Grand Designs

Kaxig låda i kontrast mot sekelskifteshusen på Värmdö - Grand Designs

Den västra gaveln på Johan och Andinas hus på Norra Lagnö.

Den västra gaveln på Johan och Andinas hus på Norra Lagnö. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet

Johan och Andina bygger sitt drömhus på en klippa på Norra Lagnö, en minimalistisk kub mitt bland alla grosshandlarvillorna från förra sekelskiftet. Kostnaderna för husbygget drar iväg på grund av överraskningar vid markarbetena och idésprutan Johan som inte vill tumma på en enda av de idéer som poppar upp i hans huvud.

I det andra avsnittet av Grand Designs Sverige får vi följa fastighetsutvecklaren Johan Odhnoff, 43 år och Andina Vitola som är marknadschef, när de bygger Johans drömhus på Anidnas drömtomt på Norra Lagnö, en halvö som tillhör Värmdö i Stockholms skärgård.

Johan har en passion för modern arkitektur och har jobbat länge med att rita och bygga åt andra.

Han har längtat efter att få göra det åt sig själv, men han är en man med många idéer som ser möjligheter överallt. Detta får ödesdigra konsekvenser när han ska hålla i budget och tidplan vid sitt eget bygge.

Andina kom till Sverige som tonåring för att arbeta som barnflicka på Norra Lagnö. Sedan dess har hon känt att där vill hon bo, ha hus och familj, gifta sig och skaffa barn.

Andina och Johan
Andina Vitola och Johan Odhnoff bygger hus på Norra Lagnö.

När programledaren Mark Isitt träffar paret första gången i april 2019 berättar de att de träffades för tre år sedan och har sonen Douglas som är 5 månader tillsammans. Till sommaren ska de gifta sig, men redan om några dagar är det dags att påbörja sitt husbygge. Genom Andinas kontakter har de fått möjlighet att köpa en tomt på Norra Lagnö och nu ska de alltså bygga ett hus där.

Tomten
På tomten de köpt får man bygga 3 meter från vattnet.

Huset är ett modernt hus som de ska placera i en miljö där sekelskiftesarkitekturen dominerar, små fiskbebodar, pampiga grosshandlarvillor med torn, punschverandor och sirlig snickarglädje.

Pampig sekelskiftesvilla
Grosshandlarvilla på Norra Lagnö.

Rätt att bygga 3 meter från vattnet

På tomten får de bygga väldigt nära vattnet och den möjligheten tänker de utnyttja till fullo. På tomten stod redan ett hus uppe på en klippa, men Johan vill att de spränger bort klippan för att komma riktigt nära vattnet. En vansinnestanke som kommer att stå dem dyrt.

Husmodellen
En modell av huset de ska bygga.

Fakta om huset

Storlek: 130 kvm
Tomtpris: 6,5 miljoner kr
Budget: 5 miljoner kr
Tidplan: 6 månader
Fasad: Limträplankor målade i matt, svart färg, linjerad över hela fasaden
Grund: Plintar + mur som bultas fast i berget

Huset måste placeras på massiva betongplintar för att undvika översvämningar vid höjda vattennivåer. De spränger bort berg för att ge plats åt byggnaden. De gjuter en stödmur som de förankrar i berget. Ovanpå lägger de ett bjälklag med limträbalkar som bär upp huset. Ytterväggarna är hela 45 cm tjocka och dubbelisolerade för att göra byggnaden så energieffektiv som möjligt. Ett 9 meter brett fönsterparti ska ge huset rymd. Ytterväggarna kläs sedan in med mattsvart panel av liggande limträplankor som linjerar runt hela byggnaden. Man har utsikt från havet från alla rum. Via en balkong på kortsidan har man utsikt mot väster och kvällssolen. Ett nio meter brett fönsterparti vetter mot havet.

Skiss av grunden
En skiss av grunden.

Svårt att hitta entreprenörer till komplicerad tomt

Den svårtillgängliga tomten gör att det blir svårt för dem att hitta entreprenörer som vill åta sig projektet. Materialet kommer att behöva fraktas dit med färja eller helikopter. Flera entreprenörer tackar nej för att huset är för komplicerat att bygga, det passar inte in i deras mallar. Till slut hittar han dock en firma som vill åta sig uppdraget.

Sprängning
De måste spränga två meter från grannens hus.

