Byggahus.se

Redax blogg

Att fylla ut Kevin McClouds skor

Grand Designs Sverige hade premiär i måndags och i förväg gick jag och oroade mig för hur programledaren skulle klara av de enorma förväntningar som både jag och förmodligen alla andra också skulle ha på honom.

För Kevin McCloud som leder brittiska Grand Designs sedan 1999 är ju ett fenomen och en av de bästa programledare man har skådat. Han är påläst, han är skicklig. Han ställer kritiska frågor utan att skapa obehag eller dålig stämning, för han är empatisk och genomtrevlig samtidigt som han är väldigt kunnig. Och det märks att han stormtrivs med sin roll.

kevinmccloud.jpg
Kevin McCloud in action i ett avsnitt av Grand Designs.

När man läser om hans bakgrund förstår man. Kevin McCloud föddes den 8 maj 1959 i Bedfordshire, England. Där växte han upp i ett hus som hans föräldrar hade byggt själva, som en av tre bröder i familjen. Han har studerat konst och arkitektur vid Corpus Christi Collage vid universitetet i Cambridge. Där var han med i samma spexgrupp som de brittiska skådespelarna Stephen Fry (A Fish Called Wanda, Blackadder mfl.) och Hugh Laurie (Dr House, Blackadder mfl). Han är alltså en estradör, vilket ju kommer väl till pass i rollen som programledare.

spexkompisar.jpg
Kevin McCloud spexade tillsammans med Hugh Lurie och Stepen Fry, vid universitetet i Cambridge.

Kevin McCloud är mångsidig, däribland konstnärlig. På sin meritlista har han det vackra taket i varuhuset Harrods Foodhalls. Ett tag drev han eget företag som designar och tillverkar belysning, McCloud Lighting, med 26 anställda. Numera koncentrerar han sig på att vara programledare, journalist och designer. Bland annat hade han vid sidan om jobbet som programledare för Grand Designs en egen tv-serie i två säsonger på brittiska Channel 4 ”Kevin McCloud’s Man Made Home". Detta program utgick från hypotesen att ju enklare något är, desto bättre är det.

innertak_harrods_food_hall.jpg
Innertaket i Harrods Food Halls, designat av Kevin McCloud.

Vi har recenserat två avsnitt av brittiska Grand Designs:
Containerhus på Nordirland
Miljövänligt och energieffektivt runt hus i Grand Designs

I måndags var det då premiär för svenska Grand Designs. Programledaren som har fått den äran heter Mark Isitt. Han är född den 22 mars 1966 i Marstrand och presenteras på Wikipedia som en svensk-brittisk arkitekturkritiker, författare och journalist, verksam bl a på Göteborgsposten. Han arbetar som programledare för Stadsinspektionen på SR P1 och programserien Hemma hos arkitekten på SVT. 2018 fick han Sveriges Arkitekters kritikerpris. Dessutom är han författare till fyra böcker om arkitektur.

mark_isitt.jpg
Mark Isitt i första avsnittet av Grand Designs Sverige.

Kanske är det den här gedigna meritlistan som gör att han klarade programledaruppdraget för svenska Grand Designs med glans. Ja, han fyllde ut Kevin McClouds skor. Nu har jag tyvärr inte sett något som Mark Isitt gjort tidigare, men jag fick intrycket av att han hade studerat Kevin McCloud väldigt noga och bestämt sig för att köra samma stil. Det var riktigt bra gjort.

Nu ser man fram emot fler avsnitt av Grand Designs Sverige.

Läs mer
Kaxig låda i kontrast mot sekelskifteshusen
Modern lada på Gotland
Erik JL, zniff, belrain och 5 till gillar
Marlen Eskilsson

Marlen Eskilsson

Bor i ett hus från 1926. Har renoverat och byggt till sedan vi flyttade in 2001.

11 kommentarer

Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.
Sparar Utkast raderat
 • sy97jgu
 • Marlen Eskilsson
 • Klaugust
 • katos
 • katos
 • Totte_S
 • P
 • Marlen Eskilsson
 • J
 • T
 • A
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.