Pampig fjällhydda i Åre - Grand Designs
I det fjärde avsnittet av Grand Designs Sverige 2020 får vi följa när Anders Smedberg bygger ett fritidshus i Åres storslagna natur, åt sig och barnen Isa och Leo. Det blir en pampig fjällhydda som bygger på konstruktionen A-frame. Men bygget visar sig bli inte helt okomplicerat.
Anders Smedberg som är 52 år och kommer från Stockholm har just gått igenom en omtumlande tid med skilsmässa. Han ska nu bygga ett nytt liv med barnen Isa och Leo som han hädanefter har varannan vecka. För att samla familjen bygger han ett fritidshus i Åre med 12-15 bäddar där alla ska kunna få plats. Anders vill kunna fortsätta umgås med barnen även när de blir äldre och flyttar hemifrån. Hans egna föräldrar har just gått bort och han använder arvet från dem för att finansiera husbygget.
Anders jobbar som chef för ett it-företag som har mer än 100 anställda och verksamhet i flera länder. Han får resa en del i arbetet. Trots detta har han bestämt sig för att projektleda sitt husbygge själv.
Fakta om huset
Arkitekt: Måns Tham
Budget: 5 miljoner kr
Storlek: 25 meter långt, 10 meter högt, 1,5 plan
Grund: Betongplatta
Stomme: Takstolar av massiv gran
Fasad: Värmebehandlad furu
Tak: Falsad aluminiumplåt
Tidplan: Klart till påsk 2020
På bottenplan blir det spa-avdelning, vallarum, tvättstuga, Anders sovrum med eget badrum och klädkammare i ena ändan. I den andra blir det kök och vardagsrum med öppen spis.
På övre plan blir det två sviter, en för Isa och en för Leo i vardera kortända, med huvudsovrum, ett mindre sovrum och ett badrum i mittpartiet.
A-frame - snabbt och kostnadseffektivt sätt att bygga
Huset som Anders ska bygga utgår från en konstruktion som kallas A-frame, för den ser ut som ett A. Hustypen blev jättepopulär i USA efter kriget när folk fick mer pengar, ville skaffa sommarställen och hitta hus som var billiga och enkla att bygga. Man byggde dem små, som tvåmannatält. Det Anders ska bygga är något helt annat: 25 meter långt, tio meter högt och i två våningar.
Takstolarna ställs på bottenplattan, vilket ger huset formen av ett A. När takstolar går från nocken och ner till marken ger det också ett jättestort tak. Normalt sett möjliggör den här konstruktionen ett snabbt och billigt husbygge. Men Anders hus har bara delvis den här konstruktionen. På mitten av huset sitter flera takkupor med böjd form på taket, vilket komplicerar byggprocessen en hel del. Detta är en omtolkning av A-frame i form av en pampig alphydda, ritad av arkitekt Måns Tham.
Läs mer: Snowboardnäste - A-frame hus
Arkitekt Måns Tham
Mark Isitt möter Måns Tham på Skansen i Stockholm, för att höra Måns berätta hur han resonerade när han ritade huset. På Skansen finns nämligen de hus som gett Måns inspiration. Måns hade fått i uppdrag av Anders att skapa ett rymligt A-framehus. I ett sådant hus har du bara en golvyta som är begränsad i storlek av ett stort snedtak. Lösningen Måns hittade var att öka huset i storlek och sätta in kupor som ger vertikala väggar. Men med detta var inte huset längre enkelt och konstnadseffektivt att bygga.
Läs mer: Ung arkitekt nominerad till pris - ritat containerhus
Hur mycket kupor kan man göra utan att ta kål på den attraktiva formen, triangeln, var frågan? Måns placerade kuporna om vartannat, inte spegelvända. Då uppstod olika typer av rum på olika sidor så det blir ett händelserikt hus att röra sig i. Genialiskt.
Kuporna fick den runda formen på sina små tak för att det inte skulle bli ett avbrott som en kupa annars kan bli.