Bygget börjar med dramatisk sprängning och komplicerad grund

Markarbetena börjar dramatiskt med sprängning bara två meter från grannens hus. Risken är stor att grannens husgrund skadas. Entreprenören har sovit dåligt natten innan sprängningen ska ske. De lägger flera tunga mattor över och sedan klarar de sprängningen galant.

Nästa steg är att gjuta plintar som förankras i berggrunden, som den främre ”lådan” ska vila på. Den bakre lådan ska stå på en mur som bultas fast i berget, högt uppe på klippan. De förskjutna huskropparna gör att huset får karaktär.

– Jag tror att det blir ett väldigt vackert hus och väldigt säreget och unikt, säger Johan.

Programledaren om lådformen på hus

Mark Isitt gör en utflykt till Lovön där han hittar Ralphs Erskines första hus ”Lådan” på 20 kvm. Där bodde Erskine med sin fru, dotter och två hundar mellan 1942 och 1945. Dess storhet ligger i det enkla.

Lådan
Mark Isitt gör ett besök till Lådan av Ralph Erskine. 

Han jämför Johans låda med Ralph Erskines låda. En låda är en låda, men in i lådan ska livet på en ganska begränsad yta.

– Att arkitekter attraheras av lådor beror dels på att det är den billigaste formen att framställa. Du har fyra väggar, golv och tak. Sedan är du klar, säger Mark Isitt.

– Men lockelsen ligger också i den barnsligt enkla formen. Det är en låda och in i den där lådan ska livet.

Drömtomten är en dyr mardröm att bygga på

Två månader in i bygget visar det sig att tomten är en mardröm att bygga på. Man har gjort en väg ner till byggplatsen, men ändå når maskinerna bara halvvägs. Materialet får bäras ner för hand, vilket tar längre tid och kostar mer pengar.

Bär plankor för hand
Tomten är svårtillgänglig och de måste bära ner materialet för hand.

Sedan bjuder markarbetena på obehagliga överraskningar som leder till oförutsedda kostnader -  på en halv miljon. De får spränga mer än de räknat med. Dessutom var det djupare under huset än de räknat med, så pelarna får byggas högre. Det bildas en skål under huset där regnvatten kan samlas och därför får de bygga två pumpar för att det ska bli en sjö under huset.

Pelarna måste byggas högre
Pelarna måste byggas högre än tänkt, vilket medför merkostnader.

Ett fönsterparti 9 meter långt och 2,70 högt ska ge en känsla av rymd i den lilla lådan

Arkitekten hade först tänkt att fönsterpartiet skulle vara uppdelat i fyra fönster och en dörr, men Johan och Andina har varit bestämda på att de ska  ha ett enda sammanhängande fönsterparti. Ett sådant blir tungt och dyrt - det kostar 100 000 kr extra och väger 1100 kg. Mark Isitt är fascinerad. Han ifrågasätter om det verkligen är värt det? Men Johan och Andina är kompromisslösa.

Lång lyftkran
De behöver en lång superdyr lyftkran för att lyfta fönstren på plats.

De lyckas få tag på en kran som är lång nog att lyfta fönstret från vägen och fram till huset. Men det är stora risker så det är olidligt spännande under dagen när fönstret ska lyftas på plats.

Ingen sover natten innan fönsterpartiet ska på plats. Byggledaren Filip är  nervös. Det kritiska är vind, vikten och att fönsterpartiet ska passa in i öppningen de har gjort. Allt ska stämma och det är sjukt nervöst. Det blåser den dagen. Ett ton glas innebär ett rejält vindfång. Och kranbilen kostar flera tusen i timmen.

Det blir dramatiskt och dyrt, för en byggnadsställning är i vägen. De måste bygga om den snabbt.

Fönster på plats
De stora fönsterpartierna kommer på plats till slut.

Men sedan stämmer det, puh! Alla är lättade.

En byggherre som ändrar sig och får nya idéer

Johan ändrar sig under byggets gång, allt eftersom han får nya idéer, vilket blir jobbigt för den som ska genomföra dem. Byggledaren Philip räknar upp att det har tillkommit bastu, ändring av material i tak, spotarnas placering. Ledlister som lyser uppåt utmed väggarna. Väggarnas höjd, material i badrum, ändringar av fönsterutseende, att lägga till en hängande entré i luften med vatten under, google röststyrning, paddor som byggs in osynligt i väggarna.

Johan
Johan får nya idéer och ändrar sig hela tiden.

