varje vecka träffar programledaren en ny familj, ett par eller en enskild person som bygger hus. Han besöker dem först på tomten innan bygget har satt igång och de får berätta om sina byggplaner.

Därefter tar han oss med till byggarbetsplatsen ett antal gånger under processens gång, för att se hur det går. Ofta gör han även ett besök hos arkitekten som får förklara hur denne tänkte när hen tog fram husets design.

I slutet av programmet får tittarna se det färdiga huset och oftast även ta del av huruvida man höll budget och tidplan eller inte. TV4 poängterar att ingenting i byggprocessen är regisserat eller iscensatt.

Grand Designs Sverige hade premiär den 16 november 2020. Det första avsnittet hade 870 000 tittare enligt Mediamätning i Skandinavien AB (MMS).

I säsong 1 och 2 släpptes varje avsnitt på måndagar på TV4 Play och C More samt sändes på TV4 kl 20.00 samma kväll. Säsong 3 bytte de dag till torsdagar, dock samma tid kl 20.00.

Avsnitten är 43-44 minuter långa. Både säsong 1 och säsong 2 innefattar 6 avsnitt vardera.

Mark Isitt
Mark Isitt programleder Grand designs Sverige. Foto: TV4/C More

Programledaren Mark Isitt är en svensk-brittisk arkitekturkritiker, journalist och författare, född den 22 mars 1966 i Marstrand. Mark har bland annat varit verksam vid Göteborgsposten, Sveriges Radio och SVT där han varit programledare för Hemma hos arkitekten. 2018 vann han Sveriges Arkitekters Kritikerpris, enligt Wikipedia.

Läs mer: Att fylla ut Kevin McClouds skor

Byggahus.se har recenserat alla avsnitt av Grand Designs Sverige sedan start, se dem listade nedan. Mest uppmärksammad av recensionerna under första säsongen blev den om fastighetsutvecklaren Janne Swiech och hans fru Majas hus på Lidingö.

Förlagan till Grand Designs Sverige är den brittiska tv-serien Grand Designs som hade premiär 1999 och sänds än idag. Där följer programledaren Kevin McCloud några av Storbritanniens mest ambitiösa husbyggarprojekt, där djärva människor försöker designa och bygga sina drömmars hus.

Grand Designs Sverige skrevs till en början med litet d till skillnad mot den brittiska motsvarigheten som skrivs med stort D; Grand Designs. Till avsnitt 5 2021 ändrade de skrivningen till Grand Designs Sverige med ett stort D.

2022 säsong 3

Klipparens hus i Torslanda

Klipparens hus i Torslanda
Foto: TV4/C More

I det sjätte och sista avsnittet för säsongen bygger den guldbaggebelönade klipparen Fredrik Morheten ett hus vid havet, ritat av Petra Gipp. Både Fredrik och Petra ställer högra krav på detaljerna, vilket tillsammans med covid gör att kostnaderna ökar dramatiskt. 

Läs mer: Klipparens hus i Torslanda

Hälsingegård 2.0

Hälsingegård 2.0
Foto: TV4/C More

I avsnitt 5 träffar vi Staffan och Lena som vill ha ett bekvämare hus på äldre dar. De låter dottern Hanna Michelson som är arkitekt rita det bästa huset hon någonsin gjort i form av en hälsingegård i modern tappning.

Läs mer: Hälsingegård 2.0

Rushtons familjeidyll Margretelund

Rushtons familjeidyll
Foto: TV4/C More

I avsnitt 4 får vi följa när Edward och Sofia flyttar från London till Margretelund utanför Stockholm där de bygger ett hus i ett gammalt sommarstugeområde. Edward är arkitkekt och uppdraget att rita familjens eget hus ska etablera honom som arkitekt i Sverige.

Läs mer: Rushtons familjeidyll i Margretelund

Kristallen av KL-trä i Höganäs

Kristallen i Höganäs
Foto: TV4/C More

I avsnitt 3 bygger Andreas och Anna fritidshus. Han är arkitekt och ritar huset, hon är landskapsarkitekt och tycker att naturen är viktigast. Bygget - som har tagit 5 år att planera - drivs i hamn med mycket tight budget. 

Läs mer: Kristallen av KL-trä i Höganäs

Bygger nytt 1700-talshus i Tyttorp

Anna och Jonas vid sin herrgård
Foto: TV4/C More

I avsnitt 2 bygger Anna och Jonas ett gediget hus av timmer i 1700-talsstil, med skyhöga ambitioner. Med hjälp av arkitekt och byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson ser de till att få varje detalj så autentisk som möjligt.

Läs mer: Bygger nytt 1700-talshus i Tyttorp

Case study av limträ i Nynäshamn

Xiao och Mats He vid sitt hus
Foto: TV4/C More

I avsnitt 1 bygger arkitekten Xiao He och hennes make Mats en korsning mellan ett smäckert case study-hus och en svensk timmerstuga, med asiatiska inslag. Corona ställer till det, bygget sker inte utan komplikationer. 