Vi har fått se hus ritade av Måns Tham tidigare på byggahus.se. Dels en total makeover av en 40-talsvilla på Lidingö och dels ett containerhus.
Läs mer: Totalförvandlad 40-talsvilla på Lidingö
Läs mer: Bygger hus med fraktcontainrar
Bygger på distans
Anders ska alltså projektleda bygget själv på distans, vid sidan av sitt tidskrävande jobb som chef.
Tomten ligger på 600 meters höjd i Edsåsdalen i Åre. Det är i april 2019 som programledaren Mark Isitt kommer dit första gången. Bygget ska dra igång när tjälen har gått ur marken.
När grunden är gjuten ska takstolarna sättas på plats. Normalt sett är takstolarna i ett stycke i ett A-framehus, men på det här stora huset levereras de i mindre delar. Esbjörn och hans snickarlag är de som bygger huset.
Takstolarna har dock inte exakt rätt mått och vinklar när de levereras, det handlar bara om några millimeter, men det ger stort utslag på konstruktionen. Om inte huset ska bli helt skevt så måste snickarna bygga om och justera takstolarna. Det leder till stora förseningar och ökade kostnader.
Fem månader in i bygget börjar huset ta form. Taket är på i hörnsektionerna som är strikt A-frame. Tre veckor efter det håller stommen till resterande huset också på att komma på plats. Då ser Anders att takkuporna är felkonstruerade. De svängda delarna till kuporna har blivit tillverkade efter en gammal ritning. Nu blir det ytterligare kostnader och tidsfördröjning för att korrigera det som har blivit felkonstruerat. Hade Anders bara varit på plats hade det upptäckts tidigare och inte blivit så dyrt …
Sedan faller första snön och då blir det extra bråttom att få husets mittsektion vädertät. Detta för att inte riskera att få in snö, med risk för fuktskador. Det tar tre veckor innan huset är vädertätt.
Det branta taket
Taket utgör som sagt en stor del av huset i ett A-framehus. Först hade Anders tänkt att ha tjärpapp som ytbeläggning, men sedan börjar han titta på mer exklusiva alternativ. Även om det kostar minst en halv miljon mer att lägga, så bestämmer han sig för att lägga ett tak i falsad aluminiumplåt.
Plåten måste dock tillverkas för hand. Det tar plåtslagarna ett halvår att få plåten på plats, för man kan inte använda ställningar överallt och snön tillsammans med taklutningen gör att man glider ner om man går på taket. Kostnaden för bara taket slutar på 1,5 miljoner kr. Men fint blir det.
I september 2020 är arvet som skulle finansiera husbygget slut och till sist drar Anders själv på sig blåstället och hjälper till.
Huset är klart - utfall tidplan och budget
När huset har blivit klart för inflytt under hösten gör Mark Isitt sitt sista besök för att höra hur det gått. Han är väldigt begeistrad i huset, tycker det är något av de finaste han sett. Anders A-framehus får full pott och lite till i betyg av Mark.
Huset skulle varit klart till påskfirandet, men det drog ut på tiden ett halvår ungefär. Nu blir nyår den första högtiden de ska fira här istället.
Den slutliga kostnaden för husbygget hamnade på 9 miljoner kronor istället för budgeterade 5 miljoner kr. Anders är en perfektionist och har velat att huset ska hålla högsta klass, vara något han kan vara stolt över. Han tänker att huset ska användas av familjen, generation efter generation. Att han har gjort medvetna tillägg som t ex bergvärme och bra ventilation har bidragit till de stora kostnaderna.
På insidan sitter panel av sibirisk lärk, varmröd i tonen. Bottenvåningens golv är slipad betong.
Huset blev bättre än Anders hade tänkt sig. Han har hela tiden valt material som är hållbart och han har inte gjort avkall på något.
Husets alla detaljer ska vara av god kvalitet. Han har byggt ett stycke storartad arkitektur för en starkare relation till sina barn och för framtiden.
Kommentarer
79