– Det är en hårfin linje mellan envishet och enfald. Någonstans måste gränsen dras av respekt för budget och arkitektur, säger Mark Isitt.

Han lägger till en vinkällare som går ner i golvet och får en idé om ett infinity-spa på terrassen. Den sista idén verkar det dock som att han inte förverkligade, det blev en vanlig badtunna. Klokt!

Alla nya idéer kostar pengar, men pengarna börjar ta slut. De måste lägga ut sitt nuvarande hem till försäljning för att ha råd att slutföra bygget. De får inte ett banklån till. Därför säljer de lägenhten och flyttar in till vänner. Nu måste huset bli klart.

Limträpanel
Fasaden består av matt svart limträpanel som ska linjera med fönstren.

Fasaden ett experiment som tvingar dem att bygga ”baklänges”

Men i november när de egentligen skulle varit klara står husbygget stilla. De väntar på fönster. De var tvungna att bygga klart fasaden och lägga golvet innan de satte in fönstren och gjorde huset tätt, för ingen har byggt med den här typen av fasad tidigare. Det är ett experiment och de provar sig fram. Bara tejp och plast skyddar huset från höststormarna nu. Allt för att fönstren måste linjera med fasadens panel.

Men när de 12 fönstren äntligen anländer har fönstren fel mått. De passar inte in. Det är inte rimligt att skicka tillbaka dem och vänta mer. De får göra modifikationer på huset som kostar flera dagars extra byggtid. Risken för fuktskador växer för varje timme huset står otätt. Johan är chockad, besviken och stressad.

Husbygge pågår
Innan huset är klart går byggfirman i konkurs.

Byggbolaget går i konkurs

Inte nog med detta. Sedan går byggbolaget i konkurs. Johan hade kollat upp företaget noggrant. Allt såg bra ut, de hade funnits i tio år. Men plötsligt en dag dök de inte upp på byggarbetsplatsen. Johan är chockad för han har aldrig varit med om en konkurs tidigare.

Johan gör ihärdiga försök under två månader att hitta en byggfirma som kan bygga klart huset, mendet ger inget resultat. Till slut blir det Philip som var byggledare som startar upp ett nytt bolag bara för att hjälpa till att bygga klart huset.

Huset är klart
Efter 14 månader blev huset klart.

Huset är klart och familjen har flyttat in - hur gick det?

När Mark Isitt gör sitt sista besök har de bott i huset i fyra veckor. Mark upplever rymd när han kommer in i det öppna köket/vardagsrummet. Väggarna är vita. En köksö i svart marmor bildar en kub, husets form går igen.

Köket
Det minimalistiska köket med en svart köksö.

"Ok google, tänd champagne", säger Johan och skåpet där champagne och champagneglasen står tänds.

Champagne
Belysningen styr Johan med Google home.

Överallt är det svart och vitt, som mjukas upp av de varma valnötsgolven.

Vardagsrum
Det svarta och vita mjukas upp av golv i valnöt.

Badrum i vit marmor och svarta detaljer. Utanför en förvaringslösning som löper utmed hela husets längd.

Badrum
Utanför badrummet ser du förvaringen.

Undertaket på balkongen är vanlig laserad furu. Det är samma nyans som valnötsgolvet på insidan av huset.

Undertak
Undertaket på balkongen.

– För mig är det här inte bara ett hus vi bor i, det är ett konstverk, en skapelse också, säger Johan.

Huset på avstånd.

– Tomten är så speciell och huset måste vara värdigt den här platsen. Nu ska vi bo här för alltid, i flera decennier i alla fäll.

– Jag är nöjd, ganska stolt i alla fall.

 

Mark Isitt tycker att han har all anledning att vara stolt och nöjd.

– Det må vara ett litet hus, men det är fullt av storslagna upplevelser.

Mark sätter sig på toan och säger:

Mark på toan
Mark är nöjd med utsikten från toan.

– Varje hus med självaktning ska ha ett rum med utsikt. Det här huset har bara rum med utsikt. Oavsett var du slår dig ner så har du kontakt med utsikten.

Huset bakifrån
Huset bakifrån.

Totalkostnaden hamnade på 7,5 miljon istället för de beräknade 5 miljonerna.  De planerade 6 månaders byggtid blev 14 månader.

– Det krävs en väldig övertygelse och väldig målmedvetenhet för att klara att genomföra ett mirakel som detta. Och det hade Johan och Andina, avslutar Mark Isitt.