Läs mer: Case study av limträ i Nynäshamn

2021 säsong 2

Vattentorn i Knivsta förlänger livet

Henry och Parvi bygger om ett vattentorn i Knivsta till bostad
Foto: TV4/C More

I avsnitt 6 som också är säsongsavslutning förvandlar Henry och Parvi ett brutalistiskt vattentorn i Knivsta till sitt drömhem. Det är ett mycket krångligt sätt att bygga ett hus, men Henrys devis "Allt går, underverk tar bara något längre tid" och obotlig optimism uppnår de sitt mål.

Läs mer: Vattentorn i Knivsta förlänger livet

Rymdskepp för hemester i Danderyd

Robert och Danwei ska bygga ett hus för hemester
Foto: TV4/C More

I det femte avsnittet av Grand Designs Sverige 2021 träffar vi Robert och Danwei, ett par coola proffs som bygger sitt drömhus med artificiell intelligens i Danderyd. Huset ska ha extra allt så att det känns som semester varje dag. Coronapandemin ställer till det för dem, men målmedvetet ror de bygget i hamn.

Läs mer: Rymdskepp för hemester i Danderyd

Ritar och bygger med experimentlust i Österåker

Jakob och Petra bygger hus i Östeåker
Foto: TV4/C More

I avsnitt 4 ritar och bygger ingenjörerna Petra Ellström och Jakob Paulin sitt drömhus i skärgården i Österåker. När de ritar inspireras de av Richard Neutra och Beverly Hills. Efter många och komplicerade gjutningar i betong, går det desto snabbare att bygga andra våningen i KL-trä. På toppen av uterummet på takterrassen blir det en helikopterplatta.

Läs mer: Ritar och bygger med experimentlust i Österåker

Prefabricerad minimalism på Västkusten

Anders och Teresa Woodall
Foto: TV4/C More

I det tredje avsnittet köper Anders och Teresa Woodall från Kungsbacka en tomt på en halvö i Kattegatt för att bygga drömhuset. Markarbetena med spräning blir mer omfattande än de tänkt sig och hantverkarna slarvar när de bygger ihop huset.

Läs mer: Prefabricerad minimalism på Västkusten

Naturhus i Vadstena

Bygga naturhus
Foto: TV4/C More

I avsnitt två bygger mekanikingenjören Johan och kocken Roja i Vadstena ett hus nuti ett jättelikt växthus, ett sk. Naturhus. De gör imponerande mycket av arbetet själva för att hålla kostnaderna nere.

Läs mer: Naturhus i Vadstena

De bygger hus på en ö i Roslagen

Bygga fritidshus
Foto: TV4/C More

I det första avsnittet säsong 2 bygger Jenny och Benjamin en sommarstuga inspirerad av båthuset på deras ö i Roslagen, ritad av arkitekt Johan Arrhov. Det blir mycket besvärligare än de har tänkt sig att bygga på ön.

Läs mer: De bygger hus på en ö

2020 säsong 1

Atriumhus av Wingårdh nedsänkt i berget i Göteborg

Atriumhus av Gert Wingårdh
Foto: TV4/C More

Fredrik och Sofie bygger sitt tredje hus och den här gången ska allt bli perfekt. På en bergig tomt i Göteborg ska de sänka ner ett atriumhus i suterräng. Allt blir dyrare och tar längre tid än de hade räknat med.

Läs mer: Atriumhus av Wingårdh nedsänkt i berget 

Kamouflerat palats på Lidingö

Palats på Lidingö - Grand designs
Foto: TV4/C More

Fastightesutvecklaren Janne Swiech och frun Maja ska bygga ett hus åt sig själva. Maja vill ha ett mysigt hus för familjen, Janne vill ha överdådig lyx. Arkitekt Ariel Ramirez har löst ekvationen åt dem.

 Läs mer: Kamouflerat palats på Lidingö

Pampig fjällhydda i Åre

A-frame hus i Åre
Foto: TV4/C More

Anders Smedberg bygger ett A-framehus i Åre åt sig själv och barnen Isa och Leo. Huset är ritat av arkitekt Måns Tham. Husbygget är inte helt okomplicerat.

Läs mer: Pampig fjällhydda i Åre

Ett spjut i skogen i Huddinge

Nybyggt hus i Huddingeskogen
Foto: TV4/C More

Rasmus Larsson som är snickare bygger ett hus på 200 kvm åt sig själv. Huset är ritat av formgivaren Jonas Bohlin. Rasmus tjänar 5 miljoner på att bygga huset själv.

Läs mer: Ett spjut i skogen i Huddinge

 

Kaxig låda i kontrast mot sekelskifteshusen på Norra Lagnö

Nybyggt hus på Norra Lagnö
Foto: TV4/C More

Johan och Andina bygger sitt drömhus på en klippa på Norra Lagnö. Det ska bli en minimalistisk kub mitt bland alla grosshandlarvillor från förra sekelskiftet. Johan är en idéspruta vilket gör att kostnaderna drar iväg.

Läs mer: Kaxig låda i kontrast mot sekelskifteshusen på Värmdö 

 

Modern lada på Gotland

Nybyggt fritidshus på Gotland
Foto: TV4/C More

I det allra första avsnittet av Grand Designs Sverige bygger Ebbe Damm och sambon Ida ett storslaget hus på Gotland på en bit mark som Ebbe har ärvt. Huset ska få en känsla av Los Angeles och gotländsk lada på samma gång.

Läs mer: Modern lada på Gotland